perjantai 17. heinäkuuta 2020

Helteisten päivien näkymiä

Nokkosperhonen punakosmoksen kukalla. 
Heinäkuun sää on vihdoin helteinen. Alkukuun sateet saivat kasvit ryöpsähtämään valloilleen ja nyt saa nauttia rehevyydestä ja runsaasta kukinnasta. Etupihan aurinkopenkissä kukkii läpi kasvukauden, mutta nyt se alkaa olla näyttävimmillään, kun ritarinkannukset aloittelevat kukintaa. Isotähtiputki ja tarhakeijunkukka 'Hans' kukkivat niin pitkään, että ne paikkaavat kiireisempien tähtien väliin jääviä kukintataukoja.
Aurinkopenkkiä tulee harvemmin kuvattua varjokujan suunnasta.
Aurinkopenkissä on muuten uusi asukas: kevätatsalea. Äitini vanha kevätatsalea oli juurtunut oksastaan maahan, joten sain siitä itselleni pienen taimen. Toivottavasti se lähtee hyvin kasvuun, vaikka emokasvista irrotus ja aivan uuteen ympäristöön siirto tapahtuivatkin heinäkuun alkupuolella. Ainakin siirtohetkellä oli maa märkä ja istuttamisen jälkeen satoi useampana päivänä. Varmuuden vuoksi olen pitänyt sen edessä tyhjää multasäkkiä varjostamassa auringolta.
Kosmoskukkien suojassa on pienen atsalean toivottavasti hyvä juurtua. Katteena havunneulasia.
Aurinkopenkin kesäkukka-alue on minusta aika toimiva, vaikka suurin osa sinne ripottelemistani siemenistä ei itänytkään. Sarvileukoijat itivät hienosti, joten ne muodostavat päivisin vihreän pohjan, joka muuttuu illalla kuuden-seitsemän maissa hempeän liilaksi. Sinne tänne istutetut jättiverbenat toistavat samaa liilan sävyä. Leijonankidat ovat vasta nupullaan, mutta yksi niistä on ainakin tummanpunainen. Punakosmokset tuovat istutukseen vaaleanpunaisen eri sävyjä. Aurinkopenkissä esikasvatetut punakosmokset aloittivat kukinnan reilusti aikaisemmin kuin pation viereiseen keisarilliseen kesäkukkapenkkiin istutetut kosmokset. Ilmeisesti pation vieressä on paljon rehevämpi maa, sillä kosmokset ovat venähtäneet valtaviksi puskiksi, joista ensimmäiset alkavat vasta nuppuilla. Aurinkopenkissä sen sijaan ensimmäiset kosmokset aloittivat kukinnan jo 20-senttisinä ja suorakylvetytkin ovat jo nupullaan.
Tätä näkyä pääsee ihastelemaan vasta illalla, kun sarvileukoijat avaavat lumoavan tuoksuiset kukkansa.
Aivan kaikki kosmokset eivät vielä kuki, mutta tässä yksilössä on jo useampi kukka auki.
Takapihalla on leijunut muutaman päivän ajan saunavastan tuoksu, sillä haketimme kaatuneen koivun ohuemmat oksat. Niistä tulikin mukavan kokoinen kasa lehdensekaista haketta, jonka levittelimme pressun päälle kuivumaan. Kunhan se on kunnolla kuivanut, kerään sen pahvilaatikoihin ja laitan varastoon talvella kompostin seosaineena käytettäväksi.
Kasa "saunavastasilppua". Kivipolkujen välissä näkyy muutama keisarillisen kesäkukkapenkin punakosmospuska. Purppurarevonhännät niiden vieressä hehkuvat punaisina. Yhtä mahdottoman kokoisia puskia molemmat!
Hyönteishotelli ei ilmiselvästi kelpaa jollekin puutarhassani hääräilevälle hyönteiselle, sillä lapset löysivät pation istumakiveltä hauskan "tulivuoren". Arvatkaapa vain, onko ollut kova työ pitää heidät poissa ötökän kodin kimpusta!
Sentin silmäinen jyrsijäverkko on tässä mittakaavana, eli kovin suuri otus ei mahdu tuolla asustelemaan.
Kasvimaan herkkutarjonta kasvaa päivä päivältä. Tänään saimme maistella ensimmäistä kypsää paprikaa. Myös vahapapuja oli jo sen verran runsaasti, että niitä kannatti kerätä ruokapöytään. Kaikki kolme kurpitsaa kasvavat niin reipasta vauhtia, että salaatteja piti kerätä jättilasti pois alta. Tietääkö kukaan niksiä, miten saisi kesä- ja myskikurpitsan tekemään emikukkia? Tässä ollaan nimittäin ihmetelty jo kuukauden verran pelkkiä hedekukkia.
Tämän päivän sato oli yltäkylläisen runsas.
Tänään iltapäivällä ihmettelimme keittiön ikkunasta valtaisaa lokkiparvea. Kyllähän meillä silloin tällöin joku yksittäinen lokki lentelee, mutta ei niitä ole ennen isompaa parvea näkynyt. Nyt ilmassa liiteli lokkeja kuin kalasatamassa konsanaan. Tällä kadulla on monta tiilikattoista taloa ja peltikatotkin ovat mustia, joten ehkäpä kadun kohdalla oli iso, nouseva ilmavirtaus, jonka avulla lokinpoikasten oli hyvä opetella lentotaitoja.
Kuvassa näkyy vain osa parvesta. Laskepa, montako löydät!
Kivikkokimalainen oli nousevan ilmavirtauksen sijaan löytänyt kaukasianmaksaruoho 'Summer Gloryn' avautuvia kukkia.
Hassua muuten, että kaksi kukiltaan melkein identtisen näköistä kasvia voi olla kuitenkin eri lajikkeita. Kimalaiskuvan 'Summer Glory' kasvaa alla olevan kuvan kaukasianmaksaruohon lähellä. Ne kukkivat samaan aikaan ja ovat kukiltaan samanlaiset, mutta vanhan kaukasianmaksaruohon lehdet ovat hieman suuremmat ja kasvusto muutenkin rotevampaa. 'Summer Glory' kasvaa matalampana ja tiheämpänä. Ja minä kun kuvittelin vihdoin saaneeni varmistuksen sille, että vanha kaukasianmaksaruohoni olisi 'Summer Glory' -lajiketta. Etsintä siis jatkuu edelleen.
Pitkän googlailun jälkeen tulin siihen tulokseen, että tällä vanhalla kaukasianmaksaruoholla ruokaili ketohopeatäplä.
Aurinkoista, helteistä viikonloppua!

18 kommenttia:

  1. Ihanan kesäiset kuvat! Fiksu veto tehdä talveksi kompostinkuiviketta.
    Atsalean taimi varmasti kaipaa varjostusta, ellei peräti jotain säkkiä, jonka alla olisi oikein kosteaa? Kunhan siitä ei tule sitten saunaa. Toisaalta, kun sillä on jo juuret, niin kaipa se pärjää jo, kunhan ei kuivu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä varautua tällä kertaa ajoissa talven kompostitoimintaan. Eipä noille risuille oikein muutakaan käyttöä ollut, kun kaikki pensaiden alusetkin on jo katettu. Juuri kävin tarkistamassa atsalean voinnin oikein kunnon hellepäivän jälkeen ja virkeältä vaikutti. Sillä oli ihan kunnon tupsu juuria siirrettäessä, mutta silti se on nyt puutarhani silmäterä ainakin ensi kesään saakka. Onneksi ennen siirtoa ja sen jälkeekin oli viileää ja satoi monta päivää vettä, niin ainakin on ollut mahdollisimman hyvät olosuhteet juurtumiselle. Jos ei nyt onnistu, niin äidin atsaleaan jäi vielä toinen, isompi maahanjuurtunut oksa, jonka voi sitten siirtää ensi keväänä lepotilaisena tänne.

      Poista
  2. Minäkin olen tehnyt itse kompostin kuiviketta ja hyvin on toiminut. Nyt on menossa erä jossa on yhdistetty sahanpurua, itse tehtyä haketta ja pussillinen kaupan sammalmultaa josta en tykännyt kylvömultana. Nyt on hienoja hetkiä kasvimaan kanssa kun sadonkorjuu on alkanut, tänään syötiin ekat omat porkkanat ja oli ne taas hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin minäkään kaupasta kompostinkuiviketta ostan. Haketta ja liiterinpohjia on yleensä ja siinä seassa mitä nyt sattuu milloinkin olemaan tarjolla. Omat porkkanat ovatkin herkkua kaupan porkkanoihin verrattuna. Meillä porkkanoita joutuu odottelemaan vielä aika pitkään.

      Poista
  3. Toivotan kevätatsaleallesi menestystä ja runsasta kasvua. Sen taustatarina tekee siitä erityisen.
    Tämä kesä taitaa olla hopeatäplien. Niitä on täälläkin näkynyt useita, kun taas monena aiempana vuotena ei ainuttakaan.
    Alkaa olla sadonkorjuun aika. Mikä se mukavampaa, kuin kipaista omalla kasvimaalla hakemassa lisää ruokapöytään. Vaan mikä ihmeen ötökkä asustaa tulivuoressa? Pitäisi olla aikuisillekin jokin "kysy ja me vastaamme" -palsta. Googlettamalla on välillä vaikea löytää tietoja, ellei keksi oikeita hakusanoja.
    Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Montakohan vuotta saa odotella ennen kuin pikkuinen atsalea kukkii ensimmäisen kerran? Meillä on joka vuosi yleensä näkynyt joitain hopeatäpliä, mutta loppukesä näyttää, onko niitä tänä vuonna normaalia enemmän.
      Tulivuoren asukkia ei ole näkynyt silloin kun olemme olleet vahtimassa. Ehkä pitää laittaa kysymys johonkin hyönteisfoorumille. Googlaamalla tehtävä on yhtä vaikea kuin yrittää selvittää jonkun hyönteisen nimeä. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Jos siihen, miten kurpitsat saa tekemään emikukkia löytyy joku vinkki, niin kuulisin myös mielelläni! Viime vuonna jäin melkein kokonaan ilman kesäkurpitsoja, kun tekivät lähes pelkkiä hedekukkia ja etanat söivät loput. Nyt näytti taas hetken siltä, että ovat jälleen siirtyneet pelkkien hedekukkien tuotantoon, mutta on siellä taas pari emikukkaakin, joten ehkä tämä tästä. En tiedä vaikuttaisiko sää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etanat tuhosivat meiltäkin viime vuonna ne vähäiset kesäkurpitsat, mitä satuttiin saamaan. Samaa olen miettinyt, että johtuisiko hedekukkien tekeminen viileistä säistä. Viime kesänä kurpitsan kukinta-aikaan sattui juuri kesän kylmin jakso. Tänäkin vuonna kesäkuun loppu ja heinäkuun alkupuoli olivat selvästi kylmempiä, yöt varsinkin. Joku viisaampi voisi mieluusti varmistaa teorian tai tarjoilla uuden selityksen asialle. Mutta jos emikukkien tekeminen liittyy mitenkään lämpötilaan, niin nythän niitä pitäisi tulla roppakaupalla kun yötkin ovat taas heinäkuisen lämpimiä. Mielenkiinnolla odotan. Ainakin myskikurpitsalla alkaa olla jo kiire, jos meinaa kasvattaa yhtään kurpitsaa ennen talvea.

      Poista
  5. Ihanan värinen kosmoskukka ja kauniit sarvileukoijat.
    Mikähän tosiaan mahtaa olla "tulivuoren" asukki?
    Mukavaa lauantaita sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kosmos on minustakin todella kaunis. Sen kaverina on myös yksi melkein valkoinen, jossa on häivähdys vaaleanpunaista terälehtien reunoilla. Pitää laittaa siitäkin kuvia, kunhan se kukkii vähän runsaammin. Kiitos! Mukavaa lauantai-iltaa!

      Poista
  6. Minäkin virittelin tänään valkoisen linnunruokasäkin perennatuen päälle hupuksi ja sitten koko komeus vasta istutetun perennan eteen varjoksi. Tiistaina näyttäisi täällä meillä helteet helpottavan joten eiköhän nuo sinne asti jaksa helteessäkin. Säkin sisään en uskaltanut koko kasvia laittaa kun ajaytelin, että josko siellä lämpö kuitenkin nousee liikaa vaikka säkki valkoinen olikin🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä helteillä varjostus onkin tarpeen. Tänään myös tuuli koko päivän sen verran navakasti, että vasta istutetut taimet olisivat olleet hätää kärsimässä. Onneksi sellaisia ei nyt ole muita kuin tuo atsalea, joka on jo muutenkin tuulensuojaisessa paikassa. Samasta syystä kuin sinä en uskaltanut säkittää sitä kokonaan. Meille taisi näyttää viileämpää ja sateisempaa keskiviiksta alkaen, joten ei kestä helteet kauaa.

      Poista
  7. Tosi kauniita nuo kukka ja perhonen kuvat <3 Hyvä idea tuo kompostikuivike. Minullakin on käytössä itse tehtyjä kuivikkeita. Pitäisikin tehdä uusi satsi, aineksia kyllä löytyy pihan nurkista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Perhosista onkin vaikea saada rumaa kuvaa aikaiseksi :D Kuivikkeiden teossa säästää pitkän pennin. Aivan hyvin ne itse tehdytkin kuivikkeet toimivat jopa talvella, vaikka onhan siinä oma vaivansa niitä tehdessä ja varastoidessa.

      Poista
  8. Kaunis kuva aurinkopenkistäsi ja itsetehty kuivike on fiksu veto! Viime vuonna minulla oli kaksi kesäkurpitsaa, kun luin jostain, että se auttaisi pölytyksessä, mutta tänä vuonna laitoin vain yhden, koska yksikin tuottaa satoa niin valtavasti. En osaa neuvoa, mutta tämä yksi on tehnyt hyvin satoa, ilman mitää erityistä hoitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla on ollut kerran kaksi kesäkurpitsaa ja melkein hukuimme satoon. Sen jälkeen on ollut vain yksi, paitsi tänä vuonna on taas kaksi. Ei kyllä tällä menolla tarvitse pelätä likatuotantoa, kun ei näy niitä satoa tekeviä emikukkia. Yhden ehkä löysin eilen ja jos siitä ei ala kurpitsaa kasvaa, niin ei se ainakaan jää kiinni siitä, ettei olisi ollut tarpeeksi hedekukkia auki! Pitää käydä taas tänään katsomassa, olisiko helle saanut aikaan toivottua käyttäytymistä kurpisoissa.

      Poista
  9. Aivan ihana tuo viimeinen kuva, niin kaunis!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!