keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Surriaisten nimiäiset

Olen nyt kolmena kesänä seuraillut hyönteishotellimme elämää ja yrittänyt tunnistaa siellä vierailevia ötököitä. Hotellissa on käynyt kiva kuhina varsinkin tänä kesänä, mutta asukkaiden tunnistaminen onkin sitten ollut astetta haastavampaa. Onneksi sain asiantuntija-apua Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, joten tällä kertaa ötököiden nimeäminen ei jää "suriseva pörriäinen" -asteelle. Luomuksen pistiäisasiantuntija, museomestari Juho Paukkunen tunnisti kuvista hyönteishotellini asukkaat ja kertoi niistä lisäksi myös joitakin mielenkiintoisia tietoja. Merkitsin hänelle lähettämäni kuvat ja hänen vastauksensa J.P.-merkillä kuvatekstin loppuun. Joukossa on nimittäin muutama kuva, joita en hänelle lähettänyt. Lähdetäänpä tutustumaan hotellin asukkaisiin!
Tässä on Chelostoma rapunculi eli vuohenkellosoukkomehiläinen. Se on erikoistunut keräämään siitepölyä kellokasvien (Campanula) kukista. J.P.
Ötökkätieto-sivusto tiesi kertoa vuohenkellosoukkomehiläisestä sen verran, että se on puutarhojen ja niittyjen laji. Naaras vierailee kellokukilla ja koiras niiden lisäksi myös maitohorsmalla ja myskimalvalla. Se pesii rakennusten lautaseinissä olevissa koloissa ja hyväksyy myös keinopesät. Se pyydystää pikkuotusten toukkia omien toukkiensa ravinnoksi ja muuraa pesäkolon lopuksi umpeen.
Tämä yksilö peruutti pesäkoloon, eli pesä oli varmaankin munintavalmis. Ylänurkassa on tämän tai sen lajitoverin asuttama kolo. Keräävätköhän ne tiilikatolta irtoavaa mustaa pölyä pesänsä muuraamiseen?
Vuohenkellosoukkomehiläiset nukkuvat yön pesäkoloissaan ja viettävät siellä havaintojeni mukaan sadepäivätkin. Siellä on kaksi kyljellään pötköttelemässä.
Vuohenkellosoukkomehiläisen nimen luettuani tunsin aivan pienen piston sydämessäni sen vuoksi, että olen järjestelmällisesti pyrkinyt hävittämään tältä tontilta joka ikisen vuohenkellon. Toisaalta olen tuonut tilalle karpaattienkelloja ja kylvänyt monta kertaa sekä harakan-, että kissankelloja. Kylvöyritykset ovat toistaiseksi epäonnistuneet, mutta tänä kesänä muualta siirretyt kissankellon taimet ovat lähteneet hyvin kasvuun ja ovat jo nupullaan. Samoin yksi kukkivana siirretty harakankello ei suivaantunut siirrosta, joten ehkäpä se onnistuu karistamaan itämiskykyisiä siemeniä ympäristöönsä. Vuohenkellosoukkomehiläisiä on näkynyt tänä vuonna todella runsaasti, joten ne ovat ilmeisesti kelpuuttaneet puutarhani karpaattienkellot ravinnokseen.
Symmorphus-suvun erakkoampiainen, todennäköisesti S. crassicornis eli kirjosorjoampiainen. Erikoistunut saalistamaan lehtikuoriaisten, kärsäkkäiden ja lehtipistiäisten toukkia. J.P.
Ampiaisen näköiset otukset saavat aina säpsähtämään, mutta hyönteishotellin erakkoampiaiset ovat olleet hurjasta ulkomuodostaan ja suuresta koostaan huolimatta säyseitä tarkkailtavia. Laji.fi-sivuston mukaan kirjosorjoampiainen on Suomessa melko vähälukuinen ja eteläinen laji. Sen levinneisyysalue ulottuu etelästä noin Kuopion tienoille, eli täällä Hiidenkiven hyönteishotellissa se alkaa olla levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla. Se rakentaa pesänsä kovakuoriaisten puuhun kaivamiin koloihin, mutta pesiä on tavattu myös mm. järviruo'on varsissa ja keinopesissä. Kirjosorjoampiainen lentää kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Sen elinympäristöjä ovat perinneympäristöt, rakennukset sekä savi- ja hiesutörmät. Se viihtyy monenlaisilla aurinkoisilla metsänreunahabitaateilla tai kallioisilla alueilla kunhan vain sopivaa saalista ja pesäpaikkoja on saatavilla.
Ancistroesus-suvun erakkoampiainen, todennäköisesti A. trifasciatus eli tummakoloampiainen. Saalistaa pääasiassa pikkuperhosten toukkia. J.P.
Samainen laji.fi.sivusto kertoo, että tummakoloampiainen on meillä sukunsa yleisimpiä ja laajalle levinneimpiä lajeja. Sitä tavataan hyvin monenlaisissa ympäristöissä maamme pohjoisimpia osia myöten. Lajin erottaminen sen lähisukulaisista on maastossa vaikeaa. Pesiä on tavattu mm. kovakuoriaisten puuhun tekemissä koloissa, kasvien ontoissa varsissa tai jopa olkikatoissa. Laji pesii mielellään myös keinopesiin. Jälkeläisten ravintona on pikkuperhosten toukat, mm. miinaajakoit ja mittarit. Sen lentoaika on toukokuun lopusta elokuun loppuun. Eteläosissa lajilla on todennäköisesti kaksi sukupolvea kesässä. Laji viihtyy hyvin monenlaisissa ympäristöissä, esim. aurinkoisissa metsänreunoissa, perinneympäristöissä ja pihoissa.
Joku saalis oli tummakoloampiaisella mukana, mutta kameran kanssa ei ihan ehtinyt mukaan. Tarkasti kun katsoo, niin ampiaisen alla näkyy vaaleahko möhkäle, jonka se jostain lennätti pesäkoloonsa.
Chrysis-suvun kultapistiäinen, todennäköisesti C. angustula eli hoikkakultiainen. Tämä laji on Symmorphus-suvun erakkoampiaisten eli sorjoampiaisten pesäloinen. J.P.
Chrysis fulgida eli kolokultiainen. Loisii sorjoampiaisten pesissä. J.P.
Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta löysin tietoa näistä näyttävän värisistä, metallinhohtoisista pörriäisistä. Ne kuuluvat kultapistiäisiin ja elävät toukkavaiheessa muiden hyönteisten, kuten erakkoampiaisten ja petopistiäisten loisina. Koko maailmassa niitä on yli 3000 lajia ja Suomessakin noin 50. Valtaosa Suomen kultapistiäisistä elää erilaisissa metsä- ja kulttuuriympäristöissä, joissa niiden isäntäpistiäisetkin viihtyvät. Niitä voi nähdä myös hirsirakennusten seinillä, puupylväillä ja muilla puurakenteilla sekä toisaalta paahteisilla hietikoilla, kedoilla ja pientareilla. Meilläkin niitä näkee yleensä hyönteishotellin sivuilla kiipeilemässä ja harvemmin kasveilla.
Passaloecus eremita eli pihkaoksahukka. Kirvoja saalistava petopistiäinen, joka käyttää pihkaa pesänsä muuraamiseen (näkyy myös kuvassa). J.P.
Iltajumppa pihkaoksahukan (tai sitten jonkun samannäköisen) tapaan. Tai ehkä tässä oli puhdistautuminen menossa.
Pihkaoksahukan toivotan erittäin tervetulleeksi, sillä kirvoja meillä riittää! Pihkaoksahukkia ja muita lähes samannäköisiä, mutta pienempiä otuksia onkin ollut hyönteishotellissa paljon sekä viime- että tänä kesänä. Eri kokoiset petopistiäiset ovat erikoistuneet eri saaliseläimiin, joten jokaiselle puutarhan tuholaiselle löytyy varmasti peto.
Tämän otuksen kuvaa en edes lähettänyt tunnistettavaksi, sillä en uskonut, että pelkkä kasvokuva riittäisi. Veikkaan, että tämä kaveri on joku Suomen lukuisista erakkomehiläislajeista. Taisi olla siitepölyä ruokalistalla.
Näin puutarhaharrastajalle on mieluista huomata, että puutarhasta löytyy niiden riesaksi asti yltyvien tuholaisten lisäksi myös hyödyllisiä auttajia. Niinpä vältän jatkossakin hyönteismyrkkyjen käyttöä ja seuraan edelleenkin hyönteishotellin elämää. Ehkäpä puutarhassakin tulee nyt katsottua tarkemmin kukkia ja etsittyä hyönteishotellin asukkaita sieltä.

20 kommenttia:

  1. Kyllä pörriäisten maailma on monipuolinen ja tuossakin oli vain pikku otos. Todella hyviä ja hyödyllisiä pikkuahertajia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Pitänee opetella tunnistamaan enemmänkin näitä puutarhan pörräilijöitä.

      Poista
  2. Mielenkiintoista! Kyllä näitä puutarhurin pikkuapulaisia täytyy suosia :)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin hyönteishotelli roikkuu varaston seinällä. Hotellissa vain vaikuttaa hiljaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa teillä on hyönteisille mielenkiintoisempia pesäpaikkoja jossain muualla eikä hotelli kelpaa siksi?

      Poista
  4. Vau, pitääkin tarkistaa oma hotelli onko siellä asukkaita. Olen vähän epäileväinen kun pihapiirissä on niin monta vanhaa rakennusta jonka suojissa pesiä ja loisia että kelpaako hotelli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhojan rakennusten seinänraot ovat varmasti mieluisia paikkoja hyönteisille. Ehkä joku eksyy hotelliinkin.

      Poista
  5. Oi, onpa hienoja nuo kultapistiäiset! :) Monenlaista ötökkää muutenkin hotelleissasi asustaa!

    Tosi kiva, että sait asiantuntijan tunnistamaan lajeja, ovat aika hankalia maallikolle tunnistaa (tai no, minulle ainakin...), kun samannäköisiä lajeja voi olla useampia. Itse tunnistan tosi huonosti hotellieni asukkaita, suurin osa niistä taitaa olla rusomuurarimehiläisiä. Meillä kolot on tukittu harmaalla savella, sitäpä maaperästä runsaasti löytyykin! Pienempiä koloja ovat sitten tukkineet jollain valkoisella aineella pienemmät asukkaat, joista en valitettavasti tiedä yhtään mitä ovat. Nyt näin myös erakkoampisia katselemassa vapaita koloja. Rusomuurarit ovat täyttäneet hyvin tehokkaasti pari hotellia kokonaan, mutta muista löytyy ampiaisillekin vielä tilaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ne kyllä huomaa helposti, jos niitä lähistöllä liikkuu. En minä noita itse saanut tunnistettua, kun ei oikein mistään löytynyt tarpeeksi kattavia listoja eri lajeista. Luontoportin lajientunnistussivusto on aika näppärä muiden eliölajien tunnistamiseen. Saisivat tehdä sinne myös hyönteisistä oman sivunsa kun enhän minäkään olisi osannut esim. tuota pihkaoksahukkaa lähteä mitenkään googlettelemaan. Ehkä joltain hyönteisiin erikoistuneilta keskustelupalstoilta olisi voinut saada myös tunnistusapua. Meilläkin on osa rei'istä tukittu savella tai jollain muulla sen näköisellä aineella. Esim. tuo tummakoloampiainen oli muuraamassa kuvan yläreunassa näkyvää isoa, keskeneräistä koloa umpeen. Jos löytää tuollaisen osittain täytetyn kolon, niin sitä tarkkailemalla pääsee sen jäljille, kuka siellä asustelee.

      Poista
  6. Jopas on mahtavasti porukkaa, pörinää, menoa ja meininkiä hyönteishotellissa! Mukavia hyönteistutkimuskohteita nämä hotellit. Meillä oli joku öttinen tehnyt majansa varaston oven lukon sisään. Muutoin olen erittäin vahvasti ötökkämyönteinen, mutta tässä meni ötökkä yli sallittavuuden rajan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hotellia on kiva seurata, kun siellä on paljon asukkaita. Ei tarvitse minuuttitolkulla odotella, milloin joku tulee puuhailemaan kololle. Eilen löysimme pation istumakivelle muuratun pienen "ruukun". Sekin kuuluu varmasti näihin puutarhan hyötyotuksiin, mutta en ole vielä ehtinyt selvitellä, mikähän laji voisi tulla kyseeseen. Oven lukko on kyllä vähän turhan huono valinta pesäpaikaksi :D

      Poista
  7. Kivaa, että hotelli on saanut asukkaita. Ja aika hienoa, että saa tietoa, mitkä hyönteiset ovat muuttanet hotelliin. Meiltä puuttuu hyönteishotellit tältä tontilta, mutta kaikenlaista lahopuuta on kuitenkin monessa paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahoava puu onkin varmasti ötököille mieluisin asuinpaikka. On meilläkin tuossa kunnan metsässä lahopuita, mutta silti hotellissa on riittänyt elämää.

      Poista
  8. Onpa siellä vaikka mitä! Ja millaisia nimiä! Tuo ötökkätietosivu kivasti kertoo, miten hyödyllisiä kirvansyöjiä yms sitä pihalla onkaan. Mun pitäisi varmaan virittää toinen hyönteishotelli helpompaan paikkaan, kun nykyistä ei tule katseltua. Näen, että huoneita on varattu, mutta siihen ei jää sen enempää tarkkailemaan, kun pitäisi seistä suunnilleen porkkanapenkissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muitakin otuksia hotellissa on näkynyt, mutta kaikista ei ole kuvia. En edes tiedä, ovatko ne olleet satunnaisia vieraita vai asuvatko vakituisesti. Postauksen ötököitä näkee melkein aina kun hotellin elämää tarkkailee. Hyönteisillä on aikamoisia nimiä, osa melkoisen hassujakin. Kannattaa kyllä laitta hyönteishotelli sellaiseen paikkaan, missä sen elämää on helppo käydä tarkkailemassa. Ilman että talloo porkkanantaimia :D

      Poista
  9. Oi, sulla on noin paljon elämää hyönteishotellissa! Minullakin hotelleja on, mutta ei noin paljoa asukkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilske käy :) Ehkä teillä on hyönteisille parempia pesäpaikkoja luonnossa tai sitten eivät ole vain löytäneet hotellejasi.

      Poista
  10. Hieno juttu, että asukkaat ovat löytäneet hotellin vapaat huoneet. Pitääpä tarkkailla aktiivisemmin, mitä meidän hotelliimme kuuluu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilske hyönteishotellissa kertoo siitä, että puutarhassa on hyönteistenkin hyvä olla. Ja vielä kun suurin osa hotellivieraista on hyödyllisiä pölyttäjiä ja tuhoötököiden saalistajia, niin pakkohan tässä on olla tyytyväinen.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!