lauantai 17. kesäkuuta 2023

Voi tätä yltäkylläisyyden aikaa!

Nyt ei tarvitse miettiä, mistä sitä jutun juurta vääntäisi. Ennemminkin on vaikea valita, mitä ottaisi mukaan postaukseen ja minkä jättäisi myöhemmäksi. Näin lämmintä kun on, tulee pyörittyä pihalla suunnilleen aamusta iltaan ja touhuttua yhtä sun toista. Muutaman kerran olen malttanut hetken istuskellakin ennen kuin on taas tullut mieleen joku askare.

Tarhavaleunikko aloittelee kukintaa 'Finola'-tulppaanien ollessa jo loppumetreillä.
Talvella näprätyn puutarhaessun ansiosta kännykkä kulkee jatkuvasti mukana, joten kuviakin tulee otettua samaa tahtia. Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että essun tekeminen oli yksi eniten puutarhaelämääni helpottaneista asioista. Tähän mennessä kaikki tavarat, joita on tullut mieleen kuljettaa mukana, ovat mahtuneet kyytiin haittaamatta puutarhatöitä. En ole kertaakaan unohtanut edes puutarhahanskoja johonkin kukkapenkin reunaan lojumaan, kun ne on ollut helppo sujauttaa kuvaamisen tai jonkun muun paljaita sormia vaativan homman ajaksi takataskuun odottamaan. Myös Karon namipurkki kulkee kätevästi mukana, minkä koira on jo oppinut. Niinpä se pysyttelee lähettyvilläni koko ajan ja kyttää, milloin voisi saada nameja.

Tulppaaneja, ukkolaukkoja, lemmikkejä ja tarhavaleunikko.

Ukkolaukkoja on myös aurinkopenkissä. Tätä voisi sanoa jo pallomereksi. Taustalla kukkii pihlaja.
Olen monta vuotta haaveillut siitä, milloin laukkoja kukkisi runsaasti. Olen jättänyt aina osan kukinnoista tekemään siemeniä ja leikannut osan kukinnan jälkeen pois, jotta siementaimia tulisi sopivasti. Kasvu siemenestä kukkivaksi sipuliksi on vienyt yllättävän monta vuotta mutta nyt pitkä odotus on päättynyt ja etupihalla huojuu laukkoja yllin kyllin. Luulen, että nyt pitää jo rajoittaa niiden siementuotantoa, että muutkin kasvit mahtuisivat kasvamaan. Taidankin kuskata osan kuihtuneista kukinnoista taka- ja sivupihalle, jotta niihinkin syntyisi runsaat laukkakasvustot. Tiesittekö muuten sen, että myös vihreänä pois leikattu laukan kukinto pystyy tekemään itävää siementä, jos sen jättää vain maahan lojumaan? Löysin nimittäin melkoisen tiheän "heinätuppaan" kohdasta, johon viime kesänä jätin ison kasan kuihtuneita kukintoja. Söisiköhän mikään lintu laukansiemeniä?
Samassa penkissä taaempana kukkii myös viittakurjenmiekka ja pikkuampiaisyrtti.
Blogiani pidempään lukeneet ehkä muistavat, että minulla on ollut hankaluuksia saada kurjenmiekkoja kukkimaan. Monista yrityksistä huolimatta ne ovat olleet melkeinpä viherkasveja, joten siksi olen vähentänyt niiden määrää huomattavasti. Poikkeuksen on tehnyt vanhanajan saksankurjenmiekkana pitämäni lajike. Sain sille viime kesänä nimen eräältä harrastajalta: viittakurjenmiekka (Iris aphylla). Se ei viime keväänä oikein kukkinut, sillä olin jakanut sitä edellisenä syksynä ja talven aikana vesimyyrä oli syönyt siltä juuria. Tänä kesänä kukinta on kuitenkin taas niin runsas kuin se yleensä on minulla ollut. Ehkä jonkun toisen hoidossa kukkia olisi enemmän mutta itse olen tyytyväinen tuohon määrään. Nuppuja on kuitenkin vielä tulossa jonkun verran. Nyt jännään, kukkivatko kadun päähän siirretyt tarhakurjenmiekat tai viime kesän poisto-operaatioista jäljelle jääneet siperiankurjenmiekat.
Karolle olisi ollut omakin vesikippo täynnä raikasta vettä mutta ilmeisesti ämpärivesi maistuu paremmalta.
Olen tällä viikolla puuhaillut suurimmaksi osaksi sivupihalla. Varjoisilla alueilla on ollut mukavampi kitkeä kuin täydessä paahteessa. Lasten synttärilahjoiksi saamat mesimarja-amppelit istutin muiden mesimarjojen luo pensasmustikoiden aluskasvillisuudeksi. Esikoinen oli mukana istuttamassa omaansa mutta kuopuksella oli tärkeämpää puuhaa. Vanhat mesimarjat talvehtivat tällä kertaa yllättävän hyvin ja kukkivatkin melko runsaasti. Viime kesänä vähiä kasvuun lähteneitä taimia vaivanneet kirpat ovat myös loistaneet poissaolollaan. Nyt onkin toiveissa saada mesimarjoista edes muutama marja maistiaisiksi. Mesimarjojen istutuksen lisäksi päätin vihdoin vaihtaa majapenkin esikoiden järjestystä. Palloesikot kasvattavat loppukesällä niin suuret lehdet, että ne näyttävät suorastaan suhteettomilta penkin reunuskasveina.
Majapenkin esikot uudelleenryhmiteltyinä.
Nostelin paikkojaan vaihtavat esikot isoilla paakuilla ylös, jotta ne eivät häiriintyisi siirrosta. Siirsin ylläolevan kuvan etureunasta vaaleankeltakukkaiset matalammat esikot tummanpunaisen jouluruusun molemmin puolin ja istutin kaikki palloesikot yhteen ryhmään vaaleankeltaisten esikoiden entiselle paikalle. Palloesikoiden ja keltaisen esikon väliin piti siirtää palloesikoiden tieltä yksi luhtaesikko, joten niistä tuli keskelle suunnilleen kolmionmuotoinen ryhmä. Himalajanesikko jäi entiselle paikalleen jouluruusun taakse ja Päivänpesän Katjalta saatu mysteeriesikko siirtyi keltaisista esikoista seuraavaksi ihan kuvan oikeaan laitaan. Nyt mennään tällä järjestyksellä syksyyn saakka, jolloin ajattelin jakaa paria isompaa palloesikkoa ja kokeilla, saisinko ne viihtymään myös jossain toisessa penkissä. Keltaisia esikoitakin voisi koon puolesta pistää palasiksi.
Keijupuutarha näytti lumien sulettua himppasen ränsistyneeltä.
Ruokaryhmä ja aita hajalla, oven edessä kuolleita lehtiä ja katostakin puuttui harja.
Pienen siistinnän jälkeen näytti paremmalta.
Keijut taisivat säikähtää toukokuun lopun ja kesäkuun alkupuoliskon kylmää säätä, sillä siistitystä puutarhasta huolimatta niitä ei näkynyt. Nyt ne ovat kuitenkin palanneet hieman uusittuun puutarhaansa. Siirsin valkovarjohiipan keijupuutarhan takaa nuotiopaikan luo, sillä varjohiippa ei tuntunut oikein viihtyvän sille osoittamallani paikalla. Aika tiheää tuolla kantopuutarhan ja varjokujan rajamailla jo olikin, joten ehkä sille vain tuli ahtaanpaikan kammo. Varjohiipan poiston myötä keijujen talon vieressä ollut portti ei enää näyttänyt luontevalta, joten rakensin sen tilalle aidan ja istutin varjohiipan tilalle keijujen "nurmikolle" levittäytyneen varjorikon. Varjorikot saavat nyt levittäytyä keijutalon taakse ja vallata samalla tilaa joka paikan kansoittavilta lemmikeiltä. 
Keijupuutarhan ympärillä kukkii runsaammin kuin koskaan. Jotain uuttakin sinne on tullut.
Roosa astelee perhonen kämmenellään polkua pitkin, Mimosa haaveilee saniaisen alla.
Vanha keijujen portti oli jatkuvasti rikki; eihän se ollutkaan kuin kolmesta tikusta kasattu simppeli kyhäelmä. Arvoitukseksi on jäänyt se, kuka portin aina rikkoi: Karo, lapset, linnut, oravat, siili vai hiiret? Kaikki yhtä potentiaalisia vaihtoehtoja. Uusi portti on sen verran jykevä, että sen kaatamisesta saan syyttää melkein sataprosenttisella varmuudella perheen kaksijalkaisia tihulaisia. Materiaalina käytin viime kesänä poistetun punaherukan juurakkoa, josta löytyi hieman kääntelemällä ja ylimääräisiä osia poistamalla varsin lupaava käkkyrä. Ulkonäkökin koheni melkoisesti, kun rapsuttelin lahonneet kuoret pois. Portin paikka vaihtui keijupuutarhan toiseen laitaan, johon muodostui nyt sopiva kulku salaperäiseen keijumetsään.
Sinikka löytyy uuden keijumetsään johtavan portin viereltä.
Varjorikot lähempää.
Lemmikkien seasta ei meinaa erottaa lainkaan haltiankukan kukintaa.
Kituva kasvi kannattaa ehdottomasti siirtää johonkin muualle. Keijupuutarhaan toissa kesänä luumutarhasta siirtämäni nimetön haltiankukka teki viime kesänä muutaman kukinnon ja tänä kesänä räjäytti pankin. Se selvästi nauttii aivan erilaisista oloista kuin valkovarjohiippa, joka ei haltiankukan naapurina viihtynyt. Varjohiipan uusi paikka on paljon valoisampi ja kohopenkkinä rinteessä varmaan myös kuivempi. Kilpailuakaan ei vielä juuri ole, sillä penkissä on vain pikkutaimia ja niitäkin hyvin harvassa. Viime syksynä hankittu tarhavarjohiippa talvehti siellä oikein hyvin ja on lähtenyt reippaaseen kasvuun, joten ehkäpä se kuitenkin on varjohiipoille mieluisampi asuinsija. Kukkapankin räjäytystä odotellessa...
Ylhäältä päin saikin haltiankukan kukkarunsauden paremmin näkyviin.
Sitten seuraa pieni tiedotus Ylä-Savon alueella asuville lukijoilleni. Heillä on nimittäin mahdollisuus päästä tutustumaan puutarhaamme sunnuntaina 2.7.-23, kun Ylä-Savon puutarhaseura tekee retken neljään yksityispihaan. Ilmoittautuminen on viimeistään 22.6.-23 ja retki toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 20. Ei tarvitse olla edes puutarhaseuran jäsen. Käykää lukemassa tarkemmin puutarhaseuran tapahtumakalenterista. Pionit hyvin todennäköisesti kukkivat silloin ja moni muu perenna. Nuppujen kehityksestä päätellen muutamia kärhöjäkin saattaa olla kukassa silloin, vaikka ajankohta ei olekaan ihan niitä suosiva. Nyt lähden ulos puunaamaan taas yhden nurkan esittelykelpoiseksi. Iloista viikonloppua!

16 kommenttia:

  1. Sulla jo sinivaleunikko
    kukkii. Ihana laukkameri. Mulla piäni lätäkkö. Ny ei mitää näännyttäviä rojektia jaksa, joten keijupuutarhan entraus onki näille keliille sopivaa hommaa. Toivottavasti puutarhaviaraalu toteutuu.
    T. Navettapiika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se, kun on vain valesinivaleunikko. Se aito sinivaleunikko taitaakin kukkia vasta heinäkuussa. Toinen tarhavaleunikko aukaisi tänään ensimmäisen kukkansa. Yhteiskuvaan niitä ei oikein saa, kun kasvavat monen metrin päässä toisistaan.
      Keijupuutarhan siistiminen olikin muuten näille keleille sopivaa hommaa mutta lentäviä seuralaisia meinasi olla liikaa. Kävinkin tekemässä tuon uuden portin sisällä ja vein vasta valmiina paikoilleen.
      Olisi kyllä kiva, jos puutarhavierailu toteutuisi. Siihen on kuitenkin ehtinyt jo henkisesti asennoitua ja valmistautua. Eikä peruuntuisi reissu myöskään niiltä, jotka haluaisivat käydä tutkimassa kaikki neljä puutarhaa.

      Poista
  2. Keijupuutarha on aivan ihana. Ehkä Nestorikin tykkäisi vierailla keijujen luona?
    Puutarhasi on upean kukkaisa ja rehevä. Teillä ei ilmeisesti ole yhtä rutikuivaa kuin täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nestori on vähän eri mittakaavaa kuin keijut mutta ehkä se ei haittaa. Meillä on ollut vasta viikon verran poutaa, joten ei täällä kuivuus vielä vaivaa. Viime viikollakin satoi kahtena päivänä.

      Poista
  3. Hauskaa kukintaa monessa kohtaa. Kiva yhdistelmä lemmikit ja keijunkukat. Laukat ovat upean näköinen kokonaisuus, tykkään niistä kovasti.

    VastaaPoista
  4. Keijupuutarhan uudistus toi sen suloisuuden taas hienosti esiin. Keijujenkin maailmassa täytyy näköjään tehdä välillä pieniä muutoksia. Portti on oikein upea ja suorastaan menninkäismäinen, kelpaa siellä keijujenkin vaellella. Toivottavasti valkovarjohiippa kotiutuu uuteen paikkaansa ja viihtyy hyvin.
    Kivalta kuulostaa suunniteltu puutarhavierailu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pienet kohennukset tulevat silloin tällöin tarpeeseen myös satumaailmassa. Sinäpä sen keksit: ehkä portista mennäänkin menninkäisten valtakuntaan. Pitääpä laittaa idea hautumaan.

      Poista
  5. Toivottavasti puutarhavierailu toteutuu, harmi kun en ole silloin siskon luona, olisin voinut tulla mukaan. Kituva kasvi kannattaa siirtää, ei siinä mitään menetä, voi vain voittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukkuja, että retkelle ilmoittautuu tarpeeksi väkeä. Kasvin voi tappaa siirtämällä mutta jos se on jo valmiiksi huonokuntoinen, kannattaa kuitenkin yrittää. Yhtä hyvät mahdollisuudet on siihen, että kasvi alkaakin viihtyä ja kukoistaa.

      Poista
  6. Upea joukko laukkoja. Ne ovat kerrassaan upeita ja lisääntyvätkin ihan kivasti kasvupaikallaan.
    Keijupuutarhasi on tosi kiva.
    Mukavaa sunnuntaita. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laukat näyttävät todella lisääntyvän hienosti, vaikka useamman vuoden tätä näkyä saikin odotella.
      Kiitos! Mukavaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  7. Keijupuutarha on kiva, hienon uuden portinkin keijut saivat. Hyvä että kasvitkin löytävät itselleen mieluisia asuinpaikkoja, aina ensimmäinen kohta ei vaan satu vaikka kuinka olevinaan yrittäisi olosuhteet miettiä teoriassa sopiviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei sitä aina tiedä, missä mikäkin kasvi viihtyy. Voi olla niin pienestä kiinni.

      Poista
  8. Keijupuutarha on ihana, toivottavasti vierailu toteutuu ja jotkut onnekkaat saavat nähdä sen livenä!
    Meillä on myös jo melkoinen pallolaukkameri, olen vuosia jättänyt siemenkodat paikoilleen. Nyt joutuu jo kyllä alkaa harventamaan tuota kasvustoa, ettei peitä koko kukkapenkkiä alleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Laukoistakin voi varmaan saada liian innokkaasti levittäytyvän riesan kukkapenkkeihinsä, jos niitä ei vähän suitsi välillä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!