lauantai 7. heinäkuuta 2018

Eilisillan pihakierros

Minulla on tapana iltaisin lasten nukahdettua kierrellä puutarhassa ihan vain nautiskelemassa hiljaisuudesta ja kukista. Sadekelillä kierros jää välistä, mutta eilen illalla oli aivan ihana sää: hiljaista, tyyntä, pehmeän lämmintä ja ilta-aurinko sai kukat hehkumaan. Hyttysiä oli paljon, mutta nekään eivät pahasti rauhaa häirinneet. Etupihalla kivikkorinteen päässä kasvava nukkapähkämö on nauttinut tästä kesästä. Toinen innokas kukkija on tarhakeijunkukka 'Hans'.
Nukkapähkämö eli lampaankorva ja päivänlilja 'Stella d'Oro'
Korkeutensa puolesta nukkapähkämö sopisi taaemmaskin, mutta minusta sen on oltava kulkuväylän vieressä kosketusetäisyydellä. Harvalla kasvilla on näin pehmoinen kasvusto kuin tällä.
Tarhakeijunkukka 'Hans' ja taustalla pikkusydän. Niiden välissä tiukukärhö 'Arabella' yrittää etsiä jalansijaa.
Yksi kolmesta verenpisarastani alkaa kukkia. Tämä oli keväällä jatkuvasti kirvojen kiusaama ja myös sen näköinen, mutta toipui nopsaan kun pääsi ulos.
Pidän tämän verenpisaran kukan mallista. Värikään ei ole hassumpi.
Hipoo täydellisyyttä.
Ihan mukavasti nuppuja. Taustalla pihakierrosseuralaiseni.
Varjolilja on parhaassa kukassaan nyt. Eilen päivällä sitä kuvatessa äkkäsin perhosen esikon lehtien lomassa. Lähempi tarkastelu paljasti otuksen joksikin metalliyökköseksi ja netti kertoi lajin olevan melko yleinen poikkimessinkiyökkönen. Sen siipien h-kirjainta muistuttava kuvio kiiltää kuin kiillotettu messinki. Aika hieno minusta yökköseksi.
Varjoliljapuskani hieman levähti toissapäivän sateissa. Osa varsista nojailee pihlajan oksiin ja töyhtöangervoon.
Olikohan yökkönen käynyt varjoliljan kukilla ennen piilopaikkaan kömpimistä? Näyttäisi hieman siitepölyä olevan päässä.
Komeat päiväperhoset ovat mukavia puutarhavieraita, mutta kelpaa minulle pienemmätkin perhoset. On mukavaa, kun puutarhassa on elämää (hiiret ja muut tuholaiset poisluettuina tietenkin). Aurinkoista viikonloppua!

9 kommenttia:

 1. Kivasti tuo nukkapähkämö pysyy ryhdissään, meillä tahtoo varret kaatua reunoilla. Ötököidtä puheen ollen, tuleeko varjoliljoihin liljakukkoja? Luovuin sipulililjoista niiden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun nukkapähkämöilläni on ihan superkuiva ja karu kasvualusta, mullansekaista hiekkaa ehkä kymmenen senttiä ja sitten kiviä ja hiekkaa, jossa saattaa olla ripaus multaa seassa. Sen lisäksi niiden paikka on rinteessä ja melkein koko päivän auringonpaisteessa. Ehkä näiden yhteissumma saa ne kasvamaan ryhdikkäinä. Ilmeisesti varjoliljakin kuuluu liljakukon ruokalistalle. Meillä ei onneksi vielä liljakukkoja ole näkynyt, mutta pidän kyllä varmuuden vuoksi silmät auki ja elättelen toivoa, etteivät löytäisi liljoja muiden kasvien seasta.

   Poista
 2. Wonderful flowers, beautiful blog.
  Have a nice weekend
  Greetings from Portugal
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much! I appreciate your comment. Have a nice weekend!

   Poista
 3. Ihanat valkoiset varjoliljat! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Komea nukkapähkämö! Olen sitä yrittänyt parikin kertaa kasvattaa, mutta aina se kadonnut seuraavana kesänä. Millaisessa maaperässä se sinulla kasvaa? Hyvää heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nukkapähkämöni kasvaa varmaan tontin huonoimmassa kohdassa: mullansekaista hiekkaa ehkä 10cm, sitten hiekkaa ja kiviä, jossa saattaa olla hippunen multaa seassa. Kaiken lisäksi maa viettää tuossa alaspäin ja aurinko paistaa melkein koko päivän. En kastele enkä lannoita ollenkaan. Ei ole talvehtimisongelmia ja kukkii hyvin. Hyvää heinäkuun jatkoa sinullekin! Toivottavasti saat nukkapähkämösi menestymään :)

   Poista
  2. Kiitos! Nukkapähkämöni kasvaa varmaan tontin huonoimmassa kohdassa: mullansekaista hiekkaa ehkä 10cm, sitten hiekkaa ja kiviä, jossa saattaa olla hippunen multaa seassa. Kaiken lisäksi maa viettää tuossa alaspäin ja aurinko paistaa melkein koko päivän. En kastele enkä lannoita ollenkaan. Ei ole talvehtimisongelmia ja kukkii hyvin. Hyvää heinäkuun jatkoa sinullekin! Toivottavasti saat nukkapähkämösi menestymään :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!