torstai 8. maaliskuuta 2018

Kiviä, kiviä

Alkutilanne. Yksinäinen kivenjärkäle nököttää orpona heinän keskellä.
Kymmenes postaukseni, olkaa hyvät! Kiitos teille, jotka olette käyneet kurkistamassa ja/tai jättämässä kommentteja. Niitä on ollut kiva lukea.

Palataan taas kevääseen 2015. Pihaantulossa oli kiviä pilkistelevä rinne ja mullos, josta puski kesän edetessä hillitön tuoksuvatukko. Ruohonleikkuu oli hankalaa ja vaarallista, ja aika pian hahmottui ajatus kivikkorinteestä. Sinä kesänä kaivoimme vain jyrkimmän kohdan aidan vierestä, mutta heti seuraavana keväänä laajensimme aluetta. Jostain syystä isäntä kuvitteli, että laajennus koskisi vain rinnettä isoon kiveen asti. Tässä vaiheessa ilmeeni taisi sanoa: "Ihan tosi? Eihän se ole kuin pari neliötä!" Kiltisti alkoi lapio heilua, kun näytin, mihin asti kaivetaan. Kiitos siitä <3

Edellisillä asukkaillakin on ilmeisesti joskus ollut tuolla kohdalla kivikko, sillä melkein kaikki rinteessä olevat pyöreät kivet löytyivät nurmen alta. Lisäksi nurmiheinien seassa kasvoi ketoneilikkaa ja keltamaksaruohoa, jotka ruukutin turvaan heti ensimmäisenä. Vatukkoon rajautuvat reunat on varmistettu juuriestematolla. Kunhan kiireellisemmät projektit on saatu tehtyä, olisi tarkoitus kaivaa tuoksuvattua pois ja jatkaa kivikkoa pidemmälle. Myös pihan puolella olisi tarkoitus jatkaa kukkapenkkiä eteenpäin aidan viertä pitkin. Pihavalaisin poistettiin viime kesänä. Joku oli keksinyt laittaa sen hassusti juuri kukkapenkin reunaan, eikä sille muutenkaan ollut tarvetta, sillä katuvalot valaisevat melkein koko etupihan.
Keväällä 2016 alueen kaivamista jatkettiin.

Maa oli rinteessä hienojakoista hiekkamultaa, jota täydennettiin karkeammalla hiekalla. Ylempänä pihan puolella maa oli multaisempaa ja sopi pienellä parantamisella vaativammillekin perennoille. Tuohon penkkiin paistaa aurinko melkein koko päivän ajan ja aita sekä runsas kivien määrä varaavat lämpöä hyvin pitäen pienet hallat loitolla. Ensimmäisenä kesänä aidan sisäpuolella kasvoi vähän sitä sun tätä odottamassa sijoituspaikkaa. Aukkopaikoilla kasvoi viime kesänä leijonankitaa. Tulevana keväänä onkin iso urakka jakaa ja siirrellä kasveja, mutta laskujeni mukaan ei pitäisi enää tarvita kesäkukkatäydennystä.
Kesäkuussa 2017 näytti tältä. Hiidenkivikään ei näytä enää niin orvolta, kun on saanut seuraa ympärilleen.
Tähtilevisia 'Little Plum'.
Kivien sekaan olen istuttanut mm. erilaisia mehitähtiä, maksaruohoja, hopeahärkkiä ja ketoneilikkaa. Hopeahärkin yläpuolella penkin etureunassa kasvaa oregano, joka siirtyy aiemmassa postauksessa mainitsemani karpaattienkellon tieltä keskemmälle. Keltamaksaruohon kohtaloa pitänee miettiä, sillä se haluaisi levitä hieman turhan innokkaasti. Toisaalta, se kukkii nätisti ja selviäisi varmaan mistä katastrofista tahansa.

Kuvien ottamisen jälkeen kivikkoon on istutettu tähtilevisia 'Little Plum', jonka talvehtimista eniten jännitän. Muutama korkeaksi kasvava maksaruoholajike odottaa myös paikkaa rinteessä. Tarkempi lajiluettelo puutarhani kasveista on työn alla ja ilmestynee lähiaikoina.
Tilanne muutaman viikon kuluttua heinäkuussa.6 kommenttia:

 1. Nätti alue siitä tuli! Luulen, että minullakin on tuota keltamaksaruohoa yhden ison kiven päällä. En ole varma nimestä, mutta näyttäisi samalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä kun kasvit pörhistyvät ja ottavat kunnolla paikkansa kivien välissä, niin paranee vain :)

   Poista
 2. Alue näyttää jo nyt hyvälle ja kunhan kivikkokasvit vielä levittäytyvät laajemmalle siitä tulee todella kaunis.

  VastaaPoista
 3. Kaunis alue! Luonnonkivet ovat nättejä ja monikäyttöisiä. Hyvää viikonloppua koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lisäksi noissa maasta kaivetuissa on yllätysmomentti mukana, kun värin näkee vasta pesun jälkeen. Monta mitäänsanomattoman oloista murikkaa on päässyt ihan paraatipaikalle, kun ovatkin puhdistamisen jälkeen paljastuneet upean värisiksi. Hyvää viikonloppua myös teidän perheelle!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!