lauantai 20. lokakuuta 2018

Viimeisiä viedään

Julkisivun parvekelaatikkotelineet saivat jo aiemmin tuivion ja pihdan oksia talvivihreäksi. Leikkasin ruukkuhortensian viimeiset kukat niihin pieniksi väriläiskiksi ennen kuin hankin kanervat. Kausivaloja emme ole vielä viritelleet, mutta niidenkin aika alkaa pikku hiljaa lähestyä.
Kovin paljon kukka- tai muutakaan väriloistoa puutarhassa ei enää näy. Totesin, että etupihan pensasryhmä tarvitsee useamman ruskapensaan. Tosin täytyy muistaa, että alkukuusta oli pitkään aika koviakin pakkasöitä, joista sekä hortensiat että viimein myös pensashanhikit ottivat nokkiinsa. Onneksi aurinkopenkin 'Illusia' loistaa edelleen upeana. Pensasryhmän 'Illusiakin' on hieno, hieman oranssimman värinen vain. Johtuu varmaan pensaan iästä tai erilaisesta kasvupaikasta.
On vähän vaisu tällä hetkellä tämä pensasryhmäni. 'Illusia' on ihan kiva, mutta taitaa kaivata kaveria tai pariakin.
Aurinkopenkin väripilkku on muuttunut syvemmän punaiseksi. On se vaan upea! Komeamaksaruohotkin ovat jo lopettaneet kukinnan tältä syksyltä.
Metsänreuna-penkin syysasteri pistää parastaan, tosin vähän minikokoisena keväisen siirron takia. Viime vuonna tämä oli tuplasti korkeampi. Keväällä nyhdetyn viitapihlaja-angervon alueen on vallannut lemmikki. Ihana sininen kukkameri tiedossa siis ensi kesänä.
Olohuoneen sohvalla istuessa ikkunanäkymä on tällainen. Syysasterin paikanvaihto sivupihalta kuvan keskelle takareunaan oli oikea päätös. Ensi kesänä kukatkin näkyvät varmasti sohvalle asti kunnolla, nyt niitä joutuu vähän tiirailemaan.
Muutama sipulipussi tuli vielä vastaan alennusmyynneistä. Rusolaukat pääsivät jo maahan ja 'Minnow'-tasetit ajattelin istuttaa ruukkuun talvehtimaan kellarissa. Keväällä on sitten mukava tuoda kukkiva tasettiruukku eteistä koristamaan.
Muita ostin yhden pussin, mutta tasetteja kaksi.
Ixia on minulle aivan uusi tuttavuus. Oli vain niin kivan näköinen, että oli pakko ostaa kokeeksi. Ilmeisesti se ei talvehdi Suomen oloissa ulkona, vaan mukulat pitää säilyttää talven yli viileässä ja istuttaa keväällä. Toisaalta pussissa sanotaan, että ne voi istuttaa myös syksyllä. Onko kellään kokemusta näistä? Talvetanko daalian ja miekkaliljan tapaan siltään kellarissa vai istutanko tasettien tapaan jo nyt syksyllä ruukkuun?

Mukavaa viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Monipolisia ja vaihtelevia istutuskokonaisuuksia olet koonnut pihaanne. Tuo ikkunanäkymä on kiinnostava: jos todellakin voit sohvalla istuen ihailla sitä, se on varsin onnistunut! Punainen väri on ollut tänä syksynä monessa pensaassa epätavallisen voimakas.
  Mukavia hetkiä ikkunanäkymän ihailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ikkunanäkymästä on tulossa pikku hiljaa hyvä, kun luumut, alppiruusut ja perennat kasvavat. Ja kyllä, tuo kuva on otettu silmien korkeudelta sohvalla istuen. Meillä on olohuoneessa ikkunoiden alareunat noin puolen metrin korkeudella lattiasta, minkä ansiosta puutarha näkyy hyvin sisälle (silloin kun lasi ei ole täynnä pieniä sormenjälkiä).

   Poista
 2. Nyt kukinta puutarhassa alkaakin olla jo auttamatta ohitse. Meillä kaikki perennanvarret leikattiin jo alas. Syysastereiden kanssa kävi varsin köpelösti. Esitin miehelleni kainon pyynnön, että hän leikkaisi puutarhamme tienvarsipenkin kaikki perennat alas. No mies teki kiltisti työtä käskettyä ja samalla menivät nurin myös juuri nupullaan olevat syysasterit. Kyllä harmitti, mutta asiasta sain tietenkin syyttää vain itseäni.
  Mukavaa lauantai-illan jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinun astereitasi! Olen huomannut, että miesväki tekee yleensä täsmälleen niin kuin on käsketty sen kummempia ajattelematta. Meillä isäntä vaatii tarkat ohjeet näissä puutarhajutuissa kun on jo oppinut, että rouvan summittaisten ohjeiden takana on kuitenkin selvä näkemys lopputuloksesta :D Kiitos, mukavaa lauantai-illan jatkoa teillekin!

   Poista
 3. Tuallaasta suurempikukkaasta, violettia syysasteria pitää kans hankkia. Hianosti näkyy olohuanehen klasista.
  Mullon kans tuata 'Ixiaa' ja meinaan säilyttää ne kellaris ja laittaa purkkihi vasta keväällä. Ihan uus tuttavuus mullekki. Nuata tasettiaki o pussilline orottamas purkitusta kevättä varte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asteri on mukavan näköinen, mutta en tiedä, onko siinä sen isommat kukat kuin muissakaan astereissa. Näyttävät vaan isoilta, kun koko puska on noin matala muuten. Ollaan varmaan asioitu saman ketjun liikkeessä, kun on sattunut samat kukkasipulit :D

   Poista
 4. Upeat lokakuun väripilkut nuo syysasterit ja 'Illusia'. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oikein korostuvat, kun ei ole muita kukkijoita viemässä huomiota.

   Poista
 5. Ihana, kun näkyy istutuksia sisällekin. Minullakin nyt näkyy, kun vain muistaa välillä avata terassin verhoja. Ixiasta ei ole mitään kokemusta. Laitoin kokeeksi muutaman maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadepäivinä varsinkin on mukava nauttia puutarhasta sisältä käsin. Olisipas mukava, jos ixiasi talvehtisivat maassa. Minä en taida uskaltaa kokeilla, vaikka eivät mukulat kalliita olleetkaan.

   Poista
 6. Kaunista, ihanaa kun on ikkunanäkymä, josta voi sisältä käsin nautiskella. Hyvä idea tuo havu&hortensiasomistus :) Luulisin, että Ixiat kannattaa laittaa keväällä ruukkuun kasvamaan tai myöhään keväällä suoraan kukkapenkkiin. On oikein ihastuttava maljakossa. Pensasryhmä on oikein kiva, istuta lisää kasveja vaan :D t. kasvishoppailijafriikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pensasryhmään onkin tulossa lisää kasveja; molemmissa päissä on vielä tyhjää tilaa ja allehan mahtuu jotain aluskasviksi. Väleihin laitoin jo sipulikukkia. Näillä korkeuksilla kannattaa varmasti esikasvattaa ixiat, mutta taidan tosiaan säilyttää ne talven yli siltään kellarissa daalian ja tuoksumiekkaliljojen seurana ja istuttaa vasta keväällä ruukkuihin.

   Poista
 7. Pitäisipä käydä alekoreja penkomassa jos niitä vielä on, josko löytyis jotain ruukkuihin istutettavaa. Kaunis tuo Ixia, en tunne kylläkään, toivottavasti onnistut sen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa paikassa on jo kukkasipulit loppuneet, mutta joistain liikkeistä vielä viimeisiä voi löytyä. Nimen perusteella en olisi ixiaa ostanut, mutta oli niin nätti kuva, että halusin kokeilla.

   Poista
 8. Puutarha on vaipumassa talvilepoon ja lehdetkin tippuvat pikkuhiljaa puista ja pensaista. Hyvä idea istuttaa nyt viimeisiä sipuleita ruukkuihin! Kukat ilahduttavat keväällä taatusti.
  Mukava sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasetit eivät talvenkestävyydellään ylpeile, joten kellarissa talvehtimalla niiden ainakin pitäisi selvitä talvesta. Kiitos, mukavaa sunnuntain jatkoa!

   Poista
 9. On ihanaa, että myös sohvalta käsin voi nauttia puutarhasta. Hienosti suunniteltu :) Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ikkunanäkymät ovat tärkeitä silloin kun ei syystä tai toisesta pääse ulos puutarhaan. En melkein malttaisi odottaa, että luumupuut kasvavat isommiksi ja kukkivat runsaasti. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 10. Kauniita näkymiä! Minä istutin ixiaa viime syksynä ruukkuihin ja talvetkin ne n. 10 asteisessa varastossa. Ne nousivat keväällä hyvin, mutta kukkia eivät tehneet lainkaan. Kiikutin nyt ruukun takaisin varastoon miekkaliljojen yms kanssa, mutta jos ixiat eivät ensi vuonna nouse/kuki, taidan luovuttaa niiden kanssa. Toivotaan, että omasi kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eli ne voi todella istuttaa jo syksyllä. Minä mietin sitä, että jos ne kuivuvat, jos ovat istuttamattomina kellarissa. Mutta toisaalta, miekkaliljatkin ovat pärjänneet siellä talven yli hyvin siltään. Ehkä voisikin testata varmuuden vuoksi kumpaakin tapaa. Jospa sinun ixiasi keräsivät voimaa tämän kesän ja kukkivat sitten ensi vuonna komeasti. Minulla ainakin niiden mukulat (vai sipulit?) ovat aika pieniä ja voisi hyvin kuvitella, että kasvavat ensin pikkuisen lisää kokoa ja kukkivat vasta isompina. Peukkuja molempien ixioille :)

   Poista
 11. Puutarhakin alakaa laskeutuu leppoon. Kauniita värejä vielä siellä löytyy. Miullakin syysasterit on nyt kukassa. Kerkisivät kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna syysasterit ehtivät hyvinkin kukkaan. Osa kukista on ehtinyt jopa kuihtuakin. Viimeisistä väripilkuista pitää ottaa ilo irti niin kauan kuin niitä riittää.

   Poista
 12. Minulle outo tämä Ixia, mutta toivottavasti kuullaan siitä lisää ja kuinka siinä sitten kävikään. Kukkavarsien leikkuu jatkuu vielä ensiviikolla kun mennään mökille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää olevan muutamalla muullakin ixiaa, joten ehkä jollain meistä onnistuu niiden kukintakin. Minä jätän kukkavarret talventörröttäjiksi enkä juuri muutenkaan siivoa kukkapenkkejä. Hoitakoot lumi ja kastemadot sen puuhan :)

   Poista
 13. Myös täällä Iksia kokeilussa,ikinä en ole kuullut,mutta näytti niin kauniilta,sipulit laitoin minäkin maahan suoraan, havuilla ajattelin suojata,saa nähdä miten meidän käy. En siivoa kukkapenkkejä syksyllä,menee varmasti kaikki ravinteet juuriin ja keväällä on uutta intoa siivota kukkapenkit, näin syksyllä vaipuu itsekin jo horrokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus pitää kokeilla uusia juttuja. Toivottavasti onnistuu meillä molemmilla ixiat. Minä en sen kummemmin siivoa kukkapenkkejä edes keväällä. Jos jotain on vielä talven jäljiltä pystyssä, katkon maahan. Talventörröttäjiksi jäävät kuihtuneet varret toimivat myös hyvinä merkkeinä, mistä näkee lumiseenkin aikaan kukkapenkkien paikat ja osaa vähän varoa tallomasta päältä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!