Kurkistetaan pitkästä aikaa varjokujalle. Siellä on iltaisin jo aavistuksen sellaista metsäistä ja hämyistä tunnelmaa, mitä sinne olen hakenut. Kunhan saan kujan alkupään köynnökset kunnolla kasvuun ja varjostamaan kujaa, muuttuu varjokuja päivisinkin nimensä veroiseksi.
|
Köynnöskuusama kasvaa reippaasti portin vasemmalla sivulla. Portin oikealle puolelle on tulossa ehkä valkoista ritarinkannusta peittämään näkymää talon ja portin välistä kujalle. |
|
Tätä olen odottanut! Luulin kuusamani olevan tuoksuköynnöskuusama, mitä se ei taidakaan olla. Kunhan kukat aukeavat, selviää, mitä olen kasvattanut jo pari vuotta. |
|
Mustasilmäsusannatkin kasvavat ja kukkivat, mutta ei niistä ole vielä varjostamaan kujaa. |
Varjokujan alkupää ei vielä tänäkään vuonna ole ihan niin rehevä kuin toivoin. Talvi kuritti sormivaleangervoita, jotka ovat selvästi pienempiä kuin viime vuonna eivätkä kukkineetkaan kunnolla. Lisäksi vesimyyrä söi keväällä reunimmaisten kuunliljojen juuria, joten ne jäivät vähän minikokoisiksi. Kujan loppupäähän kinostui ilmeisesti pikkuisen enemmän lunta, joten siellä kasvu on rehevämpää. Talvi tuhosi myös kaikki neljä tupastiarellaa, mikä jäi harmittamaan todella paljon. Ripottelin syksyllä niistä löytämiäni siemeniä isompien kasvien väleihin enkä ole koko kesänä uskaltanut kunnolla kitkeä täällä muita kuin voikukkia ja kukkivia ratamoita tiarellojen siementaimien toivossa.
|
Yksi sormivaleangervon kukinto levittää ihanaa tuoksuaan kujalla, töyhtöangervon runsas kukinta on jo ohi. Valkokirjavat kuunliljat selvisivät hyvin talvesta ja erottuvat kivasti esikoiden vihreiden mättäiden väleistä. |
|
Töyhtöangervon takaa paljastuu kantopuutarha. |
Osa kuvista on selvästi kylmemmän sävyisiä kuin toiset. Ehkä pahin sävyero muihin verrattuna näkyy ylläolevassa kuvassa. Minulla on uusi kamera, jonka ominaisuudet vaativat vielä harjoittelua. Koska kuvaaminen ja kaikki siihen liittyvät tekniset termit ovat minulle täyttä hepreaa, kuvaan suurimmaksi osaksi kameran "älykkäällä automaattiasetuksella", joka taitaa arpoa kuvien lopputuloksen. Vanha kamera pärjäsi sisätiloissa ja kirkkaassa auringonpaisteessa selvästi huonommin kuin tämä uusi, mutta uuden kompastuskivenä tuntuu olevan värisävyjen toisto oikeanlaisina. Tummanvioletti 'The President' muuttuu sen käsittelyssä joka ikinen kerta sähkönsiniseksi tai tummansiniseksi ja vadelmanpunaiset harjaneilikat monta astetta kylmemmän sävyisiksi punaisiksi. Välillä pelkästään vihreänkirjavakin kuva taittuu sinivihreään, kuten ylläolevassa kuvassa. Jatkan opettelua, mutta vinkkejä saa toki antaa, jos tulee mieleen. Kaksi seuraavaa kuvaa onkin otettu alkukuusta vanhalla kameralla. Päätin nimittäin silloin siirtää valeistutuksessa olleen valkovarjohiipan kantopuutarhaan. Hiippanen ei ollut siirrosta moksiskaan, mikä johtui varmaan siitä, että siirsin sen suunnilleen pesuvadin kokoisella multapaakulla uuteen paikkaansa.
|
Alkukesällä varjohiippa tulee olemaan alueen tähti yhdessä esikoiden kanssa, mutta tähän aikaan vuodesta se jää vähän piiloon isompien väliin. Se on keskellä kuvaa monihaaraisen juurakon edessä. |
|
Tuossa. Kasvuolosuhteiden pitäisi olla sille mainiot. Ajattelin katsoa elokuussa, saisinko erotettua reunasta jakotaimen toiseen kohtaan varmuuskappaleeksi. |
Toivottavasti varjohiippa viihtyisi täällä paremmin kuin tupastiarellat. Käännytään vielä ympäri ja katsotaan tarkemmin ruukkuryhmää. Talvetettu hortensia aloittelee kukintaa, verenpisarat ovat pian täynnä kukkia ja alkukesällä saamani hortensia alkaa olla jo kukintansa loppupuolella. Vehreyttä tuovat mm. muratit ja muut köynnökset sekä ruukuttamani kotkansiipi.
|
Takapihan puolella on vielä hetken aikaa vähemmän kukintaa kuin etupuolella. Hortensia on nimittäin vasta aloittelemassa kukintaa. |
|
Kukintoja on tänä vuonna selvästi vähemmän kuin viime vuonna, mutta on niitä kuitenkin ainakin kymmenen tulossa. |
|
Valkoinen hortensia värittyy kukinnan edetessä ensin vaaleanpunertavaksi ja myöhemmin vihertäväksi. |
Ensi vuodeksi pitää kehitellä seinälle nostettua oksaa vasten kiipeilemään joku toinen kasvi. Viime vuonna siellä kiipeili koruköynnös, mutta sen siemenet eivät tänä keväänä itäneet. Tai iti yksi, mutta se kuukahti jo alle sentin mittaisena. Ystävältä saadut pistokkaat eivät myöskään juurtuneet. Siispä laitoin ylimääräiset mustasilmäsusannat ja keijunmekot ruukkuun ja kokeilin, suostuisivatko ne kiipeilemään oksaa myöten. Yritys on ollut kova, mutta ne tarvitsisivat ohuemman tuen, josta tarrata kiinni. Verenpisarakin on kasvattanut itsensä korkeammalle kuin ne! Koruköynnös kiipesi vaivatta kymmenen senttiä paksua oksaa myöten korkeuksiin. Sen ainoa haittapuoli oli keltaoranssinkirjavat kukat, jotka eivät sovi puutarhani värimaailmaan. Onko ideoita vauhdilla kasvavasta köynnöskasvista, joka kiipeäisi kesän aikana kolmen-neljän metrin korkeudelle?
|
Hups, iltahan pimeni nopsaan! |
Tältä siis näyttää nyt varjokujalla. Jossain vaiheessa vielä tänä kesänä aion tehdä lisää isoja raparperilaattoja askelmiksi, jotta kulkuväylän sammal ei kärsisi tallaamisesta. Ehkä upotan niiden väliin myös luonnonkiviä.
Ahkera kitkeminen on tuottanut sen verran tulosta, että ratamot, voikukat, valvatit ja ahomansikat ovat hävinneet melkein kokonaan. Heinää on harvakseltaan, mutta rönsyleinikin kanssa meillä on vielä välienselvittelyt pahasti kesken. Olenkin vakavasti harkinnut koko pintamaan kuorimista pahimmista paikoista, jotta pääsisin rikkaruohoista helpommin eroon. Joku sammalmainen maanpeittokasvikin voisi tulla kyseeseen ainakin polun aurinkoisemmassa alkupäässä. Tästä tämä pikku hiljaa kehittyy.
Rönsyleinikki on ärsyttävä, tsemppiä ja osanotto! Vaikka ei se mikään vuohenputki ole, on se todella nopsa leviämään. Savimaapihallani sitä kasvaa lähes kaikkialla. Nurmikolla annan tosin sen olla, kaikkeen ei pysty :-D
VastaaPoistaOnpa kivat varjokasvit! Kaunista.
Onkohan kamerassasi valkotasapainon säätöä? Minullakin tulee (Nikon D300) automaattiasetuksella liian kylmänsävyisiä kuvia, joten säädän aina valkotasapainon. Varjo- ja pilvinen -asetuksilla tulee tosin selvästi kellansävyisempiä kuvia kuin aurinkoasetuksella, mutta niiden kanssa voi elää ja voihan kuvan liikaa lämpöä hieman kuvankäsittelyllä poistaa.
Haa, valkotasapainosta muuten oli jossain ohjekirjan kätkössä! Kiitos vinkistä! Pitääpä tutustua. Rönsyleinikki on todella ärsyttävä kun se ulottaa lonkeronsa joka suuntaan. Mutta ei tosiaan yhtä ärsyttävä kuin vaikkapa se vuohenputki tai korte. Kiitos!
PoistaRönsyleinikille on oivallinen kitkentäase ihan toiseen tarkoitukseen tosin tehty. Hanki parin euron kaviokoukku jostain hevostarvikeosastolta. Se on taivaallisen verraton kitkentäapu. Kaviokoukun terä vain painetaan rönsyleinikin juurenniskan alle ja nykäistään se ylös. Kun saa juurenniskan teilattua, niin rönsyleinikki on entinen. Suosittelen!
VastaaPoistaMinulla on isännän tekemä "tappoase", vähän samannäköinen kuin kaviokoukku. Varjokujalta tosin lähtee rikat helposti ihan nykäisemälläkin irti. Maassa on vain niin valtava siemenpankki ja rönsyleinikit piilottelevat minikokoisina sammalen ja heinien seassa, että pitäisi olla pinsetit ja suurennuslasi niitä nyppiessä. Ilmeisesti maa on sen verran köyhää, etteivät kasva isoiksi tai sitten tuonne on eksynyt jotain pahuksen kääpiökantaa.
PoistaKujalla kasvava sormivaleangervo on upea kasvi. Taustalla olevan töyhtöangervon sekä kuunliljojen kera näiden kolmen erilaiset lehtimuodot tulevat kauniisti esille.
VastaaPoistaNiin on. Odotan vielä sitä päivää, että valeangervot kasvavat lopulliseen kokoonsa.
PoistaRönsyleinikin kanssa täälläkin tapellaan, ja valvatin, ja kärsämön ja voikukan. Voi miksi en ole muistanut tuota sormivaleangervoa, siinä on upeat lehdet ja sopii hyvin varjopuutarhaan. Kaviokoukkua muuten suosittelen minäkin ja toinen millä saa ison rönsyleinikin pois on voikukkakitkin, se iso fiskarsin tuote.
VastaaPoistaSiinäpä se kun täällä tarvittaisiin suurennuslasia ja pinsettejä noiden rönsyleinikkien nyppimiseen. Isoista ei ole tietoakaan, vaan kaikki ovat sellaisia minikokoisia ja tehneet mahdottoman hämähäkinseitin pitkin varjokujaa. Voikukatkaan eivät ole varjokujalla jaksaneet kasvattaa kovin syvää juurta ja kasvavat muutenkin kituliaasti. Ilmeisesti köyhä maa ja liian varjoisaa niille. Sormivaleangervo on upea kasvi ja kukkiessaan tuoksuu ihanalle.
PoistaKummasti o varijokujalla jo rehevyyttä. Ainahan kasvua itte toivoos enemmä ja nopiempaa. Sun köynnöskuusamas jo nuppuja. Moon kasvattanu kahta jo useeta vuasia, iliman kukan kukkaa. No, paikka navetan räystäsvuaros ei varmastikkaa oo paras maharolline. Hiano tua ruukkuryhymä. Valvatti meinaa täälä vallata mun aitauksen ja naapurista karhunköynnös vyäryy valtavalla voimalla ja yrittää nujertaa mun aroniapuskaa. Huoks!
VastaaPoistaKiitos! Kuusama teki yhden kukinnon jo viime kesänä, nyt löysin neljä. Jospa sinunkin kuusamasi siitä virkistyisi. Karhunköynnös on kyllä sellainen vihulainen, jota en tänne toivoisi ollenkaan. Melkein kaikkia muita riesoja täältä jo löytyykin, onneksi ei sitä sentään!
PoistaEiköhän varjokuja ole ensi vuonna jo tuuheampi, monet kasvit mm. kuunliljat tarvitsevat komistuakseen aikaa. Harmillista, että tiarellat hävisivät, ne ovat niin kauniita.
VastaaPoistaEnsimmäisenä tuli mieleen nopeasti kasvavasta köynnöksestä kelloköynnös, sen valtavaa kasvua hämmästelen itse, mutta oliko se tähän kohtaan ei-toivottu?
Kameran säädöissä en todellakaan osaa auttaa, edelleen napsin useimmat kuvat kännykällä, koska se kulkee aina mukana. Pitäisi perehtyä tuohon järkkärin paremmin, että sen kaikkia ominaisuuksia osaisi käyttää.
Ei kelloköynnös ole missään nimessä ei-toivottu. Olen vain karsastanut sitä sen vuoksi, kun tuntuu olevan aika konstikas idätettävä. Kuinkahan se viihtyisi noin varjossa? Sitä voisi kyllä kokeilla tuohon mustasilmäsusannojen tilalle köynnösporttiin, jos en löydä siihen vielä ensi vuodeksi monivuotista köynnöstä. Minun kännykälläni ei kovin kummoisia kuvia saa, joten pakko opetella käyttämään kameraa.
PoistaHienon portin olet varjokujalle tehnyt! Pidän porteista kovasti. Mukavaa, kun pihalla on erilaisia alueita, 'huoneita'.
VastaaPoistaKiitos! Kaikki kunnia portin rakentamisesta isännälle, minä vain suunnittelin sen. Varjokuja on ehkä meidän pihalla selkein "huone". Se rajautuu niin jyrkästi talon ja aidan väliin eikä näy kauempaa.
PoistaHienolle näyttää varjokujalla! Kelloköynnöstä ajattelin minäkin suositella. Ensimmäisen satsin kylvin tänä vuonna jo maaliskuun alussa, niiden toivon kukkivan niin että saisin ehkä siemeniä kerättyä. Nämä laitoin amppeleihin varjoisalle kuistille, jossa viihtyvät tosi hyvin, kuten aiempinakin vuosina. Pituutta nyt ehkä 4-6m. Huhtikuun lopussa kylvetyistä iti vain muutama, ne ovat nyt 1-2 metrin pituisia. 100% outdoor - blogista löytyy hyviä ohjeita kelloköynnöksen kasvattamiseen.
VastaaPoistaKiitos! Ehkä pitää rohkaistua kokeilemaan kelloköynnöksen kasvatusta ensi vuonna. Kuinkahan hyvin se osaa kiertyä paksuun tukeen?
PoistaPaksummasta tuesta ei ole kokemusta, mutta luulisin että onnistuu pienellä avulla. Kasvu on nopeaa, mutta haaroja on mielestäni helppo ohjailla haluamaansa suuntaan, kun kiinnittyvät helposti toisiinsa.
PoistaNo, eipä siinä mitään menetä, jos sitä ensi keväänä kokeilee :) Ehkä reippaampi kasvuvauhti auttaa sitä kiertymään tukevammin kiinni ennen kuin joku tuulenpuuska pudottaa versot alas, niin kuin kävi susannoille ja keijunmekoille.
PoistaKylläpä on kiva tila tuo varjokujasi, tykkään. Siitä ne kasvit tuuhistuu ja kohta saatkin käydä kuokkimassa jakopaloja muualle.
VastaaPoistaMantsuriankärhö voisi olla tuossa portissa kiva, se on niin siro ja herkkä.
Kiitos! Siitä on tulossa aika kiva ja on se jo nyt sata kertaa parempi kuin se rikkaruohoinen kammotusvälikkö muutama vuosi sitten. Aidan takana rehottavat pusikot eivät enää kiinnitä niin paljoa huomiota. Mantsuriankärhö voisikin olla kiva portissa. Ajattelin siihen 'Albina Plenaa', josta minulla on kaksi pistokasta juurtumassa, mutta miksei siihen voisi istuttaa molempia. Tulisi kukintaa vähän eri aikaan.
PoistaVarjokujasi on tuuhistunut jo mukavasti. Muistan aiempia postauksia ajoilta, jolloin vielä rakensit tuota aluetta. Sormivaleangervo on näyttävä kasvi ilman kukkiakin.
VastaaPoistaKelloköynnös minullekin tuli ensimmäisenä mieleen. Sitähän sinulle on jo tarjottu. Kyllä se varjossakin viihtyy, joskin kukkiakseen se näyttää tykkäävän auringosta. Kelloköynnös itsessään on kuitenkin hieno ja taatusti nopeakasvuinen alkuun päästyään.
Meillä on parissa paikassa rönsyleinikkiä. Fiskarsin voikukkavempaimella sen saa hyvin juurineen pois. Käsin kiskoessa käteen jää lehdet ja juuri maahan jatkamaan kasvuaan.
Valkotasapainon säätö tuli ensimmäisenä mieleen. Automaatilla kuvatessa ei taida olla mahdollista valita esimerkiksi "aurinko, varjo, pilvinen" -vaihtoehdoista. Uusi kamera tulee kyllä pian tutuksi. Räpsimällä paljon ja kokeilemalla eri säätöjä oppii hyvin.
Pari vuotta sitten taisin aloittaa varjokujan kaivamisen, joten siihen nähden siellä on tapahtunut aika paljon. Valeangervot ovat tosiaan komeita ilmankin kukkia, tuoksu vain jää uupumaan. Pitää ehkä kokeilla kelloköynnöstä ensi keväänä. Kukinta nyt ei ole pääasia varjokujalla, vaan vehreys ja vähän metsäinenkin tunnelma.
PoistaVarjokujan rönsyleinikit ovat jotain minikantaa, sillä ne eivät kovin isoa mätästä tee ennen kuin rönsyilevät ympäriinsä. Niitä vain tuntuu olevan miljoona neliöllä.
Kameran automaattiasetus ei anna tehdä mitään, mutta löysin tänään sen valkotasapainon säädön. Toimintoja vain on niin tuhottomasti, että hetki menee päästä kärryille, mitä tapahtuu mistäkin ja mikä toimii parhaiten juuri puutarhakuvaamisessa.
Todella kiva paikka tämä varjokuja. Muistan kun rakensit tätä aluetta, eli varsin erilaiselta se jo näyttää. On kiva, kun puutarha on sen verran iso että sinne saa omia alueita. Ihana koira sinulla!
VastaaPoistaKiitos! Onhan se parissa vuodessa kehittynyt aikamoisen harppauksen. Karo kiittää huomiosta :)
PoistaKöynnöksistä tulee mieleen helpot ruusupapu ja hyasinttipapu, tosin hyasinttipapu ei minulla suostu oikein kukkimaan.
VastaaPoistaJa minulla on ongelmia ruusupavun itämisen kanssa :D Viime kesänä ei itänyt yksikään ja eikä tänä keväänäkään ollut kovin paljoa parempi tulos. Sain esikasvattamalla sentään kaksi tainta, joista toinen kukkii nyt. Luulen kuitenkin, että pavut tarvitsisivat aurinkoisemman paikan, mitä varjokujalla on. Toki oksan latvapuolella on valoisampaa, mutta ensimmäiset pari metriä pitäisi kiivetä melkein täysvarjossa.
Poista