sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Kukkia ja uusia makuja

Meillä ei vielä kypsiä tomaatteja päästä maistelemaan pitkään aikaan, mutta satoa näyttäisi tulevan tänä kesänä ihan mukavasti. Raakileita on jo muutamia, mutta kukkia ja varsinkin nuppuja sitäkin enemmän.
Kirsikkatomaatti 'Ildi'.
Alimmassa tertussa on jo raakileitakin. Ja kuvassa on siis vain yksi kukkaterttu!
Kasvimaalta on kerätty salaattia ja pinaattia jo pitkän aikaa, mutta nyt saatiin ihan uusia makuelämyksiä koko perheelle: ensimmäiset härkäpavut. Huimat kuusi palkoa keväällä esikasvatetuista pavuntaimista. Mitään pihvejä tai höystöjä tällä määrällä ei tehty, vaan papuja maisteltiin keitettyinä. Kuulin sellaisen vinkin, että tuoreet härkäpavut saa silvittyä helpoiten, kun keittää palkoja kokonaisina muutaman minuutin ja puristelee siemenet sitten ulos. Toimii! Oli siistiä ja nopeaa.

Pistokkaista kasvattamani lumihiutaleamppeli alkaa näyttää jo ihan kivalle. Vielä kun versot kasvavat hieman pituutta lisää ja jatkavat kukintaansa samaan malliin, olen enemmän kuin tyytyväinen.

Ensimmäiset leijonankidat ovat aukaisseet nuppujaan. Tummanpunaisia näyttäisi olevan useitakin ja muutama valkoinen tai vaaleankeltainen. Lopuissa nuput ovat vielä niin tiukasti kiinni, ettei väristä osaa sanoa mitään. Joukossa on myös yksi, jolla on upean värinen lehdistö. Harmi, että se oli viimeisten istutettavien joukossa ja on siis piilossa vatukkorinteen laidalla.


Tämä on upea! Toivottavasti kukanvärikin on hieno.
Ympärillä näkyy tavallisen väristen leijonankitojen lehtien värikirjo sekä yksi pioniunikon taimi.
Jos tuon tummanpuhuvan leijonankidan antaisi tehdä siemeniä, tulisikohan niistä edes osa emonsa kaltaisia? Vai pitäisikö tässä ruveta niinkin tieteelliseksi, että pölyttäisi tuon kukat ennen pörriäisiä toisen mahdollisimman tumman leijonankidan siitepölyllä? Siinä sitä riittäisi naapureillekin puitavaa, kun sen touhun näkisivät! Nyt jo taitavat hieman päätään pyöritellen seurata Rouva Hiidenkiven pihapuuhia... Mutta eikö vain olisi aika hätkähdyttävä väripilkku melkein minkä tahansa kasvin kaverina?

Aurinkoista alkavaa viikkoa!

10 kommenttia:

 1. Hyvälle näyttää!

  Sain viimeinkin aikaiseksi vastauksen haasteeseen. Loma loppui ja olen ollut viikon töissä, niin huomaan ettei sitä aikaa taas niin olekkaan.:D
  Olen siis vain pikaisesti käynyt blogistaniassa kurkkimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän jokaiselle tule niitä hetkiä, jolloin ei ehdi niin perusteellisesti paneutua blogimaailmaan ja se on ihan ymmärrettävää :) Hienoa, että tartuit haasteeseen. Puutarhan ongelmapaikkoja ei ole kovin mukava tuijottaa silmästä silmään saati sitten esitellä kaikelle kansalle :D

   Poista
 2. Mullaki on kasvamas ensimmääset pavut ikinä, saa nähärä tulooko niistä mitää. Järkyttävän palio tomaatinkukkia, huh, huh.
  Tuata punalehtistä leijonankitaa kannattaa vaalia ja yrittää siämeniä. Josko niistä tulis emonsa kaltaasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti sinunkin pavuistasi tulee satoa :) Punalehtistä leijonankitaa ei ole ainakaan minulle tullut ennen vastaan ja nytkin minulla on kuitenkin noin 150 leijonankitaa kukkapenkeissä. Odotan kyllä sen kukiltakin paljon.

   Poista
 3. Härkäpapu on tosi kiva! :) Itsekin olen syönyt oman sadon papuja lähinnä vain keitettynä. Satoa pitäisi tulla tosi paljon ennen kuin niistä saisi tehtyä pihvejä. No, muita ruokia onnistuisi vähemmälläkin määrällä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatan härkäpapuja tänä vuonna lähinnä hyötytarhan maanparantajiksi, mutta siinähän on hienon näköinen kukkakin. Ja näin ensimaistaman perusteella pavutkin tulee varmasti syötyä. Tietysti jos keittäisi papuja sitä mukaa kun niitä tulee ja pakastaisi samantien, niin voisi kokeilla tehdä pihvejä sitten kun papuja on kertynyt tarpeeksi.

   Poista
 4. Upeat kukkatertut tomaateissa, nyt vaan satoa odottelemaan. Ostin Impectalta tummanpunakukkaisia leijonankidan siemeniä, eivät ole vielä edes nuppuvaiheessa, mutta lehdistö näyttää tuollaiselta. Joten olisiko odotettavissa tummia kaunottaria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, nehän ovat sitten todella tummia, sillä muutamassa jo auenneessa tummanpunaisessa leijonassa lehdistö on jonkun verran tummempi kuin vaaleakukkaisissa, mutta ei lähellekään noin tumma. Melkein liian jännittävää kukinnan odottaminen :D

   Poista
 5. Härkäpapu on hyvää, mutta välillä on tuntunut todella työläältä tehdä siitä ruokaa. Täytyykin testata tuota vinkkiäsi. Tummalehtisellä leijonankidalla on upea väri, kukkiessaan näyttää varmaan vielä upeammalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä :) Minä en sitä perinteistä tapaa edes ole vielä kokeillut, kun vaikutti niin työläältä tuon rinnalla. Tummalehtisille kasveille on aina tilausta, sillä ne erottuvat kukkimattominakin vihreästä lehtimassasta. Toivottavasti tällä on hieno kukan värikin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!