lauantai 27. huhtikuuta 2019

Tuumasta toimeen

Tässä postauksessa ei ole yhtäkään kaunista kevätkukkijaa, ainoastaan mullantuoksuisia uuden istutusalueen työvaihekuvia. Ja homma jää vielä kaiken kukkuraksi kesken! Osa teistä saattaa muistaa talvella saamani inspiraation sivupihan suunnitteluun. Muistinvirkistystä löytyy Kun inspiraatio iskee... -postauksesta. Pation ja etupihan kivihommat on tarkoitus aloittaa vasta touko-kesäkuussa, joten tuumin, että tässähän on hyvin aikaa tehdä kukkapenkkihommat sitä ennen. Sivupihalta oli sopivasti routakin jo sulanut ja lisäpontta homman aloittamiseen toi se, että lapset kiipeilevät ja hyppivät mielellään multakasassa ja senhän tietää sitten, minkä näköisiä lapset ja vaatteet sen jälkeen ovat. Multakasa on siis tuhottava.
Näkymä tulevan pation ruokaryhmän kohdalta. Pressumytty oli tuossa jäälämpäreen kohdalla; alkutalvella piti tilata halkoja lisää ja pressu jäi silloin tuohon lojumaan. Siinä on muuten pihan isoin jäätikkö. Vähissä ovat lumet meidänkin tontilta jo.
Ja tässä suunnitelma, johon pyritään. Syreenit ja luumu ovat paikoillaan, yksi pensasmustikka pitää siirtää polun tieltä.
PÄIVÄ 1 (eilen)
Sivupihalla maa on savipohjaista ja nurmikko lähestulkoon pelkkää sammalta ja ratamoa, joten en aio kääntää maata sen kummemmin, vaan kaivan ainoastaan syreenien ja tulevan kukkapenkin väliin lapionpiston syvyisen ojan, johon laitan suikaleen vahvaa muovia hidastamaan syreenien juurien etenemistä kukkapenkkiin. Lopun alueesta peitän sanomalehdellä ja pahvilla ja lapioin multakasan niiden päälle kohopenkiksi. Kompostimultaakin olisi tarkoitus käyttää maanparannuksessa kunhan Karon silmä välttää.
Aluksi hahmottelin penkin etureunan muotoa sanomalehdillä. Tämä kuva on otettu "ruokaryhmän" kohdalta.
Sama kaari näyttää näin loivalta kolmiopenkin kärjestä katsottuna (hahmottamista helpottava ilmakuva löytyy postauksen lopusta).
Patiopenkin edestä katsottuna näkymä olisi tämä. Seuraavaksi kaivoin muovin syreenien eteen ja peitin alueen sanomalehdillä.
Ensimmäisen parituntisen saimme lasten kanssa täytettyä penkin kapeampaa päätä. Kärräsin multaa viitisen kottikärryllistä ja heittelin hyvän tovin suoraan kasastakin, mutta eihän siitä valmista vielä tullut. Onpahan sanomalehdet sen verran peitelty, etteivät tuulen mukana lähde lentelemään.
Kapeaankin suikaleeseen uppoaa yllättävän paljon multaa. Vielä saa kärrätä päälle vähintään toisen samanpaksuisen kerroksen, että alkaa riittää.
PÄIVÄ 2
Tämä päivä alkoi kompostimullan kärräämisellä. Myös multakasa vajui kiitettävästi. Halusin saada pensasmustikan ja alppiruusun siirrettyä ja se toi lisäpuhtia lapiourakkaan. Pensaiden kohdalle kaivoin kunnon montut, jotka täytin havunneulasten, käpyjen, rodomullan ja "kasamullan" seoksella. Nyt niillä pitäisi olla hyvät oltavat ja varsinkin alppiruusun olosuhteet paranivat, kun se pääsi melko aurinkoisesta ja ehkä jopa kuivahkosta paikasta kosteampaan puolivarjoon. Alun perin ajattelin vuorata alppiruusun istutusalueen juurimatolla, jotta se saisi kasvaa omassa rauhassaan ilman kilpailevia puun juuria. Sen monttua kaivaessani en löytänyt yhtään puunjuurta, joten päätin säästää ja jättää juurimaton pois. Ehkä savinen pohjamaa tarjoaa sen verran kosteutta ja ravinteita, ettei puidenkaan ole tarvinnut etsiytyä juurillaan pihanurmikon alle.
Urakka jäi tähän vaiheeseen. Polun paikka on jätetty mylläämättä. Multakasan eteen jätin toistaiseksi kulkuväylän, sillä etualan puolikaari tarvitsee vielä lisää multaa. Ensimmäisen kuvan jäätikkökin on muuten jo sulanut.
Alppiruusu istutettu. Sen takana on vielä parisen neliötä istutusaluetta täyttämättä. Uudet puutarhakompostorit on tarkoitus rakentaa vanhan punotun kehikon paikalle ja sen vasemmalle puolelle.
Harvinaista kyllä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että alkuperäiseen suunnitelmaan ei tule juurikaan muutoksia!
Talven aikana laiskistuneet lihakset joutuivat nyt ensimmäiselle koetukselle ja ainakin toistaiseksi tuntuvat olevan hyvin hengissä. Kunhan tämä treeni on tehty, niin eiköhän kuukauden päästä alkava hiekan ja betonilaattojen kärrääminenkin suju helpommin. Tästä se pihan muutos taas lähtee käyntiin!

22 kommenttia:

 1. Kaivaminen ja mullan kärräämine käy lihasten päälle talven jäljiltä. Nopeasti se helpottaa, pari päivää oli lihakset kipeinä ja sitten helpotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei vielä eilisen jälkeen pahasti tuntunut missään, mutta saa nähdä, miten huomenaamulla pääsee liikkeelle :D Tänään lapiointia tulikin aika paljon enemmän. Mielessä välkähtelevä lopputulos motivoi eikä sitten enää pikku kivistykset tunnu missään.

   Poista
 2. Sinulla on siellä lihaksia koettelevat hommat mutta ne tottuu nopeasti kun mustikka-aika on niin selässä ei tunnu enää missään . Hyvältä näyttää penkkisi ei ole ihan suoraa viivaa, muoto on mukava valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on :D Kiitos, kaareva muoto tuntuu minustakin kivalle. Loppujen lopuksi melko pieni alue näyttää isommalta ja tulee vähän sellainen "mitä mutkan takaa löytyy" -fiilis.

   Poista
 3. Hyvin olet työsi suunnitellut! Kaikki kaarimuodostelmat ovat pihassa kivoja.

  VastaaPoista
 4. Sullon kova urakka, mutta kevätinnos se mönöö vauhrilla. Alueesta tuloo kivan näkööne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätinto vauhdittaa tosiaan kummasti :D Nyt on jo melkein koko istutusalue täytetty ja pian pääseee istuttamaan. Kiitos, niin minustakin!

   Poista
 5. Huh, ihan hengästyttää tämän lukeminenkin! Hirmuisen homman olet tehnyt ja suunnitelma näyttää tosi hyvältä! Tosiaan talven jäljiltä lihakset ei tunnu ollenkaan muistavan, mitä puutarhatyöt on. Mutta äkkiä ne taas oppii : ))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi multakasa oli ihan vieressä eikä tarvinnut rahdata maata toiselta puolelta pihaa niin kuin viime kesänä aurinkopenkin laajennuksessa. Ei olisi silloin ihan näin vauhdilla edennyt homma.

   Poista
 6. Sulla on siellä ihanat puuhat menossa! Tuo on mun mielestä se mielenkiintoisin vaihe kun uutta istutusaluetta alkaa rakentamaan. Taimien istuttelu tulee sitten heti kakkosena :) Tsemppiä sinne urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan tämä ihan mielenkiintoista sinällään. Lapioidessa mielessä pyörii tulevat istutukset ja se, miltä alue näyttää loppukesästä. En kyllä panisi pahakseni, jos multa olisi vähän kevyempää, mutta tuleepahan treenattua samalla :D

   Poista
 7. Kovvoo hommoo on tuommonen mylleeminen. Kunto kyllä nousoo kohisten! Hyvä tuosta tuleepi, kuhan on valamis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä työtä, mutta mieluisan lopputuloksen eteen rehkii mielellään :)

   Poista
 8. Hyvä vauhti päällä ja hommahan valmistuu kohta käsiin! Yllättävän paljon multaa tosiaan uppoaa tohon, siinä saa lapioida ja kärrätä ihan mukavasti. Minun pitäisi myös jatkaa vähän samantyyppistä projektia, mutta sanomalehdet loppuivat kesken. Täytyy taas hetken aikaa kerätä Hesareita, ennen kun pääsee tarttumaan toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama tehokas kärräystunti, niin pääsee istutuspuuhiin. Minullakin sanomalehdet loppuivat, vaikka koko talven keräsin kaikki ilmaisjakelulehdetkin talteen. Jatkoin pahvilaatikoilla ja sain juuri ja juuri peitettyä alueen. Olisi pitänyt varmaan aloittaa jonkun sanomalehden tilaus :D Onneksi nurmi on käytännössä sammalikkoa, niin ehkä pysyy ohuemmallakin peitekerroksella kurissa.

   Poista
 9. Hyvältä näyttää sekä suunnitelma että homman eteneminen. Ahkerana olet ollut ja paljon saanut aikaiseksi. Minäkin ennätin tänään aloitella kevään lapiohommia ja laajensin rinnepenkkiä hieman. Siinä lapion kanssa heiluessani ajattelin, että on huomattavasti mukavampaa kaivaa nurmea ylös viileässä kevätsäässä kuin kesähelteessä. Vähemmän on kärpäsiäkin kiusana :) Mukavaa sunnuntaita ja uutta alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, nyt on ollut paljon mukavammat kaivelusäät kuin viime kesän helteillä :D Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 10. Ehdin vasta nyt kunnolla lukea tämän postauksen ja suunnitelma näyttää todella kivalta. Onnea sinullekin kärräilyyn ja puurtamiseen, lopputulos palkitsee!

  VastaaPoista
 11. Ihana suunnitelma! Tuollaisia piirustuksia pitäisi opetella itsekin tekemään. Ilman kunnon suunnitelmaa tulee niin helposti harhauduttua, ja kukkapenkeistä tulee ihan sekasikiöitä. Reippaasti olet tehnyt hommia! Iloista vappua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä teen suunnitelmia vähän väliä, mutta silti tulee välillä istuteltua ihan eri kasveja mitä alun perin oli tarkoitus :D Iloista vappua!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!