maanantai 22. lokakuuta 2018

Astereita ja askareita

Kaunis alkusyksy on auttamatta ohi, kuten myös upea ruska-aika. Viime yönä alkanut myrskytuuli on puhaltanut viimeisetkin lehdet puista ja pensaista taivaan tuuliin, joten tästä alkaa inhoamani märkä, kylmä ja pimeä loppusyksy. Onneksi syysasteri vielä ilahduttaa kukillaan. Jos näyttää siltä, että tulee pakkasia, käyn keräämässä kaikki loput kukat maljakkoon.


Viikonloppuna tein esikoisen kanssa vielä viimeisiä syystöitä. Kylvimme kivipenkkiin palsternakkaa ja pienen pätkän porkkanaa. Porkkanaa tuli myös kasvimaalle pari riviä valkosipulin kanssa samaan lavaan. Kunhan keväällä maa alkaa sulaa roudasta, peittelen molemmat kylvöt tarkasti harsolla. Katsotaan, mitä porkkanakärpäset ja muut tuholaiset siitä tuumivat.
Taaimmaisesta rivistä reilu puolikas on porkkanaa ja kaikki loput palsternakkaa.
Pihan vuosi -blogin alkuunlaittama perennansiemenkirje on kiertänyt nyt kaksi kierrosta ja lähtee tänään viimeiselle matkalleen kohti lähtöpistettään. Molemmilta kierroksilta löytyi vaikka mitä aarteita, jotka on nyt kylvetty. Kylvin siemenet ruukkuihin ja kaivoin ne aiemmin kylvettyjen kärhönsiementen kanssa kasvimaalle. Peittelin ruukut harsonpalasella ja kuivilla lehdillä ja laitoin vielä päälle kanaverkon palasen pitämään lehdet paikoillaan. Ruukut ovat hieman kallellaan, ettei sadevettä pääsisi ihan mahdottomasti niihin ja lehdetkin toimivat pikkuisen sadesuojana. Jos näyttää siltä, että tulee pidempi sadejakso ennen talvea, käyn varmaan laittamassa vielä jonkun levyn tai muovinpalasen väliaikaiseksi sadesuojaksi.
Maa-artisokan varsista sai hyvät ankkurit verkolle ja ne toimivat myös merkkikeppeinä, ettei kukaan tallo lumiseen aikaan aarteideni talvipesän päältä. Hiirille ehdoton porttikielto!
Vielä yksi kuva asterista.
Mukavaa uutta viikkoa!

16 kommenttia:

 1. Minullakin on joskus ollut tuota syysasteria, on sitkeä kukkija. Todellakin siemenkirjeessä oli kaikkea mukavaa, tein myös syyskylvöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asteri kestää myös todella hyvin pakkasta. Ihana, kun on vielä jotain kukkivaakin kaiken lakastuneen keskellä. Peukkuja sinunkin kylvöksillesi :)

   Poista
 2. Minun pitäisi muutama kasvilava vielä rakentaa ja ajattelin tehdä syyskylvöt niihin. Kovasti olisi siis vielä hommaa puutarhassa ennen kuin voi painua talvilevolle. Syysasterisi kukkii komeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas alkaa olla jo kaikki tehtynä. Sinulla on varmasti vielä hyvin aikaa saada syystyöt tehtyä ennen kuin talvi sinne etelään tulee :)

   Poista
 3. Minunkin kärhöni ovat nyt ruukuissa ja maan uumenissa. Kiitos kovasti siemenistä ja hyvistä neuvoista; harson palasella ja lehdillä on minunkin ruukut nyt peitelty. Toivotaan, että kylvökokeilu onnistuu :)

  Meilläkin tuuli vei mennessään viimeiset lehdet ja maisema näyttää nyt karulta. Kaunis syysaurinko on onneksi tänään tuonut piristystä :) Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Kerrohan blogissa sitten kärhönsiementen itämisestä KUN sitä tapahtuu :) Toivottavasti tämä ruma välivaihe ennen talvea kestää mahdollisimman lyhyen aikaa eikä jatku ainakaan jouluun asti. Kiitos, mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. On vähän turhan innokas leviämään, mutta myöhäisen kukintansa ja vahvavartisen kasvutapansa ansiosta saa olla meillä. Tosin tarkoin vartioituna rajatussa kasvualustassa. Se on muuten myös kestävä leikkokukkana.

   Poista
 5. Miulla on tuommonen samantyyppinen syysasteri, on anopin peruja. Mukava kun lapsen kanssa teit kylyvöjä. Miulla vielä kylyvöt tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin mukava, kun on näinkin myöhään syksyllä kukkivia kasveja :) Lapsen kanssa kylväessä ei tiedä, mistä kaikkialta niitä taimia keväällä putkahteleekaan :D Mutta onpahan ainakin osallistunut ja oppii siinä samalla pikku hiljaa.

   Poista
 6. Upea tuo asteri. Pitääkin hankkia tulevaisuudessa syysatereita. Mäkin haluan loppusyksyyn kukkijoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppusyksyllä ei kyllä liikaa kukkijoita ole. Meillä oli alkukuusta pitkän aikaa pakkasöitä, alimmillaan muutamana yönä -6 astetta ja taisipa olla yksi kokonainen vuorokausikin pakkasen puolella, mutta asteri ei hätkähtänyt niistä yhtään. Ehdottomasti hankkimisen arvoinen kasvi, mutta pitää vain muistaa istuttaa helposti valvottavaan kohtaan tai rajata kasvualusta, sillä leviää aika innokkaasti juurillaan. On myös hyvä leikkokukkana.

   Poista
 7. Hienon värinen tuo asteri. Minäkin kylvin (Pihan vuosi) siemenkirjeestä ottamani siemenet viimeviikonloppuna kylläkin suoraan maahan . Minulla oli vielä vapaata maata senverran kun uusia kukkapenkkejä en istuttanut täyteen syksyllä . Se on erillinen oma kapale että saavat kasvaa rauhassa. Toivottavasti edes muutama taimi kehittyy aikuiseksi asti per.kukkapussukka . Pitää keväällä laittaa postakseen miten kylvöt onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maahan kylväessä on ainakin se etu, etteivät kylvökset kärsi niin helposti talvimärkyydestä. Ruukkuihin voi joskus jäädä vesi seisomaan, mutta toisaalta niistä pikkutaimet löytää keväällä helpommin. Toivottavasti molempien kylvöt itävät hienosti :)

   Poista
 8. Kaunis syysasteri :) toivottavasti kylvöt onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luulisi, että edes osa itää. Niin paljon tuli siemeniä kylvettyä! :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!