tiistai 21. toukokuuta 2019

Ihania, iloisia yllätyksiä

Parina edellisenä päivänä ovat kasvit tarjoileet täällä todella ihania yllätyksiä. Osa on sellaisia, joita odotin vasta tulevina vuosina tapahtuvaksi. Tässä ei ole oikein tiennyt, miten päin olisi, kun joka yllätyksiä löytyy kaikkialta minne vain silmänsä kääntää. Aloitetaan viime kesänä äitini puutarhasta tuomallani jouluruusun siementaimella. Sen ensimmäinen kukka on nyt auennut.
Iloinen yllätys oli se, että tämä on eri sävyinen kuin oma jouluruusuni. Tosin sekin oli ruukussa asustaessaan tällainen puhtaanvalkea vihreällä maustettuna. Mutta jospa tämä pysyisi tällaisena.
Melkein kaikki "mummonkalsariesikot" ovat nyt muuttuneet oikean värisiksi. Jostain syystä ensimmäiset kukat olivat auetessaan hailakoita.
Ensimmäiset tomaatinraakileet. Jostain syystä lapset innostuivat näistä enemmän kuin äidin kukista.
Luulin viime kesänä, että tässä olisi kaksi myskimalva 'Albaa' ja pieninä ne näyttivätkin melkein samalta. Vasemmalla on myskimalva, eikös vain? Niiden eteen on ilmestynyt pikkuinen orvokki. Mikäs on oikeanpuoleinen kasvi? Jokin kellukka? Hurjasti siinä on ainakin nuppuja.
Kasvimaalla on yksi salvia näemmä talvehtinut. Jänis kävi syksyllä parturoimassa kaikki salviat noin 20cm:n korkeudelta. Kylvöhommissa kävi mielessä, että kiskon tämän pois, mutta se jäi onneksi tekemättä, sillä oksien väliin sai harson näppärästi kiinni.
Melkein odotetuin asia joka kevät on se, että kärhöt alkavat heräillä. Ensimmäinen juhlan paikka oli se, että joka ikinen on hengissä. Isompi yllätys oli, että 'Jan Pawel II', 'Justa' sekä 'The President' tekevät uutta kasvua vanhoihin versoihin. Korkeimmat ovat vajaan puolen metrin korkeudella. Yleensä kärhöt aloittavat meillä kasvun maanrajasta tai maanpinnan alapuolelta.
'The Presidentin' taidonnäyte. Peräti kahdessa vanhassa versossa on uutta kasvua monessa lehtihangassa.
'Justakin' on tehnyt uutta kasvua vanhoihin varsiin, eikä vain versoa vaan myös juurta. Ensimmäistä kertaa todistan tällaista tapahtumaa! Kaivoin juuren varovasti esille ja laitoin alle pienen taimiruukun. Loppukesällä katkaisen vanhan verson emokasvin puolelta, jolloin saan uuden 'Justan'.
Kellarissa talvetettu 'Multi Blue' avaa lähiaikoina ensimmäiset kukkansa. Ei tämä nyt yllätys sinänsä ollut, mutta muuten vain mukavaa.
Anopilta tänä keväänä saatu pasuunakukan pistokastaimi on tehnyt pari nuppua. Miten on mahdollista? Tämä on vasta 30cm korkeakin!
Valkoinen balkaninvuokko kukkii kahden kukan voimin. Sinisissäkin on tummempia ja vaaleampia, mutta niiden värit ovat tässä kuvassa vääristyneet. Eivät ole noin sinisiä, vaan violetimpaan päin. Olen hyvilläni myös siitä, että taustalla näkyvä purppurakeijunkukka on hengissä. Ei se kaunis nyt ole, mutta pääasia, ettei kuollut talvella.
'Exotic Emperor' väärässä paikassa. Tämän piti olla 'Flaming Parrot' -papukaijatulppaani, jonka luulin kukkivan tänä vuonna. Olen kuitenkin hyvilläni, että olikin useamman vuoden kukkiva, aikainen ja todella kaunis 'Exotic Emperor'.
Valkoista afrikansinisarjan juurakkoa olen kasvatellut kolme vuotta ja odottanut kukintaa kuin kuuta nousevaa. Nyt bongasin ensimmäisen nupun.
Ja yllätyksistä suurin: 'Laatokan Helmi' -keltaluumu on tehnyt nuppuja ainakin seitsemään oksaan. Toissapäivänä tutkin kaikki luumut läpi enkä löytänyt pienintäkään merkkiä nupuista. Tämä on istutettu vasta keväällä 2017, joten en edes odottanut kukintaa vielä pariin vuoteen.
Täällä hypitään melkein riemusta kiljuen ympäri pihaa, kun joka puolelta löytyy ihania yllätyksiä. Etupihalla tosin pitää vilkaista ensin, näkyykö naapureita. Eivät taida muutenkaan ihan ymmärtää tätä kukkahullua, saati sitten jos näkevät epämääräisiä voitontansseja. Mitäs ihanaa teidän päiväänne kuuluu?

26 kommenttia:

 1. Päivän löytöretket puutarhaan on ihan parasta tähän aikaan vuodesta! Minulla rusokirsikka on puhjennut kukkaan, joten hanami on täällä! Monta muutakin ihanaa löytöä joka päivä bongaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusokirsikka onkin upea pikkupuu! Kevät on ihan parasta! Milloin muulloin voi joka päivä löytyä niin monta riemunaihetta?

   Poista
 2. Kellukalta näyttäisi mysteeritaimesi. Nyt on parasta aika apuutarhassa, yllätyksiä toisensa perään. Aika monella kukkii tänä vuonan Laatokan Helmi hienosti, se taisi tykätä viime kesän lämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti myös muut luumupuumme tykkäsivät viime kesän helteistä ja kukkivat pian nekin. Innolla oikein odotan, mitä kivaa huomenna löytyy.

   Poista
 3. Minäkin ostin pari viikkoa sitten kukkivan Laatokan helmen.
  Puutarhassa tapahtuu nyt lähes päivittäin... meillä omenapuu kukkii parhaillaan iso- ja sirotuomipihlajan ohella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän helmi ei ole kukkinut vielä kertaakaan, kuten ei muutkaan luumupuistamme. Teillä onkin sitten kaunista, kun monta kukkapuuta kukkii yhtäaikaa.

   Poista
 4. Heh :) Älä välitä naapureista, anna mennä vaan! Voitontanssit ja ilonkiljahdukset kuuluvat jokaisen puutarhahöpsön arkeen näin keväisin :) Sehän on yksi kevään parhaita puolia - löytää uutta ja ihmeellistä joka päivä. Toivon runsaasti uusia yllätyksiä sinun viikkoosi!

  VastaaPoista
 5. Ihanko hypit oikein?! Kyllä niitä ihania yllätyksiä (pääasiassa positiivisia) löytyy joka päivä. Siksi kevät on lempivuodenaikani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä luumupuun kukat aiheuttivat muutaman hypähdyksen: pitihän sitä tarkistaa, onko yläoksillakin nuppuja ;) Sitä ei talvella edes aavista, miten monta ilonhetkeä ja yllätystä keväällä voi löytyä.

   Poista
 6. Iloisia yllätyksiä. Meilläkin joissain kärhöissä sama juttu. Versovat vanhasta. Onneksi en siistinyt kovin tarkasti vanhoja versoja pois.

  VastaaPoista
 7. Hienoja yllätyksiä, puutarhahöperöille on varmaan yhteinen kokemus nuo epämääräiset voitontanssit! Minun vastaavia nähdessään mieheni katselee kummissaan, mutta alkaa olla jo tottunut. Mieheni kysyy muuten lähes jokaisesta uudesta kasvihankinnasta, että voiko sitä syödä, joten hän varmasti jakaa lastesi innon tomaatin raakileista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin isäntä on jo tottunut kaikkeen epämääräiseen liikehdintään. Meillä esikoinen kysyy jokaisesta kasvista, voiko sitä syödä. Isäntä ja kuopus eivät niinkään.

   Poista
 8. Ihanasti alkaa kevät vaihtua kesään kuin huomaamatta, aivan upeaa. Suloisia yllätyksiä on löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kevät vain hurahtaa vauhdilla ohi. Vielä on onneksi pikkuisen kevättä vielä jäljellä ja koko kesä vasta edessä.

   Poista
 9. "Mummonkalsariesikot". :D

  Meidän Helmi ei tehnyt yhtään kukkaa, mutta se onkin vasta viime vuonna istutettu. Luulin sen itse asiassa kuolleen jo syksyllä, kun näytti niin kuivalta. Onneksi annoin sen olla talven yli, reippaastihan se rupesi lehtiä pukkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, esikko nyt sattui olemaan sellainen hailakan ja vaisun värinen alkuun. Onneksi päätti muuttaa väriään oikeaksi.

   Poista
 10. Positiiviset yllätykset ovat puutarhanhoidossa parasta. Minä löysin tänään aprikoosipuustani raakileita ja ilostuin kyllä kovasti. Minun tomaatintaimeni ovat vielä ihan vauveleita, ei puhettakaan raakileista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsettekin sitten syksyllä herkuttelemaan omilla aprikooseilla, jos kaikki menee hyvin. Tomaatit ehtivät varmasti tuottamaan satoa, vaikka olisivat vielä ihan pieniä. Minä vain taisin kylvää omani liian aikaisin.

   Poista
 11. Antaa naapureiden ihmetellä, ehkä ovat hivenen kateellisia kauniista kukistasi ja löytämisen ilosta. Vaikka tosiasiassa itsekin vähän kainostelen pihalla hölmöilyjäni juuri naapurien vuoksi.
  Tuo kasvi näyttää ihan joltain kellukalta. Minulla sekä tulikellukka että Mai Tai ovat nupulla. Myös joissakin kärhöissä on jo nuppuja, mutta Multi blue vasta heräilee. Tänä vuonna moni kärhö on tehnyt uusia versoja korkealle vanhoihin varsiin, joten vastedes olen erityisen varovainen kärhöjen leikkaamisen kanssa. Kuivia oksia pois vasta sitten, kun taatusti tiedän niiden olevan kuolleita.
  Extic Emperor -tulppaani on kaunis ja varma kukkija. Yllättävän pitkään se on kukkinut, vaikka on ollut niin lämmintä.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pianhan se nähdään, mikä mysteerikukkanen onkaan. Kellukkaa minäkin vahvasti epäilen. Minä leikkaan kärhöjä vasta kun versovat kunnolla, vaikka yleensä vanhat varret ovat kuolleet talven aikana. Osan kuivista oksista jätän joka tapauksessa leikkaamatta, sillä niitä pitkin uudet versot pääsevät helposti kiipeämään. 'Exotic Emperor' on yllättävän hyvä puolikerrotuksi tulppaaniksi. Yleensähän kaikki vähänkään kerratummat häviävät kerran kukittuaan. Meillä eivät ole vielä auenneet, mutta kukinta kestää varmasti pitkään, kun ovat melko varjoisissa penkeissä. Kiitos, mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 12. Kevätpuutarha on, eritoten tänä vuanna, iloosia yllätyksiä täynnä. Mullaki kärhöt o lähteny hyvin matkahan, sekä juuresta, että pikkuuse ylempää, ei kuitenkaa pualesta metristä. Muutamia o viälä heräämätä, mutta nonki tiänviäres, mistä lähti lumekki viimmeesenä. Moonkans orottanu toisehen sinisehen sinisarijahan kukkia jo kaks vuatta. Toine, yhtä vanaha, o kukkinu joka vuasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi oli kärhöille ja muillekin kasveille suotuisa. Paksu lumikerros on paras suoja minkälaiselta säältä tahansa. Jospa sinunkin sinisarjasi kukkisi tänä vuonna.

   Poista
 13. Oi että luumupuukin olisi ihana laittaa. Millä vyöhykkeellä laatokan helmi pärjää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista, mitä sille oli laitettu viralliseksi vyöhykesuositukseksi, mutta meillä IV-vyöhykkeellä se on talvehtinut oikein hyvin. Meillä on myös Kuntalan punaluumuja ja viipurin punaluumu, jotka ovat talvehtineet yhtä hyvin. Tosin muissa ei vielä eilen näkynyt nuppuja, tänään en ehtinyt tutkimaan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!