keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Tunnista 100 lintulajia

Tällä kertaa poikkean hieman puutarhan ulkopuolelle ja teen lintupostauksen. Loppuun laitan kuitenkin koomisen (tai ehkä tragikoomisen) kuvan, johon kuka tahansa viherpeukku voi samaistua.

Pihan vuosi -blogista löysin Birdlife Suomen Tunnista 100 lintulajia vuonna 2018 -haasteen, jossa on tavoitteena, että ainakin 2000 suomalaista havaitsisi ja tunnistaisi vähintään 100 lintulajia vuoden 2018 aikana. Sivuilta saa ladattua tunnistuslomakkeen joko sähköisenä tai paperisena. Sieltä löytyy myös tunnistusapua tarvittaessa. Haasteessa on nyt yksi osallistuja lisää, sillä minäkin päätin kokeilla, josko sata lintua tulisi havaittua.
Mustarastas. Ei tänä keväänä, mutta pari vuotta sitten huhtikuun alussa.
Harrastin vuosia sitten lintujen tarkkailua ja opettelin tunnistamaan niitä erityisesti laulun perusteella. Suurin syy tähän oli puutteellinen välineistö, jotta olisin voinut erottaa ulkonäöltä pitkän matkan päästä esim. tiltaltin pajulinnusta. Tai niitä muita ruskean-harmaankirjavia pikkulintuja, jotka näyttävät kaikki ihan samalta. Taidot ovat varmasti ruosteessa, kun en ole vuosikausiin aktiivisesti lintuja seuraillut, mitä nyt kukkapenkissä kontatessa tulee kuunneltua lintujen laulua. Linturetkille en välttämättä lasten kanssa pääse, joten sata lintua pelkästään kotipihalla ja mummoloissa voi olla aika tiukassa, mutta yritetään kuitenkin :)
Näitähän meillä riittää, siis voikukkia punatulkkujen evääksi.
Laitan omaan välilehteensä lajilistan näkyviin ja päivittelen sitä, kun saan lajeja ruksittua. Puhtaasti lintupostauksia tuskin tulee tämän enempää, sillä olen mielessäni rajannut blogin sisällön puutarhaan ja kukkiin. Jos joku tirppa sattuu somasti kukkien seassa olemaan ja saan vielä napattua kuvankin, niin sen saatan laittaa teillekin nähtäväksi. Ja nyt loppukevennys äitini taimipöydältä ;)

Suippopaprikaa riittää sitten koko kylälle ja vähän naapurikuntaankin!
Iloista loppuviikkoa!

10 kommenttia:

  1. Hei kiitos vinkistä! Täytyykin osallistua. Olen muutaman vuoden yrittänyt opetella lintuja ja nyt jo kotipihan siivekkäät alkavat sujua. Mökillä sen sijaan olisi vielä paljon opeteltavaa eri vesilinnuissa. Täytyykin koittaa, jos saisi sata lintua täyteen. Hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi- ja kosteikkolintujen kohdalta löytyy minultakin isoja aukkoja. Haaste on ainakin hyvä motivaattori opetteluun :)

      Poista
  2. Hieno haaste kyllä! Minulla ei taitaisi tunnistustaidot riittää 100 lintuun. Olen puutarhamme lintuvierailijat kyllä tunnistanut. Keväisin, huhtikuun ja toukokuun valoisina iltoina on ihanan rentouttavaa puuhastella puutarhassa kuunnellen samalla lintujen laulua. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä joka päivä lisääntyvä sirkutus ja viserrys on todella virkistävää pitkän, hiljaisen talven jälkeen. Siihen kun vielä yhdistää puutarhatyöt, niin häviää kyllä isommatkin stressinaiheet :)

      Poista
  3. Mielestäni lintujen tunnistaminen äänestä on vielä haastavampaa, mutta pitäisi sitä kyllä opetella. Onneksi noita lintuja löytyy kesän edetessä pihoilta tai muun reissaamisen ohella ihan yrittämättäkin. Toki epäilen että 100 tulee olemaan itsellenikin melkoinen haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänestä tunnistamisessa on se etu, että siten voi havaita paljon useampia lajeja. Esimerkiksi pöllöjä pääsee hyvin harvoin näkemään, mutta kevättalvella soidinaikaan ne voi kuulla jopa useamman kilometrin päästä. Päivälinnuista tulee ensimmäisenä palokärki mieleen, minkä kuulee useammin kuin näkee. Tietysti pitää ensin opetella ääninäytteitä kuuntelemalla, miten mikäkin lintu ääntelee. Tässäpä sitä tulee vuoden aikana taas palauteltua mieleen lintujen tunnistamista :)

      Poista
  4. Tämä on hieno haaste. Luulen kyllä, että itse en sataa lintulajia saisi täyteen. Sen verran ruosteessa tunnistustaidot ovat, vaikka esim. keväisin käymmekin lähialueiden lintutorneilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kyllä ahkerana olla ja käydä eri tyyppisissä maastoissa, jotta saa sata täyteen. Katselin aiemmin tuota listaa ja mietin, että mitkähän niistä tunnistan varmuudella. 70-80 lajia pitäisi sujua... eri asia on sitten se, että tuleeko ne kaikki vastaan. Pöllöjen huhuilua en ainakaan tänä vuonna ole kuullut yhtään. Pitää ehkä yrittää itsekin lintutornille tiirailemaan.

      Poista
  5. Hauska haaste, mutta myös melko haastava! Nopeasti laskettuna tänä vuonna olen nähnyt 10 eri lintulajia (pääosin lintulaudalla), kesällä varmasti tulee ehkä noin 10-20 lisää, mutta onko mahdollista päästä jopa 50 lajiin? En ole varma tunnistanko edes näin monta lajia :) Latasin myös listan koneelleni ja ajattelin ruksia lajeja sitä mukaan, kun niitä tulee bongattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kymmenen tunnistettua tuli minulla tänään täyteen. Yhdenlaisessa elinympäristössä ei saa varmasti sataa täyteen, mutta jos pääsee käymään metsässä, järvellä ja kaupunkiympäristössä, niin pitäisi löytyä. Ja jos on kunnollinen kamera, jolla saa pitkän matkan päästä kuvattua tarpeeksi tarkasti, niin on helppo sitten myöhemmin netin, lintukirjan tai kokeneemman lintujen tarkkailijan kanssa niitä tunnistaa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!