maanantai 8. huhtikuuta 2019

Kevättä ja pikkuisen taimikuulumisia

Viikonlopun aurinkoiset, lämpimät säät saivat meilläkin hanget vajumaan ihan silmissä. Kivikkorinteestä on pitkä suikale sulanut ja takapihalta ensimmäinen kukkapenkki jo kokonaan lumeton. Harmi, kun en tullut istuttaneeksi sinne syksyllä aikasia kevätkukkijoita. Pitää korjata asia ensi syksynä. Piippoja ei vielä meillä näy, mutta onnistuneesti talvehtineita perennoja on jo paljastunut lumen kätköistä.
Kivien kolosista löytyy pallomehipartaryppäitä ja valkomaksaruohoa.
Etualalla on isorikko, jonka ostin syksyllä. Se paljastui niin komeana talven jälkeen, että ansaitsisi jo sen perusteella isomman tilan kivikkorinteestä. Ylälaidassa vihertää lumen keskellä tarhakeijunkukka 'Hans'.
Sinilemmiö näyttää ensimmäisen talvensa jälkeen tältä. Aika onnistunut talvehtiminen, sanoisin. Ihan vielä se ei ole päässyt lumesta vapaaksi, sillä suojasin sen talveksi kuusenoksilla. Kuvaamisen jälkeen laitoin oksat takaisin, jotta aurinko ei kärvennä sen ikivihreitä versoja.
Tähtilevisia talvehti taas liuskekivikatoksen alla. Hengissä, tosin minusta tämä näyttää pienemmältä kuin syksyllä. Jospa se alkaisi kevään tultua taas kasvaa.
Pensasryhmässä puistoatsalea 'Illusia' pulleine silmuineen on ollut turvallisesti verkon suojissa koko talven. Tässä onkin enää parisenkymmentä senttiä lunta. Kuusenoksat ovat lasten heittelemiä.
Meillä on pyörinyt ainakin yksi rusakko syksystä lähtien. Alkutalvella huomasin sen käyneen kaivamassa täsmällisesti belliksiä lumen alta vatsansa täytteeksi. Lumien sulaessa on paljastunut muitakin yllätyksiä. Kivikkorinteen reunasta oli pitkäkorva käynyt parturoimassa kaukasianmaksaruohoja. Ylempänä olleet ovat onneksi välttyneet talttahampaan tihutöiltä.
Kaikki vähänkään vihertävät versonkärjet on puputettu parempiin suihin.
Tältä edellisenkin kuvan olisi pitänyt näyttää.
Tässä pupu oli ilmeisesti ajatellut lannoittaa mansikantaimia... Vai oliko kenties kosto siitä, ettei ollut parempaa evästä tarjolla?
Kasvualustatesti jatkuu. Ensimmäiset taimet ovat nyt kuusiviikkoisia, nuoremmat neliviikkoisia. Päätin jättää mansikantaimista korkeuden mittailun pois ja havainnoida niiden kasvua pelkästään lehtien lukumäärän perusteella. Mansikoillehan ei samanlaista selvää vartta tule niin kuin esimerkiksi tomaateille, joten viivottimella mitattuna edistystä ei kahdessa viikossa mitattuna ollut tullut kuin joitakin millejä, vaikka taimet ovat selvästi kasvaneet kokoa. Lehtien lukumääriä katsottuna tällä hetkellä tilanne on se, että kasvusammalessa kasvaviin mansikoihin on tullut yhteensä kolme lehteä enemmän kuin kylvömullassa kasvaviin mansikoihin. Onko näin pienellä erolla merkitystä kasvualustojen suhteen? En tiedä. Jatketaan seurantaa. Muut kasvit kasvavat suunnilleen samaa tahtia. Paprikoista yksi kärsi aiemmin esikoisen käsittelyssä, joten se on siksi jäänyt muita pienemmäksi. Ehkä se ja toinen kasvusammalessa kasvavista paprikoista olisi pitänyt jättää vertailusta pois, mutta menkööt nyt muiden mukana. Ei tämä niin tieteellistä sentään ole :)

Tämä miinanköynnös päätti latvonnan jälkeen tehdä nupun.
Kuukausimansikat ovat pörhistyneet kivasti parissa viikossa. 
Tomaatit. Etualan 'Maskotkat' tarvitsisivat jo tukikepit.
Kodinhoitohuoneen silityslaudalle piti jo laittaa pahvista levikkeet, kun tila loppui kesken. Mitenkähän taimet saisi kahteen kerrokseen?
Lattialla on lisää kylvöksiä.
Paprikat ovat jo mukavan tuuheita.
Maaliskuun puolivälissä ostetut hopeaputouksen taimet alkavat kurotella naapuriruukkuja kohti. Pisimpiä latvoinkin jo.
Ensimmäiset muuttolinnutkin ovat ehtineet jo tänne saakka. Viime viikolla näin laulujoutsenia ja kuulin peipon sekä punarinnan laulua. Punarinta aloittelee talven jälkeen vähän varovaisemmin, mutta ainakin yksi peippo lurittelee jo ihan täysillä. Mustarastaita ei ole vielä näkynyt, vaikka yleensä ne ovat ensimmäisten joukossa. 100 lintua -haasteessa minulla on nyt kasassa 23 lajia.

Surkuhupaisana loppukevennyksenä kerron, mihin heräsin tänä aamuna. Viereisestä huoneesta kuului iloista kiljuntaa: kuopus hihkui "kivaa, kivaa!" ja esikoinen: "täällä on vielä multaa!". Ikkunalaudalla olleet pelargonit olivat saaneet vähän kyytiä... Onnistuneemmin alkanutta päivää teille!

28 kommenttia:

 1. Ihanasti sieltäkin alkaa kasvit paljastua lumen alta. Tylsää, että rusakot ovat parturoineet kasvustoja, mutta onneksi ne kasvavat takaisin. Taimia alkaa olla joka paikassa täälläkin. Nyt olen ekan setin kuukausimansikoita karaissut kuistille. Niitä tuli nyt niin paljon, varmaan yli 50 on koulittu, että olen muuten pulassa niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaisi välttyä nälkäisiltä talvivierailta, pitäisi varmaan ympäröidä koko tontti tiheällä verkolla. Onneksi perennat yleensä toipuvat hyökkäyksistä. Sinulla on kesällä tiedossa paljon makeita mansikoita. Mitä siitä, jos hetkellisesti on pulassa taimien kanssa :D

   Poista
 2. Meilläkin lumet ovat sulaneet vauhdilla, mutta onhan tuota vielä jäljelläkin. Talvituhojen suhteen minulla ei ole vielä käsitystä. Hienosti sinulla on puutarhan taimet edistyneet ja esikasvatukset hyvällä mallilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on kyllä jäljellä ihan liikaa, mutta onneksi on edes muutama nurkka jo paljastunut. Myyrätuhoja ei eillä ainakaan pitäisi olla, kun ei ole jäänyt talvellakaan kuin muutama loukkuihin. Naapureiden kanssa juuri yhtenä päivänä jutltiin ja heilläkin on sama tilanne.

   Poista
 3. Hienoja alkuja on pihalla ja taimet hyvässä vauhdissa.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on vielä lunta osittain maassa, mutta piippoja onneksi jo lämpöisimmillä paikoilla näkyy. Mielenkiintoinen kasvualustatesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti täälläkin alkaisi pian näkyä piippoja. Kasvualustatesti käy koko ajan mielenkiintoisemmaksi.

   Poista
 5. Paljonhan sinulla on taimia tulossa, hyvässä kasvussa ovat. Voi pupuja minkä tekivät, mutta eiköhän ne siitä ala kasvaa kumminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on tulossa ja paljon on vielä pusseissaan odottamassa kylvöjä :D Kyllä maksaruohot selviävät.

   Poista
 6. Kyllä se maa kokoajan paljastuu. Tänään tosin alkoi melkoinen lumimyräkkä meilläpäin....
  Mukavaa purkkimaailmaa siellä, kuuluu kevääseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri olin kirjoittamassa, että tänne oli ennustettu yöllä alkavaksi, mutta sitten vilkaisin ikkunasta ulos: nyt jo tulee räntää :((( Kevääseen kuuluu joka paikan valtaavat taimipurkit.

   Poista
 7. Siitä se kevät lähtee, lumi vetäytyy nopeasti kun alkuun pääsee. En tiennytkään että maksaruohot kelpaa jäniksille, minulla niitä ei ole syöty koskaan. Mutta hyvä tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt sitä ennen. Nytpä tiedän. En kyllä sitä tiedä, kelpaako maksaruoho metsäjäniksille vai pysyvätkö mieluummin metsän antimissa talvellakin. Epäilen vahvasti tihutöiden tekijäksi sitä rusakkoa, joka on koko talven pyörinyt tässä.

   Poista
 8. Jänis on ikävä tuholainen, kun se osaa kurotella ja kaivaakin. Meillä onneksi ei ole jänikset käyneet puuutarhassa, mutta myyrien vierailun jäljet paljastuvat vasta lumen sulettua. Jännässä odotan, sillä myyriä oli viime kesänä ihan hiton paljon.

  Sulla on ikunalaudat ja muutkin pinnat jo ihan täynnä tulevaisuuden toivoja. Omat taimet on aina ne rakkaimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänikset ovat täällä vakiovieraita. Myyriä ei juuri ole. Juteltiin juuri naapureiden kanssa, että kaikilla on jäänyt ainoastaan muutama jyrsijä loukkuun koko talven aikana. Meillä on nyt kaksi talvea olleet myyrät vähissä. Kärpän tai lumikon jälkiä on silloin tällöin näkynyt ja sehän on aikamoinen peto. Voi olla oma osuutensa silläkin myyrien vähyyteen.

   Poista
 9. Kiva että sielläkin jo lumimassa vähenee, toivottavasti lähtee pikaisesti! Oikein lupaavasti jo vihertää paikoin penkeissä. Höh pupujussia, onpa kurjaa, toivottavasti maksaruoho toipuu tuosta käsittelystä.
  Hienot nuput jo atsaleassa ja reippaankokoiset paprikat ja tomaatit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasta ja lumisadetta on luvattu, mutta tuskinpa kinokset kovin paljoa enää näin myöhään keväällä kasvavat. Nyt sataa räntää. Maksaruoho toipuu varmasti pupun käsittelystä. Tai jos ei toivu, niin jaan syömättä jääneestä kohdasta uusia alkuja.

   Poista
 10. Hyvännäköisiä taimia sinulla!)
  Rakensin vähän aikaa sitten nelihyllyisen katosta riippuvan ikkunahyllyn, jonka voi sitten halutessaan viedä myöhemmin varastoon odottamaaan seuraavaa taimiaikaa. Auttaa vähän tuohon tilaongelmaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuva hyllykkö voisikin olla aika näppärä. Pitää pistää mietintämyssyyn :)

   Poista
 11. Katosta riippuvaa hyllyä meinasin minäkin sinulle ehdottaa. Se voisi toimia mainiosti ja on kivan näköinenkin.
  Harmi, että jänöt ovat päässeet perennojen makuun. Meillä on vielä kaikki perennat hangen alla, joten en yhtään tiedä, miltä siellä näyttää. Mutta eiköhän se tässä lähiaikoina selviä.
  Hurjaa vauhtia kasvavat sinun taimesi. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan riippuvan hyllykön mietintämyssyyn. Sillä ainakin saisi lisätilaa vähille käyttökelpoisille ikkunoille. Ei ollut jänöillä talvella evästä metsässä, kun tulivat kukkapenkkeihin. Kaukasianmaksaruohoa minulla oli aika isolla alueella, joten tuo menetys nyt ei niin paljoa haittaa. Pitää muistaa ostaa kunnon purkki valkosipulijauhetta kesää varten, jotta voi vähän yrittää hämätä jänöjä pois arvokkaimmista kasveista. Kesällä saavat luvan puputtaa heiniä ja voikukkia ja pysyä poissa kukkapenkeistäni. Taimet kasvavat kyllä ihan mukavasti. Nyt kun lumet sulaisivat ja tulisi lämpimämpiä kelejä, niin saisi vietyä niitä ulkoilemaan.

   Poista
 12. Kylläpäs siellä jo taimet kasvavat komeasti! Istuttelu ja taimien kasvatus on kyllä hauskaa puuhaa, vähän väliä on käytävä kurkkimassa onko kasvua tapahtunut,vaikka juuri hetki sitten olisikin käynyt katsomassa..;)) Ihana kun kevät on tullut ja aurinkoisia päiviäkin on riittänyt! Mukavaa alkanutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa pitää käydä päivän mittaan tarkistamassa taimien vointia :D Aurinkoisista keleistä olisi nauttinut pidempäänkin, mutta pakko tyytyä räntään. Muutaman sentin oli yön aikana jo satanut ja lisää tulee niin sankasti, ettei kadun päähän näe. Kiitos, mukavaa viikkoa!

   Poista
 13. Lunta sateloo meilläkin ja entistä on vielä runsaasti. Ei sänkiä näy pellolla. Hyvin on taimet kehittyneet ja suavat vielä jonkunaikoo kasvoo, ennenkuin pihalle piäsööt! Meillä ei jäniksistä oo tänätalavena ollu harmii, kaks ilivestä on pyöriny kylällä ja ne varmaan on huolen pupuista pitäny. Tuo 'Illuusia' on miullakin. Siirrettiin tuonne mehtäpuutarhaan syksyllä. Pulleat nuput on siinäkin. Hyvä kun kotimaassa tuota jalostustyötä tehhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jäniksille oikein lokoisat oltavat, kun ei ole petoja ihan lähellä. 'Illusia' on upea sekä kukkiessaan että ruskavärissä ja viihtyy mainiosti IV-vyöhykkeelläkin. Kotimaassa jalostettujen kasvien talvenkestävyys on ihan omaa luokkaansa verrattuna moniin ulkomaisiin kasveihin. Nyt kun muuttuisi tuo räntäsade vedeksi, niin sulaisivat lumet.

   Poista
 14. Kyllä meilläkin puput ja peurat verottaa kasveja. Minulla on myös kivikkorinne mikä tosin sekin on keskeneräinen. Kivasti sinulla jo siellä kasvustoa pilkistää .Sinullakin on siellä purkeissa kasvamassa erilaisia hyötykasveja ja perennaa. Minulla olisi tarkoitus lisätä myös purkkien määrää huomenna, istutuksia lisää. Voi olla että tila loppuu täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilkisti kivasti vielä eilen. Nyt on viiden sentin kerros lunta päällä. Niin ne purkit lisääntyy kesän lähestyessä itse kunkin ikkunalla :) Minulla seuraavat kylvöt taitavat olla loppukuusta. Nyt pitää selvitä koulimisista :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!