lauantai 24. kesäkuuta 2023

Taivaallinen pesulapalvelu

Meillä oli melkoisen märkä juhannusaatto. Niin märkä, että ihan omalla pihalla kastui yhtä hyvin kuin olisi järveen pulahtanut. Torstaina iltapäivällä alkoi sataa rajulla ukkoskuurolla höystettynä ja yhtä parin tunnin taukoa lukuunottamatta sadetta riitti perjantai-iltaan saakka. Kävin välillä tyhjentämässä niin sademittaria kuin sadevesisäiliöitäkin, jotta eivät tulvisi yli. Vesimittariin kertyi 28 tunnin aikana huimat 62mm vettä (meinaa siis sitä, että maahan tuli yllättäen, pyytämättä ja kohtuullisen nopeasti 62 litraa vettä neliömetrille). Meillä kun maa oli jo ennestään kosteaa, voitte arvata, että määrässä oli vähintään puolet liikaa.
Pisimmälle kehittynyt pioninnuppu ehti tähän vaiheeseen ennen kuin sai kunnon suihkun.
Miten meille sattuikin taas tänä kesänä osumaan tällaiset vesimassat? Tuli jo mieleen, että tässähän pitäisi hiljalleen alkaa markkinoida lähialueiden kuivuudesta kärsiville alueille mahdollisuutta tuoda oma vesisäiliö meidän pihalle täytettäväksi aina silloin kun sääennusteissa povataan edes puolen päivän kuurosateita. Tässä kun alkaa tuntua vahvasti siltä, että se 0,1 millin sateen mahdollisuus heittää meille vähintään 1mm sateen. Nyt kun oli ennustettu nämä reilun vuorokauden sateet (0,1-3mm/tunti), niin todellisuus oli moninkertaisesti sen, mitä ennusteissa yhteenlaskettu sademäärä olisi ollut. Naapurilta kuulin, että jo 15 kilometrin päässä oli satanut vain muutamia pisaroita. Ällistyttävää...
Pioninnuppu kesti paremmin sateen kuin kurjenpolvi 'Birch Double', joka kyllä retkotti jo ennen sadetta mutta ei nyt ihan maata myöten.
Naapureista puheenollen, luulen heidän katsoneen taas ihmeissään ikkunoistaan, kun rahtasin sateessa vesiämpäreitä ympäri pihaa. Keksin nimittäin, että puiden ja pensaiden kastelun lisäksi voisi lannoittaa kärhöt. Oma nokkos-vuohenputki-heinä-kortekäyte ei ole ihan vielä valmista, joten sekoittelin kastelukannuun ihan vain jauhemaista kukkalannoitetta vähän ohjetta tujummalla annostuksella. Märkään maahan kaadettuna se kuitenkin laimenee lisää. En muista, olenko vielä raportoinut tänne blogiin, että kaikki kärhöt ovat lähteneet kasvuun. Tarhaviinikärhö PERNILLE meinasi pitää jännitystä yllä turhan pitkään mutta nyt sekin on lähtenyt reippaaseen kasvuun. Ensimmäisissä maassa talvehtineissa loistokärhöissä on jo nuppuja ja kahdessa kellarissa talvehtineessa avonaisia kukkia. Hyvä hetki siis antaa niille lisäpotkua.
Tänään nurmikon leikkuun jälkeen. Kukkivia kärhöjä pilkistelee oikeassa reunassa. Nuo isot valkoiset.
Yllä olevaan kuvaan sattui myös nurmikkomme ainoa kellastunut kohta ja vielä heti kuvan etureunassa keskellä tyrkyllä. Juuri tuossa on iso kivi alle kymmenen sentin syvyydellä ja muutenkin vähän kehnoa multaa, minkä vuoksi nurmikko lähtee aina kellastumaan siitä jo viikon helteiden jälkeen. Nyt oli satamatta 12 päivää. Kaivoin eilisiltana tuon lähistöltä palasen nurmea ylös tutkiakseni, kuinka syvältä maa oli kastunut. Lapionterän syvyydelläkin oli selvästi märkää enkä siitä syvemmälle viitsinyt itikoiden syödessä edes tutkia. Kyllä nyt luulisi pysyvän nurmikon vihreänä pitkään! 
Ylläolevasta kuvasta näkyivät myös nämä 'Fantasy Creation' -helmililjat (kärhöistä vasemmalle ennen kuunliljoja). Ne piilottelivat sadetta kurjenpolven alla.
Kärhöjen saatua lannoiteannoksensa lorautin maahan istutetuille kesäkukille, ritarinkannuksille ja muutamalle ravinteikkaammasta maasta pitävälle perennalle lannoitevettä. Muutama kannullinen meni myös kesäkukkaruukuille. Siperianpihdan alla rönsyansikat alkoivat kärsiä kuivuudesta mutta jo ne muutamat ämpärilliset, joita torstaina illasta niille kuskasin olivat saaneet ne virkoamaan. Perjantaina vein vielä muutaman ämpärillisen lisää, kun kastelua ei nyt tarvinnut säännöstellä. Sen jälkeen en enää keksinyt, mihin voisin kuskata vettä, joten avasin IBC-kontin hanan ja valutin muutaman sata litraa jorpakkoon. Näyttivät imeytyvän aika nopeasti kuusen juureen.
Kenen nukkapähkämöt näyttävät tältä rankkasateen jälkeen? Tämä on nimittäin selvä merkki siitä, että ne kasvavat liian hyvässä maassa (nämä tulivat kompostimullan mukana).
Tältä näyttävät äärimmäisen kuivassa ja köyhässä kasvaneet nukkapähkämöt saman 62 millin sateen jälkeen. Ei niin minkäänlaista aikomusta retkottaa.
Jossain vaiheessa tuli mieleen, että tässähän olisi hyvä sauma kokeilla, pesisikö kaatosade taimiruukut puhtaiksi. Ruukkujen peseminen on tympeää hommaa silloin kun tekisi mieli kylvää tai koulia ja mälsää se on muutenkin. Odotin, että sade laantuu tihkuksi ja kävin levittelemässä purkit nurmikolle. Karon iltapissityksellä kurkkasin tulosta ja kylläpä näytti siistiltä! Osa ruukuista oli kallellaan, joten niihin oli jäänyt pikkuisen multaa reunaan, mutta muuten oli kyllä hämmästyttävän tehokas tuo taivaallinen pesu.
Taivaallisesta ruukkupesulasta päivää! Ikkunasta otettu kuva.
Ruukut sateen laannuttua. Peseytyivät hyvin, kun leikkaamaton nurmikko piti ne hyvin pystyssä. Tämä konsti menee jatkoon!
Sateen jälkeen: puhtaat ruukut, katuliitumössöä (lapset väittivät, että liidut olivat suojassa sateelta) ja pensaan alla käynyt Karo.
Parina aiempana vuonna meillä on ollut kasvimaalla etanaongelmia. Viime vuonna sain tilannetta jo aika hyvin haltuun ja tänä kesänä luulin olevani voiton puolella, kunnes eräällä iltatarkistuksella löysin laumoittain pikkuruisia pelto- ja valepeltoetanoita mutustamassa samettikukkaa ja tatsoita. Niitä löytyi myös retiisien kimpusta. Keräsin pois kaikki, jotka löysin ja sen jälkeen ehdin tehdä yhden uusintakierroksen ennen näitä rankkasateita. Etanat tunnetusti pitävät sateesta, joten minäpä suuntasin juhannusaaton kaatosateessa etanoita keräämään. Sadannen kohdalla kyllästyin laskemaan ja jatkoin vain minetanoiden nyppimistä. Viikon päästä olisivat syöneet kasvit rangoiksi yhdessä yössä, nyt sain toivottavasti edes suurimman osan pois. 
Kokeilen, pitäisikö valkosipulien kukkavarsisilppu kyssäkaalin turvassa etanoilta.
Parissa blogissa on näkynyt kaurajuuren komeaa kukintaa. Minä kasvatin kyseistä kasvia viime kesänä ensimmäistä kertaa ja talvehtimaan jäi kolme yksilöä. Niistä ainoastaan yksi lähti talven jälkeen kasvuun ja aukaisi tänään ensimmäiset kukkansa. Korkeutta kasville tuli enemmän mitä olin etukäteen kuvitellut mutta sepä ei haittaa. Muuten olemus on sen verran hoikka, että se sopii vallan mainiosti olemaan kapeassa aidanvieruspenkissä. Luin, että se pitäisi kukkiaan auki vain aamupäivästä, joten kuvasin sen heti tänä aamuna. Ja toden totta: puoliltapäivin kukat olivat auki, yhdeltä jo tiukasti supussa. Kerrassaan mainio kellokukka.
Kaurajuuren kukan väri sopii hienosti kukkivaan ruohosipuliin. Karo on taas kyttäämässä kadulle.
Puutarhamme siirtyi sateiden myötä ajanlaskussa lemmikkien jälkeiseen aikaan. Katsoin jo alkuviikosta, että lemmikkien kukinta alkaa hiipua ja kohta ne karistaisivat siemenet ympäriinsä. Harvensin niitä jo silloin pikkuisen mutta helteiden vuoksi en voinut nyhtää kaikkia pois. Muut kasvit saavat niistä kuitenkin vähän suojaa ja varjostavat ne maanpintaakin. Nyt kun satoi, oli hyvä hetki repiä kaikki veks. Yritin saada niitä tällä kertaa mahdollisimman paljon juurineen pois, ettei taas ensi vuonna olisi kolmea kottikärryllistä lemmikkikasvustoa kompostoitavana. Kumpikin kompostori on jo ääriään myöten täynnä mutta onneksi tuollainen hento kasvimassa kutistuu vauhdilla. Joka tapauksessa luumutarhassa on jo monessa kohtaa sen verran peittävää muuta kasvustoa, että lemmikkien määrää voi hyvin vähentää ja samalla keventää omaa ensi kesän työmäärää.
20.6. lemmikkien ensiharvennuksen jälkeen. Alppiruusu 'Mikkeli' ja atsalea 'Tarleena' näkyvät taustalla.
Tänään. Pidän oikeastaan tästä näkymästä enemmän. Ehdin jo kyllästyä lemmikkeihin.
Kuvissa ei oikein erotu tarhakeijunkukka 'Hansien' kukintoja. Mietin vähän viime kesänä ylijäämätaimia vähän sinne sun tänne lykkiessäni, kuinka 'Hansit' mahtavat sopia alueen muuhun kukintaan. Avoimia varten kun oli pakko saada talven aikana kuolleiden kasvien tilalle edes jotain ja olihan tuolla muutenkin vielä aukkopaikkoja. Mitään riidanpoikasta ei ole kuitenkaan vielä tullut, sillä juuri nyt luumutarhassa kukkii vain valkoisia tai hennon vaaleanpunaisia kasveja. Atsaleoista 'Tarleenan' väri on tummin ja sekin osuu itse asiassa melko lähelle 'Hansin' kunnolla avautuneen kukan väriä. Postauksen alkupuolella ollut kurjenpolvi vähän riitelee, mutta se onkin todennäköisesti lähdössä sieltä muualle. En liiemmin pidä sen kasvutavasta.
Etualalla 'Hans', suoraan sen yläpuolella 'Tarleena, vasemmalla taaempana 'Satomi' ja ylimpänä 'Mikkeli'
Tänä vuonna niin atsaleat kuin alppiruusutkin kukkivat ennätyksellisen runsaasti. On pitänyt esitellä niitä jo monta kertaa mutta aina joku muu juttu on kiilannut edelle. Kuvia on kuitenkin otettu ja postaus aloitettu, joten asia ei pääse unohtumaan. Jos ei kesän aikana ehdi niitä esitellä, ovat sitten talven ajankuluksi odottamassa. Alppiruusujen onnistunut siemenlisäyskokeilu sai äitini pohtimaan vakavissaan atsaleojen siemenlisäystä. Niinpä lupasin leikkiä mehiläistä ja pölytin (ennen näitä sateita) 'Tarleenan' kukan 'Satomin' siitepölyllä. 'Tarleenan' oksassa roikkuu nyt lanka merkkinä, jotta löydän oikeat siemenet sitten, jos niitä joskus sinne ilmestyy.
Isorikot kukkivat ensimmäistä kertaa näin runsaina. Kannatti siirtää ne kivikkorinteestä tänne luumutarhaan!
Tahmainen kukinto tarttui Karon poskikarvoihin, kun se kulki perässäni kyttäämässä namia. Ei saanut tällä kertaa, vaikka ilme vähän muuta kertookin.
Tänään piti olla poutapäivä mutta mistähän kummasta juuri nyt osui taas joku pilvenriekale meidän päälle? Aurinko kuitenkin yrittää vähän paistaa pilven raosta, joten tuskinpa tuo sade kauaa kestää. Toivottavasti...

20 kommenttia:

  1. Teidän sademäärä on ollut ihan hurja. Meillä jännitetään, saadaanko milli täyteen tai edes kolme. Nyt illalla ukkosti vähän ja satoi 2,7mm. Se oli iloinen yllätys, vaikka määrä jäi vieläkin noin pieneksi.
    Ihan näppärä pesula purkeille ja ymmärrän, että konsti menee jatkoon.
    Myös kärhöjen lannoitus oli fiksu veto.
    Minäkin kyllästyn lemmikeihin aina loppuvaiheessa ja revin kaikki pois, kummasti siistiytyy yleisilme.
    Sait kerrassaan hyvän kuvan Karosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjalta se tuntuikin. Ihme, miten sadealueet voivatkin kulkea taas näin paikallisesti. Tänään ei onneksi kertynyt kovin kummoisia määriä kun satoi vain puolisen tuntia tihkusadetta. Äsken kyllä alkoi uudelleen, joten saattaahan sitä vielä jokunen milli yön aikana sataa.
      Pitää jatkossakin kytätä rankkasateet ja kiikuttaa varaston hyllyiltä purkkeja peseytymään. Nyt en vienyt kuin eniten käytössä olevat ruukkukoot. Tuli sen verran puhdasta jälkeä, että kyllä kelpaa taas ensi keväänä taimia kasvatella.
      Lemmikit kasvavat yllättävän korkeiksi ja peittävät kaiken alleen. Kukkiessaan ovat nättejä mutta kukinnan jälkeen todella rumia. Nyt niitä alkoi olla jo sen verran paljon, että pakko alkaa kitkeä tarkemmin niitä pois. Muuten eivät mahdu ensi keväänä mihinkään kompostoriin.

      Poista
  2. Yritähän ohjata hurjia sateita tännekin päin, sillä täällä sadetta ei tule vaikka ” sarvella imisi”. Isot saderintamat purjehtivat taas, kuten viime kesänäkin, asuinpaikkamme ohi.
    Mainio kuva Karosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti olen yrittänyt ties minkälaisia manauksia ja uhkailuja, jotta sateet ohjautuisivat johonkin muualle. Ei näytä toimivan. Varmaan pitää kehitellä joku antisadetanssi. Alkaa pikku hiljaa riepoa tämä jatkuva märkyys. Onneksi aurinko sentään tuntuu paistavan enemmän kuin viime kesänä, niin pääsee edes ihan pintamaa vähän kuivahtamaan sateiden välillä.

      Poista
  3. Voihan ihmetys noita teidän sateita! Tuo määrä vastaa meidän puolen vuoden sademäärää kesäkaudella. Käsittämätöntä. Jos sen pystyisi jotenkin ohjaamaan muualle, luulen, että moni maksaisi siitä. Voisit rikastua sateenjärjestäjänä.
    Täällä voi puolestaan turvallisin mielin jättää kaiken mahdollisen nurmikolle lojumaan ja olla lähes satavarma siitä, että tavarat pysyvät rutikuivina. Hyvä keino kyllä tuo ruukkupesu, täytyy muistaa syksyllä, kun sadekausi täällä yleensä alkaa!
    Karolla on ihana ilme <3 Olisiko ehkä namien ennakointia tuo lipaisu? :-D Ja märkä Karo <3 <3
    Ransu nautti torstaiaamun sateen jälkeen ihan täysillä, meni märkään pitkään heinikkoon päikkäreille ja tuli sieltä niin tyytyväisenä turkki aivan märkänä takaisin. Se ei yhtään tykkää kuumuudesta ja tykkäisi oikeastaan tihkusateisesta säästä eniten, hassu kissa. No, norjalainen.
    Toivottavasti siellä ei pahoja lakoamistuhoja tullut. Hurja tuo rankkasadekuva! Toivotaan nyt, että saatte kaksi aurinkoista viikkoa. Meille kaksi sadeviikkoa olisi tilauksessa, tai vähintään muutama päivä kunnon sateita.
    Ihanat nuo Hansit, sitä täytyy hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, käsittämätöntä kerrassaan. Viime kesän jo kokeilin manata sadepilviä ihan minne tahansa muualle ja kyllä juhannusaattonakin aika monta kertaa mielessäni luudalla huiskin pilviä etelämmäs. En ole vielä tähän mennessä onnistunut moisessa, joten taitavat jäädä ne rahat tienaamatta.
      Ei tullut onneksi kovin pahoja lakoontumisia. Herkimmin lakoontuvat kasvit ovat toistaiseksi sen verran matalia, että pysyivät suht hyvin pystyssä. Seuraavia rankkasateita varten pitänee laittaa tukikeppejä ja naruja. Minun puolestani voisi tulla vaikka neljä poutaista viikkoa. Luovun ilomielin jokaisesta taivaalta tippuvasta pisarasta, jos tiedän, että ne siirtyvät sellaisille paikkakunnille, joissa niitä pisaroita oikeasti kaivattaisiin.
      Ihan varmaan Karo kuvitteli saavansa namin. Se on jotenkin sillä oletusajatuksena jatkuvasti. Märkä Karo muuten haisee ihan märältä villasukalta. Söpömpi siis kuvissa kuin livenä. Hyvä, että teillä satoi edes sen verran, että Ransu sai otettua kauneusunet viileässä heinikossa.

      Poista
  4. Johan on melkoiset sademäärät. Mielelläni ottaisin edes osan tuosta määrästä. Ei ihme, että puutarhasi näyttää rehevältä ja hyvinvoivalta. Fiksu idea lannoittaa kärhöjä. Yhtä fiksua myös laittaa purkit ja purnukat sateeseen peseytymään. Pottien peseminen on tympeää puuhaa, jää yleensä syksyn viimetippaan.
    Kitkin aamupäivällä lemmikkejä muutamalta alueelta. Ne lähtevät juurineen kevyesti kiskaisemalla kuivasta maasta. Samalla rapisee siemeniä takaamaan seuraavan kesän kukinnan. Näkymä siistiytyy samalla, kun ruskeaksi kuivuneet lemmikit saa pois muiden kasvien joukosta. Olen antanut niiden olla näin pitkälle, koska ajattelin niiden osaltaan suojaavan muiden kasvien tyveä paahteelta.
    Karo hoitaa uskollisesti vahtikoiran tehtävää. Muistathan pitää sen näkymän kasveista vapaana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän taisi osua useampikin saderintama yhtä aikaa. Toisaalta ehkä niin oli parempi kuin että olisi satanut kuuron-pari päivässä viikon ajan. Silloin olisi joka paikka jatkuvasti märkänä ja homeet sun muut iskisivät helpommin (se huomattiin viime kesänä). Olen yrittänyt muistaa lannoittaa kärhöjä näin alkukesällä edes kerran, jotta ne jaksaisivat kasvaa ja kukkia runsaasti. Nyt kun sadevesitynnyreitä oli joka tapauksessa tyhjennettävä, niin oli hyvä sauma kantaa lannoitevettä.
      Minä pesen yleensä ruukut vasta silloin kun niitä tarvittaisiin. Ja joka ikinen kerta se on yhtä tympeää. Nyt saa hakea puhtaat ruukut varastosta ja pääsee saman tien mielekkäämpiin hommiin. Vielä kun saisi aikaiseksi pyyhkäistä varaston hyllyt kostealla rätillä, niin olisipa luksusta.
      Pienemmät lemmikit lähtevätkin helposti, varsinkin jos multa on muhevaa. Luumutarhassa kun on vielä vähän kesken tuo maan parantaminen, niin isommiksi ehtineet vanhat yksilöt olivat paikoitellen melko tiukassa. Pitäisikin jonain päivänä kantaa niiden poistosta jääneisiin kuoppiin kompostimultaa, niin maa saisi taas pikkuisen parannusta. Tiheä kasvillisuus selvästi suojaa kuivumiselta, joten oli sinultakin ihan hyvä veto jättää lemmikkien kitkentä myöhemmäksi. Juuri ennen sadetta kun ehtisi kitkeä, menisivät kaikki pisarat säästettäville kasveille. Meillä tosin tuli tuota vettä sen verran reilusti, että lemmikkien mukana poistuneet litrat eivät tuntuneet missään.
      Karon näkymät kadulle tuskin peittyvät tänä kesänä, vaikka olen istuttanut aitaa vasten muutaman salkopavun ja herneitä. Aidan takana taas on naapurien piha enkä usko, että hekään juuri tuohon linjalle mitään istuttavat.

      Poista
  5. Hyvä idea laittaa purkit kaatosateeseen peseytymään. Purkkien pesu ei ole niitä puutarhatöitä joita rakastaisin erityisen suuresti. Olipa kunnon vesiryöppy. Meillä on saatu vettä mutta pieniä aikoja kerrallaan eikä yhtä runsaasti. Lemmikit ovat kivoja mutta niiden kitkeminen on vähän rasittavaa, nyt jäi liian myöhäiseksi ja ensi vuonna kukkivat takuulla entistä runsaammin, pitäisi ottaa pois kukkivana niin se vähän hillitsisi kasvua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä on sitten useampia, jotka eivät nauti purkkien pesusta. Kaatosade hoiti homman sen verran helposti ja tehokkaasti, että aion ottaa sadepesun tavaksi aina kun on pestäviä ruukkuja.
      Lemmikkien kitkentä on jokavuotinen urakka, vaikka kitken osan taimista jo keväällä pieninä pois. Jotenkin sitä ei vain osaa ajatella, mikä määrä olisi riittävästi tuomaan kunnon kukinnan mutta vain sopivasti pois revittävää tässä vaiheessa kesää. Lemmikkejä repiessäni tulin siihen tulokseen, että yksi taimi puolen metrin välein riittäisi vallan mainiosti tuomaan runsautta ja kukintaa alkukesään. Yleensä yritän kitkeä lemmikit pois siinä vaiheessa kun siemenkodat ovat vielä vihreitä. Niin ne eivät karise ihan niin runsaasti joka puolelle.

      Poista
  6. Ei se hyvä sekään, että vettä tulee kovalla rytinällä ja paljon. Ainoastaan taimipotit puhdistuivat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ole, ei. Monen kasvin lehdet menivät multaroiskeista likaisiksi ja joka puolella näkyi nuokkuvia kasveja. Onneksi aika moni on noussut jo takaisin ylös. Ruukkupesulana kaatosade toimi mainiosti.

      Poista
  7. Teillä on tosiaan tullut vettä, ja sitten toisaalla vettä ei taas tule. Meillä on tänä vuonna aika kuivaa. Liian vähäisiä sateita on täällä ollut, joten muutama puu jo kellastuttaa lehtiään. Ei kovin usein niin täällä käy kesäkuussa. Osa puutarhasta silti voi suhteellisen hyvin, mutta ei enää kauan, ellei vettä ala sataa säännöllisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti seuraavat sateet osuisivatkin paremmin sinne missä aletaan kärsiä kuivuudesta. Meillä on maa ihan läpimärkää, joten pisaraakaan ei enää kaivattaisi tänne.

      Poista
  8. Onpa teillä vettä riittänyt. Omaankin pihaan tuli useampi kunnon kuuri mutta ei sentään tuossa määrin. Onnellinen sai sateesta näemmä olla kun vertaa monen muun rutikuivaan pihaan vaikka olisi hieman aurinkoisempikin keli voinut juhannukseksi kelvata. Näppärä tapa pestä purkkeja, pitääpä yrittää kokeilla kun sopiva sadekeli joskus osuu. Karo on niin söötti, tärkeä tehtävä on hänelläkin vahtia. Meidän pihakoira on ehkä hieman turhan äänekäs seuralainen mutta onpa ainakin joku innokas aina pihalle mukaan lähtemässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä näyttää juuri tähän kohdalle aina jostain riittävän, vaikka jo lyhyen matkan päässä kärsittäisiin kuivuudesta. Nyt en oikein jaksa olla edes onnellinen näistä sateista. Olisi kiva, jos maa pääsisi edes jossain välissä kuivumaankin. Purkkien pesuun sentään rankkasade oli hyvä.
      Karo ei paljoa hauku, ellei joku vieras (tai usein ihan tutut naapuritkin) tule pihaan. Eikä se välttämättä edes huomaa tulijoita, jos keskittyy namien etsimiseen nurmikolta.

      Poista
  9. Eivät käy tasan onnen lahjat, kun sateesta on kyse. Kummallisesti sadekuurot keskittyvät tietyille alueille ja toiset kärsivät kuivuudesta. Meillä on saatu ihan mukavasti vettä, mutta ei sentään tuollaisiin lukemiin ole päästy lähimainkaan. Taimipottien pesu todellakin tympäisee joka vuosi, joten sinun taktiikkaa aion minäkin kokeilla, kun sadekausi joskus koittaa. Viime kesänä vein ison osan ruukuista mökille, kun siellä sai järvestä nostettua vettä mielin määrin, mutta itsehän ne purkit silloinkin piti pestä. Lemmikit on kitketty ronskilla kädellä, aika paljon minäkin kiskoin juurineen, kyllä sieltä aina ne siementaimet seuraavana vuonna tulevat. Toivotaan onnea alppiruusuristeytyksillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa ihan kuivuudesta kärsivien alueiden puolesta kun itse saa kastella hanskat (ja kaikki muutkin vaatteet) harva se päivä. Ei vaan ehdi maa eikä rikkaruohot kuivahtaa missään vaiheessa niin kuivaksi, ettei kastumatta selviäisi kitkemisestä.
      Suosittelen todella tuota sadepesua. Paljon mukavampi ne purkit oli levitellä nurmikolle sateen pestäviksi kuin hinkata itse. Samalla multajäämät valuvat nurmikolle eikä tarvitse pestä tiskiallasta purkkien pesun jälkeen. Pesuaineita tuossa ei voinut käyttää mutta enpähän käyttäisi niitä muutenkaan. Tosin nyt kun vesi ei ollut kuumaa, saatan vielä ennen kylvöjä käyttää purkit kuumavesikylvyssä, niin ei varmasti tule mitään tuholaisia tai tauteja riesaksi. Se on kuitenkin helppo ja siisti homma verrattuna mullan hinkkaamiseen röpelöisistä purkkien pohjista.
      Lemmikkejä kitkiessään ei kyllä tarvitse varoa, nyhtääkö taimet vahingossa juurineen. Uusia taimia ilmestyy joka tapauksessa moninkertaisesti sen mitä tarvitsisi runsaaseen kukintaan.
      Kiitos!

      Poista
  10. Olipa hyvä keksintö viedä kukkapurkit sadevesipesuun pihalle!
    Kyllä nyt vähän voisi ohjailla noita sadepilviä, meillä satoi juhannuksena 8mm ja se on koko kesäkuun sademäärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukut peseytyivät kuin itsestään. Mielelläni antaisin vaikka kaikki sateet muualle. Tänäänkin heitti ihan yhtäkkiä kunnon rankkasateen päälle kesken kitkemisen. Vartissa tuli pari milliä vettä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!