tiistai 20. kesäkuuta 2023

Sammalleimujen kukintaa

'Candy Stripes' ja itsekseen sekaan eksynyt pinkki.
Meillä sammalleimut ovat vasta nyt komeimmassa kukassaan, sen verran etelärannikkoa pohjoisempana ollaan. Näyttävimmät kasvustot ovat kivikkorinteessä, johon istutin sitä ensimmäisenä ennen kuin älysin istuttaa lisää muuallekin. Aivan näinä päivinä sammalleimujen rinnalle liittyvät kangasajuruoho ja keltamaksaruoho, joten väriä riittää.
Kivikkorinteessä on pinkkiä sammalleimua ja 'Candy Stripesia'. Rinteen lopussa on ihan pieni valkoinenkin, josta kuva postauksen lopussa.
Sammalleimujen kaverina kukkii nyt patjarikkoa ja yksi amerikanvuokko (aika ylhäällä, löydättekö?). Keskellä myyränsyömä patjaharso.
'Candy Stripes' patiopenkissä.
Viimeisimmät sammalleimuistutukseni ovat kärhökaaripenkissä kompostorille ja kasvihuoneelle johtavan polun molemmin puolin. Sinne lykin vain epämääräisen kasan versoja joko juurilla tai ilman, joten väritkin menivät vähän sekaisin. Yhden valkoisen sain kaivettua kukkivana välistä erilleen mutta ehkä koetan syksyllä jakaa pahiten sekaisin menneitä kohtia ja toivon, että saan eri värejä vähän eroteltua toisistaan. Tyhjää tilaa on vielä pikkuisen, joten sammalleimuja on joka tapauksessa lisättävä tänne.
Etualan sammalleimut erottuvat kyllä tässä kuvassa hieman paremmin kuin polun vasemman puolen harvempi kukinta.
Polun oikealla puolella on sekaisin kahta eri pinkkiä sekä pieni alku valkoistakin.
Pinkit. Kivikkorinteessä on tuota vaaleamman punaista.
Vasemmalla puolella kukkii ainoastaan tummemman pinkkiä ja valkoista. Niiden takana bellistä ja tummanpuhuva maksaruoho 'Jose Aubergine'.
Kärhökaaripenkin valkoisessa sammalleimussa on punainen keskus.
Tarhavaleunikko piti kuvata (taas). Taustalla äskeisen polun sammalleimut.
Aiheen vierelle saa eksyä yhden ratamoverkkoperhosen verran, joka löytyi hyvin ratamoisesta kohdasta nurmikkoamme.
Kivikkorinteen valkoisella sammalleimulla on keltainen keskusta.
Tässä sammalleimuja ihastellessa on tullut mieleen, että pitää hankkia vielä joku liila/sininen värikimaran jatkoksi. Blogeissa on alkukesän mittaan näkynyt pariakin erilaista, jotka on nyt lisätty aina vain pitenevälle hankintalistalle.

16 kommenttia:

  1. Kyllä on kauniita! Sammalleimut tuovat iloa ja väriä puutarhaan.

    VastaaPoista
  2. Sammalleimut kukkivat pitkään ja näkyvät kauas eli niistä saa iloa näkymiin. Kuva kivikkorinteestä on hieno, tuosta saavat tiellä liikkujatkin iloita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihme olisi, jos eivät näkyisi, kun kukkivat niin runsaasti, ettei lehtiä näy lainkaan väleistä. Kiitos! Meidän umpikadulla ei paljoa väkeä liiku mutta onhan tuosta ainakin naapureille iloa.

      Poista
  3. Tykkään tosi paljon sammalleimuista ja yleensäkin kivikko- ja maanpeitekasveista. Ihania kukkamättäitä ja värien ilotulitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin hienot maanpeitekasvustot. Olen niitä aina ihaillut.

      Poista
  4. Sammalleimut ovat taattu väriläiskä kukkiessaan. Kivikkosi on oikein edustava ilmestys. Omiani kohtelin liian kaltoin helteessä siirrellen ja lopulta taisivat vain hautautua maamassojen alle kun en raaskuja enää ehtinyt/jaksanut alkaa pelastaa. Yhtä laatua sentään muutamassa kohtaa edelleen kasvaa. Hieman saisivat ruohoille vaan laittaa enemmän kampoihin, ei ole paljoa ärsyttävämpää puuhaa kuin nyppiä sammalleimujen välistä tunkevia ruohotupsuja ja muita rikkoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sammalleimujen kukinta on suorastaan yltäkylläinen kun lehtiä ei näy välistä lainkaan. Aika harva maanpeitekasvi pystyy pitämään kunnolla puolensa heiniä vastaan eikä sammalleimu tee siinä poikkeusta.

      Poista
  5. Sammalleimut kyllä kukkivat nimensäveroisesti leimuten 🤩 jännä että itselläni on vasta yksi kun ne ovat niin ihania 😂 Tuo Candy Stripes on aivan uskomattoman ihanan värinen! 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Enpä tullut itse edes ajatelleeksi nimen yhteyttä loisteliaaseen kukintaan. Minä luulin pitkään, että sammalleimut olisivat joko rähjäisen näköisiä kukinnan ulkopuolella tai vaatisivat kevätauringolta suojaamista mutta nehän eivät näytä vaativan oikeastaan mitään.

      Poista
  6. Sammalleimut ovat kyllä ihanan pirteitä väriläiskiä tähän aikaan! Meillä on nykyään vain lilaa kivenkolossa, voisikin hankkia sille uusia kaverita. Mulla on muuten josku ollut muitakin, mihinkähän ovat kadonneet?? Hukkuneet varmaan suurempien kasvien jalkoihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat. Juuri nyt ei kukikaan oikein mitään noin näyttävästi. Liila olisi ihana saada tännekin.

      Poista
  7. Kivikkorinteesi on niin hyvän näköinen. Tykkään kovasti.
    Sammalleimut ovat aika helppoja ja upeita kukkiessaan. Minulla on voimakasta pinkkiä ja Candy Stripesiä. Kukinta on kummaltakin lähes ohi. Kuivuudella on osansa, vaikka sammalleimut melko hyvin pärjäävätkin kuivina kesinä. Tarkoitus on hankkia lisää eri värisiä sammalleimuja, mutta lienee parempi odottaa kosteampia säitä. Istuttaminen ei tässä kuivuudessa kannata, enkä halua enää enempää kasteltavia purkkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on jo alkanut selvästi kypsyä, vaikka loppupäässä onkin muutama aukkopaikka helminukkajäkkäröiden poiston takia. Uudet taimet ovat vielä niin pieniä, etteivät täytä koko aluetta.
      Yllätyin, miten helppoja sammalleimut ovatkaan. Minulle oli jäänyt jostain käsitys, että ne eivät sietäisi suoraa auringonpaahdetta varsinkaan keväisin, mutta sammalleimut ovat osoittaneet luulot vääriksi. Toisaalta, kyllähän ne kasvavat kallioisilla rinteilläkin, jossa ei varmasti ole minkäänlaista suojaa.
      Meillä satoi muutaman tunnin aikana 17mm, sitten tuli parin tunnin tauko ja nyt sataa taas melkein kaatamalla eikä ennusteen mukaan pitäisi tauota ennen kuin lauantaina aamuyöstä. Toivottavasti teillekin yltäisi kunnolla sadetta. Siirtelin, istutin ja jaoin äsken muutamia kasveja sateenrakosessa ja tyhjensin täysiä vesiämpäreitä puiden ja pensaiden alusille.

      Poista
  8. Sammalleimut o eherottomasti yksiä suasikkiani, pitkän ja näyttävän kukinnan takia. Tosin ny kuivuuren takia piti tyytyä pikkuusen lyhempähän kukintahan. Voin tuara sun portahille sinistä sammalleimua nii palio ku haluat. On tarkootus johonaki vaihees tulla käymähän Kuapios asuvan poijan tyänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos todella paljon tarjouksesta! Otan sen ilomielin vastaan ja jos vain meillä on jotain sellaista mitä itse haluaisit, niin eiköhän jakopala järjesty. Laitan sinulle sähköpostia.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!