torstai 10. heinäkuuta 2025

Puutarha omillaan

Tarha-alppikärhö 'Purple Dream'
Pidemmän reissun jälkeen on aina jännittävää tehdä puutarhakierros. Harmikseni täällä satoi maanantaina, jolloin olin vihdoin kotona viikon poissaolon jälkeen mutta onpa sitä ennenkin sadesäässä puutarhaa tutkittu. Isäntä toki teki minulle reissun aikana pari videokierrosta mutta eihän sellainen vastaa omin silmin nähtyjä näkymiä. Kierrokset myös keskittyivät enimmäkseen kasveihin, joiden nuppujen aukeamista eniten odotin. Yksi niistä olivat hollanninkurjenmiekat, joiden nupuissa näkyi jo pikkuisen valkoista väriä lähtiessäni. Onneksi sää oli niin viileä, että nuput aukesivat erittäin hitaasti.
Yksi hollanninkurjenmiekka 'White Excelsior' kukkii neljällä terälehdellä.
Kevätkurjenmiekkoina toissa syksynä istuttamani kurjenmiekat paljastuivat viime kesänä hollanninkurjenmiekoiksi. Kymmenestä sipulista viisi kukki viime kesänä ja vieläpä toisti temppunsa tänä vuonna. Kukat ovat minusta vähän suurempia nyt ja lehtitupsutkin rotevampia mutta muisti voi toki pettää. Mutta ainakin yksi kukista on selvästi suurempi, sillä kolmen terälehden sijaan se innostui vääntämään niitä neljä. Sen vieressä kukkii edelleen runsaasti tänä kesänä hankittu valkoinen levisia. Lisäksi levisian ja kurjenmiekan ympärillä on suunnilleen miljoona tarhakohokkia, joita luulin aiemmin keväällä etelänmunkin taimiksi. Sirkkalehtivaiheessa ne näyttivätkin samoilta mutta pian taimet alkoivat erottua paremmin toisistaan.
Voi ritarinkannus-parkaa. Auts.
Etelä-Suomen rajuilma ei yltänyt meille saakka mutta sen verran navakoita tuulenpuuskia meilläkin oli ollut että ritarinkannukset olivat revenneet juuresta poikki. En ollut muistanut sitoa niitä mitenkään kiinni ja senhän sitten tietää, kuinka käy. Kuvan ritarista pari versoa ei ollut revennyt, joten sain nostettua ne vielä pystyyn. Takapihan ritarinkannuksen kaikki versot olivat taittuneet mutta täysin poikki murtuneita ei ollut kuin muutama. Nostin ne pystyyn ja vedin tukinarun matonkuteesta, jotta ne eivät retkottaisi ihan maata vasten kotiloiden syötävänä. Aurinkopenkin ritarinkannuksille ei käynyt tällä kertaa tuulessa kuinkaan, sillä ne kuolivat talven aikana. Tuosta kuvan kaatuneesta ritarinkannuksesta keväällä ottamani jakopala ei myöskään lähtenyt kasvuun, joten eipä ollut siinäkään tukemista. Pensaat retkottivat aika hurjan näköisinä mutta ne ovat alkaneet sään poutaannuttua nostaa oksiaan pystyyn. Ritarinkannusten veroisia katastrofeja ei siis sattunut millekään muulle kasville.
Purppuraheisiangervo 'Diabolo' kukkii hurjasti.
Olen antanut 'Diabolon' kasvaa melko vapaasti, sillä se toimii juuri sopivana näkösuojana naapuriin päin. Ilmeisesti tuolla alueella ajoittain vieraileva vesimyyrä ei pidä heisiangervon juurien mausta tai sitten angervo ei vain välitä pikkuisesta juurien typistelystä, sillä ei kai puska muuten noin hyvin kasvaisi ja kukkisi. Sen kukissa käy melkoinen surina nyt. Bongasin sieltä useamman erilaisen kukkakärpäsen, kimalaisen ja mehiläisen. Kuparikuoriainenkin veti kukista pontevasti siitepölyä kitaansa. 'Diabolon' vieressä on kasvamassa keltaheisiangervo 'Dart's Gold', jonka lehdenkärkiä näkyykin ihan pikkuisen kuvan vasemmassa alanurkassa. Yhdessä niiden lehdet korostavat hienosti toisiaan sitten kun 'Dart's Gold' kasvaa suuremmaksi.
Keltaheisiangervo 'Dart's Gold' meinaa hukkua valkosipulien sekaan.
Istutin valkosipulia keltaheisiangervon ympärille vesimyyrän karkotteeksi. Nyt vain näyttää siltä, että valkosipulit ovat viihtyneet vähän turhan hyvin. Pitänee siis aloittaa valkosipulien sadonkorjuu kasvimaan sijaan kukkapenkistä. Eiköhän keltaheisiangervokin jo ala pärjäillä ilman haisevia seuralaisia. Aurinkopenkissä on toki muitakin laukkoja, jotka toivon mukaan eivät ainakaan houkuttele vesimyyriä. Ainakin suurin osa ukkolaukoista ja yksi hajulaukka on tainnut säästyä syömiseltä. Kaivoin ennen reissuun lähtöä pensasryhmästä mustilanhortensian sisään jääneitä sorjalaukka 'Mount Everestin' sipuleita pois ja hautasin muutamia nyrkinkokoisia murikoita myös aurinkopenkkiin. Sen verran vahvat aromit oli niissäkin, että luulisi myyrän vaihtavan suuntaa vauhdilla sellaisen haistaessaan.
Hajulaukka on minusta hienompi alhaalta kuin sivusta katsottuna.

Lehtolaukat kukkivat komeasti.
Lehtolaukalle on ollut todella haastavaa löytää sopivaa kasvupaikkaa. Siirsin viime kesänä ne kärhökaaripenkin laidalle sammalleimujen luo ja nyt näyttäisi siltä, että paikkavalinta on ainakin tähän asti onnistunein. Sammalleimu ei peitä matalia laukkoja ja kukinta-ajatkin menevät niillä vuorotellen. Vieressä tummalehtinen maksaruoho 'Jose Aubergine' vielä korostaa laukkojen väriä. Laukkojen kellastuvat lehdet saanee taivuteltua tarvittaessa sammalleimujen alle piiloon. Enää tarvitsee vain lisätä sammalleimua kuvan etualan laukkaryppään ympärille. Sieltä on nimittäin lähtenyt kangasajuruoho kävelemään teille tietymättömille. Kasvimaalta sen sijaan ei ole lähtenyt kävelemään mitään, kaikkialla oikein rehottaa runsaan kosteuden ansiosta.
Eipä ole tuholaiset löytäneet lehtikaalia!
Tuuli oli vähän rusikoinut pisimpiä tomaatinversoja mutta ihme kyllä isompia oksia ei ollut katkennut eikä raakileitakaan ilmeisesti pudonnut. Jo ennestäänkin repaleiset harsot olivat repeilleet irti kiinnikkeistään ja varmaan siksi myös basilikat olivat vähän suuttuneet kylmistä öistä. Jospa ne nyt toipuisivat kun sää lämpenee kunnolla.
Mitä ihmettä, onko yrttilavaan eksynyt daalia?
Ei sentään ollut daaliaa kasvimaalla, vaan aidan raosta kurkki idänunikko. Olin autuaasti unohtanut sen olemassaolon kun en kovinkaan usein aidan taakse kurki. Yrttilavan etuosassa kukkiva neilikka on ihan ruokakaupan hevi-osaston syötävien kukkien hyllystä ostettu. Siitäpä voisi halutessaan napsia kukkasia vaikka jälkiruuan koristeeksi. Komeasti oli neilikkakin tuuhettunut reissuni aikana.
Ensimmäistä kertaa kukkiva nimetön pioni.
Kuvan pioni on lähtöisin mummoni äidin kotipaikalta ja kukkii nyt ensimmäistä kertaa minulla. Pioni teki kolme vartta ja kahteen niistä tuli kukka, mikä oli minusta oikein hieno suoritus noin pieneltä taimelta. Malliltaan kukat ovat kuin 'Bowl of Beautylla' mutta väri on selvästi sitä vaaleampi jopa nyt kun on ollut niin kylmää. Yleensähän viileässä pionien kukkien värit ovat voimakkaammat kuin hellesäällä. Ensikukinnasta ei vielä kannata lähteä lajiketta varmaksi julistamaan, sillä kukkien koko, kerrannaisuus ja muoto muutenkin vakiintuvat vasta kun pionilla alkaa olla enemmän kokoa. Siispä jään mielenkiinnolla odottamaan, millaiset kukat pioni tekee ensi vuonna; säilyykö keskustan "jäätelöpallo" vai tuleeko valkoisten terälehtien sekaan lisää isoja vaaleanpunaisia, jolloin kukasta tulee kunnon hörselö? Siinäpä vasta jännitettävää! Yksi jännitettävä osuus on myös nyt ohi, sillä voin julistaa kesän ensimmäisen loistokärhön kukinnan alkaneeksi. Ja loppuneeksi. Nuppu oli raollaan kun lähdin ja palatessani kaksi terälehteä oli jo alkanut ruskettua. Onneksi isäntä otti pyynnöstäni kukasta kuvan pari päivää lähtöni jälkeen.

Päivän kärhö on 'Miss Bateman'.
Neitikin on ensikukkija, vaikka onkin ollut minulla jo monta vuotta. Hän ei vain ole suostunut kukkimaan ja välillä kasvunkin kanssa on ollut vähän niin ja näin. Nyt näyttää hyvältä, sillä kärhön lajike on sitä mitä piti ja se on kasvanutkin tänä kesänä oikein mallikkaasti. Nyt vain odotellaan tämän kesän versojen kukintaa, tuo ensimmäinen kukka kasvoi nimittäin viime kesän versoon. Toinenkin kärhö ehti matkani aikana aloittaa kukinnan mutta säästän sen seuraavaan postaukseen. Katsotaan, jos saisi taas loppukesän joka postaukseen kärhökuvan. Mutta oikein hienosti oli pärjännyt puutarha taas viikon itsekseen.

22 kommenttia:

  1. Oi, kovat sateet ja tuulet on aina kurjia :( Täällä meni myös useampi ritarinkannus kumolleen, osa juuresta poikki, mutta muutamat sain nostettua ylös ja loput pystyssä pysyneet tuin kiireesti. Sai syyttää vain omaa laiskuuttaan. Kaunis ensikertalainen pioni, kuten kärhökin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuuli ei ole hyvä kaveri korkeille kasveille. Onneksi täällä ei satanut samalla rankasti, sillä silloin tuhoja olisi voinut tulla paljon enemmän. Oma vikahan se oli mutta enpä yhtään ennen reissua muistanut, että kannattaisi tukea ritarit.

      Poista
  2. Pionisi on kovin samannäköinen kuin 'Sorbet' lajike, voisikohan olla se. No se on ihan arvuuttelua, parempi odotella kuten sanoit vielä pari vuotta, että kasvu ja kukinta tasaantuvat. Kaunis se jokatapauksessa on. Täällä vältyttiin ritarinkannusten tuhoilta, ilmeisesti se auttoi kun kasvavat nin tiiviisti muiden korkeampien kanssa yhdessä. Lasivaurioilta ei sitten vältytty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vaikka ollakin. En löytänyt mistään Sorbetin jalostusvuotta. Tuo pioni on kuitenkin melko vanha, joten ihan uusimmat lajikkeet (ainakin alle 30v) ovat automaattisesti poissuljettuja. Tosin sellaisen tiedon löysin, että Sorbet olisi vain kauppanimi ja pionin oikea lajike olisi 'Eden's Perfume'. Tiedä sitten, onko totta vai tarua. Moni taimisto, myös Pionien koti, myy kummallakin nimellä ja eri kuvin varustettuja kasveja. Tietäneekö totuttaa kukaan?
      Hyvä, että teillä ei kaatuillut ritarinkannuksia. Olisivat olleet silloin aika rähjäisen näköisiä avoimissa.

      Poista
  3. Wonderful bloom.
    We have several winds here.. they have done a lot of damage..
    Some of these flowers I see for the first time and this is amazing!!
    I really liked the bluebells!!

    VastaaPoista
  4. Usein reissun jälkeen on melko heti tarkistettava puutarha. Kiva, että sait ritareita pelastettua. Ei aina tiedä, mitkä kasvit ovat vaarassa, ja mille säille. Sateet ja tuulet ovat meillä tänä vuonnan olleet uhkaavampia kuin kuivuus. Meitä lähestyy nyt ukkosrintama, se saattaa taas tehdä jotain ylläreitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulin sen verran myöhään sunnuntai-iltana kotiin, etten ehtinyt silloin käydä tarkistuskierroksella. Sää olisi kyllä ollut huomattavasti parempi silloin kuin maanantaiaamuna. Ritarinkannukset olisi kyllä pitänyt muistaa tukea. Ne nimittäin kaatuvat joka ikinen vuosi, jos sattuu kovia tuulia keskikesän aikaan. Toivottavasti teitä lähestyvä ukkosrintama ei tee pahoja tuhoja.

      Poista
  5. Ihania pisarakuvia😍Diabolo ja Dart's Gold tulevat olemaan upea pari, kunhan Dart's tuosta kasvaa! Minulla on vähän samaa vikaa täällä päässä kuin sinulla eli kukkapenkeissä kasvaa valkosipulia. Joskus täälläkin laitettu myyränkarkoitukseen ja siitä se sitten niin sanotusti lähti😂
    Hajulaukka on niin kaunis, vaikea kuvattava kylläkin.
    Hienosti oli puutarha pärjännyt viikon ilman hoitavaa kättäsi, onneksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipuli näyttää villiintyvän helposti. Olen itse käynyt katkomassa kukkavarret syötäväksi, jotta itusilmuja ei karise joka paikkaan.
      Puutarha pärjäsi hyvin. Isäntä oli onneksi kotona kastelemassa ruukkukukat.

      Poista
  6. Hienoa, että sait isännän kuvaamaan ihanan Batemanin ja eiköhän nyt nuppuja tule lisääkin!
    Voi sentään ritarinkannuksia. Tosi harmi, juuri niiden kukintakauden alla. Ihana kyllä tuo Diabolo, ja upea perintöpioni! Siinä on kasvilla todella paljon muutakin arvoa kuin kauneusarvo.
    Toivottavasti hyvät puutarhakelit koittavat! Täällä on parhaillaan päällä ukkoskuuro. Eipä ole kovin usein pionien kukinta-aikaan täällä, vaikka kaikkialla muualla puutarhhaihmiset sitä kiroavat. Pääsinpähän kokemaan tämänkin ihmeen :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Miss Batemanin' ensikukinta piti ikuistaa konstilla millä hyvänsä! Ihan varmasti tämän vuoden versot kukkivat. Kärhö on kasvanut niin hyvin, ettei voi olla kukkimatta.
      Näyttäisi onneksi siltä, etten saanut isompia tuhoja aikaiseksi, vaikka nostelin myös niitä taittuneita ritarien varsia pystyyn. Kunhan ei nyt tulisi rankkasateita eikä alkaisi tuulla juuri väärästä suunnasta.
      Toivottavasti ukkoskuuro ei saanut siellä tuhoja aikaiseksi. Täällä pitäisi nyt alkaa kunnon kesäkelit kunhan tästä illasta päästään. Nyt on pilvessä ja tihuttaa vettä, ukkosen mahdollisuuttakin on.

      Poista
  7. Poissaolon jälkeen on aina kiire ihmetellä puutarhan tilanne. Myrskytuulella sade tekee yleensä aina jotain tuhoa, pientä tai isompaa. Surullista ritarien osalta, ne ovat niin korkeita, että ottavat helposti osuman tuulen pieksemisestä. Heisiangervot ovat hienoja ja ne ovat kukkineet hyvin tänä vuonna.
    Kiva, että sait nähdä neidin ensikukinnan, Miss Bateman on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ritarinkannuksilla on myös yllättävän heikot varret. Purppurapunalatva oli aivan yhtä korkea ja ehkä jopa enemmän tuulille alttiina mutta se pysyi nätisti pystyssä.
      'Miss Bateman' oli halpa ja pieni alekärhö, joten sen lajike ei ollut varma. Monta vuotta tätä ensikukintaa saikin jännittää mutta onneksi se sitten oli sitä mitä pitikin.

      Poista
  8. Sinun miehesi sentään tunnistaa kärhö 'Miss Batemanin' ja osaa käydä ottamassa siitä kuvan. Minun Ukkokultani mielestä puutarhassa kasvaa kirjovehkoja. Pelkäänpä, ettei hänelle voi kuvauspyyntöä sanoa, tai ainakin lopputulos voi olla jotain arvaamatonta.
    Ihana perintöpioni. Sorbet minullekin ensimmäisenä tuli mieleen, mutta sitten eksyin Pionien Kodin valikoimaa tutkimaan...
    Hajulaukkaa kannattaa näköjään katsella alasuunnasta. On kyllä upean näköinen.
    Kesällä ei parane olla poissa puutarhasta, jos vain mahdollista. Aina vaan ei voi valita.
    Kivaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäntä tunnistaa hyvin pionin, kärhön ja kamomillan. Muuten meillä kasvaa vain "jonkin sortin jorriineita". Muista loistokärhöjä täällä ei juuri sillä hetkellä ollut kukassa, joten kuvakin tuli oikeasta kasvista.
      Minäkin eksyin aika monelle sivustolle kun aloin katsella, löytyisikö pionille lajikenimeä. Pitää odotella ensi vuoteen ja katsoa, miltä kukka näyttää silloin.
      Kiitos! Kivaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  9. Kiinnostava vanha pioni, voisin ajatella että se ei ole Sorbet (löytyi Etelä-Koreasta 1987) tai Eden's Perfume (tullut myyntiin v 2004). Bowl of Beauty on jalostettu 1949. Vanhat pionit kulkivat talosta taloon ennen juurenpaloja, näin oma vanha pionini, jolle ei Luken kautta nimeä löytynyt, mutta sain geneettisen taustan ja nimesin pionin miehen mummon mukaan.
    Reissun jälkeen kierros puutarhassa on jännittävä, kaikkea on tapahtunut ja pahimpia tietenkin myrskyt ja sääli ritareitasi! Hienoa että sait matkan aikana väliaikatietoa kotoa! Upea clematis! Lehtikaali ei yhtään paremmin olisi voinut piiloutua 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä on epäilys, että pioni olisi istutettu joskus 70-luvun tienoilla. Varmuutta ei siitäkään ole mutta tuskinpa ainakaan kovin paljoa nuorempi se on. Jakopalana se vanhempi perintöpionini on tullut. Sen historia tiedetään 50-luvulle mutta sillekään ei ole löytynyt nimeä. Tarinat noiden kummankin pionin takana tuovat lisäarvoa kasville.
      Oli kiva nähdä edes videokierros reissun aikana. Toinen lehtikaaleista on paljon reikäisempi vaikka silläkin on tuuhea kasvusto kamomillaa ja valkosipulia ympärillään. Ilmeisesti hunajakukat ovat tehokkaampi suojaus.

      Poista
    2. Nämä vanhat pionit ovat mielenkiintoisia ja arvokkaita ja nimeä niille ei helpolla löydy, ovat kulkeneet 'talosta taloon' mutta kukan rakenteessa ja kukassa itsessään on vaihtelevia ja mielenkiintoisia piirteitä ja ehdottomasti säilytettäviä! Jaoin omani viiteen osaan, yksi itselle ja jokaiselle lapselle oma että vanha aarre kulkee perintönä ❤️. Omalleni annoin nimeksi 'Martta' isomummun mukaan ❤️. Vanhaa juhannuspioniani tutkittiin Lukessa myös. Sieltä varmaan löytyy tästä tutkimuksesta tietoa, itse sain pionieni geenikartan ja selvityksen omistani. Täytyykin tutkia Luken sivut tältäkin osin.

      Poista
    3. Vanhaa, arvokasta kasvia kannattaakin jakaa ja säilyttää useammassa paikassa. Meidän suvun perintöpionin geenikartta olisikin ollut mahtava saada mutta meidän pionimme ei kiinanpionina Luken tutkimukseen sopinut. Voi olla, että se on jonkun vanhan lajikkeen siementaimi, vaikka onkin hyvin komeakukkainen. Tuo tämän postauksen pioni on todennäköisesti sen verran uudempi, että sille voisi löytyä lajikekin kunhan nähdään, millaiseksi kukka muuttuu pionin kasvaessa.

      Poista
  10. Nyt tapahtuu paljon ja nopeasti puutarhassa. Meillä tiistaina sato 58mm. ja pioneille ol turmiollista. Sainpa tuolle Hollanninkurjenmiekalle nimen! Kirjavalehtisten kuunliljojen seasta nousivat kukkimaan ja ihmettelin kovasti mitä ovat, hyvin naamioituivat siihen kohtaan. Kyllä on kaunis tuo hajulaukka alhaaltpäin kuvattuna ja pionisikin on hieno. Miss Bateman on kaunis kärhö, suurine kukkineen, meillä lymyilee maanalla. Eilen ol lämmintä kolomessakympissä ja ihan hiostava keli, puutarhahommista ei tule mittään, kun aamupäivällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin sitten satanut paljon. Täällä tuli parikymmentä milliä ja kun pionitkaan eivät olleet vielä kunnolla ehtineet avautua, niin ei tuhoja tullut. Kiva, että löytyi kurjenmiekalle nimi.
      Täällä on myös kunnon hellekeli ja todella hiostava ilma. Nyt on jo varjossa 23 astetta.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!