keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Syysaskareita

Muistatteko vielä sen, kun kesäkuussa äitini otti pikkujasmikkeistani pistokkaita lisäyskokeiluun? Ne ovat kasvaneet ja vahvistuneet ruukuissaan ja nyt tuli aika istuttaa ne maahan talvehtimaan. Jo heti ensimmäisen taimen juuristo vaikutti sen verran hyvältä, että päätin istuttaa sen suoraan lopulliselle kasvupaikalleen pensasryhmään. Loput neljä tainta pääsivät pensasmustikoiden väliin samaan verkkohäkkiin turvaan jäniksiltä.
Kolmessa kuukaudessa pikkujasmikkeen pistokas on kasvattanut tällaisen juuriston ja tehnyt pari versoa lisää.
Marjapensaiden luona oleva kiviallas kaipasi hieman hienosäätöä. Silloin kun kasvimaata perustaessa nostimme maasta kivenjärkäleitä ja pyörittelimme niitä kivialtaan reunuksiksi, nurmikko näytti olevan pelkkää sammalikkoa. Ja kukapa nyt sammalen takia vuoraisi istutusallasta juurimatolla. Emmepä arvaneet, että sammalen seassa luikerteli valvattia, joka vain odotti sopivaa hetkeä tunkea versonsa paremmille kasvupaikoille ruohonleikkurin ulottumattomiin. Viimein sisuunnuin valvatin kitkemiseen, joten päätin kaivaa mullat pois ja rajoittaa valvatin alueenvaltausta juurimatolla. Samalla nostin mullan pinnan melkein kivien tasalle.
Tähän aion kylvää jo nyt syksyllä ainakin palsternakkaa, ehkä pikkuisen porkkanaakin.
Hyönteishotellin kattoterassikin sulki ovensa tältä kesää. Laskin, että kaikkiaan 39 koloa on tukittuna ja lisäksi joitain keskeneräiseksi jääneen tai rikotun näköisiä. Käpyjen, heinien ja karikkeen seassakin voi olla asukkaita, jotka eivät jätä niin näkyviä jälkiä olemassaolostaan.

Tämä oli tukittuna aiemmin. Onkohan sieltä jo asukas tullut ulos vai onko joku rikkonut oven? Alla olevassa kolossa on vielä asukas.
Puutarhakansioni kaipasi myös pientä päivitystä, sillä kesän aikana ostettujen kasvien lappuset eivät enää mahtuneet siihen. Minulla oli kartonginpaloja, jotka pääsivät nyt hyötykäyttöön. Ja mikä parasta: kansioon sopii vielä monta samanlaista sivua lisää!
Kartonkisivut on täytetty lappusilla molemmin puolin. Kärhöt lajittelin omalle sivulleen, mutta muut kasvit ovat sekalaisessa järjestyksessä.
Laput on teipattu siten, että ne on helppo kääntää ja tarkistaa tiedot kääntöpuolelta.
Isommat, mm. sipulikukkien pahvit, ovat niin kuin ennenkin. Tämän helmililjasekoituksen sorruin vielä ostamaan, vaikkei pitänyt...
Tällaiset puuhat tällä kertaa. Kitkemistä, kanttausta ja kivihommia riittää varmasti niin pitkän aikaa kun maa on sula ja teenkin niitä pikkuisen eteenpäin aina inspiraation iskiessä. Syksyisen värikästä lokakuuta kaikille!

14 kommenttia:

  1. Vau, hienot kansiot. Taidan lainata idea. Minun lappuset ovat irrallaan, osa tietysti hävinnyt aikaa sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Idean saa ihan vapaasti lainata. Minulla oli ennen lappuset omassa laatikossaan, mutta ei sekään oikein toiminut.

      Poista
  2. Loistoidea tuollainen kansio! Jospa jonain talvisena iltana askartelisin tuollaisen. Olisi kiva pitää paremmin kirjaa, mitä puutarhaan istuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kansio yhdistettynä pihakarttaan on ollut ainakin minusta toimiva ratkaisu. Talvi-iltoina onkin mukava palata puutarhan pariin vaikka lappusia tai siemenpusseja järjestellen :)

      Poista
  3. Onpa tosiaan hyvin kehittynyt juuristo pikkujasmikkeella ja sehän tietää hyvää kasvuunlähtöennustetta.
    Minäkin olen alkanut laittamaan kuvalliset, kasvista kertovat laput taskulliseen kansioon. Näin on helppo tarkistaa lapuissa annettuja tietoja esim. kukinta-aika, kasvukorkeus ja istutusväli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaikki viisi pikkujasmiketta selviävät talvesta, minulla on keväällä niitä neljä liikaa :D Mutta ehkä niille kodit löytyvät. Laput on hyvä säilyttää varsinkin niistä kasveista, jotka on vain lykännyt johonkin väliaikaisesti odottamaan lopullista paikkaansa. Tarkemmin mietityille hankinnoille on yleensä paikat jo suunniteltuna, jolloin ei tarvitse myöhemmin välttämättä enää tarkistaa vaikkapa korkeutta tai istutusväliä.

      Poista
  4. Minulla jäi ötökkähotelli tänä kesänä rakentamatta, mutta laitetaan ensi kesään listalle. Puutarhakansio on kyllä hieno ajatus. Minulla on kaikki lippuset ja lappuset pahvilaatikossa, ja sieltä on aika hankala etsiä, jos jotain tiettyä sattuu tarvitsemaan. Eikä lähellekään kaikki lappuset ole enää edes tallessa. Pitää ehkä olla jatkossa vähän järjestelmällisempi... Mutta tässä talven pimeinä tunteinahan on siihen hyvää aikaa, kun puutarhatöihin ei muuten pääse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi keväänäkin ehtii rakentaa hyönteishotellin. Sisustusmateriaalien kerääminen kannattaa aloittaa jo syksyn aikana, niin kaikki ehtii kuivua kevääseen mennessä. Sulan maan aikaan on myös helpompi etsiä sopivia materiaaleja. Monella perennallakin on ontot varret, joista saa hyviä asuntoja hotellin asukkaille. Talvella onkin hyvää aikaa näperrellä vaikka puutarhakansiota :)

      Poista
  5. Tämä esimerkki järjestelmällisyydestä antaa kyllä vauhtia selvittää oma laatikkoni, jossa on sekalaisesti juuri näitä pakkauksista jääneitä kuvia ja pusseja. Heti kun saan sipulit maahan, on sadepäivän homma tiedossa. Näpsäkkä kivillä ympäröity kasvuallas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkitsin jo hetken kaikkien järjestämistä aakkosjärjestykseen, mutta uusia hankintoja ei olisi sitten pystynyt kuitenkaan laittamaan jälkeenpäin väleihin, joten olkoot noin :D Paremmin ne tuostakin löytyy kuin sekalaisesta laatikosta. Kiviallas oli ihan näppärä viime keväänä, kun siihen pystyi kylvämään jo silloin kun muualla oli vielä maa paksulti lumen peitossa. Siinä viihtyi yhtenä kesänä myös kesäkurpitsa hyvin, sillä kivireunus varaa hyvin lämpöä ja pitää hallat loitolla.

      Poista
  6. Vai lähtee pikkujasmike noin helpolla pistokaslisäykseen! Minun pitäisi vielä ennen talvea siirtää valtava pikkujasmike toiseen paikkaan. Olisinpa lukenut postauksesi keväällä, niin nyt saattaisi olla varalta uusia taimia, jos vanha pensas ei selviäkään siirrosta. Hieno kansio, minulla pahvilappuset irrallaan kestokassissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää juurtuvan helposti. Uskon, että saat pensaan siirrettyä. Voisi kuvitella, ettei ole herkimmästä päästä, jos noin helposti saa pistokkaistakin lisättyä. Voihan siitä varuilta ottaa talvipistokkaita ja kokeilla juurruttaa niitä, jos vaikka käykin niin, että pensas kuolee keväällä. Tuskin nyt syksyllä tai talvella lepokautena vielä henkeään heittää, vaan vasta kasvukauden alkaessa jos on kuollakseen.

      Poista
  7. Pistokkaat ovat lähteneet todella hyvään kasvuun. Itse hyödynnän pistokaslisäystä aivan liian vähän, täytyisi jatkossa muistaa se paremmin.
    Hieno kasvikansio! Alkuperäiset nimilaput pysyvät hyvin tallessa ja kuva auttaa tunnistuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin itsekin, miten nopeasti pistokkaat olivat täyttäneet juurillaan ruukkunsa. Kiitos, kansiossa laput tosiaan pysyvät hyvin tallessa, mutta myös ehjinä ja siisteinä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!