maanantai 16. huhtikuuta 2018

"3D-pihasuunnitteluohjelma"

Meillä on suunnitelmissa kaivaa etupihalle iso pensasryhmä ja tehdä seinän vierustan laatoitus uusiksi siinä samalla. Olen hahmotellut erilaisia suunnitelmia paperille, mutta niistä on hieman hankala hahmottaa, miltä lopputulos tulee näyttämään ja kuinka paljon eri pensaat vievät tilaa luonnossa. Projektialueella on vielä valtava kinos, joka sai aivonystyrät hyrräämään: siinähän on valtava kasa materiaalia, nyt tarvitaan vain mitta, lapio ja sisua.

Mustilanhortensia
Alkutilanteesta en älynnyt ottaa kuvaa, mutta voitte kuvitella sen. Suunnitelmissa oli tehdä laatoitus 2,5metrin levyisenä, mutta kun olin lapioinut kinoksen kaksi metriä irti seinästä, totesin, että tämähän on jo tarpeeksi leveä kulkuväyläksi. Tarvittaessa siihen sopii ihan hyvin pari tuoliakin ja pieni pöytä.
Etunurkasta lapioitu melkein 2,5m leveäksi, loput 2m. Lunta oli alun perin niin paljon, ettei oven kohdalla olevaa aitaa näkynyt.
Kadulta päin katsottuna pensasryhmän korkein pensas tulisi kodinhoitohuoneen oven kohdalle. Siihen kaipaamme näkösuojaa, jotta olisi mukavampi tulla saunasta ulos vilvoittelemaan tai laittaa kesällä pyykkiä kuivumaan telineelle. Ajattelin korkeimmaksi pensaaksi mustilanhortensiaa. Valokuvana suunnitelmani ei ihan toiminut, sillä "pensasryhmän" eteen jäi vielä iso, hahmottamista häiritsevä kinos, jonka pienentämiseen olisi tarvittu traktoria. Hieman kuvankäsittelyä paintilla, niin ajatus hahmottuu paremmin. Vaaleanvihreä on nurmikkoa, tummemmalla hahmoteltu hieman pensaita.
"Mustilanhortensia" on vielä hieman keskenkasvuinen, mutta peittää lopullisessa koossaan tarpeeksi näkymää kadulle.
Hortensian molemmille puolille tarvitaan jotain korkeampaa tasapainottamaan ryhmää. Tässä hahmotelmassa ryhmän takaosassa hortensian vasemmalla puolella on reilun metrin korkuista pensasta ja etualalla noin 80cm. Hortensian eteen tätä matalampaa ei ehkä mahdu laittamaan. Ehkä pensaiden aluskasvina voisikin olla jotain perennaa, joka sitoisi hortensian hieman paremmin joukkoon kuuluvaksi. Mitenkähän rönsytiarella viihtyisi tuossa? Tai joku kurjenpolvi? Valkokukkaista ajattelin alunperin, mutta ehkä tuossa voisi toimia myös tummanpunainen tai jopa sininen. Keltainen olisi muuten varmasti hyvä, mutta se kuuluu väreihin, joista en kovin paljoa välitä.
Rappusilta katsottuna näyttää tältä. Hortensia tulee varmaan vaatimaan piirrosta isomman tilan myös leveyssuunnassa.
Vasemman reunan matalammaksi pensaaksi ajattelin 'Creme Brule' -pensashanhikkia. Minulla on yksi taimi jo kukkapenkissä odottamassa siirtoa tänne. Korkeammaksi pensaaksi tulisi pikkujasmiketta. Molemmissa päädyissä voisi olla esim. verhoangervo 'Lumikkia' tai vastaavaa noin puolimetristä pensasta. Tätä ja aluskasviksi tulevaa perennaa ei ole piirretty kuviin, jotta niistä saisi edes jotain selvää.

Istutusalue jatkuu hortensian oikeallekin puolelle, mutta lapiosta loppui virta...
Hortensian oikealle puolelle ajattelin happamaan maan kasveja, kuten syyshortensiaa ja atsaleoja. Minulla on aurinkopenkissä puistoatsalea 'Illusia', josta pidän kovasti. Se olisikin luonteva valinta myös tähän penkkiin. Toisaalta houkuttelisi myös jokin toinen atsalealajike, mutta valikoima on aika vähäinen, jos vaatimuksena on valkoinen väri ja menestymisvyöhyke IV.

Lapiointiurakan jälkeen kävin mittailemassa kinoksia ja piirsin suunnitelmaa paperille. Muutaman mutkan jälkeen sain tehtyä melko hyvän suunnitelman. Rappusen vieressä on paikalla tällä hetkellä oleva suuri liuskekivi, joka jää niille sijoilleen. Piirustuksessa kaksi ruutua vastaa luonnossa 50cm. Hahmottelin pensaiden vaatiman tilan aluksi neliöinä ja piirsin lopuksi niille pyöreämmät muodot. Molemmissa päädyissä on kysymysmerkeillä kolme pensasta, joita pitää vielä pohtia. Ajattelin, että päädyissä olisi jotain ihan matalaa perennaa, joka voisi levitä pensaiden alle koko penkin alalle. Tähän pitää miettiä varmaan useampaakin erilaista perennaa, sillä oikeaan päätyyn tulisi hapan kasvualusta.
Ylempi kuva ylhäältä päin katsottuna, alareunassa sama edestä.
Seinän vierustan betonilaatat olisi tarkoitus irroittaa ja tehdä niistä uudelleenjärjesteltynä luonnonkivien kanssa uusi kiveys. Kaivinkonetta tarvitaan, jotta saadaan pensaille tarpeeksi syvä kasvualusta, sillä tuolla kohdalla maa on kivikovaa ja alue on liian iso lapiolla kaivettavaksi. Laatoituksen kanssa alueen koko olisi suunnilleen 4m*10m. Hieman hirvittääkin tämän projektin suuruusluokka, kun muu piha on tehty pikkuhiljaa lapioiden ja osa kukkapenkeistä nurmea peittämällä. Toisaalta tuosta on suora näkymä kadulle ja nykyinen laatoitus ja ihmeellinen aitaviritelmä ovat sekä rumia että epäkäytännöllisiä. Tänä keväänä on niiden aika lähteä!

Miltä vaikuttaa? Olisiko teillä ideoita päätyjen pensaisiin sekä aluskasveiksi? Aurinkoinen, mahdollisesti kuivahko paikka. Pensaat noin 50cm korkeita, aluskasvi noin 25cm. Mieluusti valkeakukkaisia.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia suunnitelmia! Mieleeni tuli, että jos paikka on kovin aurinkoinen, yksi vaihtoehto maanpeiteperennaksi voisi olla hopeahärkki😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei, hopeahärkkiä löytyykin jo ihan omasta takaa. Pidetään mielessä :)

   Poista
 2. Yksi ihana happaman maan pensas, jossa olisi valkoiset kukat on höyhenpensas. FinE-taimi Velho voisi olla nelosellakin kestävä. Se tuoksuu ihanalle, eikä ole kovin tarkka kasvupaikan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monestikin ihastellut sitä, mutta arveluttaa kestävyys. Joissain lähteissä sanotaan, että olisi jopa V-vyöhykkeellä kestävä, suurin osa suosittelee korkeintaan kolmosvyöhykettä. Olisikin mukava kuulla, onko jollain höyhenpensas pärjännyt hyvin nelos- tai vitosvyöhykkeellä. Itse en muista ainakaan tässä lähistöllä nähneeni kenenkään pihassa sitä, tosin eipä tässä puutarhaihmisiä muutenkaan näytä joka talossa olevan. Mutta kiitos vinkistä, pistän sen ilman muuta mietintämyssyyn :)

   Poista
 3. Eherottaasin, että teettä laatootuksesta niin suuren ku sialu siätää. Täs vaihees son helappo teherä, jos oikee konevoimaaki o käytös. Yleensä son kuitenki liika piäni. Siinä on mukava pitää kukkapurkkiaki ja joskus voi olla tarvetta suuremmallekki pöyrälle, ku siitä tuloo suajaasempi. Istutuksen puskat levee vääjäämättä penkin reunan yli ja viää osansa laatootuksen pinta-alasta.
  Aluskasvina tykkään eherottomasti käyttää ainaviheriää ansikkaa. Kukka on tosin keltaane, muttei kuki ku viikon. Kasvaa melekee joka paikas. Valakoone eherotus olis rönsyleimu ja sinine, akankaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aikomuksena tehdä myöhemmin grillauspaikka ja patio sen yhteyteen sivupihalle. Sen suunnitelmat ovat vielä niin keskeneräiset, että jätetään hautumaan toistaiseksi. Ruokaryhmän paikka tulee luonnollisestikin sitten sinne. Tuossa on nyt alle 150cm leveä kiveys, joka on myös riittänyt hyvin kulkuväyläksi, mutta on muuten niin ruma, että halutaan uusia se. Ansikkaa minulla jo on. Ihan ok kasvina, ainavihreys plussaa. Akankaali on tuttu myös. Nätti ja perhosetkin tykkää, mutta herkkä leviämään siemenistä, jos ei leikkaa kuihtuneita kukintoja pois. Rönsyleimu ei ole tuttu, pitääkin tutustua. Kiitos ajatuksista ja ehdotuksista :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!