torstai 22. kesäkuuta 2023

Testailua ja rakentelua

Nyt tulee kunnon pläjäys puutarhassa joko lasten kanssa tai omaksi iloksi tehtäviä puolitieteellisiä kokeita joka keittiön kaapista löytyvin välinein. Eiväthän ne tarkkaa maa-analyysia vastaa millään mutta jonkinlaista suuntaa näistäkin voi saada ja vähintäänkin hupia juhannuksen viettoon.
Tällaista multaa löytyy aurinkopenkistä.
Ensimmäisenä testasimme mullan pH:ta etikan ja ruokasoodan avulla. Etikalla saisi ohjeen mukaan selville, onko maa emäksistä, ruokasooda emäksisenä aineena puolestaan reagoisi maan happamuuteen. Koska olen laiska kalkitsemaan ja suurin osa puutarhakasveista joka tapauksessa viihtyy lievästi happamassa maassa, en lähtenyt etikkaa lotraamaan muualle kuin valkosipulien juurelta otettuun multaan. Reaktio oli hyvin olematon, eli tuhkasta huolimatta multa oli todennäköisesti melko neutraalia tai pikkuisen happaman puolella.
Muutama kupla ja hyvin vaimeaa sihinää tuli, kun yhdistettiin kasvimaan multaa etikkaan.
Soodatestissä sekoitettiin ensin pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja saman verran vettä, minkä jälkeen lisättiin liuokseen multaa. Testasin reaktiota vertailun vuoksi havu-rodomultaan (pH 5,3) ja pussimultaan (pH 6,7). Pari lusikallista multaa otin pensasmustikan vierestä ja toisen näytteen luumupuun juurelta, jonne keväällä laitettiin aika reilusti tuhkaa. Kuten arvata saattaa, pussimullasta tuli yhtä laimea reaktio kuin etikalla valkosipulien mullasta. Havu-rodomullasta tuli tasaista pikkukuplaa ja vaimeaa sihinää, pensasmustikkamullasta hieman maltillisempaa kuplintaa ja tarkasti kuunnellen hitusen sihinää, ja luumupuun mullasta vain pientä kuplintaa. Ennakko-oletus piti muuten paikkansa mutta oletin etukäteen, että luumupuun juurella olisi ollut emäksisempää maata, eli vielä vähäisempi reaktio kuin melkein neutraalista pussimullasta.
Ylhäällä vasemmalla havu-rodomulta, oikealla pensasmustikoiden multa, alhaalla vasemmalla luumutarha ja oikealla säkkimulta.
Aikamme purkkien kuplimista seurattuamme piti keksiä, mihin etikkaiset ja ruokasoodaiset kuravellit kipataan. Koulun kemiantunneilta jäi mieleen, että happo ja emäs neutraloivat toisiaan ja muodostavat vettä sekä käytetyistä aineista riippuvaisia yhdisteitä. Etikan ja ruokasoodan reaktiossa syntyy hiilidioksidia, vettä ja suolaa (natriumasetaatti, jota käytetään mm. säilöntäaineena). Siispä lirautin lasten iloksi etikkalientä kuhunkin soodapurkkiin. Johan tuli näyttävämmät reaktiot! Kaadoin liemiä purkista toiseen niin kauan, että kuplinta loppui, minkä jälkeen erottelin enimmät nesteet yhteen purkkiin ja kiinteämmät kuravellit kippasin lämpökompostoriin. Nesteet imeytän kuivikkeeseen ja laitan kompostiin vasta sen jälkeen (oli tarkoitus tehdä se jo mutta purkki unohtui seinän varteen...).
Yhdistä ruokasoodaliuos, multa sekä etikka, ja saat kuohuvaa kuravelliä.
Toinen testi suoritettiin keräämällä ensin litran verran multaa eri paikoista (aurinkopenkin uudempi osa, luumutarha, majapenkki ja viimekesäinen puutarhakomposti) ja kuivattamalla näytteet auringonpaisteessa. Kivet, madot ja muut ei-mullat keräsin pois. Yhteen astiaan laitoin kuivumaan litran hiekkaa. Testinäytteitä kerätessäni kiinnitin huomiota siihen, että joka kukkapenkissä multa oli selvästi kostean tuntuista jo parin sentin syvyydeltä, vaikka edellisestä sateesta oli jo 12 päivää aikaa ja on ollut lämmintä ja aurinkoista. Pahoittelut niille, joilla satoi edellisen kerran kuukausi sitten. Kastellessa taas olen usein huomannut, että vesi lähtee imeytymään maahan saman tien kaikkialla muualla paitsi niissä parissa penkissä, joiden kasvualusta on käytännössä kokonaan turvepitoista ostomultaa. Arvostan nopeaa imeytymistä, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kastella hieman kaltevaa kukkapenkkiä ja todeta veden juoksevan suoraan kengille tai kiveykselle. Imeytymisen lisäksi mullan pitäisi kuitenkin myös pidättää hyvin vettä, jotta ei tarvitsisi olla koko ajan kastelemassa ja sitä halusinkin tällä testillä selvittää. Ja vasta tätä postausta kirjoittaessa tuli mieleen, että olisi pitänyt vertailun vuoksi ottaa yksi näyte myös siitä tilatusta turvemullasta.
Näytteet kuivumassa. Ylhäällä luumutarhan multa ja hiekka, alarivissä vasemmalta puutarhakomposti, majapenkki ja aurinkopenkki.
Kävin välillä pöyhimässä näytteitä, jotta ne kuivuisivat tasaisesti. Yöksi otin laatikot eteiseen ja nostin seuraavana päivänä taas aurinkoon. Kun näytteet olivat kuivuneet, ne kaadettiin muovipusseihin ja lisättiin kaikkiin 6dl vettä. Valitsin veden määrän niin, että multa muuttui jokaisessa pussissa vähintään löysähköksi velliksi. Lapset olivat hyvänä apuna "löllöttämässä" pusseja, jotta mihinkään ei varmasti jäisi kuivaa multaa. Lopuksi tökkäsin puutikulla pusseihin muutamia reikiä ja aloin valutella niistä vettä astiaan.
Ensimmäisenä hiekkanäyte, josta irtosi n.2,75dl vettä.
Ennakko-oletuksena arvelin puutarhakompostin ja majapenkin mullan pidättävän vettä parhaiten ja aurinkopenkin maan huonoiten. Luumutarhan multa oli viime syksyn laajennusosasta otettua maata, jonka vedenpidätyskyvyn arvelin olevan jotain muiden välimaastosta. Mullassa oli kuitenkin myös savihippusia, joiden pitäisi pidättää vettä. Testitulokset osoittivat kuitenkin ennakko-oletukseni vääriksi: hiekasta irtosi n.2,75dl vettä, puutarhakompostista reilu 2dl, luumutarhasta vajaa 2dl, majapenkistä vajaa desin verran ja aurinkopenkistä hädin tuskin puoli desiä. Sekä puutarhakompostin että aurinkopenkin vedenpidätyskyky yllättivät.
Luumutarhan multa oli jo alunperinkin muita vaaleampaa. Ei siis ollut yllätys, että siitä irtosi toffeen väristä kuravettä.
Majapenkistä irtosi selvästi alle desin verran melko tummaa lientä. Mullassa on siis varmaankin paljon humusta.
Aurinkopenkin tilkkasta en viitsinyt edes kaataa mittakannuun. Yllättävän tummaa tämäkin.
Kaadoin lopuksi multanäytteet pusseistaan takaisin laatikoihin, jotta voin vertailla vielä niiden koostumusta. Tuli ihan lapsuuden kuravellileikit mieleen! Aurinkopenkin multa oli hyvin vetistä ja tasalaatuista löllöä, joka ei olisi voinut imeä enää pisaraakaan vettä. Sen koostumuksesta tuli mieleen lähinnä mutainen järvenpohja. Luumutarhan maa tuntui karkeammalta, vaikka sekin oli vielä aika löysää. Majapenkin multa tuntui samalta kuin kynnetyn viljapellon ojanpohjalta keväällä kaivettu mutavelli. Puutarhakomposti oli mehevänkosteaa mössöä, sellaista kivaa puristeltavaa.
Märät multanäytteet (määrät ovat suunnilleen samat, mutta yksi laatikoista vain muita isompi). Ylhäällä hiekka ja puutarhakomposti, alhaalla aurinkopenkki, luumutarha ja majapenkki.
Testin jälkeen otin vielä aurinkopenkin mullasta kourallisen ja sotkin sen puhtaaseen veteen. Halusin nimittäin vielä selvittää pikkuisen lisää maan rakennetta ja ainesosien suhteita. Parin tunnin päästä kupin pohjalle oli kertynyt selvä kerros maa-ainesta mutta neste oli tasaisen väristä. Seuraavana aamuna (noin 12 tunnin päästä) pinnassa oli hieman kirkkaampaa nestettä mutta mitään kovin selkeää kirkastumista kuitenkaan edelliseen iltaan nähden ei ollut tapahtunut. Pohjalle kertynyt lieju oli melko tasalaatuista ja ja hienojakoista. Ihan karkeinta ainesta oli vain hyvin vähän pohjalla ja pinnassa kellui hyvin vähän kasviroskaa.
Kourallinen aurinkopenkin maata vedessä.
Tämän testin perusteella lisäisin aurinkopenkkiin reilummin kompostia ja ehkä märkyydestä kärsivien kasvien ympärille myös karkeaa hiekkaa. Vaikka multa on kaivaessa tuntunut hiekkaiselta, se on kuitenkin paikoin helposti tiivistyvää ja tämä testi osoitti, että se ilmiselvästi imee vettä kuin sieni. Ehkä siis hiekkaisuuden tuntu onkin ollut vain merkki siitä, että maassa on hienojakoisempaa hiesua tai hietaa. Toisaalta kasvimaalla yksi lava tuntuu päästävän veden läpi hyvin helposti, joten sinne voisi siirtää aurinkopenkistä maata pidättämään kosteutta. Luumutarhan multa kaipaa reippaasti kompostia, minkä tiesin ennestäänkin. Sehän on vain tontin pohjamaata, johon on sotkettu nurmiturpeista irrotettua hieman parempaa maata ja vasta vähän kompostia. Humusta ei ole vielä riittävästi, minkä huomaa jo väristäkin. Majapenkissä kaikki kasvaa ja viihtyy, joten sille ei tarvitse tehdä mitään. Kärhökaaripenkki ja grillikatoksen takana oleva varjopenkki ovat samaa laatua.
Mansikoille tehtiin marjavarkaiden varalta aitaus.
Se niistä maa-ainestesteistä. Rakennusprojektejakin täällä on tehty. Tai ehkä mansikoille kyhättyä aitausta ei voi kutsua vielä rakentamiseksi, kun siihen on upotettu vain tolppia pystyyn ja laitettu niihin muutamalla naulalla ja ruuvilla jänisverkkoa ympäröimään mansikkamaata. Kunhan raakileita alkaa tulla, pingotamme lintuverkon katoksi suojaamaan mansikat linnuilta ja pörröhäntäisiltä marjavarkailta.
Työhuoneen vanhasta portaasta ei löytynyt tämän parempaa kuvaa. Eipä tuota ole tehnyt mieli kuvaillakaan.
Ihan oikeaa rakentamista sen sijaan oli työhuoneen ulko-ovelle tehty porras, joka piti tehdä jo viime kesänä. Ei vain silloin mukamas ehditty tai muuten vain löydetty siihen sopivaa hetkeä. Vanha betoninen palikka jätettiin puukoteloinnin alle ja näin saatiin siistittyä koko pation ilmettä. Uusi porras on myös paremmalla istumakorkeudella kuin entinen rappu eikä polta helteisinäkään päivinä ihan niin paljoa paljaan jalan alla kuin tumma betoniin upotettu liuskekivi.
Nyt kelpaa kulkea vaikka paljain varpain pihalle.
Tällaista täällä on hellepäivien iloksi puuhasteltu. Iloista juhannusta! Taitaa olla sateinen sellainen tiedossa ainakin meillä.

28 kommenttia:

  1. Kiinnostavia tieteellisiä kokeita! Tuo etikka & ruokasooda -koe onkin hauska ja sitä voisin kokeilla täälläkin. Jostain taitaa tosin löytyä pH-liuskojakin, en vain ole niitä käyttänyt alkuvuoden jälkeen, enkä edes muista, mistä kohdasta maata testasin ja mikä oli testitulos. Mutta onhan tuollainen kuplinta nyt paljon vaikuttavampaa!
    Jännä huomio hiekkamaasta, joka ei sitten ollutkaan ihan hiekkaa. Tuon perusteella voi hyvin uskoa, että monilla hietamaan puutarhureilla on kerrassaan ihanteellinen maa. Tosin yllättävän hyvin tällä tiiviillä savellakin pärjää.
    Aurinkoista juhannusta! Tänne toivon lisää sadetta mahdollisimman pian - sade loppui jo ja siitä kertyi 4 mm, mikä on hyvä alku, mutta... kun on niiiiin rutikuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! PH-liuskoilla saisi tarkempia lukemia mutta onhan tämä paljon halvempi ja hauskempi tapa testailla. Teillä taisi olla kalkkipitoinen maa luonnostaan, joten ehkäpä saat etikalla isommat reaktiot kuin minä. Ja sitten, jos ei saa kunnon reaktioita kummallakaan, voi yhdistää liuokset ja hihitellä kuin pieni lapsi.
      Kaikissa maalaaduissa on varmasti puolensa kun vain osaa valita niihin sopivat kasvit ja tarvittaessa parantaa kasvualustaa tarvittavin toimenpitein. Tuollainen hienojakoinen hieta tai mitä tuo nyt olikaan, pidättää ilmiselvästi ihan valtavan määrän vettä ja saattaapa nostaa sitä myös syvemmältäkin sen perusteella, mitä olen kuivina aikoina maata kaivellut ja kosteaksi todennut.
      Kiitos, mutta ei taida aurinko meillä näyttäytyä ennen kuin vasta lauantaina aamupäivästä hetken aikaa ennen uutta saderintamaa. Olen hyvin pahoillani kuivuudesta kärsivän Suomen vuoksi, mutta iltapäivällä meillä satoi 17mm ja nyt muutaman tunnin paussin jälkeen on satanut jo 4mm. Toivottavasti osa kuuroista hajaantuisi muuallekin eikä ihan kaikki tulisi tänne. Sen verran saa sataa, että sadevesisäiliöt täyttyvät mutta sitten kiitos riittää.

      Poista
  2. Olipas kiva lukea kokeista! Tuli mieleen, josko lähtisin multavellin sekoituspuuhiin tästä illan mittaan itsekin. On pitänyt jo pitkään selvittää maan happamuusarvoja, mutta on vaan jäänyt ph-liuskat hommaamatta. Täällä on ollut viikkokausia rutikuivaa; nurmikko on keltaisen ruskea korppu ja mm. isotuomipihlajat kellastuttavat ja pudottavat lehtiään. Tänä aamuna satoi ehkä puolisen tuntia, mutta nyt näyttää jo kirkastuvan uudestaan. + 30 asteen molemmin puolin pitkään keikkunut lämpötila on tehnyt puutarhan hoidosta totista työtä. Tai itse hoitaminen on jäänyt ja olen vaan kantanut vettä. Perennapenkit eivät pidä vettä yhtään paksusta multakerroksesta huolimatta, vaan jo iltapäivällä kasvien lehdet lurpattavat auringossa ja alalehdet ovat alkaneet kellastua. Illalla sitten reilu kastelu ja virkoavat yön aikana.
    Mutta silti, nautitaan kesästä. Kaunista juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla! Ei näillä kotitesteillä mitään tarkkoja lukemia saa mutta hupia kuitenkin ja ehkä pientä osviittaa. Kannattaa muuten tarkistaa käyttämänsä veden happamuus. Me käytimme vesijohtovettä, sadevesi on happamampaa.
      Etelä-Suomessa ilmeisesti onkin ollut todella kuivaa pitkään. Meillä ei ole vielä oikeastaan missään rutikuivaa, tosin ihan kadun varrella nurmikot näyttävät paikoin kellertävän. Meilläkin yhteen kohtaan tuli jo kellertävä läikkä mutta siinä onkin iso kivi alla ja multaa hädin tuskin kymmenisen senttiä. Varmaan olisi kuivempaa, jos olisi ollut yhtä lämmintä kuin teillä. Täällä on ollut enimmillään varjossa noin 27 astetta ja suurimmaksi osaksi vielä pari astetta vähemmän. Tänään on satanut reilu 20mm ja lisää on tulossa. Meillä on sateinen juhannus tiedossa, toivottavasti teilläkin sataa edes öisin, niin ei menisi juhannus kastelupuuhissa ja nuupottavia kasveja harmitellen.

      Poista
  3. Sinulla on kerta toisensa jälkeen jänniä kokeita ja tutkimusprojekteja. Lapsetkin oppivat siinä ohessa monenlaisia asioita. Yhdessäoloa parhaimmillaan.
    Mielenkiintoiset testit, joista on kasvien kannalta hyötyä. Tietääpä, minne lisätä kompostia ja miten muokata maata missäkin. Ostin vuosia sitten pH-liuskoja, mutta niiden testitulokset ovat kadonneet niin tietsikalta kuin muististakin.
    Kauan kaivattu vesisade kesti puolisen tuntia, eikä todellakaan riitä mihinkään. Ehdin jo illalla surra, kun pionit jäi tukematta. Turhaan surin, hento sade ei heiluttanut niitä mihinkään suuntaan. Tänään on sentään pitkästä aikaa viileämpi päivä ja voidaan pitää ikkunoita ja ovia kaikkialla auki.
    Kaikesta huolimatta kesän hienoin juhla on käsillä. Kaunista juhannusta sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset tutkimukset ja kokeet ovat varsinkin lapsista hauskoja. Siinäpähän oppivat samalla fysiikan ja kemian alkeita. Oli kyllä itsellänikin hauskaa, vaikka pH-testeillä olisi saanut tarkkoja lukemia. Taidan kuitenkin tyytyä siihen, että kasvit näyttävät pärjäävän ja soodatestin mukaan happamuus ei ole alhaisempi kuin havu-rodomullassa. Saapahan suht huolettomasti viskellä tuhkaa niille kasveille, jotka kaipaavat kalkitumpaa kasvualustaa.
      Oi voi, eikö teillä sitten satanut sen enempää? Toivottavasti tulee vielä edes muutama kuuro lisää. Meillä pionit ovat onneksi vielä nupullaan, niin eivät hätkähtäneet tämän päivän rajuimmasta ukkoskuurosta. Olimme juuri silloin poissa kotoa mutta jäljistä päätellen vettä oli tullut ihan kaatamalla. Tällä hetkellä vettä on tullut reilu 20mm ja lisää on ennusteista päätellen luvassa.
      Kiitos! Kaunista (ja sopivan sateista) juhannusta teillekin!

      Poista
  4. Kerrassaan kiinnostavia tutkimuksia ja uskon, että lapsista oli hauska seurata kuplivia ja sihiseviä ’keitoksia’. En ole koskaan tutkinut, mikä olisi ph täällä eri penkeissä - olisi kyllä ihan hyvä tietää.
    Portaasta tuli varmasti paljaalle jalalle miellyttävä ja näyttää myös kivalta.
    Meillä alkoi nyt illalla sataa aivan hiljaista tihkua, mittarin ei ole vielä kertynyt mitään. Lopetin tihkua alettua kastelukannujen kantamisen. Toivottavasti vettä tulisi riittävästi, meillä on niiiin kuivaa, ei ole sateet tänne sattuneet. Oikein hyvää juhannusta koko perheellenne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapset ovat kiinnostuneita tällaisista, tosin eivät he kovin kauaa noita vaisummin kuplivia vellejä halunneet seurata. Oli kyllä itikoitakin seurana, mitkä vähän häiritsivät keskittymistä. Etikan ja soodan yhdistäminen oli heistä tavattoman hauskaa. Teillä tuskin on pH:n kanssa ongelmia, sillä olet tainnut täyttää suurimman osan istutusalueistasi ostomullalla.
      Kiitos! Porras oli pitkään kaivattu kohennus ja helpottaa patiolle kulkemistakin.
      Toivottavasti teillä sataisi yön mittaan reilummin. Täälläkin on tullut hiljaista tihkua kaatosateiden välillä. Koko ajan jyrisee ukkonenkin ja oli tässä päälläkin päivällä yksi ukkospilvi.
      Oikein hyvää juhannusta teillekin!

      Poista
  5. Onkin hauska tapa testailla pH:ta lapsien antaessa työhön oman panoksensa.
    Täällä meillä vettä satoi hyvin vähän, joten lisää sadetta onkin toiveissa.
    Hyvää juhannuksen aikaa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteinen tekeminen on hauskaa niin lapsille kuin aikuisillekin ja tässä lapset oppivat samalla pikkuisen kemiaakin. Meillä on satanut jo reilusti yli 20mm ja ainakin osa sadevesiastioista varmasti tulvii yli, kun en muistanut tyhjentää kuin pari pienintä. Toivottavasti teilläkin vielä sataisi lisää.
      Hyvää juhannuksen aikaa sinullekin!

      Poista
  6. Iloista juhannusta sinnekin, sateet ei tällä kertaa haittaa koska on niin kuivaa. On jo ihan sama milloin sataa kunhan sataisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloista juhannusta! Meillä olisi nyt satanut tarpeeksi (reilu 40mm) ja sateet voisivat siirtyä kuivemmille paikkakunnille. Pitänee käydä tyhjentämässä sadevesitynnyreitä marjapensaiden, syreenien ja luumupuiden juurille, jotta niihin mahtuu vielä seuraavan parin vuorokauden sadevedet.

      Poista
  7. Kivoja testejä pihamaalla:)
    Meillä satoi yön aikana 4mm, edellisen kerran ehkä toukokuun puolella on saatu vettä. Eikä kovin paljon näytä olevan sadetta luvassa lähiajoillekaan. Mutta sellaista se pääsääntöiseti on tässä rannikolla. Sadetutkaa jos seuraa, jo tuossa muutamien kilometrien päässä näyttää satavan paljon enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on ollut hirmuisen kuivaa. Meillä on jo alle vuorokaudessa satanut yli kymmenkertaisen määrän, minkä lisäksi pisin sateeton jakso on ollut vain 11 päivää. En ehtinyt saada edes kaikkia sadevesivarastoja tyhjiksi. Tässä vaiheessa jo toivoisin kuukauden mittaista kuivuutta, kun viime kesäkin oli hyvin kostea.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen kirjoitus. Hauskoja kotitestejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luulen, että joku näistä testeistä oli joskus jossain sinun postauksessasi. Ehkä tuo vedenpidätyskykytesti? Olen ottanut näitä aina muistiin silloin kun on tullut joku mielenkiintoinen juttu vastaan.

      Poista
    2. Nyt en kyllä mitenkään muista, että olisi ollut. Jotain testejä kyllä kauan kauan sitten laitoin, mutta nyt ei nämä tunnu yhtään tutuilta. Vedenpidätyskyvystä ja -läpäisystä olen kirjoittanut paljon, ja niihin on liittynyt kuoppatesti. Se tosin on ihan ammattiviljelijöiden käytössä ja myös osa tieteellistä menetelmää. Tämä sinun kirjoituksesi on oikeasti mukava ja havaintorikas, miten ihan jokainen voisi vähän selvittää, mitä ne omat kasvimaat ovat ns. syöneet.

      Poista
    3. Niin pitkä tovi meni etsiessä, että aloin jo melkein uskoa muistavani väärin. Löysinpä kuitenkin lopulta, Maalaji-kappaleesta löytyi tuo vedenpidätystesti: https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/02/maan-vesipitoisuus-faktaa-ei-fiktiota.html
      Saisitko muuten blogiisi tunnisteluettelon? Olisi niin paljon helpompi etsiä jostain aiheesta tietoa ja eksyä siinä sivussa vaikka muihinkin aiheisiin. Hakutoiminto toimii silloin, jos tietää tarkemmin, mitä etsii.

      Poista
  9. Siellä ovat olleet pikkukemistit vauhdissa😊 Ja todella hieno tuli portaasta. Leppoisaa juhannusta sinne. Nauttikaa kun saatte kosteutta, täällä kärvistellään ennätyshelteiden ja kuivuuden kourissa😩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet ja vähän isommatkin kemistit! Kiitos! Leppoisaa juhannusta sinnekin! Kyllä alkaa olla nauttiminen kaukana, kun vesimittariin tuli vuorokaudessa 50mm ja lisää sataa edelleen. Tein päivällä testikaivuun nurmikolle ja jo silloin oli maa kastunut 20cm:n syvyydelle. Onneksi yön ja huomisen päivän ennusteista on vesipisarat vähentyneet huomattavasti ja toiveissa olisi jopa poutaa.

      Poista
  10. Sä sitte jaksat, nuaruuren innolla :) Hauskoja testiä ovat lasten kans. Olin aikoonansa ihan pihalla kemian ja fysiikan tunniilla, niistei päähän jääny sitte yhtikäs mitää. Aikoonansa ostin oikee happaamuuren testilaitteen, muttei viisari palio värähtäny, tuikkas anturin mihinkä tahansa. Tuata porrasta kelepaa kuvata. Kuivaa on ja kuivuus taitaa jatkua. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä juuri, nuoruuden innolla! Minusta varsinkin fysiikka oli mielenkiintoista mutta kemiakin kyllä sujui ihan kiitettävästi. Ehkä teillä on sitten samanlainen maa joka puolella. Tai voihan mittarissakin olla jotain vikaa. En ole noita elektronisia härpäkkeitä itse kokeillut. Meillä ei ole kuivasta tietoakaan. Oli varsin sateinen juhannusaatto ja sitä edeltävä puoli vuorokautta. Onneksi tänään näyttää selkeämmältä. Hyvää juhannusta!

      Poista
  11. Piti kaivaa esille tämä vanha postauksesi. Kun tein omaani maaperäanalyysi-postauksen, koko ajan kaiversi mielessä, että missäköhän ja kenellä oli hieno kirjoitus kotianalyysistä. Sitten jotenkin alitajuisesti muistin, että sen oli ihan pakko olla sinun blogissasi ja täältähän se löytyi. Onneksi. Teetän omasta kasvimaastani analyysin, jotta näen ravinnepitoisuudet ja saan muutkin ominaisuudet samalla. Tykkään kovasti tässä esittelemästäsi vedenpidätystestistä. Moni puutarhuri hyötyisi, kun tekisi tämän kokeilun. Voisi myös samalla kokeilla; miltä eri maat tuntuvat, kun laittaa 1 dl/2 dl jne. vettä. Olisi helpompi huolehtia kastelusta, kun olisi jokin ymmärrys, miltä maa tuntuu. Jos viitsii vähän vielä tehdä lisää, niin, maan voisi kuivata ihan kuivaksi uunissa suoraan siitä, kun sen on kaivanut pihalta. Punnitseminen ennen ja jälkeen kuivauksen kertoo, paljonko vettä oli maassa. Käteen tuntunut kuiva maa voi sisältää yllättävän paljon vielä vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että postaus oli jäänyt mieleesi. Taitaapa olla niin, että jos joku bloggaaja on tehnyt jotain pähkähullua tai puolitieteellistä, se olen sitten minä. Mutta ei jotain niin hullua, ettei siinä olisi puolikas totuuttakin. Näinkin simppelillä testillä voi saada yllättävää tietoa oman puutarhansa maasta ja juuri tuo, että tuntee ihan omin käsin sen maan koostumuksen ja tietää, miten se käyttäytyy eri vesimäärien kanssa. Koskaan ei ole turhaa upottaa käsiään multaan ja tutkia maata ihan perusteellisesti.
      Kunnollisen analyysin teettäminen olisi kyllä ihan hyödyllistä erityisesti kasvimaalta. Se on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta en ole vain tullut selvittäneeksi, missä ja miten sen voisi teettää ja paljonko lysti maksaa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!