tiistai 27. kesäkuuta 2023

Alkukesän kärhöt kukassa

Alkukesän kärhöpostaus on odotellut sitä hetkeä, että kaikki potentiaaliset kärhöt olisivat kukassa. Muiden puolesta postauksen olisi voinut tehdä jo viikko sitten mutta tarha-alppikärhö 'Purple Dream' antoi odottaa itseään. Eikä se lopulta päässyt tähänkään postakseen kukkivana, sillä kyllästyin odottamaan. Se kasvaa melkein täysvarjossa, mikä näyttää hidastavan kummasti vauhtia. Riittääpähän kukintaa pidemmäksi aikaa.
Tarha-alppikärhö 'Pink Dream' kasvaa valoisalla ja lämpimällä paikalla, joten se ei turhia viivytellyt.
'Pink Dream' kukki tänä vuonna jo ihan mukavasti mutta kukat levittäytyivät aika laajalle alueelle. Aidan edusta on "vaiheessa".
Vaiheessa on myös 'Purple Dream'. Nuput vain pullistuvat pullistumistaan mutta eivät poksahda auki.
'Purple Dream' kasvaa majapenkin kärhömajassa yhdessä neljän alppikärhön kanssa. 'Purple Dream' on majan oviaukon oikealla puolella ja sitä vastapäätä on tarha-alppikärhö 'Albina Plena'. Majan sivu- ja takaseiniä verhoaa äitini puutarhasta pöllityt kolme sinisen alppikärhön siementainta, joista kaksi on kukassa. Tai oikeastaan niiden kukinta alkaa jo olla ohi kun piti odotella sitä purppuraunelmaa. Tässä kuitenkin kuvia niiden kahden parhaasta kukinnasta.
Penkin etureunan kohdalle istutettu kärhö teki vain muutamia kukkia, suurin osa kukista kuuluu taaemmas istutetulle kookkaammalle kärhölle.
Maja olisi paljon vehreämpi, jos olisin toissa talvena huomannut suojata kärhöt jäniksiltä. Ne parturoivat kaikki alppikärhöt puolen metrin sängelle. Olen kuitenkin vakuuttunut, että kesän mittaan majan seinät ovat ainakin lähestulkoon vihreät. Tarkkaan jos kuvaa katsoo, niin penkin keskikohdalla olevan heinäseipään vasemmalla puolella näkyy sinisiä kukkia ja penkillä olevan lyhdyn yläpuolella useita kärhön versonkärkiä. Enää puolisen metriä ja versot koskettavat toisiaan.
Tässä perussinisen kukintaa lähempää. Kaksi vasemmanreunimmaista kukkaa ja muutama nuppu kuuluvat toiselle kärhölle.
Kuvassa sävyero ei oikein näy, mutta oikeanpuoleinen on se tavallisen sävyinen alppikärhö ja vasemmalla tummempi.
Muistan, kun viime keväänä pari teistä ihmetteli ainokaisen kukkivan alppikärhön tummaa sävyä. En itse silloin kiinnittänyt asiaan huomiota, vaan ajattelin, että kuva vääristää väriä. Nyt kun kaksi eri kärhöä kukki yhtä aikaa, huomasin, että se viime keväänä kukkinut yksilö on totta tosiaan tummempi ja toinen sellainen tavallisen vaaleansininen. Vertasin useampia kukkia ja seurasin kärhöjä kukinnan edetessä mutta ero ei tasoittunut missään vaiheessa. Perussinisen alppikärhönkin geeneissä siis voi olla sen verran vaihtelua, että se näkyy jälkeläisissä. Mielenkiinnolla odotan kolmannen kukintaa. Majan seinillä ei ole tilaa viidelle reippaasti kasvavalle alppikärhölle, joten todennäköisesti se haileamman sininen yksilö joutuu jossain vaiheessa tekemään tilaa muille. Nyt kun taimet ovat vielä pieniä, ne mahtuvat kiipeilemään yhdessä. Peittävätpähän majan vähän nopeammin.
Tummempi kärhö aamuauringossa.
Majassa on myös sinisiä raikastamassa (ja geenejään mahdollisiin siementaimiin sotkemassa) 'Albina Plena'. Tosin tämän yksilön pistokastaimi vain ja vajaan metrin korkuinen vasta.
Tässä se vanhempi yksilö koko komeudessaan. Se on vihdoin peittänyt seinäkkeensä melkein kokonaan ja piilottanut kompostorit taakseen.
Kellarissa talvehtinut loistokärhö 'Beautiful Bride' kuuluu ehdottomasti tähän postaukseen. Sen kukat ovat suunnilleen ruokalautasen kokoiset.
Kellarissa talvehtineista kärhöistä myös 'Evijohill' teki yhden kukan, mutta siinä oli ilmeisesti pakkasvioitusta tai jotain, sillä vain puolet terälehdistä avautui normaalisti. Puolet jäi minikokoisiksi eikä niiden värikään ollut ihan sitä mitä piti. Kärhö on kuitenkin muuten hyvävointinen ja uskon sen tekevän kukan tai pari vielä loppukesällä kunhan nyt ensin juurtuu rauhassa paikoilleen. 'Beautiful Briden' kaikkia nuppuja en raskinut katkoa, mutta eipä se ole ennenkään haitannut kärhöjä. Nyt on ollut kosteutta niiden juurtua. Eksytään vielä pikkuisen pääaiheen ulkopuolelle. Alkukesän kärhöjen kukinta on hiipumassa mutta ensimmäiset pionit aloittelevat kukintaa.
Aurinkopenkin pionit ehtivät ensimmäisenä. Vasemmalla oma siemenkokeilu muutaman vuoden takaa (täällä juttua siitä) ja oikealla nimetön, melkein valkoiseksi haalistuva kaunotar.
Laitettakoon välikevennyksenä seuraavaksi sunnuntai-iltapäivän sadealueen raja. Lähdin käväisemään liiterivarastossa ja sinne mennessäni ihmettelin, mistä on tullut vesipisaroita laatoitukselle. Lapsetkin kun olivat olleet jo pitkään sisällä leikkimässä. Kävelin eteenpäin ja sain kasvoilleni muutamia pisaroita. Pari metriä taaempana ei niin mitään. Kutsuin lapsetkin todistamaan sateen ja poudan rajamaastoa ja siinä hetken aikaa ehdimme huvitella kävelemällä sateeseen ja pois ennen kuin pisarointi loppui. Vaikka vettä on satanut tänä kesänä useammankin viikon tarpeiksi, niin tällainen sade oli ihan hauska ilmiö.
Tuolla sataa, täällä ei. Ristikit kukkivat vähän vaisusti tänä vuonna.
Ja tiedättekö mitä? Nyt kun pionit alkavat kukkia, sateita näkyy ennusteissa joka ikiselle päivälle. Suurimmaksi osaksi onneksi vain niitä nolla-pilkku-jotain kuuroja mutta eiköhän niistäkin ihan kunnon rankkasateet kehity, kun pilvet lähestyvät. Oi voi. Jätetään verkkokalvoille ja mieleen vesisateita hurmaavampi näkymä näkymä keijupuutarhasta. Sieltäkin on lemmikit revitty pois mutta se ei vähentänyt keijujen puutarhan satumaisuutta yhtään. Oikeastaan itse keijujen talo piiloutuu nyt satumaisesti kukkapilven alle. Pian keijut saavat kukkasateen yllensä, kun varjorikkojen ja haltiankukan kukat alkavat varista.
Keijupuutarhassa on oikea satujen kukkakatto.
Näihin tunnelmiin on hyvä lopettaa.

18 kommenttia:

  1. Kylläpä on keijukaisilla upea katos! Miten sopiva yhdistelmä taloa reunustamaan. Alppikärhöt jäävät ihailussa helposti suurikukkaisten jalkoihin, mutta niiden kasvunopeus korvaa kukkien koon. Toisaalta ne ovat monin verroin luonnonmukaisempia meidän oloissamme ja juurikin tuollaisen ihanan majan seinäkkeinä mitä parhaita! Vein juuri muutama viikko sitten vaaleanpunaisen ja sinisen alppikärhön taimet mökille, katsotaan viihtyvätkö aidossa metsäympäristössä yhtä hyvin kuin puutarhassa. Sade ja pionin kukinnot eivät ole paras pari ja miten usein ne sattuvatkaan samaan aikaan! Eilen illalla virittelin muovin kukintojen päälle ja pyykkipojilla varsiin kiinni. Hyvin suojasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keijupuutarhassa on juuri nyt ihana tunnelma. Saisipa itsellekin yhtä ihanan katoksen.
      Alppikärhöjen huono puoli on se, että ne pitää suojata jäniksiltä talveksi. Verkkojen virittely ei ole yhtään mukavaa mutta se on pakko, jos meinaa ihastella kärhöjen kukintaa. Mökkiympäristöösi alppikärhöt sopivatkin upeasti.
      Pionien kukinta-aikaan tosiaan osuu usein sateet. Täällä on tänä kesänä satanut jo niin paljon, että voisi olla säännön vahvistavan poikkeuksen vuoro. En haluaisi itse viritellä sateensuojia pioneille mutta laitan tuon sinun konstisi mieleen, jos näyttää tulevan pidempikestoisia sateita tai kunnon rankkasateita juuri parhaimpaan kukinta-aikaan.

      Poista
  2. Onpa ihania tunnelmia alusta loppuun. Kärhösi ovat niin kauniita, tarha-alppikärhöt ovatkin kauneimmasta päästä.
    Voi sentään, toivottavasti sateet nyt kiertäisivät teidät. Hauska tuollainen sateen reuna!
    Ihana keijukaispuutarha vain kaunistuu koko ajan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän enemmän loistokärhöistä mutta mielelläni noita alppi- ja tarha-alppikärhöjäkin katselen. Onpahan kukintaa jo ennen isokukkaisia komistuksia.
      Sateen reuna oli ensimmäinen sateeseen liittyvä hauska asia tänä kesänä. Onneksi sateiden välillä on sentään ollut aurinkoista eikä koko ajan pilvistä.
      Kiitos! Alkukesä taitaa olla keijupuutarhassa parasta aikaa. Siellä ei taida olla juuri mitään loppukesällä kukkivaa ihan vieressä.

      Poista
  3. Kauniisti kukkivat alkukesän kärhösi ja sinulla onkin niitä jo useita. Minäkin olen hurahtanut enemmän jalokärhöihin. Ehkä niiden arvaamattomuus ja oikullisuus tuo juuri kaivatun ja jännittävän lisämausteensa niiden kasvatukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Isokukkaisissa kärhöissä vaan on sitä jotain. Ainakin täällä päin ne keräävät edelleen ihmetystä, sillä niitä pidetään talvenarkoina eikä uskalleta edes kokeilla kasvattamista. Minusta ne eivät ole lainkaan hankalia, vaikkakin pitää tietää niiden pienet oikut pärjätäkseen niiden kanssa.

      Poista
  4. Pionien kukinta ja sade toistuu lähes joka vuosi. Meillä tämä vuosi on poikkeus, ei ole satanut päiväkausiin ja ne lirut mitä taivaalta tullut, eivät ole saaneet kuin pettyneeksi. Hienosti kasvatetut kärhöt, Pink Dream on aiva ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä se todellakin näyttää olevan niin. Uskon, että teilläkin vielä ehtii sataa ennen kuin pionit ovat kukkineet. 'Pink Dream' on suloinen ja 'Purple Dream' on aivan yhtä ihana kunhan lähtee aukeamaan. Eilen ensimmäinen nupuista oli jo lähtenyt raottumaan, joten ehkäpä saan siitäkin pian kuvia.

      Poista
  5. Kärhökuulumisia on aina kiva lukea. Sateet ovat olleet tarkkarajaisia täälläkin, mutta harvoin pääsee omassa pihassa katsomaan noin selvää sateen rajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään törmännyt omalla pihalla ihan noin selvään sadealueen rajaan. Autolla ajaessa on useammankin kerran huomannut, kun kuiva tie onkin yhtäkkiä märkä tai päinvastoin.

      Poista
  6. Keijupuutarha on sanan mukaisesti satumaisen kaunis. Keijuilla on omanlaisensa hanami.
    Tummasävyinen alppikärhö on tosi hieno. Purple Dream kukkii yleensä hyvin pitkään. Nyt näyttää helle uuvuttavan senkin voimavarat.
    Ihan kiva, että osa sateista jää sinun puutarhassasi puolittaiseksi. Jospa ne toiset viisi pisaraa satoivat tänään tänne, enempää ei tullut. Kärhösi ainakin selvästi tykkäävät saatuaan vettä tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen keksit! Ei tullut itselleni hanami edes mieleen mutta nyt kun asiasta mainitsit, niin kyllähän nuo rikot ja haltiankukka ihan kirsikkapuista minimittakaavassa kävisivät.
      Kerrannaisilla kukinta kestää mukavan pitkään. 'Purple Dream' sai tänään ensimmäiset kukkansa auki ja samantien kaatosateen niskaansa. Luulen, että sadevesistä määräävä taho oli sitä mieltä, että meille piti roiskaista tänään eilisenkin päivän sateet niskaan. Oli taas yhdenlainen vedenpaisumus, mutta onneksi vasta pari tuntia ennusteita myöhemmin, niin ehdin käydä kitkemässä ennen kuin kaikki oli taas ihan läpimärkää. Voi olla, että minun lisäkseni muutama muu kasvi alkaa pian osoittaa mieltään jatkuvasta märkyydestä.

      Poista
  7. Varjorikoista syntyy kaunis vaaleanpunainen kukkapilvi keijukaisille. Pitääpä yrittää muistaa että tuota voisi johonkin kohtaan omaakin pihaa yrittää hankkia. Kärhöistä on tulossa vehreä maja. Kasvavatpa nyt varmasti tuuheampina kun joku muu raaski parturoinnin rohkeasti miettimättä suorittaa 😁. Ehkä ei silloin hymyilyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjorikko on todella kiva kasvi. Minulla on sitä nyt kahdessa kohdassa ja kummassakin kukkivat yhtä upeasti.
      Löysit sitten positiivisia puolia rusakoiden tihutöistä! Tottahan se on tuokin, vaikka alppikärhöt kyllä tuppaavat tuuheutumaan ihan hyvin itsekin. No, jatkossa muistaa paremmin suojata.

      Poista
  8. Ihana kukinta keijupuutarhas, sopivan piäntä ja herkkää. Vaikka kevätkärhöt ei veräkkää vertoja jalokärhöölle o neki hianoja kukkijoota, varsinki kerrotut versiot. Varmojaki ovat, kukkiivat vaikka minkälaasen kevään jäläkihin. Sitte ku rupiaavat ristetymähän onki miälenkiintoosta orotella kukkien färiä. Mullaki kukkii ensimmääne pöttikärhö.
    Tiäs näkyy useen selevä sareraja, mutten omas pihas oo hoksannu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keijupuutarhaan eivät isot kukat sopisikaan.
      Kerrotut versiot ovat minunkin suosikkejani. Eipä noissa taida muita huonoja puolia ollakaan kuin jänöille maistuvuus. Risteymät olisivat kyllä kivoja. Ainakin nuo siniset pystyisivät hyvin risteytymään 'Albina Plenan' kanssa, kun yhtä aikaa ja vierekkäin kukkivat. 'Albina Plena' taas ehtisi risteytymään 'Purple Dreamin' kanssa. Kyllä olisi niin herkut yhdistelmät, ettei ole tosikaan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!