tiistai 27. maaliskuuta 2018

Taimet nauttivat auringosta

Vihdoinkin täällä päin saadaan nauttia auringonpaisteesta. Taimille ei pitkään aikaan oikein tuntunut tapahtuvan mitään, mutta nyt ne ovat innostuneet kasvamaan niin että kohina käy. Ensimmäisiä kasvulehtiä on jo melkein joka purkissa. Ihmeellistä, miten pieniä nämä olivat vajaat kaksi viikkoa sitten. Taimia on mukava käydä hoitamassa, sillä ilmaan kohoaa hennon yrttinen tuoksu; salvia ja basilika erottuvat vahvimpina. Huhtikuun alussa aion kylvää kesäkukkia, joiden lajit ja määrät ovat vielä arvoitus itsellenikin.
Punaisessa basilikassa on edelleen vihreitäkin taimia. Vasemmalla näkyy myöhemmin kylvettyä vihreää basilikaa.
Muutama lobelian taimi kärsi varomattomasta kastelijasta. Onneksi suurin osa jatkaa kasvuaan. Pian ne eivät vesipisaroistakaan välitä. 
Timjamin taimet alkavat kohta kasvaa keskenään umpisolmuun. Ehkä jaan sitä pariin kolmeen ruukkuun sitä ennen.
Pelargoni innostui tekemään uutta kasvua ihan kunnolla. Ja hyvä niin, sillä tarvitsen paljon pistokasmateriaalia tuleviin kukkalaatikoihini. Pikaisesti päässä laskien kukkia tulisi neljän metrin matkalle, eli minun mittapuullani aikamoisesta määrästä taimia puhutaan. Mikähän mielenhäiriö tässä kevään edetessä on (taas) tullut?
Viime syksynä otettu pistokas joutui jo luopumaan latvastaan.
Herneet pääsivät pikkupurkeista isoon ruukkuun. Jos tuoksuvatusta ei tunnu olevan muuta kuin riesaa, niin hyvät tukikepit siitä ainakin saa. Kuoriutumaan lähtenyt pinta on hauskan näköinen ja tarpeeksi karhea, jotta kasvit saavat siitä hyvän otteen. Kokeilin viime kesänä myös punoa siitä aitaa ja kohopenkin tukireunusta. Kesän ajan ne toimivatkin oikein hyvin, lumien sulettua nähdään, miten ovat kestäneet talvea.
Jokohan toukokuussa päästään maistelemaan  tuoreita herneitä?
Muistatteko vielä epämääräisen taimipöytäviritelmäni Kevään merkit -postauksesta? Mokoma hökötys on nyt historiaa: tilalle sain ikivanhan, kaatopaikalle menossa olleen silityslaudan. Voin suositella tällaista ratkaisua muillekin, sillä tämän saa näppärästi pieneen tilaan vaikka ulkovarastoon taimikauden loputtua. Tarpeeksi tukevakin tämä on... jos vaikka koulimisvaiheessa saisi taimet kahteen kerrokseen...
Verho piti laskea kuvaushetkellä alas, sillä lumi heijasti ulkoa auringonvalon niin kirkkaasti sisälle, että kamerakin häikäistyi. Eikä aurinko vielä edes paistanut tälle seinustalle!
 Nauttikaa auringonpaisteesta!


26 kommenttia:

  1. Ihania taimenalkuja, ja tuo pelakuu on aivan huippu! Käypä kurkkaamassa blogissani, siellä on mukava arvuuttelutehtävä, sinäkin kun olet viherpeukku. 🌱

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuu on minustakin lähtenyt oikein mukavasti haarautumaan. Pikaisesti jo vilkaisin arvoituksiasi, mutten silloin ehtinyt miettiä enempää :)

      Poista
  2. Loistava idea käyttää tuoksuvatun oksia tukikeppeinä :) Suloisia taimia <3 Mukavaa tiistaita Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kasvilla kuin kasvilla pitää mielestäni olla joku tarkoitus. Tuoksuvattu on melkeinpä inhokkini ja sitä on tuossa ihan liiankin kanssa. Olkoon sitten hyödyksi vaikka näin :) Sinulle myös oikein mukavaa tiistaita <3

      Poista
  3. Hienoja taimia! Söpö tuo pelargonia☺️. Hauska idea nuo tukikepit! Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Onpas hyvä keksintö taimipöydäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain olekin! Juuri sopivan kokoinenkin kapealle käytävälle :)

      Poista
  5. Hyvä taimipöytä! Minullakin on kaikenlaisia väliaikaisia taimitasoja viriteltynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä aina tarvitaan. Jostain syystä ikkunoiden edessä ei ole koskaan tarpeeksi tilaa taimiaikaan.

      Poista
  6. Ihania pikkutaimia!
    Sielläkin on trendikkäistä kevätsisustusta, kuten meilläkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla ihan puutarhaharrastajien oma kevättrendi. Tulee muotiin joka vuosi :D

      Poista
  7. Valo saa kyllä kummasti kasvuvauhtia taimille ja ne tuntuvat alkuun päästyään kasvavan ihan silmissä.
    Minäkin päätin panostaa tänä keväänä erityisesti yrttikylvöihin ja etenkin timjamiin, joka on yksi lempiyrteistäni.
    Kivan ja toimivan taimien apupöydän saakin silityspöydästä ja varastoitaessa menee pieneen tilaan odottamaan seuraavia kevätkylvöjä.
    Ihanaa ja aurinkoista pääsiäisviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timjami on minustakin yksi parhaista. Piti varmuuden vuoksi kylvää, kun ei koskaan tiedä, miten avomaalla talvehtii. Kiitos, sinulle myös ihanaa pääsiäisviikkoa :)

      Poista
  8. Hienosti jo vihertää siellä ja wau toukokuussa herneitä, nam. Iloisia kasvatteluja. Terkuin Katja. 🌱🌱🌱

    VastaaPoista
  9. Mietinkin juuri että mihin ihmeeseen levittelen kaikki purkit kun koulin taimet. Hauska idea siis tuo silityslauta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silityslauta on kyllä täydellinen varsinkin ahtaille käytäville. Meillä kaapisto alkaa heti kuvan vasemman reunan kohdalta, eli tilaa vähänkään isommalle pöydälle ei ole :)

      Poista
  10. Taimia siellä taimia täällä 😊 Hiukan näytät olevan edellä, mut kyllä täälläkin jo vihertää. Ensimmäistä kertaa laitoin basilikaa. Jätätkö noin vai koulitko omiin ruukkuihin? Konstit on monet kun pikkutaimia on kohta taas jokapaikassa. Minun taimikasvattamo on pojan huoneessa ja "vuokraan " biljadipöytää kun muuten ei mahdu millään. Hetken se kestää ja sitten saa kaiken kasvihuoneeseen. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkiä sinunkin taimesi hurahtavat kasvuun. Basilikat laitan tuollaisenaan isompiin ruukkuihin, samaan tapaan kuin kaupan vihannesosaston yrttiruukutkin. En siis kouli niitä yksitellen. Biljardipöydällä onkin tilaa ihan useammallekin taimelle. Hyvässä lykyssä kuukauden kuluttua on jo niin lämmintä, että kasvihuoneessa pärjää osa taimista. Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  11. Puutarhureilta ei niksit lopu, silloinkaan, kun on kyse taimikasvatuksista:) Sinulla onkin valoisa paikka kasvattaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo seinusta on länteen päin, mutta näemmä valoa tulee ihan kivasti, kun heijastaa lumipenkoista sisälle. Jotain hyötyä sitten valtavista kinoksistakin :D

      Poista
  12. Aurinkoista tosiaan ollut päivisin, mutta yöllä vielä hyvin kylmää. Saisi aurinko vauhdikkaammin hankia sulattaa...

    PS Onnistuin, tosin vaivoin, blogiini lisäämään uusi blogeja seurattavaksi. Lisäsin sinunkin blogisi uudelleen. Nyt sekin päivittyy normaalisti sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä juttu. Toivottavasti ongelmat loppuvat nyt kokonaan. Kyllä ne hangetkin pikkuhiljaa siitä vajuvat... Täälläkään ei ole enää kuin 86 senttiä! :D

      Poista
  13. Niin suloisia pikkutaimia♥ Olipas hauska idea tuo tuoksuvatukkatuet:) Oikein mukavia kasvatus hetkiä ja alkanutta kevättä!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!