sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Vihdoin ohi!

Olisiko takatalvi täälläkin jo vihdoin ohi? Aamulla tuiskutti lunta vielä niin sakeasti, että ei voinut kuin huokaista syvään ja kääntyä pois ikkunasta. Kävimme päiväreissulla Keski-Suomessa ja olihan se hassua nähdä siellä nurmikot ja puut vihreinä. Aurinkokin paistoi. Illemmalla kotiin tullessa olivat lumet jo alkaneet sulaa ja koko illan on paistanut aurinko. Pikainen kamerakierros osoitti, että kasveillekaan ei ollut käynyt juuri kuinkaan. Eipä täällä kyllä vielä kovin pätkällä kasvu ollutkaan ja hyvä niin. Ehkä nyt tulee oikeasti kevät ja kasvit saavat kasvaa ilman pelkoa yhtä rajusta takatalvesta.
Kirjokevättähdet ilmestyivät hangen seasta vain aavistuksen nuupallaan.
Keltaisen nurkan krookukset ja narsissit ovat jo melkein entisellään. Päivänliljojen versot ovat myös pakkasenkestäviä.
Laukkojen lehdet eivät ole moksiskaan, mutta ritarinkannukset näyttävät hieman lurpottavan. Taustalla näkyy kivikkorinteestä pilkisteleviä kevätvuohenjuuria ja maksaruohoja.
Kevätkurjenmiekat ehtivätkin jo lopetella kukinnan.
Samaisella kierroksella kävin tarkastamassa, kuinka varaston kasvit pärjäilevät. Kärhöille ei ollut käynyt kuinkaan, kuten ei myöskään syyskylvöistä nousseille perennojen pikkutaimille. Esittelen nyt kaikki itäneet kasvit ja samalla kiitän kaikkia, jotka olivat laittaneet siemeniä Pihan vuosi -blogin Annikan syksyllä alullelaittamaan perennasiemenkirjeeseen. Muutamaan siemenpussiin en ollut muistanut merkitä, keneltä ne olivat ja kun huomasin erheeni, oli kirje jo matkalla seuraavalle.
Liilaa palloesikkoa, tulivatkohan nämä siemenet Tuulikilta (Kukkia ja koukeroita) vai Nilalta (Lappalainen etelässä)? Yhdeksän pientä joka tapauksessa.
Vasemmalla loistosalviaa ehkä Annikalta (Pihan vuosi). Oikealla olevat kaunopunahatun pikkutaimet eivät ole kirjeestä lähtöisin.
Vasemmalla muutama loistosädekukka, oikealla morsiusharsoa. Molemmat Annikalta (Pihan vuosi).
Annikalta nämäkin: vasemmalla päivänkakkara 'May Queen', oikealla harjaneilikkaa.
Ja edelleen Annikalta: syyshohdekukkia.
Silmäkatanaa, nämä myös Annikalta.
Viime kesänä kylvämäni nyppykurjenpolven siemenet, jotka eivät itäneet kesällä, hyötyivät selvästi kylmäkäsittelystä. Samoja siemeniä laitoin itse siemenkirjeeseen, toivottavasti ovat itäneet muilla yhtä hyvin.
Itämättä on vielä loistokärhöt ja kellokärhöt, tähtililjat, pikkutöyhtöangervo, vaaleansininen kurjenmiekka sekä vaalea tähtiputki. Ehkä ne haluavat hieman lämpöisemmät kelit ennen kuin suostuvat työntämään lehtiään maanpinnalle.  Tai sitten ne tarvitsevat toisen kylmäkäsittelyn. Jospa ne joskus itäisivät. Tosin ensimmäisenä tulee ongelmaksi se, mihin ihmeeseen laitan nämä kaikki taimet kasvamaan kun ovat kukkapenkkikelpoisia? Joku olisi voinut kertoa siemenille, että jos monta kaveria ympärillä on itänyt, muutama voi aivan hyvin jättää nousematta. Ja ehkä kylväjäkin olisi voinut laskea vähän paremmin, montako tainta mahdollisesti tarvitsee...

Tänään sain myös eteiseen lisätilaa, kun tuplarattaat lähtivät uuteen kotiin. Järjestelin taimet uudelleen saman tien kun tulimme reissusta kotiin ja saatoin melkein kuulla, kuinka ne huokaisivat onnesta ja levittelivät lehtiään nyt kun oli vihdoin tilaa. Rotevimmat ja ensimmäisenä ulkoilemaan pääsevät taimet siirtyivät eteiseen ja kodinhoitohuoneesta kaikki isot ja hontelot taimet vierashuoneeseen viileään huoneenlämpöön tanakoitumaan. Makuuhuoneeseen varjoisammalle ikkunalle jäi enää ruusu- ja ahkeraliisoja, keijunmekkoja sekä juurtumassa olevat pistokkaat. Kodinhoitohuoneen lämmössä ovat pienimmät taimet, koulimista odottavat sekä siemenkylvöt.
Pienen lipaston päällä majailevat kaksi verenpisaraa, yksi pelakuulaatikko ja jättiverbena.
Isommalla puolella on vähän vaikka mitä. Sain myös sisältä kaikki kuukausimansikantaimet ja tuoksumiekkaliljat sekä karjalanneidon eteiseen. Lattiallakin on muuten valoisampaa silloin, kun kukaan ei seiso kolmannen ikkunan edessä kamera kädessä.
Päivän pakollinen kärhökuva: ihana 'Kaiser'. Rajaus on hassu sen vuoksi, että piti saada isoin hortensiannuppu mukaan. Hortensiassani on melkein joka latvassa kukkanuput, eli ainakin parikymmentä kukintoa tulossa.
Ensimmäinen pelargonikin on aloittanut kukinnan.
Näissä tunnelmissa toivottelen mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

32 kommenttia:

  1. Mahtavan paljon pikkuruisia kylvötaimia, ajattele, miten paljon säästit, jos olisit joutunut nuo kaikki taimena ostamaan! Upea kärhö `Kaiser´ ja hortensian nuput, toivotaan, että pääsevät pian ulos nauttimaan kasvukaudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säästö on aikamoinen summa euroja ja toisaalta myös ajallisesti monta vuotta, sillä en olisi raaskinut ostaa kuin yhden taimen kutakin. Iso osa eteisessä olevista kasveista nautti jo huhtikuun lämpöaallosta ulkona, mutta nyt ovat joutuneet olemaan sisällä. Kunhan lämpötila kohoaa kymmenen asteen paremmalle puolelle, nostan niitä taas ulos.

      Poista
  2. Hienosti itäneet siemenet. Minulla osa perennoista ei itänyt, ajattelin tehdä kesällä uudet kylvöt, voi laittaa suoraan ulos purkkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla iti osa noista sekä hankikylvöinä että syyskylvönä ja osa vain syyskylvönä. Osa taas ei ole itänyt vielä kummallakaan tavalla. En kuitenkaan luovu vielä toivosta, sillä jotkut voivat vaatia lämpimämpiä kelejä tai jopa kaksi kylmäkäsittelyä ennen kuin suostuvat itämään.

      Poista
  3. Onneksi lumista o jo melekee päästy. Palio sullon taimia tulos ja tua eteene :D Ihana 'Kaiser'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmeellistä eteisessäni on? :D 'Kaiser' on upea. Vielä on lunta maassa, mutta jospa siitä pian päästäisiin.

      Poista
  4. Lupaavalta näyttää, onneksi kasvien versot ja nuput näyttävät selvinneen takatalvesta ihan hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Täällä ei paljoa pakkasta ollut, mutta onpahan se lumikin kylmää.

      Poista
  5. Kylläpä sinulla onkin runsaasti taimia! Ihailen.

    VastaaPoista
  6. Hienosti on kaikki vauhdissa ja lumet lähtee vauhdilla.

    VastaaPoista
  7. Sielläpä itää kivasti perennan taimet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvä itämisprosentti on noissa mitkä ovat suostuneet itämään.

      Poista
  8. Onpas siellä kylvökset hyvällä mallilla! Ja miten ihana tuo kukintansa aloittanut pelargoni : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuisia taimia löytyy joka päivä uusia :) Minäkin pidän tuosta pelargonista, kun ei ole ihan perusvalkoinen.

      Poista
  9. Voi riemua kun nämä kaikki ihanuudet joskus pääsevät ulkoilmaan ja kukoistamaan! Pikkutaimetkin näyttävät virkeiltä, joten siitä taas koulimaan. Askarointia riittää, mutta kun joukossa on jotakin ilahduttavaa, kuten kukkiva kärhö, puuhaa jaksaa jatkaa. Toivotaan lämpeneviä ilmoja, jotta taimia pääsee karaisemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä sitä onkin ruukkurumbaa kerrakseen, kun pitää koulia nuo kaikki perennantaimetkin! Toivottavasti silloin ei olisi enää yöpakkasia, ettei tarvitsisi ihan kaikkia ruukkuja nostella öiksi sisälle. Sisätiloissa olleet taimet on kuitenkin vielä pitkään suojeltava kylmältä. Kukkivat kasvit ja varsinkin sieltä täältä ilmestyvät nuput saavat hyvälle mielelle, toki myös mullasta ponnistavat uudet sirkkalehdet.

      Poista
  10. Taimia ihan joka lähtöön. Hienoa. Hortensiassakin jo nuppuja. Olet viherpeukalo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllähän näillä jo pikkuisen pop-up-taimimyymälän perustaisi :D Kiitos!

      Poista
  11. Onneksi kasvit ovat selvinneet hyvin takatalvesta. Hankikylvösi ovat itäneet todella hyvin! Minulla vain 1-2 kylvettyä lajia iti, pelkään pahoin että kylvöni pääsivät kuivahtamaan kun siirsin ne pihalta kasvariin. Tosi kaunis tuo 'Kaiser' kärhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahtaminen väärässä vaiheessa onkin kohtalokasta. Pidetään peukkuja, että mullan seassa olisi joku siemen selvinnyt ja itäisi vielä. Hankikylvöissä ei ollut ihan näin hyvä itämisprosentti mitä syyskylvöissä, vaikka hyvin itivät nekin. 'Kaiser' on ihana.

      Poista
  12. Mahtava määrä taimia tulossa. Eteinen näyttää ihanan rehevältä keitaalta ja kaunis Kaiser kukoistaa sen kuningattarena.
    Minulla kävi kylvöjen kanssa samalla tavalla. Kylvin "jokusen" siemenen ylimääräistä "ihan varmuuden vuoksi" ja nyt tuskailen, kun taimia on liikaa ja tila loppuu kesken :D Tähtiputki ei ole itänyt vielä minullakaan ja alan jo menettää toivoni sen suhteen. Pitää kylvää jokunen siemen suoraan kasvupaikalle ja katsoa, miten niiden kanssa käy. Mukavaa maanantai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eteisessä onkin aika vehreää nyt. Itse kerätyissä siemenissä ei näy itävyysprosenttia samalla lailla kuin valmiissa siemenpusseissa, joten niitä pitää ehdottomasti kylvää ylimääräisiä siltä varalta, etteivät itäisikään hyvin. Pitäisi myös vastaavasti nyppiä liiat taimet jo pieninä kompostiin tai antaa eteenpäin, ettei tulisi tilaongelmia :D Älä menetä vielä toivoasi, ehkä siemenet ovat vain hitaita itämään. Minä aion kaivaa itämättömät kylvöruukut kesäksi maahan varjoisaan paikkaan, jotta eivät pääse niin helposti kuivahtamaan. Itävät sitten kun itävät, jos sellaista meinaavat tehdä. Kiitos, mukavaa maanantai-iltaa!

      Poista
  13. Kevät on tilauksessa, sillä teillä näyttää nyt vähän ahtaalle :D Ihan pian pääsee ulkoiluttamaan taimia. Siementen kylvössä on sellainen dilemma, että näyttävät mokomat tosi pienille kylvettäessä. Kylvöslaatikkokaan ei paljoa vie tilaa, mutta totuuus paljastuu koulittaessa... Niitä purkkeja pitäisi saada mahtumaan siten ihan yllättävän paljon valoon. Ei aina onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän ahtaalle? Älä ihmeessä :D No joo, eteinen on pikkuisen ahdas, mutta enemmän tilaa siellä on nyt kuin tuplarattaiden kanssa. Kodinhoitohuoneeseen ja makkariin sitä vastoin tuli vaikka miten paljon lisätilaa, joten vielä voi kylvää ja koulia vaikka mitä. Ehkä olen loppukuusta eri mieltä asiasta :D Odotan kyllä yöpakkasten väistymistä, jotta osa kasveista saa olla ympäri vuorokauden ulkona.

      Poista
  14. Hyvin on taimet kasvaneet ja paljon erlaisii on siulla. Mie en vielä oo kahtonu, miten syksyn kylyvökset kehittyy. Lunta vuan oon piälle mättäny. Ahasta tahtoo olla noitten kasvatusten kanssa siullakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä malttamattomana nostin syyskylvöt varaston puolelle heti kun sain ne irti kasvimaalta. Ei tässä vielä mitään, mutta ehkä parin-kolmen viikon päästä on tilasta ihan kunnolla puutetta, jos ei saa kasveja ulkoilemaan edes päivisin.

      Poista
  15. Kiva kuulla ja nähdä, että noin monet ovat itäneet. Kylmäkäsittely (oli se sitten jääkaapissa, syyskylvönä tai hankikylvönä) tuntuu olevan minun kompastuskivi. Ne mitkä itävät ilman kylmäkäsittelyä onnistuvat hyvin. Syyshohdekukan ja loistosädekukan (siemenet alkujaan äitini puutarhasta) kanssa kävi niin, että syksy jatkui liian lämpöisenä ja siemenet itivät ulkona jo silloin. Pienet taimet eivät selvinneet talvesta. Tästä oppineena tajusin, ettei näitä tarvi kylmäkäsitellä ja laitoin uuden satsin sisällä nyt nyt keväällä ja hyvin ja nopeasto itivät kumpikin. Minäkään en ole ottanut kaikista ylös, keneltä siemenet on alkujaan. Nyppykurkenpolvea on minullakin ulkona. Seurailen muutaman vuoden, niinkuin muitakin siellä olevia jos vaikka lähtisivät itämään. Pitääkin seuraavalla kerralla hakea ruukut heti keväällä sisälle, jos se vaikka auttaisi. Tulisi ainakin mullan kosteutta vahdittua tarkemmin. Onneksi suurin osa perennoista itää myös ilman kylmäkäsittelyä, vaikkakin itämisprosentti saattaa joidenkin osalta jäädä huonommaksi.

    VastaaPoista
  16. Hyvät itävyysprosentit oli sinun siemenilläsi :) Minä en huomannut syksyllä ennen lumien tuloa tarkistaa, onko ruukuissa itänyt mikään. Keväällä, kun kävin penkomassa ne hangen alta esille, oli parissa ruukussa jo pikkutaimia, eli todennäköisesti olivat jo syksyllä itäneet, mutta selvinneet harson, puunlehtien ja lumen suojissa talven yli. Muistaakseni taimia oli morsiusharsossa, päivänkakkarassa ja harjaneilikassa, mutta suurin osa niistäkin alkoi itää vasta varastossa. Teillä siellä etelässä on varmaan hankalampi ajoittaa syyskylvöjä oikein, kun syksy saattaakin jatkua leutona pitkään. Meillä harvemmin on marraskuussa enää yli viiden asteen lämpötiloja ja ainakin öisin on usein jo pakkasta, joten kylvöksetkään eivät niin helposti lähde itämään. Voisithan kokeilla kylvää kylmäkäsittelyä vaativat siemenet tammikuussa ja kaivaa ruukut lumihangen suojiin. Tuot ne sitten sisälle johonkin viileähköön tilaan kun näyttää sille, että lumet sulavat ja kohtelet kuin mitä tahansa muuta kylvöstä. Niin ei ainakaan leuto syksy pääsisi tekemään tuhojaan eivätkä taimet pääsisi myöskään vahingossa kuivahtamaan. Syys- ja hankikylvöissä on kyllä oma jännityksensä :)

    VastaaPoista
  17. Oi, mitä kaikkea ihanaa siellä onkaan tulossa! Ahkerana olet ollut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahkerana ja ehkä pikkuisen ahneenakin, kun on pitänyt kylvää sitä, tätä ja tuota :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!