sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Kompostoinnista

Biojätteen kompostointi on monellakin tapaa kannattavaa. Puutarhurille suurin hyöty tulee ravinteikkaan mullan muodossa. Lisäksi se on yksi parhaista ekoteoista, minkä tavallinen ihminen voi tehdä. Kompostoinnin hyödyistä ympäristölle löytyy netistä sivukaupalla tietoa, joten en niitä tässä sen enempää erittele. Lämpökompostori on kallis investointi, mutta maksaa muutamassa vuodessa itsensä takaisin säästyneinä jätemaksuina. Ainakin meidän alueen jäteyhtiössä säästää vuodessa vajaan satasen, jos kompostoi biojätteet. Kun muutimme omakotitaloon, meille oli itsestään selvää, että hankimme kompostorin. Pikakompostori olikin ensimmäinen puutarhaostoksemme. Sen käyttö oli minulle tuttua, sillä lapsuudenkodissani kompostoitiin biojätteet.

Meillä on kaksi kompostoria: toinen on Biolanin pikakompostori ja toinen halpa, ohutseinäinen puutarhajätteen kompostointiin tarkoitettu hökötys, johon siirrämme puolivalmiin mullan jälkikompostoitumaan. Pikakompostori oli päässyt täyttymään kevään aikana, joten tyhjennettävähän sitä oli. Nyt keväällä on hyvä hetki jakaa vinkkejä myös kompostorin talvikäyttöön, kun asiat ovat vielä tuoreessa muistissa.
Lämpö on pysynyt 10-40 asteen välillä koko talven.
Meillä kompostori on pysynyt kovemmillakin pakkasilla sulana, kun olemme lapioineet paksun kerroksen lunta ympärille. Lisäksi olemme laittaneet vanhan pienen maton kannen päälle suojaamaan kannen avausmekanismia räntäsateelta ja jäätymiseltä. Matto kerää myös mukavasti lunta kompostorin päälle lisäeristeeksi. Lumikasan keskellä nököttävän kompostorin tyhjennys on toki haastavampaa, mutta maksaa vaivan, jos kompostori ei jäädy talven aikana. Ainoa kerta, kun kompostorimme jäätyi, oli joulu-tammikuussa 2015-2016, kun lumettomaan maahan tuli -30 asteen pakkaset. Kun pakkanen helmikuun 2016 alussa lauhtui ja alkoi sataa lunta, vein pari kuumavesipulloa kompostorin sisälle. Kun pullot täytti kerran vuorokaudessa kuumalla vedellä, niin kompostori alkoi taas toimia.

Toimivan kompostorin lämpö sulattaa lumenkin ympäriltään. Talvella täytän raon pakkaslumella, keväällä annan sulaa. (kuvattu 8.4.)
Nyt tyhjennysluukullekin jo pääsee. Hyvästä lämpöeristeestä joutuu maksamaan pienellä lapiointiurakalla.
Tällä kertaa tyhjennettävä aines oli ilmiselvästi marras-tammikuun aikana tullutta, sillä massa sisälsi paljon sitrusten kuoria. Niillä, kananmunan kuorilla ja luunpalasilla kestää maatua kauan, joten ne joutuvat uusintakierrokselle. Myös jotkut puuvartiset ja kovalehtiset leikkovihreät maatuvat hitaasti. Meillä on pakko erotella kaikki sattumat kompostimullan seasta tai muuten eräs nelijalkainen käy ne syömässä kukkapenkistä. Jostain syystä koiramme ei usko sitä, että komposti sopii paremmin kukille kuin sen vatsalle.

Puolivalmista kompostia. Isoimmat sattumat lähtivät uusintakierrokselle.
Talven aikana saatiin tämä kompostori melkein täyteen. Pinnalla tänään tyhjennettyä puolivalmista. Valkoiset hituset ovat lunta, jota karisi lapioidessa sekaan. Puunpalaset erottuvat vielä, mutta muuten jäte on maatunut tunnistamattomaksi.
Siisteimmin mielestäni saa kompostorin tyhjennettyä, kun laittaa tyhjän multasäkin tai vastaavan tyhjennysluukun eteen. Lopuksi säkin päältä on helppo karistella viimeisetkin jämät talteen. Lienee turha mainitakaan, että tämäkin konsti on otettu käyttöön ahmattikoiran takia. Joissain kompostoreissa on myös muovinen "kaukalo", minkä voi laittaa tuohon eteen.
Montakohan kertaa tämäkin muovisäkki on ollut tässä käytössä? Kierrätystä se on tämäkin...
Tyhjentäessäni kompostoria huomasin, että massa oli ihan pohjalta hieman liian märkää. Meiltä pääsi kuivike talvella loppumaan ja meni hetki ennen kuin saatiin aikaiseksi ostaa lisää. Lisäsin sitä kyllä heti reilulla kädellä, mutta en tainnut sekoittaa tarpeeksi syvälle. Tyhjennysluukun yläreunan tasalla oli nimittäin jo sopivan kosteaa. Nyt laitoin pohjalle reilummin kuiviketta siltäkin varalta, että suotovesiaukot olisivat päässeet jäätymään tai muuten tukkeutumaan. Ne tarkistan seuraavan tyhjennyksen yhteydessä, kun lumet ovat sulaneet.
Pohjalle reilu kerros kuiviketta.
Kun kompostorin pohjalla on tarpeeksi kuiviketta ja luukku kiinni, painelen yläpuolelta kompostorin sisältöä alaspäin. Meillä on apuvälineenä survomisessa rautatangon pätkä, josta on taivutettu molemmat päät mutkalle. Saman asian ajaa mikä tahansa kepakko tai tähän tarkoitukseen valmistettu kompostimöyhennin. Jos jätteet on ennen kompostointia pilkottu pienemmiksi ja kuiviketta on käytetty tarpeeksi, niin kompostorin sisältö lähtee tippumaan melko helposti alaspäin. Kompostoria täytettäessä en sekoita kuin pintakerrosta, jotta eri maatumisasteissa olevat jätteet eivät sekoitu keskenään.

Talvisin tyhjennän kompostoria ainoastaan silloin, kun se alkaa tulla täyteen. Kompostorin toiminnan kannalta voisi olla parempi tyhjentää pikkuisen kerrallaan, mutta useammin. Toisaalta paksu lumikerros ympärillä antaa pelivaraa tyhjentämiseen, kun jäähtynyt massa ei pääse kovin helposti jäätymään. Talvella pidän myös eteisessä pientä ämpärillistä kuiviketta, jota laitan biojäteastian pohjalle. Näin astiaa tyhjennettäessä lämmin kuivike tulee päällimmäiseksi ja pitää vasta tuodun jätteen hieman pidempään lämpöisenä.
Päälle myös kuiviketta. Nyt uutta jätettä mahtuu taas hyvin.
Olemme tähän asti käyttäneet keittiöjätteen keräämiseen biopusseja, mutta pikku hiljaa alkaa mitta täyttyä niihin. Ne pitäisi saada ravisteltua aina ihan tyhjiksi, sillä muuten ne vain kulkeutuvat sellaisenaan kompostorin läpi ja estävät sisällään olevan biojätteen maatumista. Ja vaikka ne ravistelisi tyhjiksi ja repisi rikkikin, niin silti ne eivät ehdi maatua samassa ajassa muun jätteen kanssa. Meillä on kompostiastiana isohko kantikas muoviämpäri, joten ajattelimme kokeilla vaihteeksi vuorata sen kevyesti sanomalehtipaperilla. Biojätteen voisi tietysti kerätä siltäänkin siihen, mutta silloin astian reunoille tarttuu helpommin osa jätteestä.

Kompostoidaanko teillä? Käytättekö keittiöjätteen keräämiseen biopusseja, sanomalehdestä taiteltuja pusseja vai keräättekö ne siltään johonkin astiaan? Onko teillä vielä muita hyviä vinkkejä kompostoimiseen?

16 kommenttia:

  1. Erinomainen postaus. Olemme kompostoineet koko omakotiasumisen ajan. Viime kesän lopulla ostin Biolanin lämpökompostorin, koska entinen ei ollut varsinainen lämpökompostori (jollaisena sitä myytiin ja myydään yhä). Vanha kompostori jatkaa elämäänsä jatkokompostorina. Vaikka uusi biokompostori vaati vähän opettelemista, olen siihen todella tyytyväinen. Helmi-maaliskuussa se jäätyi, mikä varmaankin johtui siitä, etten tyhjentänyt sitä ajoissa. Käynnistymisessä auttoi myös kuivikkeen siirto sisälle, jolloin se ei ollut jääkylmää kompostoriin päästyään. Sain tyhjennysluukun vihdoin auki ja osan valmiista massasta pois. Lähipäivinä pitää tyhjentää loputkin. Kompostori pöhisee nyt 40:ssä.

    Käytän keittiön biojöteastiassa erilaisia ostosten mukana tulevia pakkauspusseja (ellei niissä ole reikiä). Niitähän kertyy, vaikka miten yrittäisi välttää. Saan niitä myös lähisukulaisilta. Tyhjennän pussin sisällön kompostoriin ja pussi menee lähellä olevaan sekajäteastiaan. En käytä biopusseja, koska niiden hajoaminen kompostorissa vie ikuisuuden. Sanomalehdestä taiteltu pussi voisi olla yksi vaihtoehto, mutta meille tulee vain muutama ilmaisjakelulehti. Sanomalehtipussista tulee väkisinkin turhan paksu ja sekin pitää silputa hajoamisen nopeuttamiseksi. Tai vaihtoehtoisesti se on laitettava sekajätteeseen. Käytän vähäiset sanomalehtivarastoni mieluummin puutarhassa katteena. Hiukan joutuu näitä kompostointiasioita miettimään ja kokeilemaan, mutta se kyllä kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on kompostori sitten käynnistynyt oikein mallikkaasti :) Ostos- ja muut muovipussit olisivat tietysti yksi vaihtoehto, niin ei menisi mitään "ylimääräistä" kompostiin. Sanomalehdestä jos taittelee pussin, niin siitä tulee väkisinkin liian paksu sisälle sopivan jätteen määrään nähden. Mietityttää myös, tulisiko kompostoriin silloin liikaa paperia. Meidän kompostiastan saa vuorattua terpeeksi hyvin kahdella sanomalehden sivulla, joten se on nyt kokeilussa ainakin jonkun aikaa. Pitänee tehdä postaus sitten, kun nyt kertyvä massa on valmista jatkokompostoitumaan. Kesä on hyvää aikaa sekä aloittaa kompostointi että tehdä tällaisia kokeiluja, kun ei ole pakkanen haittaamassa kompostoitumista.

      Poista
  2. Tämä on asia, johon en ole sen järkevyydestä huolimatta päässyt koskaan sisälle. Ihailen niitä jotka kompostoi ja osaa sen tehdä. Ei varmasti ole rakettitiedettä, mutta...
    Kalliin talvikäyttöisen kompostorin hinta tuntuu kovalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakettitiedettä tämä tosiaan ei ole. Oma vaivansa toki biojätteen erottelussa ja kompostorin hoitamisessa on, mutta menee rutiinilla, kun sen oppii. Kunnollisesta lämpöeristetystä kompostorista joutuu maksamaan, mutta se kestääkin sitten helposti yli 10 vuotta. Maksoimme omasta kompostoristamme hieman reilu 300€. Näiden kolmen vuoden aikana olemme säästäneet jo melkein saman summan jätemaksuissa ja saaneet lisäksi monta kottikärryllistä vuodessa ravinteikasta kompostimultaa. Myös ympäristön näkökulmasta on hyvä, ettei tontilla syntyviä biojätteitä tarvitse kuljettaa kaatopaikalle, jätteenkäsittelylaitokselle tms. Itse en enää pysty heittämään biojätettä sekajäteastiaan, mutta kukin tavallaan. Kompostoinnin saloihin pääsee helpoimmin mukaan, jos ystäväpiiristä löytyy joku opastamaan tarvittaessa tai kompostoi vaikka naapurin kanssa yhdessä. Uskon, että kynnys aloittaa on suurempi kuin kompostoinnin jatkaminen, kun siihen on kerran päässyt sisälle. Kiitos sinulle kommentista, keskustelua on aina hyvä herättää :) Aurinkoisia kevätpäiviä!

      Poista
  3. Meillä käytössä tuo sama pikakompostori ja lisäksi kompostikehikot jatkokompostoimiseen ja puutarhajätteelle. Komposti toimi hienosti koko talven, vaikka en ollut edes ajatellut tuota lumella suojaamista tai kuivikkeen pitämistä lämpöisessä. Eniten päänvaivaa on aiheittanut tyhjentämisen sotkuisuus. Täytyykin testata tuota pussikikkaa. Olen myös suunnitellut, että jos kompostille tekisi jalustan, tyhjennysaukon alle saisi helposti jonkin astian. Me keräämme talousbiojätteen reilun kokoisiin pakaste-/säilytysrasioihin. Ne on helppo huuhtaista käytön jälkeen tai tarvittaessa laittaa astianpesukoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostorin jäätyminen talvella ei taida olla Etelä-Suomen ongelmia :) Ei se täälläkään lauhana talvena jäädy, mutta jos on viikkotolkulla -30 astetta, niin on pieni ihme, jos pysyy sulana. Rasian käyttöä kompostiastiana olen itsekin miettinyt, mutta meillä se pitäisi käydä tyhjentämässä joka päivä. Käytämme paljon kasviksia, joten pienempi astia täyttyy nopeasti jo pelkistä kuorista. Ruokahävikkiä tulee sen verran, mitä lapset tiputtavat lattioille (=paljon). Jalusta varmasti helpottaisi kompostorin tyhjentämistä ja vähentäisi sotkua. Suotonestekin pääsisi valumaan esteettä pois. Toisaalta lyhyen ihmisen voisi olla sitten hankalampi täyttää ja tarvittaessa hämmentää kompostoria ilman koroketta. Talvisin jalusta taas voi edesauttaa kompostorin jäätymistä, kun kylmä ilma pääsee jäähdyttämään myös pohjan kautta. Tällaiset asiat minulle tuli mieleen. En ole itse kokeillut enkä myöskään kuullut, että kenelläkään olisi kompostori jalustalla. Kerro sitten, miten toimii käytännössä, jos päätät kokeilla. Ajatus on kiinnostava :)

      Poista
    2. Kieltämättä siellä on kylmemmät talvet. Tosin ei tämä kaakkokaan aina ihan lämmin paikka ole, vaikka etelässä ollaankin. Yleensä pahimmat pakkasjaksot jäävät sentään melko lyhytaikaisiksi, kunnon talvikin alkaa niin myöhään. Viime talvena ei päästy -30 pakkasasteeseen kertaakaan. Minäkin tyhjentelen parhaimmillaan biojätettä kerran päivässä tai sitten rasioita on kaksi odottamassa tyhjennystä jos ei ole viitsinyt heti tyhjentää. En koe sitä mitenkään ongelmalliseksi, johan se rupeaa haisemaankin, jos useamman päivän tyhjennystä odottaa. Täytynee vielä suunnitella ja kokeilla tuota kompostin tyhjennystä. Voi tosiaan olla että jalustasta tulee myös huonot puolet mukaan. Yksi mikä kävi nyt mielessä on isompi lumilapio. Jos sen saisi luukun alle, vaikkei kompistia lisää korottaisikaan (nyt on jo lautojen päällä).

      Poista
    3. Lumilapiokin saattaisi ehkä toimia apuvälineenä. Kannattaa ainakin testata. Säkin etu on se, ettei ole laitoja hankaloittamassa lapioimista. Toisaalta siitä pääsee välillä osa karkaamaan ohi ja säkki myös luistelee varsinkin lumen päällä helposti. Senhän voisi kyllä ankkuroida parilla pitkällä naulalla nurkista maahan... Ideariihi ja tuotekehittely selvästi käynnistyi :D Juu, ei montaa päivää viitsi kompostiastiaa sisällä seisottaa, mutta pari-kolme päivää menee ihan hyvin, jos ei ole lihaa tai kalaa seassa, raakana varsinkaan.

      Poista
  4. Kompostointi on järkevää ja kannattavaa puuhaa! Biolania en ole koskaan tullut hankkineeksi sen kovan hinnan takia, mutta nykyinenkin on hoitanut homman mallikkaasti. Kovilla pakkasilla jäätyy, ja tyhjentäminen vaatii vähän aikaa ja hermoja, mutta lopputulos on aina niin palkitseva, että sen vaivan jaksaa kerran, pari vuodessa. Minulla on pieni kannellinen biojätesanko, jonka käyn tyhjentämässä ja sitten pesen astian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanparannuksessa kompostimulta on ihan ykköstuote! Lisäplussa itselleni on säästyneet jätemaksut. Salaa myhäilen tyytyväisyydestä, kun nelihenkisen perheemme sekajäteastia tyhjennetään neljän viikon välein, kun naapureilla samankokoisten astioiden tyhjennysväli on kaksi viikkoa. Varmasti halvemmallakin saa toimivan kompostorin. Me valitsimme Biolanin, koska vanhemmillani oli siitä hyvät kokemukset. Aurinkoista kevättä!

      Poista
  5. Hyvä postaus. Meillä on Biolanin lämpökompostori, joka jäätyy aina joka talvi. Ihailen siis heitä, jotka saavat kompostorin pysymään talvellakin lämpöisenä. Meillä syy jäätymiseen taitaa olla yksinkertaisesti liian harva jätteen lisäämissykli. Biojätettä syntyy lähinnä viikonloppuisin ruoanlaiton yhteydessä.
    Olen kokeillut biojätteen keräämistä paperipussiin, mutta se kastuu melkein heti ja repeää käytössä. Nyt käytän bioroskiksessa kaupan muovipussia, jota en siis tietenkään heitä jätteiden mukana kompostiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jätettä pitää tosiaan viedä aika usein talvella, jotta kompostoituminen tuottaa tarpeeksi lämpöä sulana pysymiseen. Sitä voisi auttaa myös pitämällä pullollista lämmintä vettä kompostorissa vaikka koko talven ajan. Lumen lapioimisesta lisälämpöeristeeksi ei ole varmasti haittaa. Jotkut pitävät kompostoria myös puolilämpimässä tilassa talven ajan, mutta siinä pitää johtaa suotonesteet letkulla viemäriin tai kanisteriin. Jäätymisestäkään ei ole muuta haittaa kuin se, etteivät kaikki talven aikana kertyvät jätteet välttämättä mahdu kompostoriin. Muovipussi olisi varmasti siistein ratkaisu biojätteiden keräämiseen.

      Poista
  6. Kompoistinti kannattaa todellakin! Minulla ollut tuo kannellinen pieni muoviämpäri, jossa sanomalehteä pohjalla, käytössä. Ihan kätevä systeemi. Biolanin luukun tyhjennys hankalaa. Kaikenlaista olen kokeillut minäkin avuksi. Mökillä talven käyttämättä kompostori. Hyvin se keväällä aina sulaa ja alkaa taas käydä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biolanissa on tosiaan tyhjennys hieman hankalaa, samoin kuin monessa muussakin, missä tyhjennysluukku on pieni ja alhaalla. En edes tiedä, onko helposti tyhjennettävää ja kunnolla lämpöeristettyä kompostoria olemassakaan. Joku voisi vaikka tehdä vuoden kestävän puolueettoman vertailututkimuksen markkinoilla olevista malleista ja listata hyvät ja huonot puolet kustakin. Sellaista ei ainakaan silloin löytynyt kun meille kompostoria hankittiin.

      Poista
  7. Meilläkin on tuo Biolanin kompostori pöhissy jo yheksän vuotta, sain sen syntymäpäivä lahjaks sisaruksiltani. Kaikki biojäte kulukoo sen kautta. Meillä on biosankko ja se tyhjennettään par kertoo viikossa ja pestään. Paperii ei laiteta muuta kuin kahvipussit. Seos on meillä ihe tehtyy. Lannottamatonta turvetta 1/4, siliputtuu järviruokoo 2/4 ja puun kariketta 1/4. Hyvin on käyny, mitä nyt kovimmilla pakkasilla jiätyy joka talavi. On oiva apu käsitellä maatuva aines!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä on ollut fiksut sisarukset :) Aika usein taitaa käydä niin, että kun pääsee kompostoinnin makuun, niin ei sitä helpolla sitten lopeta. Ja onhan se oman kompostorin multa aivan mahtavaa maanparannukseen ja lannoitukseen. Aurinkoista kevättä!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!