tiistai 5. helmikuuta 2019

Harvinaisempi ruokavieras

Olen ripustanut etupihamme siperianpihtaan limpparipullosta tehdyn ruokinta-automaatin, jolla on käynyt pääasiassa tiaisia. Varsinkin tuulisina ja lumisateisina päivinä meidän ruokintapisteellä käy kuhina ja naapurin lintulauta jää tyhjilleen, sillä tuuheaoksaisen pihdan suojissa on mukava aterioida myrskyisemmälläkin säällä. Lintuja on mukava katsella keittiön ikkunasta ja yrittää laskea yksilömäärääkin. Olen tullut siihen tulokseen, että ainakin neljä talitiaista, yksi hömötiainen ja kaksi sinitiaista ovat vakiovieraita. Pahoittelen kuvien laatua. Kamerani mielestä pihdan alla on pilvisenä päivänä liian hämärää tarkemmille kuville ja ikkunan läpi kuvaaminen sumentaa kuvia lisää.
Talitiaiset ruokailemassa.
Jotkut eivät siirry tuota oksaa kauemmas maahan karisseista siemenistä. Ei ainakaan tarvitse siipiä rasittaa uutta siementä hakiessa.
Hömötiainen on viimeisimpiä ruokavieraaksi uskaltautuneita.
Hömötiainen automaatilla.
Sinitiaiset uskaltautuivat automaatille heti kun ensimmäiset talitiaiset olivat sen löytäneet.
Tämän kuvan olen julkaissut jo äskettäin. Minusta se vain on niin hauska, että sopii tähänkin postaukseen.
Voin suositella muovipulloon tehtyä ruokinta-automaattia. Tällainen on ainakin hygieeninen, sillä linnut eivät pääse siementen sekaan sotkemaan niitä ulosteillaan. Siemeniäkään ei pysty roiskuttelemaan kymmeniä yhdellä nokan heilautuksella maahan, vaan ne pitää noukkia yksitellen sentin kokoisesta raosta. Leikkasin paperiveitsellä ylösalaisin olevan u-kirjaimen mallisen loven pullon kylkeen ja taivutin sitä alareunasta ulospäin pieneksi nokaksi. Se estää hyvin siemeniä karisemasta itsekseen aukosta maahan. Tässä mallissa tosin haittana on se, että pohjalle jää noin desin verran siemeniä. Mallia pitänee kehitellä ensi vuotta varten, tämä kelpaa vielä pari kuukautta vallan mainiosti.
Talitiaiset tiputtelevat tästäkin mallista siemeniä, mutta on se huomattavasti haasteellisempaa kuin perinteisellä lintulaudalla.
Keittiön ikkuna on aika kaukana ruokintapisteestä ja jo sen vuoksi lintujen kuvaaminen on hankalaa. Lisähaastetta tuo sään ja lasten sormenjälkien täyttämän ikkunan lisäksi lintujen nopeat liikkeet.
Sini- ja talitiainen sekä keltamusta superpallo...
Tässä oli kolme talitiaista. Yksi ehti lentää pois kuvasta ja toinen hypätä ilmaan juuri silloin kun painoin laukaisijaa.
Eräänä päivänä piti ihan hieraista silmiä ja hakea kamera, sillä pihdan rungolla kiipeili puukiipijä. Se kävi nopeasti tarkastamassa maahan pudonneet siemenet ja palasi takaisin puun rungolle. Koko tapahtuma kesti ehkä pari minuuttia, minkä jälkeen puukiipijä jatkoi matkaansa kohti pihdan latvaa. Kävin illemmalla laittamassa talipallon kiinni pihdan runkoon, jos vaikka puukiipijä tulisi toisenkin kerran kyläilemään. Kuorellisia auringonkukansiemeniä se ei hentoisella nokallaan saa avattua enkä ihan vielä ole valmis investoimaan pähkinänmurusiin, jotka olisivat myös puukiipijälle sopivaa sapuskaa. Jos kiipijästä tulee vakiovieras talipallolla, harkitsen myös pähkinänmurusia.
Puukiipijää ei olisi keittiön ikkunasta erottanut puunrungosta, jos se olisi pysynyt paikoillaan.
Puukiipijä on aika huvittavan näköinen ilmestys hangella. Vähän niin kuin pieni pingviini, joka on uponnut puoliksi hankeen!
Matka jatkui kohti puun latvaa. Toivottavasti pikkuinen löysi sieltä paljon ötököitä syötäväksi.
Puukiipijän olen nähnyt melkein joka kevät kiipeilemässä kunnan metsikössä olevien mäntyjen rungoilla. Viime vuonna en nähnyt siitä vilaustakaan, joten oli oikein iloinen yllätys nähdä se ruokintapisteellä, joka on kaiken lisäksi tontillamme mahdollisimman kaukana metsästä. Ylipäätään on ollut mukava huomata, että linnut ovat löytäneet ruokintapisteen, vaikka se on aika hyvin piilossa pihdan alla. Toistaiseksi oravat, närhet ja harakat ovat pysyneet poissa, vaikka niitä muuten liikuskelee välillä meidänkin pihallamme. Se ei minua haittaa, syökööt naapurin laskuun :D Onko kenenkään lintulaudalla tai ruokintapisteellä näkynyt iloisia yllätyksiä tänä talvena?

Puukiipijän myötä minulla on tämän vuoden lintuhaasteessa nyt 14 lintua kasassa.  Miten teillä muilla 100 lintua -haasteeseen osallistuvilla haaste etenee?

20 kommenttia:

 1. Minun täytyy tulostaa tuo Tunnista 100 lintua -haastelappu, olen unohtanut koko asian. Hauskaa, kun muistutit!
  Huomasin meilläkin puukiipijän muutama viikko sitten, edellisestä kerrasta on vuosia. Samoin fasaanit ovat palanneet monen vuoden tauon jälkeen. Kaikkein söpöimpiä lintuja ovat nuo valkoiset pyrstötiaiset, joita olen nähnyt vasta kahtena vuotena.
  Kyllähän noita lintuja ruokintapaikalla on hauskaa seurata. Jotkut ovat jo ihan selvästi omia persooniaan. Tulleet tutuiksi, kuten sinunkin luonasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrstötiaiset ovatkin todella suloisia! Minä en ole nähnyt niitä vuosikausiin. Päivällä muuten oli kahdeksan talitiaisen parvi ruokinnalla. Tietysti lintujen määrä lisääntyi juuri sen jälkeen kun olin julkaissut postauksen :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Prototyyppi vaatii vähän vielä kehittelyä, mutta täysin toimiva kapistus on kuitenkin :)

   Poista
 3. Kätevä automaatti, tuossa voisi oravallekin olla haastetta, meillä kun orava tuppaa samalle automaatille lintujen kanssa.
  Enpä ole ennen kuullutkaan puukiipijästä, oli kiva tutustua häneen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin jos ripustaa pullon metallilangalla roikkumaan johonkin, mihin orava ei pääse hyppäämälläkään. Muovipullo on sen verran ohkaisempaa materiaalia, että nälkäinen orava varmasti purisi sen rikki helpostikin, jos pääsee käsiksi. En minäkään tiennyt, että puukiipijä voisi tulla lintujen ruokinnalle. Kaikkea sitä oppii :)

   Poista
 4. Meillei oo ollu ku tavislintuja. Oon yrittäny pitää silimät auki, jos joitaki uusia syäjiä näkisin, muttei oo auttanu. Puukiipijä ei taira näillä lakeuksilla elellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sieltä lakeuksilta löytyy vanhaa kuusikkoa tai sekametsää, niin voi siellä puukiipijäkin elellä. Kunhan kevät etenee ja muuttolintuja alkaa tulla, niin silloin voi ruokinnalla nähdä harvinaisuuksiakin. Näin keskitalvella harvemmin uusia lintuja näkyy.

   Poista
 5. Puukiipijää en ole koskaan ennen nähnyt. Näyttää maastoutuvan tosi hyvin väriensä puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puukiipijää kauempaa oikein erota puunrungolta, jos se ei liiku.

   Poista
 6. En ole koskaan nähnyt puukiipijää. Onpa hienoa!
  Kätevä tuo pullosta tehty ruokinta-automaatti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukiipijä on aika huomaamaton, kun on hyvä suojaväri eikä se muutenkaan pidä itsestään hirmuisesti meteliä. Ruokinta-automaatti on ollut ihan näppärä, tosin pientä tuotekehittelyä se vielä vaatii :)

   Poista
 7. Tänä vuonna yllätyksiä ei ole ollut, perusvieraita vain. Yksi vuosi vieraana oli pähkinänakkeli, hauska lintu sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkinänakkeli olisi hauska nähdä, varsinkin silloin, kun se kiipeilee pää alaspäin :D

   Poista
 8. Puukiipijä kävi pari kuukautta sitten, mutta oli vain kulkemassa ohi. Tarjoilu on tirpoille kuitenkin "ottakaa-vain-joka-sorttia", eli runsas. Jokaiselle jotain, että kaikki viihtyisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin ihan luksustarjoilut! Meillä on enemmän tyyliin "tulkaa-tänne-jos-naapurilta-loppuu" tai "täällä-voi-ruokailla-säältä-suojassa" :D

   Poista
 9. Etsiskelin uusia puutarhablogeja luettavakseni ja päädyin mm. tänne. Ihanaa, että ruokit lintuja. Niitä on myös hauska seurata, kun vierailevat ruokinnalla. Tervetuloa visiitille myös Mielen Lumoon! Tällä hetkellä siellä on käynnissä unikkosiemenien arvonta ysisynttäreiden kunniaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen seuraaminen on hauskaa. Kiitos, olen käynyt silloin tällöin blogissasi kurkistelemassa :) Pioniunikon siemeniä on varastossa iso pussi, niin en tällä kertaa osallistu arvontaan, mutta onnittelut yhdeksänvuotiaalle kuitenkin!

   Poista
 10. Hauska vieras tuo puukiipijä, mahtava bongaus! :) Meillä olen nähnyt sen vain kerran ja siitäkin on jo muutama vuosi mennyt. 14 lajia on minullakin tällä hetkellä kasassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä vähän tuuriakin, että satuin juuri sen pariminuuttisen aikana katselemaan ikkunasta. Sen jälkeen ei ole puukiipijää näkynyt. Samalla viivalla edetään taas tänä vuonna :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!