tiistai 1. toukokuuta 2018

Vappu pihatöissä sekä kevään ensimmäistä satoa

Tänään tuli tehtyä kaikkea kylvämisestä sadonkorjuuseen. Kukkapenkitkin siistiytyivät... ainakin kauempaa katsottuna.

Tämän päivän pääurakkana oli pihaantulon siistiminen. Pihdan juurella kasvoi pienellä alueella rönsyansikkaa ja roska-astia oli harvan sammalheinikon ympäröimä. Roskiksen oikealla puolella aidan edessä on kapea ja jyrkkä luiska, johon on hankala mennä ruohonleikkurilla.

Tältä se näytti. Ei kovin houkuttelevaa...

Työnjohto seuraa silmät tarkkana työn edistymistä. Taustalla näkyy vielä lumipenkkoja.
Meillä oli pieni kasa pihalaattoja ylimääräisinä ja ne pääsivät nyt hyötykäyttöön. Levitin rönsyansikkapenkin roska-astiaan asti ja sen toiselle puolelle perustin niityn (siemenet sain Kasvin paikka -blogin Niittyhaasteesta). Luiska jatkuu aidan toisella puolella ja jatkan niittyä myös sinne, jos saan naapurit innostumaan; puolet luiskasta on nimittäin heidän tonttiaan.
Aidan takana lumirajassa oleva risukasa on ilmeisesti suomentatar. Niitty olisi luonteva jatkaa siihen asti.
Lopputulos on nyt huomattavasti siistimpi. Nyt vain odotellaan, että niitty alkaa kasvaa. Kylvin niittykasvien siementen sekaan myös kesäharsoa ja vanhoja punapellavan sekä ruiskaunokin siemeniä, jotta niitty kukkisi jo ensimmäisenä kesänä.
Ansikkaa ei vielä saa levitettyä koko alalle, joten kylvin heti roska-astian vasemmalle puolelle kesäharsoa ja punapellavaa.
Maaliskuussa ruukkuun kylvetyistä herneistä saatiin jo esikoiselle maistiaisia. Hyviä kuulemma olivat.

Kaivelin myös kasvimaalta elämäni ensimmäisen maa-artisokkasadon. Toissasyksynä laitoin kolme keitosta yli jäänyttä mukulaa kasvimaan yhteen nurkkaan. Mietin jo, että tuleeko niistä mitään, kun versojakin alkoi näkyä maanpinnalla vasta myöhään kesäkuussa. Syksyllä ei tullut kaiveltua niitä ja nyt kun lumet vihdoin sulivat kasvimaaltakin, ajattelin penkaista, löytyykö sieltä mitään. Täytyy sanoa, että sadon määrä yllätti iloisesti: muutaman istutin takaisin, mutta syötäväksi otetut mukulat painoivat pestyinä yhteensä 1008g. Muutama ohuempi pötkylä grillattiin ruuan lisukkeeksi ja lopuista saakin ihan reilun kokoisen sopan.

Artisokkia kaivellessa huomasi hyvin, että runsas ruohosilpun käyttö ja sadonkorjuujätteiden jättäminen kasvimaalle on kannattanut. Maa oli muhevaa ja matoja löytyi monta, yksi kastemato oli varsinainen roikale.
Kastemato talikon piikin vieressä.

Minulla kukkapenkkien siivous tarkoittaa suunnilleen sitä, että silppuan pystyssä törröttävät kuivuneet varret penkin päälle katteeksi ja tarkistan, pääsevätkö uudet versot puskemaan edellisvuotisten lehtien läpi. Onneksi olen nähnyt, että moni muukin teistä harrastaa samaa, niin ei hävetä ottaa kuvia kukkapenkeistä.
Varjopenkki siivottuna (=kuunliljan ja töyhtöangervon varret silputtuna).  Hetken aikaa näyttää kurjalta, mutta pikku hiljaa vihertyy.
Happaman maan penkistä on tarkoitus jossain vaiheessa mutkistaa tuo luonnottoman suora etureuna.
Ensimmäinen tulppaanin nuppu löytyi kärhökaari-penkistä. Lajike on todennäköisesti 'Flaming Parrot'.
Aurinkoista ja lämmintä toukokuuta!

16 kommenttia:

 1. Hyvä uudistus sisääntuloon! Minulla on samantapainen hankala kaistale nurmikkoa roskakatoksen takana ja ajattelin, että sinnepä laitan niittykukkien siemeniä.
  Perennapenkkejä olen minäkin siivoillut samalla tavoin eli silppuamalla törröttäjät penkkiin ja vähän uutta multaa vielä mukaan. Hetken tietysti näyttää vähän ankealta, mutta nopeasti ne silput häviävät.
  Hieno artisokkasato! Mukavaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipähän tarvitse kärrätä silppuja kompostiin, kun jättää ne kukkapenkkiin. Madotkin tykkää, kun on jotain syötävää. Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Oi tuoreita herneitä jo :)Minäkin olen vähän perennapenkkiä siivoillut, mutta heikosti vielä mitään nousee. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne sieltä pikku hiljaa alkavat pilkistellä :) Ällistyttävää, miten nopeasti keväällä ympäristö vehreytyy, kun kasvit heräävät kunnolla. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Nuo hankalat kaistaleet on kyllä hyvä laittaa sellaisiksi, jottei sinne leikkurin kanssa tarvi mennä - vaarallistakin se voi olla. Kaikkea hyvää kukkaniityllesi! Kyllä meilläkin talven törröttäjät silputaan penkkiin matojen evääksi, maa paranee ja pieneliöstö tykkää!

  Onpa upeaa satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankalat kaistaleet myös usein jättää hoitamatta sen vuoksi, että niihin pitää nähdä enemmän vaivaa. Kiitos, eiköhän se niitty siihen ajan kanssa muotoudu :)Hyötykasveja on mukava kasvattaa silloin, kun ne yllättävät positiivisesti sadon määrällä.

   Poista
 4. Hyvä, että tuli siemenille käyttöä! Toivottavasti niitty lähtee hyvin kasvuun. Minunkin piti viime keväänä istuttaa maa-artisokkaa, mutta jätin tyhmyyksissäni ostamani mukulapussin ulos odottamaan istutusta ja kun meinasin käydä töihin, oli pussi tyhjä. Joku oli saanut hyvän aterian 😃 Tänä vuonna uusi yritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kutsumaton vieras sai ihan gourmet herkkuja :D Paremmalla menestyksellä tänä vuonna. Juu, kyllä täällä siemenille aina käyttöä löytyy. Luiskalle en ajatellut tehdä tänä vuonna mitään, vaan sain ajatuksen niityn perustamisesta vasta siemenet saatuani. Eli kiitos sinulle inspiraatiosta :) Siemeniä jäi vielä riittävästi joko tuon niityn (jos naapurit innostuvat) tai takapihan niittyrinteen laajennukseen.

   Poista
 5. Ihanaa, tulppaanilla nuppu nyt jo. Ei täällä vielä näy. Roska-astian paikkaan tuli iso parannus ja kukkapenkit näyttävät täälläkin samanlaisilta. Aurinkoista ja lämmintä toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään ole useampia tulppaanin nuppuja vielä näkyvissä. Tuo on varmaan aikaisempaa lajiketta, kun siinä takana olevat vasta nousivat maasta. Kiitos, sinulle myös aurinkoista ja lämmintä toukokuuta!

   Poista
 6. Siistiä tuli. Toivottavasti saat ihanan kukkaniityn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköhän siitä jotain tule. Jos ei muuta, niin roskapönttö on ainakin pikkuisen suoremmassa :D

   Poista
 7. Siistin näköistä ja voi miten söpö "työnjohto". Maa-artisokka on minulle vielä uusi tuttavuus enkä tiennyt, että satoa voi korjata keväällä ja mitä sielläkö syödään jo tuoreita herneitä, vautsi! Toivotaan, että kukkamaasta tulee kesällä oikein kukoistava niin tulen sitä tänne ihastelmaan. Oikein keväisen aurinkoista loppuviikkoa sinne. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Työnjohto kiittää myös, hänen erikoistehtävänään on olla söpö :) Maa-artisokka on vielä suhteellisen uusi tuttavuus meillekin, mutta tässä sitä pikku hiljaa opetellaan yhteiseloa. Ei sitä vaativaksi viljeltäväksi ainakaan voi sanoa, kun olemattomalla hoidolla sai jo tuollaisen sadon ensikertalainenkin :D Aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Ensimmäiset herneet - vau, en ole kuvitellut, että niistä voi sisäkasvatuksessa saada satoa! Herneen versoina on kyllä syöty.
  Nuo hankalat kohdat ovat toisaalta kiinnostavia juttuja ja niissä tulee tehtyä sellaisia ratkaisuja, joita ei muuten valitsisi. Tulos näyttää siistiltä ja käytännölliseltä. Kukkaketoa on ihana odotella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin pari vuotta sitten kasvattaa herneitä sisätiloissa, kun luin siitä jostain. Osa taimista jää matalammiksi ja alkaa kukkia pienempinä kuin avomaalla kasvavat kaverinsa. Voi johtua valo-olosuhteista tai rajatusta kasvualustasta. Kaksi kuudesta ruukkuherneestäni ei ole vielä kukkinut, vaan jatkaa kasvuaan normaalisti, lopuissa on joitain palkoja. Sadon määrällä ei vielä juhlita, mutta kiva kokeilu joka tapauksessa :) Odotan suurella mielenkiinnolla kukkaniityn kehittymistä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!