sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Kompostointihaaste

Sain Betweeniltä Rikkaruohoelämää-blogista mielenkiintoisen haasteen, jonka ajatuksena on esitellä omaa kompostointijärjestelmäänsä etuineen ja haittoineen. Teinkin jo viime keväänä postauksen pikakompostoristamme (löytyy täältä). Silloin muuten tympäännyin lopullisesti biopusseihin ja aloitin vuoraamaan bioastiamme sanomalehtipaperilla. Se kokeilu loppui ehkä kuukauden jälkeen, sillä vaikka laitoin paperia niin ohuelti kuin mahdollista, tuntui, ettei komposti enää lämmennyt niin hyvin ja kompostoituminen hidastui. Siirryimme käyttämään astian suojana tavallista kaupan muovista ostoskassia ja sillä tiellä olemme edelleen. Sitten joskus kun laiskuudesta pääsemme eroon, jätämme muovikassit pois ja alamme järkevien ihmisten tavoin pestä kompostiastian joka tyhjennyksen jälkeen. Joka tapauksessa paperin väheneminen kompostorista sai sen pöhisemään koko kesän 50-70 asteen välillä.
Tyhjensin kompostoria aiemmin tällä viikolla eikä se ole vielä ehtinyt lämmetä uudestaan.
Meillä on kesän ajan ollut kuivikkeena pelkästään puuhake ja satunnaisesti kuivia lehtiä, perennanvarsia, mullanvaihtoroskaa yms. Niinpä puolivalmis kompostikin sisältää melko selvästi erottuvia puunpalasia.
Tämän näköistä tavaraa tuli pikakompostorista muutama päivä sitten.
Biolanin pikakompostorin ja halvan muovihökötyksen lisäksi meillä on useampi puutarhajätekasa, joista vain yksi on vähän huolellisemmin kasattu. Tänä kesänä tuli niin paljon rikkaruohoja ja nurmiturpeita, ettei kaikki mahtunut millään pikakompostoriin tai edes siihen paremmin kasattuun avokompostiin. Uusia istutusalueita kaivaessani olen haudannut pohjalle kaikki rikkaruohot, jotka eivät lähde juurenpätkistä villiintymään. Loput, eli ongelmat olen erotellut jatkokäsittelyyn. Osa niistä on toistaiseksi piilotettu...
Päällimmäisenä kolminkertainen kevytpeite, sen alla tyhjiä multasäkkejä ja niiden alla voikukkaa, tuoksuvatukkaa, juolavehnää ja valvattia. Pohjalla myös kevytpeite.
 ...ja osa jätetty rehellisesti näkyville.
Edessä kasa rikkaruohojen juuria, vasemmalla takana piharempassa talteen otettua rikkaruohoista multaa ja takaoikealla tuoksuvatuista punottu kompostikehikko. Sen sisältö on painunut niin paljon syksyn mittaan, että taidan siirtää edessä olevasta kasasta osan siihen.
Kuiva ja kuuma kesä näkyi meilläkin avokompostin maatumisprosessin hitautena. En anna asian häiritä, vaikka epäsiistejä törkyläjiä onkin normaalia enemmän. Hivutan niistä sitkeimpiä rikkaruohoja pikku hiljaa pikakompostoriin ja loput maatuvat omia aikojaan. Ensi keväänä todennäköisesti kerään kaikki yhteen kasaan ja kaivan kuopan sen päälle. Täytän montun puhtaalla mullalla ja istutan siihen kesäkurpitsan tai jonkun muun reheväkasvuisen kasvin. Katteeksi paksu kerros ruohosilppua muutaman kerran kesässä, niin ei sieltä paljoa heinäkään läpi pääse. Syksyyn mennessä todennäköisesti melkein koko kasa on maatunut mullaksi. Meillä on melkoisen ahkeria (ja lihavia) lieroja, jotka viihtyvät hyvin myös rikkaruohokasoissa. Annan siis luonnon tulla avuksi.

Lunttasin aiemman postaukseni kommenteista, että seuraavat kompostoivat ainakin vielä keväällä, joten haasteen saavat:

Piparminttu Multaa ja mukuloita -blogista
Ulla Rannanpihassa-blogista
Hannelen Kivisen Vilman piha -blogista

Tehtävänä on siis kertoa vapaamuotoisesti kompostoreistanne ja omasta kompostoinnista. Haasteen saa toki napata ilman haastamistakin.

22 kommenttia:

 1. Kompostointi on kiinnostavaa ja siitä on kiva lukea muiden kokemuksia. Jossain vaiheessa käytin kompostorissa kuivikkeena kuivia lehtiä mutta meillä ne eivät toimineet. Tosin meillä ei ole lämpökompostoria vaan halpa vihreä pönttö joka ajaa kompostorin virkaa. Hyvin sekin toimii, 4 kottikärryllistä tyhjensin keväällä ja saman määrän nyt syksyllä. Enemmänkin olisi tullut mutta en uskaltanut tyhjentää talvea vasten liian tyhjäksi vaikka joka talvi käykin niin että kompostori lakkaa pöhisemästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkät kuivat lehdet eivät taida imeä tarpeeksi kosteutta, vaikka muuten niistä tulee oikein hyvää multaa. Niinhän se on, että kompostointiin kelpaa melkein millainen hökötys tahansa, jos on muuten kompostoinnin perusasiat hallussa. Ja sinulla taitaa mullan määrästä päätellen olla :) Kalliimmissa kompostoreissa taitaa maksaa yleensä merkki ja/tai paremmat lämpöeristeet ja rakenne.

   Poista
 2. Minä laitan aina tyhjennyksen jälkeen kompostiastiaan noin neljänneksen tilavuudesta kuiviketta pohjalle valmiiksi. Astia ei ala haista niin nopeasti, kun pohjalle ei valu mitään nesteitä muhimaan vaan ne imeytyvät kuivikkeeseen. Astia on myös helppo tyhjentää, kun mitään ei jää pohjaan kiinni. Eikä myöskään tarvitse muistaa lisätä kuiviketta kompostiin, kun se tulee joka kerta jätteen mukana. Meillä tämä on toiminut hyvin, joten ajattelin jakaa vinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten toimiva vinkki. Meillä on talvisin ämpärillinen kuiviketta eteisessä, mistä sitä on helppo aina laittaa kompostiastian pohjalle. Kesäisin laitetaan, jos sattuu varaston avaimet käteen kompostille mennessä. Muuten sitten varastolla käydessä lisätään kuiviketta tarvittaessa. Hajuhaitat vähenevät kyllä huomattavasti, jos on kuiviketta kompostiastian pohjalla.

   Poista
 3. Meillä kompostoidaan tällä hetkellä vain puutarhajätettä yhden lehtikompostin ja yhden suuren puutarhajätekasan toimesta. Lehtikomposti koitui pelastukseksi tänä kesänä pionipenkkiä tehdessä ja sain sieltä runsaasti multaa penkin rakennusaineeksi. Nyt siellä on jälleen tilaa myös tämän syksy lehdille. Jätekasan maatumisesta pitää vielä tovi odotella... Mukavaa alkannutta lokakuuta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhajäte maatuu todella hitaasti, varsinkin epäedullisissa sääoloissa, kuten tänä kesänä. Siksi yritän laittaa edes osan puutarhajätteestäkin pikakompostoriin. Oma kompostimulta on kyllä erinomaista maanparannusainetta ja saa samalla palautettua oman pihan kasvijätteet takaisin kiertoon. Kiitos, mukavaa lokakuuta sinullekin :)

   Poista
 4. Kompostointi onkin mukava haaste. Mielelläni otan haasteen vastaan. On ollu nyt niin paljon kiireitä, jotten oo kerinny kommentoimaan, en koko tietokonetta monneen päivään aukassu. Pienimmeinen ol mummolassa ensimmäistä kertoo ja häntä seuratessa aika män. Rotinavieraitakin käy monena iltana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin ollut erityisen tärkeä tehtävä pikkuiseen tutustuessa. Mukava kun otat haasteen vastaan, sen ehtii tekemään sitten kun arki palaa uomiinsa :)

   Poista
 5. Hienoa, että otit haasteen vastaan. Toivottavasti moni osallistuu haasteeseen kertomalla omista tavoistaan, sillä jo tästä sinun postauksesta ja sen kommenteista löysin vinkkejä.
  Reetan idea laittaa kuiviketta kompostiastian on hyvä. Itse käytän keittiön kompostiroskiksessa muovipussia, jonka tyhjennän kompostoriin. Maatuvat pussit eivät maadu tai ainakin se on todella hidasta ja sanomalehti hidastaa kompostin käymistä, kuten totesit. Kesän aikana olen käyttänyt biokompostorissa kuivikkeena oman pihan hienoa oksahaketta ja haravointijätettä. Syys- ja talvikaudella ostettua kuiviketta. Kovin paljon puutarhajätettä en biokompostoriin laita, koska sitten tila käy talousjätteelle ahtaaksi. Ostin kannellisen metallisaavin kuivikkeelle ja säilytän sitä kylmään aikaan lämpimässä varastossa. Opin viime talvena, että lämmin kuivike pitää kompostorin paremmin käynnissä.
  Olen miettinyt pääni puhki, mihin saisin tontillemme sopivan lehtikompostipaikan, mutta sellaista ei vain ole. Tontti alkaa olla käytetty. Pakko tulla toimeen aurinkoisen paikan kompostiyksiköllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin hyvä haaste, sillä näinhän ne vinkit tulevat parhaiten muidenkin ulottuville. Minäkin sain hyviä neuvoja edellisen postaukseni kommenteista ja tästä tulee varmasti vielä lisää. Minä seurailen kompostorin lämpötilaa ja täyttymistä ja lisään sen mukaan puutarhajätettä mahdollisimman paljon. Kun lämpötila nousee korkealle ja pysyy siellä pitkään, tuntuu, että massa vajuu ihan silmissä ja silloin saa huoleti lisätä puutarhajätettäkin. Saisiko kompostejasi varjostamaan rakennettua vaikka säleikön, jossa kasvaisi alppikärhöä, villiviiniä tai jotain muuta koko kesän vehreää köynnöstä? Tai joku muu ratkaisu, jolla saisi paikan kompostoreille suotuisammaksi?

   Poista
 6. Kiva ja hyödyllinen haaste👍 Tästä tulikin mieleeni, että minulla onkin toisen kompostin tyhjennyt ennen talvea vielä tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyöyllinen haaste. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu, että saadaan oikein paljon hyviä vinkkejä jakoon :)

   Poista
 7. Hyödyllinen haaste tosiaan. Meillä kompostoidaan kuuden "heinähäkin" voimin. Multaa tulee parin vuoden välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä onkin sitten jo kääntämistä kerrakseen, mutta syntyvä multa maksaa vaivan moninkertaisesti.

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoinen ja opettavainen haaste! Meillä lämpökompostori on vasta hankinnassa ja ainoastaan lehtikompostori käytössä. Tarvetta olisi kuitenkin laajentaa kompostointialuetta. Kuulaita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä haasteesta kyllä oppii paljon. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu, niin saadaan kaikki hyvät vinkit jakoon. Kiitos, samoin! :)

   Poista
 9. Meilläkin on käytössä muovipussi biojätteen keruupaikkana.. vähän syyllinen olo on siitä, mutta en ole keksinyt muutakaan yhtä toimivaa ratkaisua. Kompostimonttu on hyvä ajatus, sitä voisi kokeilla rikkaruohoille.
  Otan haasteen mielelläni vastaan! Vinkkejä minulla ei erityisesti ole jaettavaksi, koska kokeilun ja erehdyksen kautta mennään, mutta voin ainakin kertoa omista kokemuksistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en hirveästi pode syyllisyyttä muovipussin käytöstä; niitä vain kertyy jostain ja tällä tavalla tulee kassille ainakin yksi käyttökerta lisää. Kompostiastian suojana menee hyvin jo viimeisiään veteleväkin muovipussi, joka ei kestäisi kantaa enää kertaakaan kauppaostoksia. Kokemuksista, olivatpa ne onnistumisia tai epäonnistumisia, voi olla apua jollekin toiselle, joka painii samojen ongelmien kanssa. Mukava, että osallistut :)

   Poista
 10. Nyt kiertää mielenkiintoisia haasteita. Käytän biojätteen keruuseen pakasterasioita tai satunnaisia kulhomaisia astioita, mitkä odottavat pesuun menemistä. Niissä tulee vietyä biojäte kompostoriin suunnilleen kerran päivässä. Eikä edes lisää pestäviä astioita, jos käyttää esim aikaisemmin käytössä ollutta salaattikulhoa ja pitää sen pesukoneeseen vasta tyhjentämisen jälkeen. Samanlaisille avokompostikasoille pihallamme ei ole tilaa. Sattumalta tein tänään postauksen missä hiukan jo kerroin komposti-systeemistäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisikin muuten kätevä tapa kerätä biojätteet. Talvella varsinkin olisi hyvä, että jätettä tulee tasaiseen tahtiin, niin komposti pysyisi helpommin sulana. Veikkaan, että jossain vaiheessa on meilläkin sellainen tilanne, ettei avokompostikasoille ole tilaa. Tosin nytkin läjät sisältävät enimmäkseen kukkapenkkien laajennuksesta ja patiopaikan kaivuusta tulleita nurmiturpeita, joita ei rikkaruohojen takia ole pystynyt hautaamaan kukkapenkkien pohjalle. Siinä vaiheessa kun ei enää ole rikkaruohoista nurmikkoa kaivettavaksi, vähenee avokompostienkin tarve huomattavasti.

   Poista
 11. Minäkin käytän kaupan muovisia hedelmäpusseja biojäte astiassa. Ovat juuri sopivan kokoisia ja astian kompostiin tyhjennyksen jälkeen pussi on helppo nakata sekajätteisiin. Komposteja meillä on useita. Biolanin pikakompostorin lisäksi Biolanin puutarhakompostori, sekä Stiga Kitchen lämpökompostori. Puutarhajätteille on vielä kaksi isoa lautakompostia.
  Kiva ja hyödyllinen haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella hyödyllinen haaste ihan jokaiselle kompostoivalle puutarhurille ja myös niille, jotka miettivät kompostorin hankintaa tai ovat vasta aloittelemassa kompostointia.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!