torstai 9. toukokuuta 2019

No, onko niillä juuria?

Blogiani tänä keväänä seuranneet tietävät, että minulla on menossa kasvualustavertailu kylvömullan ja kasvusammalen välillä. Olen muutaman kerran raportoinut siemenkylvöjen tilannetta, mutta minulla on ollut koko ajan menossa myös pistokaskokeiluja samoilla kasvualustoilla. Testikasveina olen käyttänyt pelargonia ja ruusuliisaa ja nyt on jo korkea aika kurkata, miltä näyttää mullan alla, eli ruukun sisällä.
26.3. otetut pelargonin pistokastaimet: vasemmalla kasvualustana kylvömulta, oikealla kasvusammal.
Pistokkaat olivat otettaessa samankokoiset, mutta mielestäni kasvusammalessa juurrutettu lähti hieman nopeammin kasvuun ja on nyt hieman isompi ja tummemman vihreä. Kylvömullassa kasvanut on alkanut kuihduttaa pistokasvaiheessa isoimpana ollutta lehteään ja on muutenkin väriltään vaaleampi. Molemmat ovat koko ajan vierekkäin samalla hoidolla. Juuristoissa näkyy selviä eroja. Asettelin kuviin multapaakut niin päin, että paras puoli kummastakin on kameraa kohti.
Epähuomiossa laitoin taimet nyt toisin päin kuin edellisessä kuvassa, eli vasemmalla on kasvusammal, oikealla kylvömulta. Kuihtunut lehti näkyy tässä kuvassa hyvin.
Kylvömulta: juuria on ihan kivasti, mutta ne ovat hentoja ja lyhyitä ja niitä on ainoastaan pohjassa ja tällä reunalla, toisella puolella multapaakkua ei näkynyt kuin pari pientä juurenkärkeä.
Kasvusammal: juuret ovat paksumpia ja pidempiä. Niitä on myös tasaisemmin ympäri "multa"paakkua. Pohjassa ollutta sanomalehdenpalaa ei saanut kunnolla irrotettua, sillä juuret olivat takertuneet siihen niin tiukasti.
Ruusuliisoista osasin jo epäilläkin, että kasvusammal vie voiton kotiin. Myös näissä pistokkaat olivat alussa samankokoiset ja ne ovat olleet koko ajan vierekkäin samalla hoidolla.
26.3. otetut ruusuliisat: vasemmalla kasvusammal, oikealla kylvömulta. Molempia on jo latvottu ja kasvusammalpistokkaassa on useita kukkanuppuja. Kylvömullassa kasvanut on "ehkä hitusen" pienempi, vai valehtelevatko silmäni?
Yhtä selvä ero mullan alla kuin päälläkin.
Päätin aiemmin tällä viikolla vaihtaa paprikat ja chilit isompiin ruukkuihin, sillä pikkuruukuissa ne tuntuivat kuivuvan turhan nopeasti. Kylvömulta loppui jo ajat sitten, joten käytin niille ruukkukasveille tarkoitettua mustaa multaa, josta oli juuri sopivasti pussinpohjat jäljellä. Toinen vaihtoehto olisi ollut ruukuttaa kaikki kasvusammaleeseen, mutta silloin vertailu olisi vääristynyt. Juuristojen kuvaaminen tuli mieleen vasta kun olin saanut paprikat ruukutettua, mutta kasvualustojen eron näkee kyllä pelkkien chilienkin multapaakuista.
En osaa sanoa, kummalla on parempi juuristo, mutta ulkonäössä on selvä ero. Paprikat näyttivät aivan samalta kuin nämä chilit, tosin niillä multapaakut olivat jo melkein täynnä juuria.
Kaikki siemenestä kylvetyt vertailukasvini kasvavat edelleen melko tasaisesti kummassakin kasvualustassa, mutta minusta on aika jännää, että niiden juuristoissa näkyi näin selviä eroja. Tomaattien ja miinanköynnösten juuristoa en ole penkonut, sillä ne kasvavat maitopurkeissa. Mielenkiinnolla odotan maahanistutusta, että pääsen tutkimaan, millaiselta niiden juuristot näyttävät. Se on kuitenkin selvä, että jatkossa laitan pistokkaani juurtumaan mieluummin kasvusammaleeseen kuin kylvömultaan. Erot näkyvät nimittäin niin selvästi sekä lehtien että juuriston kasvussa.

24 kommenttia:

  1. Tuota kasvusammaltahan pitäisi kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Onpa jännää! Minulla on pussi kasvusammalta ekaa kertaa kokeilussa tänä keväänä, taidankin tehdä seuraavat kylvöt siihen. Mieletön ero juuristoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vähän yllätyin juuristojen eroista, sillä kasvu on kuitenkin ollut suht tasaista kummassakin kasvualustassa.

      Poista
  3. Oho, mikä ero! Täytyypä ottaa itekin kasvusammal joskus kokeiluun. Kiva, kun jaoit kokeilusi meille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä! Ainakin minulla pistokaslisäyksessä se osoitti ylivoimansa selvästi. Minusta on kiva kokeilla ja testailla juttuja ja myös jakaa havaintojani muille :)

      Poista
  4. Mielenkiintoista! Ero on aivan selkeä. Ilmeisesti kasvusammal pidättää vettä ja ravinteita kauttaaltaan paremmin kuin kylvömulta, joka on käsittääkseni aika kevyttä seosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulen, että erot johtuvat juuri kasvusammalen vedenpidätyskyvystä ja siitä, että kosteus jakaantuu ehkä tasaisemmin koko multatilaan eikä jää pelkästään sille reunalle, mihin on sattunut vettä lorauttamaan kastellessa. Ehkä myös sammalen ilmavuudesta on etua juurtumisprosessissa. Kaikkea sitä oppii kun alkaa testailemaan.

      Poista
  5. Nämä on hyviä kokeiluja ja kiitos kun laitoit tänne vertailun tuloksen :)

    VastaaPoista
  6. Mielenkiistoista. Aika vähän pistokkaita tulee otettua, mutta pitänee pitää mielessä :)

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen vertailu. Miten oli kastelun laita kasvusammaleella? Pitikö kastella multaa useammin tai jotenkin erilailla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päinvastoin: kasvusammalta tarvitsi kastella harvemmin kuin kylvömultaa. Ja vaikka sammal tuntui pinnasta rutikuivalta, kasvien lehdet olivat silti napakasti pystyssä. Ilmeisesti siellä jossain sammalen sopukoissa pysyy tarpeeksi kosteutta kasveille, vaikka kasvualusta tuntuisi sormella kuivalle. Laiskan kastelijan valinta siis.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen ja innostava kokeilu. Taidan ensi kevään taimet kylvää kasvusmmaleeseen.
    Blogissani on sinulle jotain. Käy kurkkaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin minä olen huomannut kasvusammalessa pelkästään positiivisia ominaisuuksia tähän mennessä. Ahaa, pitääpä käydä katsomassa.

      Poista
  9. Kasvusammal olisi selvästi just hyvä mulle, terveisin laiska kastelija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä toinen, jolla välillä saattaa unohtua kastelukannukierros :D Kasvusammal antaa kyllä yllättävän paljon anteeksi.

      Poista
  10. Olipa mielenkiintoinen vertailu juurikin juuriston suhteen, kasvusammal taitaa olla aikas hyvää tavaraa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuristohan on kasvin tärkein osa, joten sitä kannattaakin välillä tutkia. Ainakin tässä testissä kasvusammal näytti ylivoimaisuutensa juuriston hyvinvoinnin osalta.

      Poista
  11. Todella mielenkiintoinen vertailu, kiitos kun olet jaksanut jakaa tulokset kanssamme. Pitää ehdottomasti kokeilla kasvusammalta itsekin, tulokset ovat sen verran vakuuttavat. Ihanaa huomista äitienpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vertailun tulokset jäävät näin myös itselleni tulevia vuosia varten muistiin. Kannattaa kokeilla kasvusammalta. Toistaiseksi en ole löytänyt siitä mitään negatiivista ominaisuutta ja tällä hetkellä näyttäisi myös siltä, että juuriston kannalta se on huipputuote. Kiitos! Ihanaa huomista äitienpäivää myös sinulle!

      Poista
  12. Kiitos tästä vertailusta, todella mielenkiintoista. Otan tästä vinkit talteen ja kokeilen ehdottomasti seuraavan kerran pistokkaiden kasvatukseen kasvusammalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Pistokkaiden kanssa kasvusammal toimikin yllättävän hyvin verrattuna kylvömultaan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!