torstai 17. toukokuuta 2018

Väärin kukkii!

Tulen muistamaan tämän kevään kummallisuuksien keväänä. Ensin oli ennätyksellisen luminen talvi, josta vielä huhtikuussa mietittiin, nähdäänkö paljasta maata vasta juhannuksena. Lumet sulivat kuitenkin nopsaan ja toukokuun poikkeuksellisen helleaallon ansiosta täälläkin ollaan jo normaalissa kevään aikataulussa. Nyt ihmettelen väärissä paikoissa kasvavia (kuten keltaisen nurkan valkea tulppaani) tai väärän värisenä kukkivia kasveja.

Tänä aamuna minua ihastutti valkea tarhakylmänkukka, jonka ostin viikko sitten. Taimistolla oli kuva perinteisen värisestä siniliilasta kukasta, mutta tämän purkissa on punaisen kukan kuva. En edes tiennyt, että näitä on myös valkoisia. Kaiken kukkuraksi ostin sen, jossa oli tuuhea lehdistö eikä yhtään nuppua näkyvillä. Tällaisista yllätyksistä minä pidän!
Suloinen valkea tarhakylmänkukka.
Toinen väärän värinen kukkija on peittokurjenpolvi 'Biokovo', jonka piti kuvan mukaan olla valkoinen hennon vaaleanpunaisella keskustalla, mutta tämähän on ihan selkeästi kokonaan vaaleanpunainen. Jos ihan rehellisiä ollaan, tuo valkoinen olisi ollut enemmän mieleeni...
Ei ihan kurjenpolvenkaan väri nyt täsmää.
Miltähän tulevat näyttämään nyppy- ja neidonkurjenpolvet? Toivoisin edes jonkun olevan valkoinen tai liila, että tulisi edes jotain vaihtelua luumutarhan värimaailmaan. Siellä kukkii nimittäin myös vaaleanpunaisia belliksiä. Onkohan helle syypää "värivirheisiin" vai onko näihin eksynyt väärät laput taimistolla?

Kärhökaari-penkin yläpäähän olin merkinnyt istuttaneeni 'Flaming Parrot' -tulppaaneja, mutta sielläkin on 'Exotic Emperoria'. Se ei haittaa yhtään, sillä nyt siellä kukkivat yhtä aikaa myös tummansiniset helmililjat ja valkovuokot.
'Exotic Emperor' ja helmililjat
Mielestäni suloinen yhdistelmä on tämäkin.
Kivikkorinteeseen on eksynyt myös väärässä paikassa kukkija; helmililja keskelle hopeahärkkikasvustoa. Lähimmät lajitoverit ovat kolmen metrin päässä aurinkopenkissä.
Oman tien kulkija.
Jos oikein tarkkoja ollaan, meidän ja naapurin rajalla olevasta vuorenkilpikasvustosta pieni suikale on meidän tontilla. Kävin kurkistamassa, mitä niille kuuluu ja kukkiahan sielläkin jo alkaa olla. Sieltä vuorenkilven lehtien ja heinän lomasta näyttää puskevan myös idänunikkoa. Koskaan en ole nähnyt niiden tai minkään muun kukkivan tuolla. No, jos tarkkoja ollaan, niin en muista, milloin olisin viimeksi edes vilkaissut tuonne päin.
Idänunikkoa ja valkovuokkoakin on eksynyt sekaan.
Ehkä joskus tulee aika, jolloin omalta pihalta loppuu tekeminen ja hyökkään tuon sekasotkun kimppuun. Nyt se jää sopivasti pihdan ja piha-aidan taakse piiloon eikä häiritse silmää.

Silloin tällöin sattuu näitä, että lajikkeissa on laput taimihyllyllä vaihtuneet ja kasvin kukkiessa huomaa, että esim. valkea pioni onkin tummanpunainen tai pinkkinä ostettu kärhö violetti. Onko teille sattunut kohdalle sellaista ja mikä on ollut mukavin tai mieleen parhaiten jäänyt yllätys?

12 kommenttia:

 1. Todella hassua, että ensin kevät hidasteli kovasti ja nyt ollaan melkein kesäkuun aikataulussa!
  Harmillisia tuollaiset "väärät" kasvit. En ihan heti muista, että minulla olisi mitään suurempaa sekaannusta tapahtunut. Tai ehkä en vaan muista enää jälkeenpäin, mitä olen ostanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja kelit on kuin heinä-elokuussa :D Itselleni vääriä lajikkeita on tullut useitakin vastaan. Ehkä eniten näin jälkikäteen mietittynä sekaannuksia on ollut halpakauppojen alelaarilöydöissä. Saattaa taimien säilytyskin olla niissä huolimattomampaa kuin kunnon taimistoilla, että pääsee lappuset vaihtamaan ruukkuja. Eipä tässä sen suurempaa vahinkoa päässyt tulemaan, kuin että pitää miettiä hieman uudelleen kasvien sijoittelua. Oranssi kukka olisi ollut katastrofi :D

   Poista
 2. Aina joskus noita väärän värisiä taimia tulee hankittua. Onneksi usein ovat mieluisia. On tämä ollut melkoinen kevät, khih :D Mukavaa loppuviikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi yleensä väärän värisillekin kasveille löytyy sopivat paikat. Oikeiden lajikkeiden määritys onkin sitten hankalampi homma, mutta eipähän se aina ole tarpeellistakaan. Valkoinen kylmänkukka oli minulle mieluisa yllätys. Tätä kevättä varmasti muistellaan vielä vuosien kuluttua. Erityisesti, jos sitä seuraa poikkeuksellinen kesäkin. Kesäkuun helteitä ei täälläpäin ole vuosiin nähty... Kiitos, sinullekin mukavaa loppuviikkoa <3

   Poista
 3. Aina nuo kasvin värit eivät ihan täsmää esittelykuvien kanssa, mutta välillä yllätysväri voi olla myös pelkästään positiivinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta. Toisaalta joskus harmittaa, jos on etsinyt juuri jotain tiettyä lajiketta tai väriä ja saakin sellaisen, mikä jo on itsellä.

   Poista
 4. Veikkaan väärää lappua purkeissa. Kiva, että toinen yllätys edes on mieluinen. Ihan samaa mieltä siitä, että kurjenpolvi olisi ollut kivempi valkoisena... Hong Kongista ostin kerran mukamas valkoisia särkyneitä sydämiä, mutta olivat tavallisia punaisia. Harmitti aika paljon! Toisaalta ne ovat edelleen hengissä, vaikka niitä on siirrelty pariin kertaan, mutta erikseen hankkimani valkoiset versiot ovat aina kuolleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen särkynysydän on ilmeisesti punaista krantumpi. Minä ostin sellaisen viime keväänä ja vasta nyt maasta alkaa nousta pienen pieni vihreä verso. Toivottavasti ei ole rikkaruoho :D

   Poista
 5. Joskus suap kukissa muuta kuin mitä on meinannu. Kaunis ois ollu kyllä tuo valakonen peittokurjenpolvi. Miullakin on noita kulukureita jotka kukkii missä sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan ostaa kasvit aina kukkivina, niin tietäisi varmuudella saavansa sitä mitä on etsimässä. Paras taimi vaan yleensä on juuri se, missä ei ole niitä kukkia.

   Poista
 6. Onhan näitä sattumia ollut, mieleenpainuvin Amaryllis Read Lion, johon tuli valkoiset kukat.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!