sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Yllätyksiä ja ensimmäinen piippo

Eilinen tarjosi mukavia hetkiä puutarhassa, vaikka keli olikin kylmä, märkä ja pimeä.

Heti aamulla pihalta kuului tuttu kiekaisu: fasaanikukko oli tullut talvehtimismailtaan takaisin. Rouvaa ei näkynyt, mutta ukko teki kyllä paluunsa selväksi. Pitkän tovin tepasteli meidän etupihalla ja jatkoi sitten naapuriin, kohta seuraavaan, ja siitä seuraavaan. Järjestyksessä kävi näyttäytymässä joka talon pihalla.
Pulskassa kunnossa on ukko talven jäljiltä.
Niin tarmoa täynnä, ettei jalatkaan pysy maassa!

Odotin, että ensimmäiset piipot tällä tontilla olisivat krookuksia tai kevättähtiä, mutta olin väärässä. Takanurkkaan istuttamani tete-a-tetet ehtivät ensimmäisiksi. Odotukset niiden kohdalla olivat aikalailla nollassa, sillä ne ovat ennenkin olleet lähinnä kertakäyttökukkia. Toissa talven pidin ne ruukussa kellarissa ja suunnilleen unohdin keväällä kukinnan jälkeen ruukuissaan varastoon. Syksyllä lykkäsin rutikuivat sipulit vesisateessa vähiten näkösällä olevaan paikkaan takanurkkaan pensashanhikkien väliin. Toivottavasti kukkivatkin, mutta jos eivät, niin ovatpahan ainakin ilahduttaneet ensimmäisinä piippoina.
Pirteän keltaisia piippoja löytyi kaksi.
Niityn tekele on sulanut melkein kokonaan ja ainakin kaksi kevätesikkoa siellä on hengissä. Näiltä odotan kukkiakin, sillä ovat jo sen verran isoja. Viherrystä näkyy myös syreenin juurella, mihin on ilmestynyt kengän kokoinen pälvipaikka.
Esikko taitaa tarvita hieman multatäydennystä juurelleen.

Pieniä kevätkaihonkukkia lumen keskellä.
Kivikkorinne on melkein sulanut. Yhtään ei autettu... paitsi lapioimalla metrin verran lunta pois. Takana olevaan kukkapenkkiin en uskalla mennä lapioimaan, etten tule tuhonneeksi samalla siellä talvehtivia aarteita. Vähän piti kuitenkin varovasti penkin reunalta kinosta madaltaa.
Maksaruohot ja mehitähdet näyttäisivät olevan hengissä. Levisia sateensuojineen on ylälaidassa.

Seittimehitähtiä

Etureunan oreganoissa ja lumen rajalla kaukasianmaksaruohossa näkyi vihreitä lehtiä. Kiven takana aurinkopenkki vielä lumen vallassa.
Kävin tarkastelemassa marjapensaiden tilanteen. Ne olivat talvella pahimmillaan melkein latvoja myöten hautautuneet lumeen ja tuhot ovat sen mukaiset. Punaherukasta on revennyt pari isoa oksaa ja kolmelta pensaalta on hajonnut viime keväänä tehdyt tuet. Puu kesti, ruuvi ei. Lumen voima on ollut kyllä valtava.
Ihan vielä ei pääse marjapensaita leikkaamaan. Ja tukia pitää vähän korjailla.
Pikkuisen jo innostuin, kun esikoinen hihkaisi, että "äiti, täällä on kukka". No, olihan siellä. Talon edellisetkin asukkaat olivat näemmä puutarhaihmisiä, heh. Noita on jokunen viskattu roskiin, mutta vielä yksi löytyi.

Todellinen yllättäjä oli kuitenkin 'The President' -kärhö: lunta sen kohdalla on vielä 25cm, mutta niinpä vain on jo vihreää lehteä näkyvissä! Epäilen, että kärhö on viime syksynä aloittanut kasvattamaan uutta versoa, joka on lumen suojissa talvehtinut. Sen kehittymistä seuraan silmät tarkkana!
Eipä ennen ole näillä korkeuksilla kärhön lehtiä ulkona näkynyt tähän aikaan vuodesta!
Kevät on mukavaa aikaa, kun joka päivä löytyy ilonaiheita. Eilen niitä löytyi vielä näin monta, vaikka sää olikin mitä oli! Iloista sunnuntaita!

18 kommenttia:

 1. Olipa fasu täpinöös :) Oho, pressa pukkas orottamattoman yllätyksen. Ja mäku olin nii täpinöös, ku löyrin eilee parin sentin Jackmannipiikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöistä saakin olla täpinöissään! Onneksi eivät ole arimpia kylmälle, niin ei haittaa, vaikka alkaisivat kasvaa jo hyvissä ajoin. Kukkivatpahan sitten myös aiemmin :)

   Poista
 2. Kivoja kevään merkkejä on lumen alta paljastunut. Hieno tuo fasaanikukko ja niillä on kyllä varsin kantava ääni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääni on ihan kamala :D Mutta kyllä silti tuntuu mukavalle, kun se joka kevät ilmestyy tepastelemaan pihalle. Jännittävää seurata, löytääkö se rouvaa ja tuoko pariskunta poikasiakin näytille.

   Poista
 3. Ajatella, kärhö tuossa vauhdissa, mahtavaa! Minä kurkin usein vielä juhannuksenakin, josko joku myöhäinen kärhö ilmestyisi maan pinnalle. Ovat melko oikukkaita kasvajia, päättävät välillä pitää noita lepovuosia, mutta täällä kaiken kaikkiaan kärhöt heräävät tosi myöhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii meilläkin yleensä. Joskus oikein runsaslumisena ja leutona talvena, niinkuin tänä vuonna, jotkut kärhöt ovat alkaneet versoa pidemmältä varresta. Yleensä paleltuvat maata myöten. Mutta lehdet tähän aikaan on kyllä jotain aivan poikkeuksellista.

   Poista
 4. Oi, fasaani, siinä on seuraava lintulaji listalle :D Hurja määrä lunta teillä vieläkin, mutta onneksi sulaa vauhdilla! Erikoinen kärhö, todella reipasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laulurastas ja kalalokki havaittu eilen myös. Listan lajimäärällä ei kyllä vielä juhlita :D Hirmu vähän on lintuja, myös talvilintuja oli vähän. Meillä ei ollut lintulautaa, mutta naapuri ihmetteli, kun ei ollut kuin muutama tiainen ja punatulkku koko talvena. Vaikuttikohan kylmä ja sateinen viime kesä noin paljon poikastuottoon?

   Poista
 5. Kärhösi on ottanut kunnon etulähdön. En ole uskaltanut vielä edes liiemmin kärhöjä tutkiskella, kun yleensäkin ovat aika hitaita aloittamaan.
  En ole vielä keskinyt sellaista marjapensastukea, joka pysyisi suorana ja ehjänä vuodesta toiseen. Oli malli ja materiaali mikä tahansa, äkkiä ne kaikki ovat sinne tänne vinksallaan. Meillä muuten toissa kesänä rakennetusta pergolasta ruuvit paukkuvat poikki. Kummallisia ruuveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisiköhän sitten vain ottaa vasara käteen ja naulata, jos ruuveilla on tapana katketa? Ihme juttu... Marjapensaatkin voisivat kasvattaa oksansa tasaisesti joka puolelle pensasta, niin tuet säilyisivät paremmin ehjänä.

   Poista
 6. Kivikkorinteessä on ihanan pyöreitä kiviä! Täällä tete-narsissit eivät ole mitenkään aikaisia, vasta pienet piipot ilmestyneet näkyviin, vaikka krookukset ovat kukkineet jo jonkin aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuosta penkistä näyttää lähtevän lumet ensimmäisenä, niin se varmaan vaikuttaa. Tosin tuossakaan penkissä ei näy kuin kaksi teten piippoa... olen varmaan istuttanut muut syvemmälle tai sitten ne ovat talven aikana kuolleet. Kymmenen muistelin niitä olevan siellä.

   Poista
 7. Onpa todella aikaisin kasvunsa aloittanut kärhö. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lupaa aikaista ja runsasta kukintaa kesäksi. Ja kunhan ei tulisi kovin pahaa takatalvea, ettei tuolle käy mitenkään. Pikku yöpakkasista tuskin hätkähtää.

   Poista
 8. Fasanikukko on kaunis ja intopinkeenä kiekumaan. Mitenkähän tuolle kärhölle käyp, laita suoja ympärille. Pakkasöitä on luvassa, meillä ol tänäuamuna -7.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, yöpakkasia on tännekin luvattu, mutta vain aste-pari alle nollan. En taida suojata sitä sen kummemmin. Paleltuu jos paleltuu, ei se kokonaan siitä kuole. Eri asia sitten toukokuun lopulla, jos on jo kunnolla lehdessä ja pakkasta tulossa.

   Poista
 9. Tosi ajoissa kärhö on alkanut kasvun...voi ja yöpakkasia luvassa! Onpa fasaanikukolla testosteronia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se aikaisessa, mutta kaipa tuo tietää mitä tekee. Jos aloittaa kasvun kun on vielä näin paljon lunta maassa, niin kylmähän siinä tulee :) Onneksi tänne ei le luvattu kuin pientä yöpakkasta ja onneksi kärhön versot eivät ihan niitä herkimpiä ole.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!