torstai 18. lokakuuta 2018

Ja taas kiviä

Olen jo vihjaissut teille, että olen aloittanut uuden kiviprojektin. Tänä kesänä kiviä onkin tullut pyöriteltyä ennätysmäärä, mutta vielä en ole kyllästynyt. Toivottavasti ette tekään. Esittelen nyt uusimman työmaani, sillä näyttää uhkaavasti siltä, että projekti jää tältä syksyltä tähän. Ei säiden, vaan kivien loppumisen takia.
Nurmipolku oli pahasti montulla polun oikealla puolella, joten sitä tuli samalla nostettua polun kohdalta kaivetuilla siirtonurmipalasilla. Taustalla kukkii syysasteri.
Istumakiven suunnasta näkee selvemmin, miltä polku tulee valmiina näyttämään. 
Tein alkukesällä istuskelupaikan ja lyhyen pätkän kivipolkua takapihalle metsänreuna-penkkiin. Heinäkuussa tein yhden luonnoksen polun jatkosta ja vaikka se silloin tuntui hyvältä suunnitelmalta, en tullut aloittaneeksi kaivamista. Ja hyvä niin, sillä loppukesän ja syksyn mittaan idea jalostui paremmaksi, eikä alkuperäisestä suunnitelmasta ole jäljellä kuin nyt kivetty osuus. Visiossani tämä kiveys sitoo etupihalle tekemäni betonilaattojen ja luonnonkivien yhdistelmän betonilaatoista (todennäköisesti) tehtävään patioon.
Rajaan polun "nurmikosta" muovilla, sillä tällä alueella alaa valtaa...
... ketohanhikki. Ihan kivan näköinen kasvi oikeassa paikassa, mutta leviää turhan vallattomasti minun makuuni. Kivipolku toimii myös pienenä puskurina ketohanhikin ja kukkapenkin välillä.
Patiolta katsottuna polun tämä pää tulisi suunnilleen oksilla rajattua viivaa myöten. Nyt on muuten ensimmäinen syksy, jolloin luumupuutkin ovat ehtineet saada ruskaväriä.
Pation laatoitusta ei ole vielä sen kummemmin suunniteltu, mutta ajattelin jättää sopiviin kohtiin aukkoja, jotka täytän samanlaisella luonnonkiveyksellä, mistä tämä uusin polku on tehty. Mitä luulette, toimisiko visuaalisesti?
Eikö ole viihtyisä patio? Toivottavasti siinä ensi kesänä jossain vaiheessa voi viihtyäkin.
Tämän syksyn seuraava projekti taitaakin olla kivien etsiminen. Mihinkähän sitä kaivaisi uuden istutusalueen...? Touhukasta torstaita!

26 kommenttia:

 1. No kyllä on tulossa mukavannäköinen polku! Muutenkin suunnitelma vaikuttaa lupaavalta! On kyllä hienoa, kun saa ideoita eteenpäin ja ensi kesänä saat jo nauttia tehdystä työstä. Meillä ei olisi kivistä pulaa, niitä kun nousee jokapaikasta ja pelloiltakin on ajettu melkoisia kiviröyhkiöitä aikoinaan - kyllä sinäkin varmaan jostain kiviä keksit lisää :). Terv. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon on kiviä täälläkin, mutta ovat harmillisesti haudattuina nurmikon alle. Kukkapenkeistä kaivetut kivet on melko tarkasti käytetty jo muualla. Ei varmaan auta kuin kaivaa lisää tai sitten tilata kivikuorma jostain.

   Poista
 2. Tosi näyttävän näköisiä kivipolkuja, kyllä niissä saa muutaman kiven käännellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän tuossa hetki menee asetellessa, mutta on onneksi aika kevyttä hommaa, kun kivetkin ovat pieniä.

   Poista
 3. Tuli vain mieleen, että olethan varmistanut, ettei vesi jää polulle seisomaan ku on se muovi siinä. Itse en enää tee polkuja noin pienistä kivistä kun meillä ne routivat niin paljon, että polusta tulee talven jälkeen epätasainen. Hienon näköinen polku, varsinkin kaunis kaareva muoto pisti silmään!

  Kaunista ja touhukasta :) loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovia on vain pystysuora suikale reunassa, polun alla ei ole mitään. Tuo yksi kuva meinaa kieltämättä vähän johtaa harhaan, kun siinä on käännetty yli jäänyt muovi kaivannon reunaan pois nurmikon päältä reuhottamasta. Routa ei ole tehnyt juurikaan tuhoja meillä, mutta eipä ole tuollaista kiveystäkään vielä aiemmin tehty. En laittanut edes hiekkaa pohjalle, etteivät kivet muljua jalan alla ja sammal kasvaisi nopeammin väleihin. Polku on kuitenkin koko matkaltaan rinteessä, joten ehkä se hillitsee vähän roudan vaikutusta. Näkee sitten ensi keväänä, miten käy. Muotoa mietin ja mallailin pitkään. Mukava kuulla, etten ole tehnyt turhaa työtä :) Kiitos, kaunista loppuviikkoa!

   Poista
  2. Hyvä :) Tosiaan kuvasta katsoin väärin. Tulee varmasti hieno, kun sammal kasvaa ja samalla pitää kivet paremmin paikoillaankin.

   Poista
 4. Voi miten kaunis ja siististi tehty kivipolku. Polun reunatkin niin tasaiset kaarevasta muodosta huolimatta. Siistiä työtä on ilo katsella. Toivotaan, ettei routa tee polulle tuhojaan.

  VastaaPoista
 5. Niin, unohtui sanoa, että patiolla laattojen ja luonnonkivien yhdistelmä tuntuu ihan toimivalta idealta ja luo elävyyttä alueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Reunakivet on erityisen huolella valittu, että tulisi mahdollisimman siisti ja samalla myös ruohonleikkurin renkaan kestävä reunus. Roudan tekoset näkee sitten ensi keväänä. Toivottavasti nostelee vain yksittäisiä kiviä, jotka saa helposti naputeltua takaisin paikoilleen.

   Poista
 6. Polusta tulee upea! Pidän tuosta kaarevasta muodosta erityisen paljon, ja luonnonkivet istuvat maisemaan täydellisesti. Hienoa työtä <3

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 7. Syrän sykähti het ylimäärääsen lyänin ku näin kivipoluun. Tykkään :)

  VastaaPoista
 8. Ihana kiemurainen kivipolku! Itseltäni jäisi varmaan tekemättä, en ole noin kärsivällinen, ja pelkään pahoin, että oma polkuni ei enää talven jälkeen näyttäisi kovin hyvältä. Hienoa työtä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei siitä ole mitään takeita, että tämäkään polku näyttää noin hyvältä ensi keväänä. Katsotaan miten käy ja saahan sen korjattua tarvittaessa :)

   Poista
 9. Heti, kun näin otsikon piti kivifriikkinä tulla tarkistamaan mistä kyse! Tuleepas hieno polku!

  VastaaPoista
 10. Kaunis kaari ja mukavan kokoiset kivet! Kannatan myös erilaisten laattojen ja kiveysten yhdistämistä, se tuo eläväisiä pintoja ja alueita. Mistä kummasta löydät edelleen sopivia kiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aurinkopenkin jatkoa ja varjokujaa kaivaessa löytyi pari kottikärryllistä, jotka on nyt aika tarkasti tuohon käytetty. Nyt on kivet lopussa, joten pitää ehkä kääntää kasvimaata tarkemmin tai aloittaa uusi kukkapenkki :D

   Poista
 11. Kiva nähdä kuvia sinun poluista. Kivetty polku näyttää hienolta! Nurmikon rajaaminen on varmaan viisasta, mulla se on jäänyt tekemättä. Ehkä joskus saan aikaiseksi postauksen jossa kerron mun polkujen reunan siistinä pitämisestä. Kiva on seurata sinun kiviprojektia. Hyvää viikonloppua! T. Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on pakko rajata polut ja kukkapenkit kunnolla nurmikosta, sillä se on niin täynnä juurilla ja rönsyillä leviäviä rikkoja, että saisin olla muuten alituiseen kanttaamassa ja kitkemässä. Puhdas nurmiheinä on varmasti helpompi pitää kurissa. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 12. Kivien kaivelu ja kivipolkujen teko on minusta ihan parasta :) Se polkujen kunnossapito sitten ei... Suunnitelmasi kuulostivat hyviltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Rikkaruohojen nyppiminen kivien väleistä on kyllä vihoviimeistä puuhaa. Näissä nyrkinkokoisista murikoista tehdyissä poluissa on kyllä se hyvä puoli, että yksittäisiä kiviä on nopea ja helppo irrottaa tarvittaessa kitkemistä varten.

   Poista
 13. Todella hieno kaartuva polku! Tykkään!
  Pienenä vinkkinä jatkoon, jos mahdollista niin laita suodatinkangas alle ja asenna kivet kivituhkaan. Tällöin rikkaruohot on helpompi poistaa. Minusta luonnonkivipolkujen mahdollinen pieni routiminen ei haittaa ollenkaan;)
  Erilaiset polut puutarhassa antavat mukavaa ilmettä ja kutsuvat kulkemaan. Kaunis tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harkitsin suodatinkangasta ja kivituhkaa, mutta molempia olisi pitänyt lähteä ensin ostamaan. Piti päästä saman tien tekemään :D Joudan kyllä kitkemään. Pation laatoitusta varten pitänee ensi kesänä hankkia molempia, niin voi olla, että polun loppuosaan tuleekin sitten erilainen pohja kuin tähän alkupäähän. Ainakin se olisi siinä samassa mylläkässä helppo tehdä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!