lauantai 13. lokakuuta 2018

Pöytä on katettu!

Naapurimme aloitti lintujen talviruokinnan ensilumien jälkeen ja kova vilske hänen lintulaudallaan onkin käynyt. Tintit lentävät usein siemen nokassaan meidän pihakuuseemme ruokailemaan, joten ajattelin kokeilla, osaisivatko ne käydä syömässä auringonkukan siemeniä, jos kukinnot vain ripustaa oksaan roikkumaan.
Edellisten asukkaiden jättämä talipallotulkku toimii nyt auringonkukkatelineenä.
Äkkiä talitiaiset löysivät herkut. Sinitiaiset tulivat pari päivää niiden jälkeen. Kuvat on otettu pieniä sormen- ja nenänjälkiä täynnä olevan keittiön ikkunan läpi, joten tarkkuus on mitä on.

Nämä kukinnot on sidottu kuusen oksaan. Kelpaavat linnuille näinkin.

Käypä herkkuapajilla myös pikkuinen orava. Naapuri kertoi, että lintulaudalla käy yksi iso ja kaksi pientä oravaa. Pienet eivät kuulemma vielä ole oppineet, kuinka saavat lintulaudalta tai talipallotelineestä ruokaa, joten joutuvat tyytymään maahan pudonneisiin jyviin.

Uteliaat tintit löysivät myös hyönteishotellimme. Ehtivät nokkia pari umpeen muurattua koloa rikki, mutta tuskinpa ovat saaneet siellä asustavia ötököitä syötyä. Korsia ja heiniä näkyivät kiskovan enemmänkin. Nyt on hotelli peitetty, ettei tarvitse ensi keväänä suurempaa remonttia sinne tehdä.

"Tehkääpäs tilaa, täältä tullaan!"

Vanha kamerani sanoi viikko sitten sopimuksensa irti, joten nyt opetellaan käyttämään uutta. Tai uutta ja uutta... ikää sillä on varmaan yhtä paljon kuin hajonneellakin, mutta pitäisi sen pikkuisen laadukkaampi olla. Kuvaustuntejakin on reippaasti vähemmän takana. Olen huomannut kuitenkin jo näin lyhyen käytön jälkeen, että kuvia ei tarvitse enää käsitellä juuri ollenkaan, vaan värit toistuvat mielestäni suoraan tarpeeksi luonnollisina. Rajausta tarvitaan edelleen, sillä jostain syystä kaikki rytöläjät ja lasten lelut näkyvät vasta tietokoneen näytöltä. Epäilenkin, ettei kameran näyttö näytä koko kuvaa... ;)
Koko kesän inspiraatiota ja suunnitelmaa odotellut kohta on edistymään päin. Pensasryhmän päässähän oli ennen epämääräinen suikale nurmikkoa. Ehkä olisi voinut rajata katuliidulla maalatun seinän ja lasten kottikärryn pois kuvasta...
Nurmi sai lähteä ja tilalle suikale kiveystä sekä pieni laajennus istutusalueeseen. Pari koloa odottaa vielä käypäistä kiveä. Pensasryhmän eturiviin saa nyt mahdutettua vielä pari pensashanhikkia. Ensi vuodelle tehtäväksi jää kivireunus pensasryhmän ja nurmen väliin.
Kamera oli myös mukana läheisessä leikkipuistossa, jonka ruskapensaat oli pakko ikuistaa. Jos oikein tunnistin, niin ovat isotuomipihlajia ja mongolianvaahteroita.
Onkos teillä näin ihania naapureita? Yhtenä päivänä ilmestyi kasa puunlehtiä autotallimme taakse. Aiemmin oli heidän kanssaan puhetta, ettei tarvitse lähteä lehtiä kuskaamaan kaatopaikalle, vaan voivat jättää halutessaan ne meille. Nyt on matojenkin talviruokinta hoidettu.
Syysasteri jaksaa vielä ilahduttaa kukillaan.
 Aurinkoista, värikästä viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Tuo onkin kätevä homma, ripustaa vain siemenet varsineen. Täälläkin on lennellyt tinttejä ja muutamia punatulkkujakin ruokaa etsimässä. Pitäisikin jo laittaa evästä tarjolle. Pari oravaa on myös puuhastellut koko kesän pihalla, taitavat olla kesän poikasia, kätkettyjä kuusenkäpyjä on löytynyt kukkaruukuista, kasvimaalta, kukkapenkeistä...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravien touhuja on mukava katsella. Meillä "piilottavat" käpyjä nurmikolle (eli jättävät lojumaan) kukkaruukuista ei olekaan vielä löytynyt käpyjä :D

   Poista
 2. Linnut odottavat jo ruokaa koputtamalla keittiön ikkunaa ja ikkunalautaa. Yleensä aloitan ruokinnan vasta lämpötilan pudottua reilusti. Nyt on niin lämmintä ja puutarhassa näkyy vielä erilaisia ötököitä. Matojakin näyttävät tintit mullasta kiskovan, joten en ole pitänyt kiirettä. Lintujen ruokinta tuottaa mukavaa seurattavaa. Talviaamuina kahvi jäähtyy kuppiin, kun tulee tiirattua tinttien touhuja.
  Siistiähän teidän pihalla aina on. Muutama lelu siellä täällä ei minua ainakaan häiritse. Elämäänhän nekin kuuluvat.
  Kivat naapurit on hieno juttu. Kovin paljon kuulee negatiivisia tarinoita hankalista naapureista. Meitä onni on suosinut mukavilla naapureilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä on täälläkin, mutta alkukuusta oli pidempi kylmä jakso. Meillä ei tuon kummempaa talviruokintaa ole eikä auringonkukkiakaan riitä koko talveksi. Tuskin linnut siitä kuitenkaan suuttuvat, sillä naapurissa on niin hyvät tarjoilut. Eipähän tule siellä ihan niin pitkiä jonoja ruokinta-automaatille, kun saa välillä joku tirppa tai orava syödäkseen meidänkin puolella :D Mukava niiden touhuja on katsella. Siistiltä näyttää, mutta ei mene päivääkään, ettei tarvitsisi jotain kuvaa rajata ylimääräisen tavaran vuoksi :D Meillä on käynyt todella hyvä tuuri, sillä kaikki kolme lähintä naapuriamme ovat mukavia.

   Poista
 3. En meinaakkaa viälä aloottaa talaviruakintaa. En oo koskaa enne nähäny meillä myyriä, mutta tänä kesänä oon keittiön klasista niitä nähäny. Luin jostaki, että lintujen ruakinta niitä lisääs ja mähän oon ruakkinu lintuja vasta muutaman talaven. Oravat oliski mukavia seurattavia, muttei meillä niitoo pahemmi näkyny. Mettä o sevverran kaukana. Tintit teköö het suursiivouksen, jos pääsöövät sisustuksehen käsiksi. Hyvin o penkki jo vihertyny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole vielä myyristä merkkejä näkynyt. Viime talvena olivat todella vähissä, joten ei pitäisi vielä tänä talvenakaan olla pahemmin riesaa. Mutta sehän vaihtelee eri osissa Suomea, jossain niitä voi olla jo runsaastikin. Tietenkin nekin tulevat helpon sapuskan toivossa lintulautojen alle. Joku jos keksisikin lintulaudan, mistä ei tintit saisi tiputeltua maahan jyviä, niin ei olisi myyrillekään syötävää. Pensasryhmän pensaat kasvoivat kesän aikana enemmän kokoa, mitä etukäteen arvelin. Ovatkin jo mukavan tuuheita.

   Poista
 4. Minulla jäi kukintansa päättäneet auringonkukat leikkaamatta ja siemenkodat keräämättä, kun huomasin lintujen käyvän napsimassa siemeniä suoraan auringonkukkapenkistä. Ovat hauskan näköisiä keikkuessaan ja huojuessaan siinä kukan varressa :) Nyt tosin alkavat varret olla jo niin veltostuneita, että täytyy käydä loput siemenkodat keräämässä linnuille talteen.

  Ihan sama homma meillä noiden lasten lelujen kassa. Aina on joku ämpäri tai purnukka kuvassa mukana, mutta en yksinkertaisesti jaksa siitä enää välittää :) Elämisen ja asumisen jälkiä ovat, ja saavat minun puolesta näkyäkin.

  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tintit eivät edes ehtineet tutkia kääpiöauringonkukkien siementilannetta. Sillä nuo siemenkodatkin ovat noin pikkuruisia, mutta näyttävät silti kelpaavan hyvin linnuille. Hauskoja tintit kyllä ovat ylösalaisin kiikkuessaan :D Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Talitintit ovat niin kekseliästä väkeä. Kokemusta on! Olen aina tyytyväinen, jos jossain nurmikko antaa tilaa kiveyksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama mielipide on minullakin nurmikon kanssa. Pikku hiljaa se meiltäkin vähenee. Pari suunnitelmaa odottaa vielä toteutusta :)

   Poista
 6. Pikkulinnut on niin söpöjä. Tuosta eduspenkistäsi tulee todella kiva, kauniit kivetykset sekä yläpuolella, että sivussakin. Lasten leikkijäljet ovat mukavaa katsottavaa, ihana kun et rajannut niitä pois :) Onko teillä tullut jo lunta!? Mitä ihmettä? Pitäisiköhän se talviruokinta aloittaa jo, olen ihan uuvelo näissä? Kiitos vielä siitä haasteesta minkä olen sinulta saanut, aion kyllä vastata siihen, olen vain niin kamalan hidas. Kaunis piha teillä ja olet hyvä naapuri kun otat lehdetkin vastaan! Onnellista syksyä toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meillä tulivat ensilumet 5.10, mutta sitä ennen oli ollut jo useana yönä pakkasta, alimmillaan -6 astetta. Lintujen ruokinnan aloittamisella ei ole mikään kiire vielä. Suositus on kai se, että silloin aloitetaan, kun on lämpötila pudonnut pakkasen puolelle. Totta kai otan naapurienkin lehdet vastaan, jos suostuvat ne meille antamaan. Hyvää katetta ja maanparannusainetta! Naapuritkin hyötyvät, sillä ei tarvitse lähteä sitten autolla kuljettamaan lehtiä kaatopaikalle. Vastaat haasteeseen sitten kun ehdit, ei kiirettä :) Onnellista syksyä!

   Poista
 7. Olipas tuossa oravassa jännä väritys, valjon vaaleampi, kun yleensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koon perusteella on tämän kesän poikasia. Ehkä sillä on vielä joku poikasturkki päällä. Pieniä oravia vipeltää meillä kaksi ja välillä näkyy yksi isompi, joka on selvästi ruskeampi.

   Poista
 8. Meillä lintujen ruokintaa ei ole vielä aloitettu, mutta siemenet sentään ovat jo valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempihan se ruokinta olisikin aloittaa vasta pakkasten tultua. Täällä oli jo yksi pidempi pakkasjakso alkukuusta, mutta sitten taas lämpeni. Meillä ei ole tuon kummemmin ruokintaa edes tulossa. Punatulkkuun kävin aamulla laittamassa uudet auringonkukat, mutta oksaan jätin laittamatta, sillä oravat olivat hoksanneet, miten saavat kukinnot tiputettua irti varsista. Minulle riittää, että muutama tintti käy välillä meidän ihasteltavana, syökööt loput muutaman metrin päässä naapurin lintulaudalla.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!