perjantai 17. toukokuuta 2019

Kevään ensimmäinen

Eilen illalla oli kevään ensimmäinen lempihetkeni puutarhassa: nimittäin lempeän lämmin, melkein tyyni ilta, jolloin saan tehdä pihakierroksen ihan omassa rauhassani lintujen laulua kuunnellen. Vielä yhdeksän aikaan meillä oli 15 astetta lämmintä. Kamera oli mukana ja tässäpä onkin sekä illan että eilisen päivän kukkakuvia.
Jouluruusussa alkaa olla jo jokunen kukka auki.

Tässä koko komeus.
Takanurkan tetenarsissit ovat alkaneet kukkia. Kivasti olivat sipulit lisääntyneet viime vuodesta, jolloin tuossa taaemmassa ryppäässä oli kuusi kukkaa.
Lummetulppaani 'Concertot' menevät yöksi suppuun.
Auringossa ne paistattelevat kukat levällään.
Kukat näyttivät aivan valtavilta, kun silmä on tottunut kevättähtiin, tetenarsisseihin ja krookuksiin. No, olivathan nämä varmasti yli kymmensenttisiä halkaisijaltaankin...
Pieni jouluruusun siementaimi on punnertanut yhden nupun. Taimi on äitini jouluruususta peräisin.
Luumutarhassa balkaninvuokot avaavat myös kukkansa ainoastaan auringon paistaessa. Osa nupuista näytti punaisilta, mutta toistaiseksi melkein kaikki ovat avautuneet kuitenkin sinisinä.
Yksi valkoinen on joukossa. Se muuten pitää kukkaansa auki pidempään kuin siniset kaverinsa. Mistähän johtuu?
Varjopenkin kevätkaihonkukat alkavat kukkia taustalla näkyvien (etelän?)kevätesikoiden kaverina. Mulloksella olevista kohdista on revitty liian innokkaita kevätkaihonkukkia, jotta muutkin pääsevät kasvamaan.
Niittyrinteessäkin on esikko aloittanut kukinnan. Mitähän lajia lie?
Etupihan viime keväänä perustettu pikkuniitty näyttää tältä. Siirsin sinne idänsinililjamättään ja pieniä esikoita, kun näytti niin ankealta. Päivänkakkaran taimia on paljon ja ketoneilikat ovat myös hengissä. Tunnistamattomia pikkutaimia on myös useita.
Kivikkorinteen valkoinen tarhakylmänkukka on pusertanut vielä kaksi nuppua lisää. Tänään isoimmassa nupussa pilkotti jo valkoista, ehkä se avautuu jo huomenna.
Mummonkalsariesikko... Muistaakseni tämän piti olla vahvemman pinkki. Ehkä se muuttuu sellaiseksi kukinnan edetessä.
Idänsinililjoista ei vielä scillamereksi ole, mutta on niitä jo enemmän kuin viime vuonna. Naapurin puolella on ihanasti scilloja ja valkovuokkoja sekaisin. Kuinkahan leviäisivät tänne ylämäen puolelle?
Toisen marjapensaan juurella on myös pari rypästä.
Ensimmäiset niistä erilaisista valkovuokoista ovat alkaneet punertua.
Kuka kertoisi palloesikolleni, että juuret pusketaan alaspäin ja kukkavarsi ylös? Pienempi alku tämän vierellä on lähtenyt oikeaan suuntaan, mutta olemattoman lyhyellä varrella, joten kukat jäävät siinäkin lehtien sekaan.
Pensasmustikoiden seassa isokevättähdet kukkivat vielä kun valkovuokot vasta aloittelevat
Pikkusydämissä pilkottaa kukkanuppuja.
Myös viime syksynä hankittu valkoinen pikkusydän kukkii myös aivan pian.
Talvetettu karjalanneito on kasvanut näin komeaksi ja pukkaa nuppua. Ensimmäinen kukka on jo auki.
Loistokärhö 'Kaiser' on kukintansa loppuvaiheessa...
... mutta onneksi ihana 'Voluceau' alkaa jo raotella ensimmäistään.
Tänään oli vielä lämpimämpi päivä kuin eilen, joten yhtä ihana iltahetki on taas pian edessä samalla kun käyn peittelemässä arimpia taimia harsolla yöksi. Kukkaisaa, lämmintä viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Iltahetkesi kuulostaa taivaalliselta! Voi kevättä ja sen suloisuutta. Tuli sellainen hauska olo kuviasi ja tekstiäsi katsellessa, että tämä ilo ja innostus on niin käsinkosketeltavaa täältä matkankin päästä. Puutarhuri tutkailee maan pintaa, jossa ei asiaan vihkiytymätön näe mitään, ja kertoilee, mitä kaikkea siinä nousee ja näkee jo silmissään sen kesäisen kukkameren.
  Ihania esikoita sinulla, ja tuo punastuva valkovuokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taivaalliselta se tuntuukin, varsinkin silloin kun sattuu oikeanlainen sää. Aika kuluu ihan huomaamatta, vaikka vain katselee ja kiertelee. Ihana kuulla, että tunnelmat välittyivät tietokoneen kautta :) Noita punastuvia valkovuokkoja haluaisin saada muuallekin kuin ihan perimmäiseen nurkkaan, jossa nyt ovat. Yhden mytyn jo siirsin, mutta vielä aion siirtää lisää. Toivottavasti punastuminen on niiden ominaisuus eikä kasvupaikasta johtuvaa.

   Poista
 2. On pihassa paljon mukavampi puuhailla, kun on hieman lämpimämpää. Sitä lämpöä lienee luvassa nyt viikonlopuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileät säät ovat hyviä ainoastaan kiviä raahatessa, että saa takista suojaa käsivarsille. Muuten puutarhassa on paljon mukavampaa puuhastella kevyemmällä vaatetuksella.

   Poista
 3. Mukava on puutarhassa viipyillä lämpimänä kevätiltana. Kaikkii kaunista siulla jo siellä onkin kukassa. Tuota jouluruusu pehkuu mie ihhailen erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia ilmestyy joka päivä lisää ja nyt kun tuli taas lämmintä, niin kasvu kiihtyy entisestään. Jouluruusupehko on komistunut yllättävän nopeasti ja se ei haittaa minua yhtään! Viihtyy ilmeisesti paikoillaan.

   Poista
 4. Ihana kevätkierros puutarhassa. Lämpiminä iltoina ei ole mitään parempaa kuin kierrellä puutarhassa ja bongailla kasvun ihmeitä. Tosi paljon kaikkea kukkivaa siellä! Olisiko esikkosi loistokevätesikko? Meillä on useita juuri tuonnäköisiä. Höh, mitähän palloesikolla on ollut mielessä :D Ehkä se siitä vielä suoristuu! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kevät- ja kesäillat ovat ihan parasta! Voisihan se ollakin loistokevätesikko tai joku eri esikoiden risteymä. Jää kyllä todella matalaksi, vain noin kymmensenttiseksi paremmassakin maassa. Palloesikon käytös on vähän ala-arvoista mielestäni. Ei päätä tungeta maata kohti tuolla lailla! Kiitos, aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 5. Balkaninvuokko on kukkinut muutamassa blogissa ja heti tuli sellainen olo, että sitä pitää hankkia omaankin puutarhaan. Kas, kun en ole ennen huomannut.
  Tarhakylmänkukat ovat niin ihania. Minun valkoiseni on vielä pikkuinen ja vasta nupulla. Pitääpä illemmalla käydä katsomassa, olisiko päivän lämpö sen jo avannut.
  Scillat ja kevätkirjotähdet leviävät ihan huomaamatta. Olen toki niitä moneen paikkaan istuttanut, mutta vuosien aikana ne ovat levinneet mm. kompostimullan ja haravoinnin vuoksi.
  Minäkin käyn aamuisin avaamassa kasveilta harsopeitteet ja iltaisin käyn ne taas peittelemässä. Toivottavasti yöt pian lämpenevät ja toisaalta kasvit tottuvat ulkona olemiseen, että kummituskaavuista voi luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogeista minäkin sen viime keväänä bongasin ja ajattelin kokeilla, kun syksyllä löysin mukuloita. Tarhakylmänkukat ovat minustakin ihania. Sen vuoksi kylvin niitä sekä viime kesänä, syksyllä että keväällä hankikylvönä. Taimia on kohta yli oman tarpeen! Valkoinen ei avannut vielä tänään yhtäkään kukistaan, mutta kolmeen nuppuun ilmestyi valkoista jo näkyviin. Ensi yöksi jätin harsot laittamatta, näyttää tulevan oikein lämmin yö.

   Poista
 6. Balkaninvuokot on ihania, vielä kun jostain saisi metsästettyä vaaleanpunaisen. Mummonkalsariesikon väri on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunainen balkaninvuokko olisikin ihana. Esikko on ainakin erikoinen. Omaan silmään vaatii totuttelua, sillä sen piti olla eri värinen. Sain äidiltäni varmistuksen (taimet ovat häneltä). Ehkä väliin oli eksynyt siementaimia, sillä nyt yksi on auennut oikeamman värisenä.

   Poista
 7. Tulppaanikausi todella räväyttää kasvit näkyville. Ei tarvitse niin paljon kumarrella. On hieno seurata kasvua. Puutarha on niin erilainen eri vaiheissa. Kesän korkeat kasvit saavat vielä ihan rauhassa ponnistella ylöspäin. Onneksi näin keväisinkin saa paljon väriä penkkeihin kevätkuklijoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieniä kevätkukkijoita tarvittaisiin valtavat massat, jotta istutus näkyisi kauas, isompia riittää vähemmän. Mutta jokainen kukkija ja kasvun vaihe on silti yhtä toivottu ja puutarhan muutosta on ihana seurata.

   Poista
 8. kevään kukkijat ilahduttavat aina. pihakierroksesta päätellen teillä kevät noin kaksi viikkoa myöhemmässä kuin näillä nurkilla. pitkä on kotomaamme taas kerran sen huomaa. systeri postasi juur Pohjois-Pohjanmaalta, siel viel lunta ja hiirenkorvista ei tietoakaan viel!
  teil onkin alkamas iso homma, kiva seurata sen edistymistä. rentouttavaa puutarhailua Sinulle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä huomasin myös sen, että jo muutaman kilometrin päässä kevät on joitain päiviä pidemmällä. Meillä on ehkä sitten kylmempi paikka kuin muuten tässä lähialueilla, mutta saadaanpahan talvella reilummin lumisuojaakin :D Iso ja rankka homma aluillaan, mutta siistiytyypähän sitten taas yksi alue pihasta. Kiitos! Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 9. Ihania esikoita ja vaikka mitä. Komeita nuo lummetulppaanit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lummetulppaanit olivat positiivinen yllätys. Toki tiesin, että ovat kauniita, jos kukkivat sen näköisinä kuin pussin kuvassa, mutta ne ovat oikeasti valtavan kokoisiakin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!