maanantai 29. huhtikuuta 2019

Kukkakuvamaraton

Nyt on kaikkea ihanaa kukassa ja moni niistä on vieläpä tämän kevään ensikertalaisia. Ehkä upein kaikista on eteisessä majaileva loistokärhö 'Kaiser', jonka vihreinä auenneet kukat ovat alkaneet muuttua hehkuvan pinkeiksi. Välivaihe vihreän ja pinkin välillä oli kaikkea muuta kuin kaunis ja viitteitä siitä on vielä havaittavissa ulommissa terälehdissä.
Alkukevään latvomisen takia kukkia on vain kaksi, mutta ne ovatkin sitten kerrassaan upeita.
Taimihuoneessa (makuuhuone) pistokaskaappi on muuttunut kärhöjuurruttamoksi, sillä sain äidiltäni reilun pätkän loistokärhö 'Andromedan' versoa pistokasmateriaaliksi. Niiden lisäksi siellä on vielä maaliskuussa ottamani 'Kaiserin' pistokkaat. 'Kaiserin' kanssa uskoisin olevani voiton puolella, sillä neljästä pistokkaasta kolme on edelleen hyvin hengissä.
Lisää kärhöjä tulossa. Ja on tuossa etunurkassa yksi karjalanneitokin.
Ensimmäinen ahkeraliisa kukkii.
Ja sitten pihalle! Ihanat kevätkurjenmiekat kukkivat edelleen. Ilokseni jokainen toissasyksynä istuttamani sipuli oli viime kesän aikana lisääntynyt. Parhaimmillaan laskin 24 kukan olevan yhtä aikaa auki.
Syksyllä aion hankkia näiden kaveriksi vaaleansinistä kevätkurjenmiekkaa. Paikka on ilmiselvästi mieluisa näille.
Parhaassa ryppäässä on kolme kukkaa rinta rinnan.
Aurinkopenkin kirjokevättähdet kukkivat.
Hieman varjoisammassa kohdassa isokevättähdet ovat vasta nupulla. Huomenna ensimmäiset kukkivat!
Kivikkorinteen kevätvuohenjuurella menee vielä hetki ennen kuin kukkia alkaa aueta. Tämä oli loistovalinta kivikkorinteeseen, sillä se alkoi vihertää näyttävästi heti lumien sulettua.
Yksi kevään mieluisimpia yllätyksiä oli tuoksuköynnöskuusama, joka on alkanut jo versoa. Ainakin hangen alla talvehti mainiosti, vaikka onkin täällä melkolailla menestymisvyöhykkeensä ylärajoilla.
Puistosyreeni sen sijaan on takuuvarma talvehtija. Taustalla vihertää kevätkaihonkukka.
Maahan istutetut narsissit eivät vielä täällä kuki; pisimmälle ehtineillä on vasta viisisenttiset piipot. Viime viikon "kaupantekijäiset" sen sijaan kukkivat täyttä päätä. Tetenarsissit alkavat olla kukkimisensa kukkineet, mutta perunanarsissiksi luulemani nupullinen yksilö on vasta aukaissut ensimmäisen kukkansa.
Ei ollut perunanarsisi tämä. Tietääkö joku lajikkeen? Mielestäni kukka on pienempi kuin 'Carltonilla', tuoksuu miedosti. Nimetön pääsi keltaiseen nurkkaukseen yhdessä krookusten ja tetenarskujen kanssa.
Nämä perunanarsissit ovat suloisia ja ihanan tuoksuvia.
Kellarissa talvehtinut 'Princess Zaide' on aukaissut ensimmäisen kukkansa. Tämäkin on kaunis!
Ensikertalaisista viimeisiin. Nimittäin tontin viimeisiä lumia viedään... tarkasti talteen ja varjellaan sulamiselta! Kylvin alkukuusta kylmäkäsiteltäviä siemeniä kahteen ruukkuun. Otin tietoisen riskin, mutta en malttanut odottaa niiden kanssa syksyynkään. Pitää ehkä pian viedä ne viimeisten jäänrippeiden kanssa kellariin, ainakin jos yöpakkaset loppuvat.
Kaikkea sitä... Pysykää kylminä vielä edes viikko!
 Krookusten kukinta on nyt runsaimmillaan, kun viimeisetkin ovat aloittaneet.
'Vanguard' on ehkä suosikkini omista krookuksistani.
'Jeanne d'Arc' on kaunis, mutta tuntuu lisääntyvän hitaasti. Näiden takana on mielestäni jouluruusun pienen siementaimen nuppu.
Edellinen kuva oli otettu aamulla. Illemmalla varjopenkin yli ajeli polkutraktori. Voi tulppaani- ja krookusressukoitani! Pienet jouluruusut eivät onneksi osuneet renkaan alle.
Kärhökaaressa aloittelee 'Flower Record', joka suvaitsi viime keväänä kukkia yhden kukan voimin.
Viime vuonna kasvimaan takareunaan siirtämäni lehtoimikkä on vihdoin aloittanut kukinnan.
Ovat nämäkin aika suloisia, vaikka kukkia pitääkin kumartua ihan maanrajaan ihastelemaan.
Mukavaa uutta viikkoa!

26 kommenttia:

 1. Kaiser on upea kärhö, ihan mieletön kukka. Minulla on taas hävinnyt talven aikana narsisseja, eivät viihdy meillä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana nähdä, millaiseksi 'Kaiser' vielä muuttuukaan kukinnan edetessä ja ovatko nuorempiin versoihin myöhemmin kehittyvät kukat yhtä kerrannaisia. Harmi, että narsissit eivät viihdy sinulla. Mikähän niitä vaivaa? Onneksi on muitakin kevätkukkijoita.

   Poista
 2. Oho, siellä kukkii sisällä ja ulkona!

  VastaaPoista
 3. Meillä on noita lehtoimiköitä mökin takana metsässä. Ilmestyvät sinne joka kevät. Ne lienevät rauhoitettuja ellen väärin muista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt varmaa tietoa, onko rauhoitettu. Tosin tuo minun yksilöni on melkoisella varmuudella edellisen asukkaan kukkapenkistä peräisin, sillä lehtoimikkää ei pitäisi edes kasvaa luonnostaan täällä päin. Kohdassa, josta sen pelastin, kasvoi myös pikkutalviota, ruusua ja vadelmaa. Nyt imikkä saa ainakin kasvaa ja kukkia rauhassa :)

   Poista
 4. Ihana Kaiser ja kauniit kevätkukkijat! Hyvää vappua teidän perheelle!

  VastaaPoista
 5. Tuo 'Kaiser' on kyllä kaunis ja mielenkiintoinen tuo kärhöjen juurrutusprojektisi! Paljon on kukintaa pihallasi - ihanaa kukkien tykitysaikaa nyt! Toivottavasti kylmäkäsittelysi onnistuu 🌷! Narsissit ovat ihania, tänä vuonna meillä jotenkin kukinta on ollut vaatimaton verrattuna aikaisempiin vuosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhöjen juurruttaminen on mielenkiintoista, vaikkakin välillä hermoja raastavaa, kun on niin hidasta ja jopa viime hetkillä saattavat luovuttaa. Pysyy jännitys yllä :D Kylmät yöt hidastavat onneksi viimeisten lumien sulamista ja ehkä siemenet ehtisivät saada tarpeeksi pitkään kylmää. Jospa narsissisi keräävät tänä vuonna voimaa sipuleihinsa ja tykittävät ensi vuonna ihan kunnolla :)

   Poista
 6. Kaiser on ihastuttavan näköinen. Pitääpä laittaa listalle, jos vaikka vastaan tulee.
  Hienosti pihaltasi ovat lumet sulaneet ja nyt kaikkialla jo kukkii ja puskee uutta kasvua. Suloisia ovat nekin, joiden vuoksi täytyy kontata maan tasalla.
  Hauskaa vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkästä aikaa jokin kasvi kukkii minulla juuri sen näköisenä kuin kasvin mukana tulevassa lappusessa :D Jostain luin, että 'Kaiser' kukkisi kerrannaisena vanhoilla versoilla ja myöhemmin kesällä sitten vähemmän kerrottuna. Jännittävää onkin nyt seurata, millaisia ovat uusiin versoihin tulevat kukat. Todennäköisesti pidän hänet kuitenkin kellarissa talvetettavana ruukkukärhönä, jotta pääsen ihastelemaan sen upeita kukkia. Kiitos, hauskaa vappua sinullekin!

   Poista
 7. Upeita kuvia ja niin kaunista kukintaa! Tuo Kaiserhan on aivan ihana♥ Kärhöt on kyllä kovin mieleisiä, mutta minulla ei itsellä ole vielä yhtään kärhöä kasvamassa, jospa tänä kesänä:) Leppoisaa vappua ja ihanaa alkavaa toukokuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Kaiser' on upea kärhö. Aivan uusi tuttavuus minullekin, sillä hankin sen syksyn alennusmyynneistä. Hanki ihmeessä jokin kärhö, jos kerta pidät niistä! Kiitos, iloista vappua ja toukokuuta!

   Poista
 8. Kaunis Kaiser.
  Mukavaa vappua.🌼🌼

  VastaaPoista
 9. Kaiser on tutumpi makkarana, mutta kärhönä ihan juuttaan hieno! Iloista Vappua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän tästä kärhöstä enemmän kuin hänen makkarakaimastaan :D Iloista vappua!

   Poista
 10. Kaunis on Kaiser ja muutkin kukkijat. Kevät on niin ihanaa, kun joka päivä löytää jotain uutta ja kaunista ihasteltavaa. Oikein mukavaa vappua teidän perheelle!

  VastaaPoista
 11. OI, ja voi, ihana 'Kaiser'. Pitääsköhän munki jo nostaa kärhöt kellarista, etteivät näänny sinne. Hyvin kärhöpistokkahakki näyttää onnistuvan. Ja palio kukkijoota pihallaki. Non, nua poikalapset, joiren kans aina sattuu ja tapahtuu. Pian ne siitä kuitenki kasvaavat ja temmellyskenttä laajenoo. Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Kaiseria' tulee käytyä ihastelemassa ihan asiakseenkin eteisessä. On se vain aika nätti. Kyllähän tuo jo korkea aika olisi sinunkin kärhöillesi päästä kellarista auringonpaisteeseen :D Täällä sattuu ja tapahtuu kyllä aina kun selkänsä sekunniksi kääntää. Tulisi vain vähän järkeä päähän ja itsehillintää ennen temmellyskentän laajenemista, ettei tulisi ihan mahdottoman kalliiksi äidille ja isälle lasten toilailut :D Kiitos, mukavaa vapun iltaa!

   Poista
 12. Onpa kaunis tuo Kaiser! Ja noh, kaikki muukin kukinta kyllä ilahduttaa tässä vaiheessa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa otetaan ilolla vastaan jokainen pienikin kukka ja väripilkku :)

   Poista
 13. Soma on tuo Kaiser, oiskohan sukulainen Multi Bluelle. Kukka on samanlainen kerrottu, ervärinen vuan. Ootpa sie innostunu noitten kärhöjen lissäyksestä, sitä ihailen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Kaiser' on tosiaan aika samannäköinen kuin 'Multi Blue', mutta eivät ole ainakaan läheistä sukua toisilleen. Ovat vielä eri puolilla maapalloakin lisättyjä: 'Multi Blue' Alankomaissa, 'Kaiser' Japanissa. Kärhöjen lisäys on todella koukuttavaa ja tänä keväänä on tullut paljon oikein hyvää pistokasmateriaaliakin. En vain ole malttanut viskata niitä kompostiin :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!