maanantai 25. helmikuuta 2019

Yrttien kasvatuksen saloja

Viikonloppu kului niin pitkälti nenä kiinni kirjoissa kuin sitä voi lapsiperheessä tehdä. Sain nimittäin edellisessä postauksessa esittelemäni Keittiöpuutarhurin käsikirjan lisäksi Minerva-kustannukselta toisenkin puutarhakirjan. Se on saman kirjailijan, eli Agneta Ulleniuksen, Yrttimaa - Ruukku- ja puutarhaviljelijän opas. Kuten nimikin jo kertoo, tässä paneudutaan perusteellisemmin erilaisten yrttien kasvatukseen.

Kirja on samaan tyyliin koottu kuin Keittiöpuutarhurin käsikirja. Alussa on yleisempää kerrontaa, sitten eri yrttien esittelyt.
Kirjan visuaalinen ulkoasu on hyvin samanlainen kuin Keittiöpuutarhurin oppaassakin.
Ihana timjamin tuoksu tuntui nenässä heti kun näin tämän kuvan.
Tässä kuvassa on mielestäni aika hieno yrttitarha.
Esimerkkikuva yrtti-istutuksesta.
Kirjassa on esitelty 25 yrttiä. Tavallisimpien yrttien lisäksi kirjassa on esitelty monia itselleni aivan tuntemattomia lajeja. Sitruunaverbenasta ja tarhamaltsasta olen kuullut joskus mainittavan, mutta en ole maistanut kumpaakaan. Sen sijaan talvikynteli ja curry-yrtti ovat täysin vieraita. Jokaiselle yrtille on varattu kaksi aukeamaa, joista ensimmäisessä on yleisluontoista esittelyä tai kirjailijan tarinoita yrtistä ja toisessa tarkempi esittely yrtin kasvattamisesta ja käytöstä.
Oli mukava löytää oma lukunsa saksankirvelistäkin, kun sitä kerran kasvimaalla sattuu kasvamaan. Tältä näyttää yrttiesittelyn ensimmäinen aukeama...
...ja tältä toinen aukeama, josta varsinaiset tiedonmuruset löytyvät. Tämä aukeama kertoo curry-yrtistä.
Yrttien kasvatus ja käyttö on minulla vielä melko alkutekijöissä ja ainoastaan muutamaa perusyrttiä tulee käytettyä enemmän ruuanlaitossa. Kirjan avulla kynnys kokeilla uusien yrttien kasvatusta ja käyttöä ainakin madaltuu. Ehkä sieltä löytyy joku sellainenkin, joka jää ns. vakiokalustoon basilikan, timjamin, oreganon, ruohosipulin ja rosmariinin kaveriksi. Kuten Keittiöpuutarhurin käsikirja, myös tämä on täynnä kirjailijan omakohtaisia kokemuksia ja hauskoja yrtteihin liittyviä tarinoita.

Ullenius, Agneta 2019. Yrttimaa - Ruukku- ja puutarhaviljelijän opas. Suom. Anna Maija Luomi. 2. painos. Helsinki: Minerva.

Nyt ei ole tulossa enää kirjaesittelyjä, mutta jotain muuta jännää kuitenkin. Aivan pian... malttakaa vielä pieni hetki, ainakin seuraavaan postaukseen asti ;) Jännittävää uutta viikkoa!

22 kommenttia:

 1. Minullekin yrttien maailma on melko vieras, enkä osaa käyttää niitä lainkaan ruoanlaitossa. Mutta varmasti pienin askelin, yrtti kerralla siinäkin kehittyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Basilikaa ja oreganoa tulee ripoteltua aina pizzan päälle ja melkeinpä kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Timjamia laitan liharuokiin ja uunijuuresten kanssa sopii timjami ja/tai rosmariini. Siinäpä ne oikeastaan sitten olivat, eli ei meilläkään vielä niin hirveästi yrttejä osata käyttää. Yritän ottaa joka vuosi yhden uuden yrtin ja opetella käyttämään sitä. Aina se ei onnistu: viime kesänä kerätyt salviat ovat edelleen pakastimessa :D

   Poista
 2. Täytyypä laittaa kirjan nimi muistiin. Seuraavan kerran, kun eksyn kirjakauppaan, käyn vähän paikan päällä selailemassa kirjaa tarkemmin. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 3. Yrtit o mulle iha hepreaa. Vois sitä eres silimänlumeeksi jotaki kasvattaa. Ohan mulla muutamaa, joista oon piänen palan maistanu......ja siihen son jääny. Tuallaasen kirijan lukemise jäläkihi, vois suhtautumine niihi vähä muuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttien makuun pääseminen vaatii kyllä totuttelua eikä kaikista yrteistä varmasti opi pitämään. Jos ei suhtautuminen muuttuisi, niin ainakin olisi lukenut viihdyttävän kirjan ja ehkä oppinut jotain uutta yrteistä siinä samalla :)

   Poista
 4. Hyviä kirjoja ovat. Mielenkiinnolla jiähään vuottamaan mitä on luvassa!

  VastaaPoista
 5. Mökillä kasvatan monia yrttejä, kun ne eivät peuroille maistu ja ovat lisäksi perhosten mieleen. Ruuanlaitossa en oikein esim salviasta tai timjamista pidä. Basilika ja korianteri ovat suosikkejani. Kauniin näköinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrtit ovat kyllä kukkiessaan yleensä kunnon perhosmagneetteja. Minulle taas korianteri on inhokki nro 1, suorastaan yrttien kosto ihmiskunnalle. Makuja on monia :) Kirja on minustakin kauniin näköinen.

   Poista
 6. Pitääkin tutustua tuohon kirjaan, pitäisi pieni yrttimaa laittaa kevääksi.

  VastaaPoista
 7. Näyttää mielenkiintoiselta! Yrtteihin haluaisin itsekkin perehtyä enemmän ja opetella käyttämään niitä ruuanlaitossa enemmän. Ruuanlaitto ei vain ole aivan niitä mun lempparipuuhia, niin helposti jää pyörittämään niitä helppoja ruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppohin arkiruokiin saa kivasti vaihtelua sujauttamalla jotain yrttiä sekaan.

   Poista
 8. Tämä on tosi kiva kirja! Mukavaa helmikuun loppua!

  VastaaPoista
 9. Yrttimaa on meillä tekeillä ensi kesänä - aihe kiinnostaa ja siinä on paljon opittavaa. Esikko-mökkimme lopullinen pihanraivaus puunkaatoineen on tilattu ulkopuoliselta puutarhafirmalta. Lumien sulettua pääsemme piirtämään tulevan yrttimaan rajaviivoja. Sitä odotamme innolla:) Tällä hetkellä kasa siemenpusseja odottaa jo esikasvatusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittäviä hetkiä on siis teillä tiedossa. Jos kirja kiinnostaa eikä satu olemaan ennestään hyllyssä, kannattaa osallistua blogini 1-vuotisarvontaan :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!