sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Upein ruskapensas ja yksityiskohtia syyspihalta

Olen aivan mykistynyt puistoatsalea 'Illusian' syysväristä, joka hehkuu henkeäsalpaavan punaisena auringonpaisteessa. Atsalea ei ollut millänsäkään useista pakkasöistä eikä ensilumesta, vaan jatkaa kaikessa rauhassa syysasuunsa pukeutumista.
Ihana, leiskuva punainen!
Luumupuiden verkotuksesta jäi verkkoa yli, joten suojasin tämänkin ihanuuden jäniksiltä. Kuvaamista verkko vähän häiritsee.
Siperiankurjenmiekan kelta-vihreä syysväri korostaa atsalean punaisuutta. Hieno parivaljakko!
Kasvimaa alkaa olla syyskunnossa: valkosipulit on istutettu ja maa-artisokkasato syöty. Muutama mukula jätettiin taas ensi vuotta varten kasvamaan. Pelkäsin, että maa-artisokat jäivät pieniksi, kun alkukuun pakkaset palelluttivat varret niin aikaisin, mutta satoa tulikin oikein mukavasti: kolmesta varresta reilu puolikas ämpärillinen.
Ensi vuoden maa-artisokkasato kasvaa vanhalla paikallaan kuvan etunurkassa. Varret ja lehdet jätin niiden sekä valkosipulien katteeksi. Kasvimaalla talvehtii myös pari amppelimansikkaa.
Lasten jäljiltä voi löytyä vaikka mitä yllätyksiä. Liiterimme oveen oli ilmestynyt haltiakieltä ja varjokujan sammalikkoon pientä kauneusvirhettä.
Uskaltaakohan liiterin oveakaan enää avata vai joutuuko siitä aivan muualle kuin liiteriin?
Esikoisella oli ilmeisesti tiukka sählypeli itsensä kanssa.
Polku alkaa sammaloitua aika kivasti. Vielä jokunen rikkaruoho ja yksittäisiä heinänkorsia yrittää näyttää neniään.
Jos lapset osaavat tehdä oman pikkusilauksensa pihaan, niin osaa koirakin: pallolla leikkiessään törmäsi lasten leikkipaikan vieressä kasvavan luumupuun jänisverkkoon.
Pitäisi kai laittaa jotain huomionauhaa jänisverkkoihin, että koirakin huomaisi väistää :D
Jokohan ensi keväänä isompi alppiruusumme kukkisi ensimmäistä kertaa? Nuppuja näyttäisi olevan neljä. Toissakeväänä oli myös nuppuja, mutta rodo kuivatti ne pois. Ehkä se päätti silloin kukkimisen sijaan kasvaa kokoa.
Toivoisin kukinnan onnistumista ensi keväänä.
Tänään oli upea ilma; aurinkoista ja lämmintä. Jopa minä tarkenin melkein t-paidassa! Loput kukkasipulit pääsivät maahan, harava heilui hetken ja takapihan pihlaja-angervopöheikkö pieneni taas pikkuisen laidoilta. Lisäksi aloitin uuden kiviprojektin, joka ei todennäköisesti tule valmiiksi vielä tänä syksynä. Esittelen sitä sitten, kun siinä on muutakin näytettävää kuin alku :)

Toivottavasti nämä kauniit syyssäät jatkuvat mahdollisimman pitkään! Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa uutta viikkoa!

21 kommenttia:

 1. Mieletön väri atsaleassa! Hih, hauskasti uudelleenmuotoiltu suojaverkko :)
  Toivottavasti alppiruususi kukkii ensi vuonna. Meidän alppiruusut ovat tähän mennessä pitäneet aina yhden välivuoden kukinnassa.
  Kaunista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atsalea on upea ilmestys. Suojaverkon muotoilu on hyvin koiramaista designia :D Toivon suotuisaa talvea ja ensi kevättä, jotta alppiruusu pääsisi kukkimaan ensimmäistä kertaa. Kiitos, kaunista syksyn jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Vau, mikä atsaleakaunotar sähäkässä punaisessa värissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain! 'Illusia' on joka syksy punastunut kauniisti, mutta tänä vuonna ylitti itsensä huikean hienosti.

   Poista
 3. Lapset ovat puuhakkaita. Ja onnea projektille. Minun syyhysi tänään uusi projekti, mutta sain hillittyä itseni. Enää ei kuitenkaan ehtisi ja jaksaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä tiedän, että projekti voi hyvinkin jäädä kesken tältä syksyltä, mutta onpahan yksi aloitettu homma odottamassa ensi keväänä.

   Poista
 4. Upea väri atsaleassasi. Nimi pitää pistää mieleen, sillä tuollainen väri on syskyllä aarre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Illusia' on upea! Se punastuu joka syksy kauniisti, mutta on tänä vuonna todella upea. Pitkän rivin lisäplussia saa syyshallankestostaan. Ja onhan se todella kaunis myös kukkiessaan.

   Poista
 5. Huikean punainen syysväri atsaleassa. Tänään kelpasi tehdä puutarhatöitä, oli syksyn hienoin päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilisen sää oli ihana. Toivottavasti kauniita ilmoja vielä riittää tälle syksylle.

   Poista
 6. Ihanaa haltiakieltä :) Meilläkin näkyi sellaista vielä jokunen vuosi sitten, mutta nyt tekstit alkavat olla mallia "ei saa häiritä" ja "koputa ennen kuin tulet sisään". Niin ne vuodet vierii :)
  Atsalea on häikäisevän upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän se nyt jotkut säännöt aikuisille laittaa! Meillä liikkuu haltioita vielä muutaman vuoden :D

   Poista
 7. 'Illuuia' on torella komia, omallaki pihalla. Atsaleeoosta yivoimaasesti paras syysfäri. Kyllä elämisen jälijet pitää näkyä puutarhaski :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin 'Illusian' aikoinaan sen kukan värin ja menestymisvyöhykkeen takia, mutta sain bonuksena upean syysvärinkin. Juu, elämisen jälkiä näkyy meillä :D

   Poista
 8. Upea syysväri Illusiassa! Kauniilla ilmalla on kiva laittaa puutarhaa talvikuntoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Illusia' on upea :) Ihan eri tavalla innostuu tekemään pihahommia kauniilla ilmalla verrattuna normaalisyksyn koleaan ja sateiseen keliin.

   Poista
 9. Sinulla on siisti kasvulava alue. Mitä sinulla on niiden välissä? Onko se kivituhkaa? Minulla on valkosipulit vielä istuttamatta.

  VastaaPoista
 10. Kaunis on 'Illuusia' ruskassaan. Atsaleat on kaikki suanu kauniin värin. Lasten leikit pittääkin näkkyy, miullakkin on muistissa muutamia törtöntöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea! Lasten leikit saavat näkyä, jos lopputulos on noin pientä ja helposti korjattavaa. Arvokkaimpia kasviaarteitani vartioin kyllä tarkasti, ettei vain pääse mitään peruuttamatonta niille tapahtumaan. Niistä "törtöntöistä" olisi mukava joskus lukea lisää (olipas muuten uusi sana minulle) :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!