torstai 11. lokakuuta 2018

Jalokärhöjen siemenlisäyskokeilu

Nyt ollaan jännän äärellä, sillä keräsin aiemmin jalokärhöistäni siemenet sisälle kypsymään loppuun ja nyt ne on kylvetty. Tietoa isokukkaisten kärhöjen siemenlisäyksestä oli aika hankala saada, mutta löysin sen verran tietoa, että ainakin briteissä ne voi kylvää suoraan ulos ja itävät omia aikojaan 600 päivän sisällä. Itäminen voi olla melkoisen hidastakin, sillä viimeiset voivat odotuttaa jopa kolme vuotta! Suurin osa siemenistä itää kuitenkin 1-1,5 vuoden sisällä kylvöstä. Halusin kuitenkin kokeilla, sillä on aika harvinainen tilanne, että näillä korkeuksilla jalokärhöt ylipäätään ehtivät tehdä siemeniä. Pitkän, lämpimän kesän ihme siis.

Koska siemeniä oli paljon, päätin tehdä kylvökokeiluja. Laitoin samaan settiin myös perennasiemenkirjeestä ottamani kellokärhön siemenet. Jotta eri emokasvien siemenet eivät sekoittuisi, leikkasin ylimääräisistä kasvien muovisista nimilappusista suikaleet väliseiniksi ja merkkilapuiksi. Merkkilaput on numeroitu ja varmuuden vuoksi piirsin vastaavat numerot myös ruukkujen kylkeen. Siltä varalta, että paperille ja tietokoneelle kirjoittamani muistiinpanot häviävät, laitan "koodin" vielä tännekin ylös. Suluissa on siementen lukumäärä.

Ei numeroa='Piilu' (2kpl), 1='Justa' (12kpl), 2=kellokärhö (5kpl), 3='The President' (11kpl), 4='Jan Pawel II' (11kpl), 5='Justa' (8kpl), 6='The President' (7kpl), 7='Jan Pawel II' (8kpl)
Kastelu ja peittäminen vielä ja sitten vain odotellaan itämisen ihmettä.
Kaikki ruukut saavat olla ensin muutaman päivän sisällä lämpimässä jotta siemenet imevät kunnolla vettä itseensä. Sen jälkeen laitan yhden ruukun (nrot 5,6,7) ulos talveksi. En tiedä, kuinka hyvin jalokärhön siemenet kestävät pakkasia, joten siksi suurin osa siemenistä jää eteiseen, jossa olosuhteet pysyvät lähempänä Keski-Euroopan talvea. Maaliskuussa otan ainakin eteisessä olleet ruukut lämpimään ja ulkona talvehtineet heti kun saan ne lumen alta esille. Katsotaan, miten käy.

'Justan' ja 'The Presidentin' siemeniä jäi jonkun verran yli. Jos jollakin on kiinnostusta kokeilla kasvattaa itse jalokärhö siemenestä, voin postittaa postimerkin hinnalla. Vanhempina ollut 'Justa', 'The President', 'Piilu' sekä 'Jan Pawel II'. Jos ei ole kiinnostusta tai siemeniä jää vielä yli, laitan loput perennasiemenkirjeeseen, kunhan se ehtii minulle asti.

Pitäkää peukkuja kokeilulleni!

12 kommenttia:

 1. Jännä kokeelu, mutta tua on pitkäpinnaasten hommaa, ei mun. Toivottavasti monta piäntä kärhyä näköö päivänvalon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkäpinnaisten hommaa on tosiaankin, jos jopa kolme vuotta voi mennä itämistä odotellessa. Katsotaan, miten kauan minulla riittää kärsivällisyyttä :D

   Poista
 2. Onnea kokeilullesi ja varmaan saamme lukea tuloksista! Hyvin mielenkiintoista :D. Meillä metsäkärhöt siementävät minne tykkäävät ja siirtelen niitä sitten kunhan saan ne ensin kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienikukkaiset, alppi- ym. kärhöt itävätkin helpommin kuin isokukkaiset. Ilmeisesti jalokärhöillä on siemenen kuori kovempi tai sitkeämpi ja sen vuoksi se vaatii pidemmän ajan. Raportoin edistymisestä, jos... KUN sellaista tapahtuu :)

   Poista
 3. Jännittävää ja mielenkiintoista! Toivottavasti kokeilu onnistuu :) Vähän tekisi mieleni kokeilla kärhöjen kasvatusta, mutta näinköhän siemenet selviäisivät talven ulkona...? Meiltä kun puuttuu eteinen, jossa talvettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa yhtään siementen pakkasenkestosta ja siksi laitankin suurimman osan varmuuden vuoksi eteiseen. Mutta voisihan niitä kylmäkäsitellä jääkaapissa. Minä testasin nyppykurjenpolven siementen itävyyttä ihan vain laittamalla märän talouspaperin raollaan olevaan muovipussiin, siemenet paperin päälle ja pussin jääkaappiin. Noin viikon välein kurkkasin ja keräsin itäneitä sitä mukaa ruukkuun. Olisi tullut sanomista, jos multaruukkuja tai -pusseja olisin laittanut missään muodossa jääkaappiin, mutta tämä oli hyvin siisti tapa: yksikään siemen ei homehtunut ja useita iti. Laita sähköpostia, jos haluat kokeilla :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kokeilu kyllä, en ole koskaan kuullut että kenenkään jalokärhö olisi lähtenyt itsestään leviämään siemenistä. Siitä voisi päätellä, etteivät jalokärhön siemenet/pienet taimet selviä suomen talvista. Mutta ilman muuta kannattaa kokeilla. Eteinen taitaa olla varmempi valinta, mutta kylmäkäsittelyn taitavat silti tarvia. ja mahdollisesti jopa usean kuukauden kylmäkäsittelyn. Minun keväiset kärhökylvöt (eivät olleet jalokärhöjä) eivät ole vieläkään itäneet. Hiukan hankalaa kun itämistä joutuu odottamaan pahimmillaan vuosia. Jossain kohtaa aina unohtuu vahtia että multa pysyy kosteana. Mutta en ole luovuttanut vielä. Laitan vielä uusia siemeniä kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivustolla, jolta löysin ohjeita jalokärhöjen siemenlisäykseen, sanottiin, että juuri pienet taimet eivät kestä kylmää. Eli se ainakin rajoittaa jalokärhöjen itsekseen kylväytymistä täällä. Jos ensi kesänä yksikään siemen itää, on pikkutaimilla kahden vuoden ruukkukasvatus ja kellarissa talvetus edessä. Toinen rajoittava tekijä on varmastikin kasvukauden lyhyys, sillä en muista koskaan ennen nähneeni noin isoja siemeniä kärhöjen siemenkodissa. Viime vuonnahan minulla ei osa kärhöistä edes ehtinyt kukkia, niin olisikin aikamoinen ihme, jos niistä siemeniä löytyisi. Eteisen lämpötila on ollut talvisin 5-10 asteessa, mutta ajattelin laittaa kärhökylvökset heti ulko-oven viereen kauas lämpöpatterista, että saisivat olla mahdollisimman kylmässä. Kellarissa olisi ollut 4-6 astetta, mutta siellä olisi varmasti vaarana kylvösten kuivaminen. Jännittävää seurata, miten kokeilu onnistuu. Toivottavasti sinunkin kärhökylvöksesi onnistuvat. Ehkä niidenkin siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyä ja itävät sitten ensi keväänä.

   Poista
  2. Oliko ohjeessa muuten kanssa, että noita ei peitetä? Itsekin niin muistelisin, mutta tuntuu jotenkin hassulta jättää peittämättä noin isot siemenet.

   Poista
  3. Sepä onkin jännä juttu, sillä minäkin löysin suurimmasta osasta sivustoja tiedon, että kärhöjen siemeniä ei peitettäisi. Tosin useimmat sivut käsittelivät kaikkia muita kuin jalokärhöjen siemenlisäystä. Sivulla, josta päädyin ottamaan kylvö- ja kasvatusohjeet, sanottiin, että siemenet peitetään muutaman millin - neljäsosatuuman kerroksella kasvualustaa (minä käytin kylvömultaa), jonka päälle voi vielä halutessaan laittaa samanpaksuisen kerroksen soraa. Sorakerros helpottaa kosteuden pitämistä sopivana ja estää rikkaruohojen ja sammalien kasvua, mutta ei ole pakollinen. Minulle tuli sama epäilys kuin sinullekin noin isojen siementen jättämisestä pintaan, joten ajattelin luottaa näihin ohjeisiin. Lisäksi sain sen kuvan, että kirjoittajalla olisi vuosikausien kokemus nimenomaan isokukkaisten hybridien jalostuksesta.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!