keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Riesoista eroon!

Olen jo kertonut, että meillä on valtava tuoksuvattupöheikkö pihaantulossa. Sen lisäksi meillä on riesana viitapihlaja-angervoa. Sen juurivesoja ollaan joka vuosi kiskottu maasta ja yritetty pitää sitä aisoissa. Minulla oli netissä ilmoitus "annetaan ilmaiseksi"-palstalla näistä molemmista ja eikö vain löytynyt hakija näillekin turhakkeille. Pakettiautokuorma lähti uuteen kotiin. Toisen riesa näyttää todellakin olevan toisen aarre. Nyt pääsen suunnittelemaan kivikkorinteen laajennusta. Toteutus kyllä menee ensi vuodelle, sillä kaikkia vatun juuria ei saatu millään pois. Päätin, että laitan tänä vuonna rinteen täyteen kesäkukkia ja tehdään kivikko vuoden päästä. 
Ai kun on ihanan näköistä...
Vielä jäi kaivettavaa, mutta onpahan aloitettu. Hieno kivenmurikkakin löytyi juurten seasta.
Pihlaja-angervon tilalle ei ole vielä sen kummempia suunnitelmia. Lemmikkiä siihen varmasti leviää tuosta ympäriltä. Saniaisia on myös muutaman metrin päässä. Tontin raja menee jossain tuolla alueella, eli hallitusti luonnontilainen lopputulos olisi toiveissa.
Entinen pusikko meni metrin päästä kukkapenkin kivireunusta, nykyinen raja on metsän varjon kohdalla. Tasoittelin isompia monttuja etupihan niityn paikalta poistetuilla sammalilla, jos vaikka juurtuisivat tuohon.
Tänään lähti myös pihasyreeni. Sen kohtaloa mietin pitkään. Entiset asukkaat olivat päästäneet sen ränsistymään ja heinittymään. Paljon tehtiin töitä, että saatiin se tuon näköiseksi ja paljon vielä tarvitaan, että siitä saa kauniin. Se vain sattui olemaan hölmössä paikassa eikä täydellistä paikkaa oikein muualtakaan sille löytynyt. Sen verran kuitenkin syreeniä kasvina arvostan, etten ihan ilmaiseksi siitä luopunut.
Ennen ja jälkeen. Monttuun otetaan "siirtonurmikkoa" tulevan pensasryhmän paikalta. 
Naapurit näyttivät myös vihreää valoa niityn laajennukselle, joten tein senkin tänään. Itse asiassa naapurin rouva hieman vihjaisi, että jos niitty näyttää tuossa hyvälle, niin sitä voisi jatkaa ihan reilusti eteenkin päin. Arvatkaa, onko pienet paineet onnistua?
Niityn alareuna kulkee n.30cm tolpan alapuolelta. Työn tuoksinassa nurmikko pääsi hieman multautumaan. Pieni multalisä ei varmaan tee sille pahaa.
Tällaisia edistysaskeleita tänään. Näkyvää jälkeä tuli paljon ja voi olla, että pidetään tuoksuvatun raivauksessa pari välipäivää. Sen verran paljon tuli isännältäkin ärräpäitä, että parempi kerätä välillä voimia uuteen taistoon. Onneksi sää sentään näyttää suosivan lähipäivät, jopa seuraavat pari viikkoa.

12 kommenttia:

 1. Puutarhasäät ovat kyllä olleet uskomattoman ihanat! Mainiota, että tätä vielä jatkuukin : )

  Onpas teillä ollut urakkaa kasvien poistossa, mutta varmasti ihanan vapauttavaa päästä riesoista eroon. Saa uutta kivempaa tilalle : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Edellisen asukkaan virheiden korjaus on toisaalta ärsyttävää, mutta parannuksen ainakin näkee selkeästi. Naapurit kertoivat, että viisi vuotta sitten poistettu tuoksuvatukka lykkää heidän pihallaan edelleen vartta, vaikka ajavat sitä ruohonleikkurilla. Ajateltiinkin laittaa juurimatto kivikon pohjalle, ettei vatut sieltä ainakaan heti läpi tunkisi.

   Poista
 2. Kyllä kannattaa välillä 'suunsa avata', voi kasvit vaihtaa omistajaa. Minulla on mökkipihassa pieni niitty. On kesällä tosi kaunis, mutta loppukesästä ränsistynyt. Minä mietin parhaillaan, mitä alueelle tekisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpompaa pensaiden lahjoittaminen tai myynti netissä on kuin niiden kuskaaminen jäteasemalle. Toivottavasti keksit jonkun kivan ratkaisun niityllesi :)

   Poista
 3. Olen itsekin manannut viitapihlaja-angervon, rusopajuangervon ja tuoksuvatun raivausta. Juurakoiden kimppuun pitää olla oikein ärsyyntyneessä mielentilassa, että jaksaa repiä ja kaivaa juurenpaloja pois. On se kovaa hommaa! Ilolla odotan projektisi kehityksestä kuvia sitten joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusopajuangervokin löytyy tontin rajalta. Onneksi se on lykätty kuusen juurelle rakennusjätekasaan, niin ei ole jaksanut lähteä siitä valloittamaan koko tonttia. Pidän sitä kyllä tarkasti silmällä. Toisten virheistä oppineena yritän omissa kasvivalinnoissa välttää sellaisia kasveja, joista ei halutessaan pääse eroon. Kuvia projekteista on tulossa, kunhan on jotain näytettävää :)

   Poista
 4. Todella paljon olet saanut aikaan, mutta siisti lopputulos varmasti palkitsee. Mukavaa helatorstaita!

  VastaaPoista
 5. Pihaan tulo muuttuu aivan totaalisesti! On siinä tuoksuvatussa pitelemistä aisoissa ja eihän se onnistukaan. Sitä tulee aina niin hyvä mieli, kun saa jonkun kohdan siistittyä, varsinkin jos on ollut kauan työalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen suuresti, miten tuoksuvattua myydään kympin kappalehintaan taimistoilla! Kuka sitä enää ostaa? Ei sitä varmasti saa sieltä kokonaan hävitettyä, jos ei jollain myrkytä, mutta yritetään nyt edes kaivamalla ja juurimatolla saada se kuriin. Pihaantulo on ollut ajatuksen asteella työn alla pitkään, mutta vasta nyt alettiin tehdä asialle jotain. Hyvä mieli on jo nyt, vaikkei edistystä tapahtunut tuon enempää :D

   Poista
 6. Mittavia projekteja! Kyllä minäkin pidän syreeniä arvossa ja se on kuitenkin hidaskasvuinen, joten hienosti toimittu. Tuoksuvattu on melkoinen voimanpesä - entisessä pihassa sitä kasvoi, mutta nykyiseen en sitä halunnut. Joissakin rinteissä se on kyllä mainio, jos se saa kasvaa omissa oloissaan. Kiva seurata, mitä muutoksia siellä koko ajan tapahtuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutoksia todella tapahtuu tänä kesänä. Isojen projektien lisäksi muistin eilen, että pitää jatkaa yhden kukkapenkin kaivamista, että saan siirrettyä siihen kasvin toisesta paikasta, jotta saan siirrettyä sen paikalle kasvin kolmannesta paikasta. On tämä karuselli! :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!