keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Belliksiä ja tonneittain tavaraa

Blogini yksivuotissynttäripostaukseen tuli monen monta mielenkiintoista kysymystä ja postausaihetta. Edelliseen kysymykseen vastaamisesta onkin jo vierähtänyt hetkinen, joten päätin ottaa Parasta aikaa -blogin Tarjan esittämän kysymyksen käsittelyyn. Se koskee belliksiä ja kuuluu näin:

"Kiinnostaa miten olet saanut Bellikset noin kukoistamaan pihallasi? Millainen on maaperä ja onko jotain hoitoniksejä niille? Itselläni Bellikset yleensä tahtovat kadota parin vuoden jälkeen."
Kevään ensimmäiset bellikset tuntuvat usein olevan vaatimattomamman näköisiä kuin myöhemmin kesällä ilmestyvät.
Yksi viime kesän upeimpia kaunokaisia.
Odotin tämän kysymyksen kanssa tarkoituksella näin pitkään, jotta näen, kuinka eri puolilla tonttia kasvavat bellikset ovat talvehtineet. Talvituhoja tuli luumutarhassa, jossa melkein kaikki isot bellikset olivat talven aikana kuolleet. Siementaimia nousee kuitenkin sen verran, että kuukauden päästä tuskin on enää tyhjää aukkoa. Sekä  kärhökaaressa että aurinkopenkissä bellikset ovat talvehtineet tänäkin vuonna oikein hyvin.
Luumutarhassa oli lumen sulettua monen monta tällaista "heinämyttyä". Tosin tässä kuolleen belliksen tyveltä nousee pienempi, joka peittää pian kuihtuneet versot.
Luumutarha on tasamaalla ja maa on siellä multaista. Aurinkopenkissäkin bellikset ovat tasamaalla, mutta siellä pohjamaa on todella hiekkaista ja ainoastaan pintamaa on multaisempaa, tosin sekin hiekansekaista. Kärhökaaressa maa on myös multaista, mutta penkki on rinteessä ja bellikset ovat selvästi viettävällä kohdalla penkin päädyssä noin 20cm ympäröivää nurmikkoa ylempänä. Belliksille näyttäisi siis olevan selvästi etua siitä, että talvella niiden kohta pysyy varmasti kuivana. Kuivuudesta tosin oli haittaa helteisenä viime kesänä, jolloin jouduin itse kastelemaan osaa aurinkopenkin belliksistä. Niillä hiekansekaista multaa oli ainoastaan 10cm ja ne joutuivat olemaan koko päivän auringonpaisteessa. Metrin päässä paksummassa multakerroksessa kasvavat bellikset pärjäsivät paremmin.

Bellikset saavat kasvaa minulla aika vapaasti omissa oloissaan. Välillä käyn leikkelemässä kuihtuneita kukintoja pois, mutta yleensä annan niiden siementää vapaasti. Silloin ei haittaa, jos osa kuolee talven aikana. Bellis itää ja kasvaa hyvin nopeasti kukkimiskokoon ja ymmärrän hyvin, miten siitä voi tulla jopa rikkaruoho. Se ei taida hävitä kasvuvauhdissa yhtään vaikkapa vesiheinälle, mutta on vain paljon sitä nätimpi. Pidemmälle jalostettuja belliksiä en ole koskaan kasvattanut, sillä minusta nämä kevyempikukkaiset ovat suloisempia. Niissäkin värivaihtelua löytyy aika paljon ja osa kukista on kerrannaisempia kuin toiset. Mukana on myös yllätysmomentti, sillä ei koskaan tiedä, millaisia kukkia mistäkin siementaimesta tulee. Joskus mukana on todella kauniita yksilöitä. Sen verran puutun "luonnon jalostustoimintaan", että kitken pieni- ja harvakukkaiset yksilöt pois. Lisää belliksiäni löytyy Kaunokaisia-postauksesta (klik klik).

Sitten otsikon lupaamaan tavaramäärään. Eilen aamulla meille tuli kuorma-auto pihaan ja toi vähän askarreltavaa.
Hyvin mahtui: renkaat menivät lähimmillään puolen metrin päästä kukkapenkin nurkasta.
Ensimmäinen ja toinen lava betonilaattoja. Niiden takana näkyy pikkuisen aloitettua puutarhakompostoria. Huomatkaa myös kompostin edessä oleva rikkaruohokasa, joka alkaa olla korkeampi kuin kompostorin vasemmalla puolella oleva multakasa.
Tässä kolmas, neljäs ja viides sekä pala raudoitusverkkoa. 
Puutavaraa tuli myös muutama metri. Patiohommat odottavat isännän kesälomaa, mutta lautojen ja raudoitusverkon työstäminen on jo aloitettu. Katsotaan, milloin niistä saa kuvauskelpoista materiaalia.
Piha näyttää nyt enemmän rakennustyömaalta kuin koskaan, vaikka patiolle tulevat maa-ainekset eivät vielä olekaan tontilla. Yritän ummistaa silmäni pahiten keskeneräisiltä kohdilta ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Isäntä on luvannut väkerrellä emännän piirtämiä hahmotelmia aina kun töiltään ehtii. Ehkä ne saadaankin valmiiksi ennen kuin niihin tulevat kasvit alkavat kaivata kiipeilytukea. Toiveissa olisi myös päästä patiolle grillaamaan ja ruokailemaan jo kesäkuun aikana. Työtä riittää siis!

Mukavaa keskiviikkoiltaa!

22 kommenttia:

 1. Teillä näyttääkin olevan puuhakas alkukesä tulossa :) Onnea urakkaan! Bellikset ovat kyllä nimensä mukaisesti oikeita kaunokaisia. Meillä ei niitä tällä hetkellä kasva, mutta takapihalla olisi niille kyllä oiva paikka... Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän tuo on. Toivottavasti ei veny koko kesän mittaiseksi :D Kiitos! Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 2. Voi kun odotan, että sinulta saamani belliksen siemenet täyttäisivät mökillä puutarhan. Siellä riittäisi ainakin yllin kyllin aurinkoa niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos kaikki siemenet kylvit, niin eiköhän sinulla ole jo heinäkuussa puutarha täynnä kukkivia kaunokaisia :)

   Poista
 3. Ihanat kaunokaiset.
  Teilläkin kiirettä kesällä tulee riittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuota tekemistä hetkeksi riittää. Jospa ei koko kesää menisi ainakaan pation kanssa.

   Poista
 4. Meillä belliksissä jo ensimmäiset kukat. Paljon on askarreltavaa sinulla! Raudoitusverkko on kätevää pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on vasta muutamia auki, mutta punertavia nuppuja on paljon. Ihan muutama päivä, niin aukeavat. Meillä ei olekaan ennen käytetty raudoitusverkkoa missään, mutta nyt kokeillaan.

   Poista
 5. Ihastuttavia kaunokaisia, meillä ei ole niitä missään mutta aina ihailen niitä muiden puutarhoissa. Pitäisiköhän hommata muutama omakin...
  Kiva palapeli teillä, siinä riittääkin hetkeksi kokoamista 😉. Mukavia puuhasteluhetkiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minusta bellikset ovat kivoja kukkapenkin reunuskasveina, vaikka vaeltelevatkin välillä vähän mihin sattuu. Ne on kuitenkin helppo nyppäistä pois tarvittaessa eivätkä vähään tyytyväisinä vie tilaa ja ravinteita muilta kasveilta. Kiitos! Palapelejä kootessa voi olla välillä kärsivällisyys koetuksella :D

   Poista
 6. No nyt pukkaa rakennusprojektia! Vaikka piha-alue täytyykin hetkeksi tavarakuormista, niin ainakin se lupaa vauhditusta rakentamiseen. Varmasti lopputulos palkitsee ruhtinaallisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka puolella lojuvat lavat ja muut roinat myös motivoivat työn loppuun saattamista. Ja tietenkin olisi mukava päästä myös syömään patiolla isännän grillaamia herkkuja.

   Poista
 7. Hetkellisestä sotkusta huolimatta tiedossa on mukava uudistus. Patio saattaa poikia myös uusia istutuksia, vaikka luultavasti olet sen jo huomioinutkin.
  Aikanaan manasin, kun en onnistunut bellisten kanssa. Nyt ne näyttävät kotiutuneet ruusupenkkiin. Tosin valuvat sieltä jatkuvasti nurmikolle, mutta näyttävät laajentavan myös ruusujen hyvälle ja ympärille. Paikka on aika multaisa ja kohopenkki, joten vesi ei jää seisomaan. Värit ja kukkien koot elävät omaa elämäänsä muuttuen siitä, mitä olen istuttanut. Ei haittaa. Pääasia, että viihtyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin montaa uutta istutusta pation yhteyteen tulee, sillä ne kaivatettiin jo viime kesänä samalla kertaa kuin pationkin paikka. Eli on huomioitu :D Kunnon ruukkuryhmä sen sijaan on vasta suunnitelman asteella. Samalla asenteella minäkin menen bellisten kanssa. On mukavaa seurata, millaisia kukkia minäkin vuonna tulee. Viime vuonna oli aika paljon tummemman pinkkejä ja todella kerrannaisia, kun edellisenä vuonna oli vaaleampia ja vähemmän kerrottuja.

   Poista
 8. Bellikset ovat yksi suosikkikukkiani♥

  Pitää oikein täälläkin ihmetellä, miten minulta on hävinnyt näitä blogeja lukulistaltani. Tämä sinun on nyt kolmas. Yhdessä en ollut mukamas edes suraaja, mutta kun yritin kirjautua lukijaksi ilmoitti, että olen jo..:?? Outoa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bellikset ovatkin kauniita ja vaivattomia. Mitähän se blogger sitten sekoilee? Minäkin huomasin sen, että lukemistosta puuttuu joitain, mitä minulla on tuossa blogin sivupalkissa. Hankaloittaa uusien postausten huomaamista, kun yleensä selaan niitä lukemiston kautta. Tietotekniikan kanssa on välillä ihan ihmeissään.

   Poista
 9. Yritä kestää välivaihe rakennusajalta. Kyllä lopputulos sitten piristää.
  Minullä on belliksiin kahtalainen suhde. En ihan pidä siitä, että niitä ilmestyy vähän mihin sattuu. Toisaalta niistä suloisimmat ovat toki herttaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, niin kuukauden päästä kaikki on jo valmista. Minäkin karsastan yleensä siemenistä holtittomasti leviäviä kasveja, mutta bellikset ovat niin pieniä ja helppoja kitkeä tarvittaessa pois, että se ei häiritse.

   Poista
 10. Kevät on kiireistä aikoo ja etenkin jos rakentamista on. Mukava suaha patio jossa voip oleskella ja grillailla. Miulla ei nyt Belliksiä ookkaan. Pihanmylläys puuhissa muatilalla ne aikonaan hävis ja uusia ei tullu hankittuu! Soma se kyllä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ollut mitään paikkaa, jossa voisi istuskella ulkona. Pari kertaa ollaan levitetty huopa nurmikolle ja oltu piknikillä, mutta sekin on lasten kanssa vähän hankalaa. Patio tulee siis oikeasti tarpeeseenkin, vaikka mieluummin tonkisin näin keväällä kukkapenkissä kuin miettisin pintojen kaltevuuksia :D

   Poista
 11. Ohhoh, miten suuri ja jännittävä urakka tiedossa! Varmaan tulee hieno patio!

  Kiitos bellis-reportaasista. Kuulun juuri niihin, joilla bellikset häviää kuin tuhka tuuleen. Mutta tykkään niistä kuitenkin hirveästi, ehkä pitäisi antaa niille vielä mahdollisuus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuleekin hieno. Joka tapauksessa ainakin parempi kuin entinen vuohenkellonurmi. Kokeile ihmeessä vielä belliksiä, jos kerta pidät niistä. Kylvä vaikka siemeniä vähän joka puolelle, niin kyllä joku niistä varmasti osuu sopivaan kohtaan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!