tiistai 17. huhtikuuta 2018

Jotain keväistä täälläkin

Nyt se taas alkoi. Nimittäin taimien ulkoiluttaminen. Normaalina keväänä olisin laittanut kasvit oven oikealle puolelle suojaisaan nurkkaan, mutta korkean lumipenkan takia se ei ole vielä mahdollista. Onneksi ei ole ollut tuulista, niin ruukut pärjäävät oikein hyvin rappusellakin. Eteisessä oleskelleet taimet pääsivät toissapäivänä ensimmäistä kertaa ulos auringonpaisteeseen, tosin harson alle. Eilen olikin sopivan puolipilvinen päivä, niin ei tarvinnut harsoa viritellä. Tänään jäi ulkoilut väliin, sillä pihalla oli liian kylmää ja satoi vettä.


Minulla ei ole vielä esitellä piipon piippoa, krookuksista ja kevättähdistä puhumattakaan, mutta ihmeorkideani ja anopinkieleni lisäksi myös toinenkin orkidea rupesi kukkimaan.
Kaunis on tämäkin, mutta juuri nyt olisin mieluummin ihastellut vaikka krookuksenkukkaa.
Kevättä on yritetty vauhdittaa tuhkan ja mullan ripottelulla, kiveyksen paljastamisella ja kiukkuisilla silmäyksillä. Nyt kevääntekotalkoisiin on osallistunut myös isäntä ja esikoinen: he kaivoivat nurmikkoa esiin ympäri pihaa. Kyllä on ihme, jos ei lumi tällä lähde sulamaan!
Tällaisia kraattereita löytyy joka puolelta pihaa. Kaikki eivät onneksi ole näin syviä!
Takapihallakin lunta vielä riittää.
Kuunliljan lehdet ja kuihtuneet kukinnot alkavat paljastua lumen alta. Kyllä tässä vielä muutama päivä menee lumen sulamista ihmetellessä.
Takapihan kuusten alla on ensimmäiset "oikeat" pälvipaikat. Kulmapenkin kivireunus alkaa paljastua.
Loppuun arkistojen kätköistä löytynyt kuva äitini krookuksista. Omani eivät vielä viime keväänä olleet näin näyttäviksi ryhmiksi kasvaneet. Toivottavasti jo kuukauden kuluttua minulla on esitellä omankin kukkapenkin kevätkukkijoita.
Pienempi ja tummempi on 'Ruby Giant' ja suurempi 'Remembrance'
Iloista alkuviikkoa!

20 kommenttia:

 1. Siellä näyttäisi olevan saman verran lunta kuin täällä. Vielä einole piipoista tietoakaan, mutta sen sijaan on hyvä uppoutua taimimaailmaan. Sinä olet jo alkanut ulkoilutuksen. Onko sinulla tuoksuherne jo noin isoa, ihanaa :) Kaunis orkidea!
  Mukavaa viikon jatkoa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan tavallinen herne se siellä palkoja pukkaa. Aloitan ulkoilutuksen mahdollisimman aikaisin, heti kun on vain sopivan lämmin ja tuuleton sää. Saavat paremmin valoa ulkona kuin pimeissä sisätiloissa. En vielä uskaltanut viedä kodinhoitohuoneessa olevia taimia ulos, kun eivät ole tottuneet edes viileämpään ilmaan niin kuin eteisessä kasvaneet.

   Poista
 2. Onhan tuota lunta vielä, täälläkin, mutta sanosin, että vähän vähemmän.
  Hui, uskalsit viedä taimet jo ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sisällä niin pimeää, että taimista kasvaa honteloita, jos en aloita ulkoiluttamista heti kun säät sallivat. Oli niin leppoisa sää, että taimetkin pärjäsivät oikein mainiosti :) En vielä uskaltanut viedä kuin eteisessä kasvaneet taimet ulos, kodinhoitohuoneessa olevat saavat totutella ensin eteisessä viileämpään ilmaan.

   Poista
 3. Lunta löytyy meiltäkin paikoitellen kasapäin, vaikka kevät on ottanut ohjat käsiin ja lumi häviää oikein mukavaa tahtia. Etupihalla on vielä täysi talvi. Onpa upeat tuoksuherneet ja reippaat taimet!

  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan on tavallista hernettä. Palkojakin on jo tulossa, vaikka ovat noin matalia. Lumi vähenee täälläkin toivottavasti nyt, kun sataa vettä. Jippii!

   Poista
 4. On siellä vielä lunta, mutta äkkiä se sulaa, kun vauhtiin pääsee.
  Kukahan keksisi taimien ulkoilutukseen jonkinlaisen kampi-liukuhihna-systeemin, jolla taimet saisi helposti pyöräytettyä ulos ja takaisin sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpäs olisi markkinarako jollekin. Tuon määrän vielä helposti pyöritteleekin, mutta kuukauden päästä ruukkuja on vähintään kolminkertaisesti.

   Poista
 5. Vou, mikä määrä lunta! :O Meiltä lähti viimeisetkin lumen hippuset jo viikkoa, paria sitten. No, toki lisääkin saattaa vielä tulla, mutta tuskin hangeksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeuksellisen runsasluminen talvi oli. Parhaimmillaan mittasin 90cm takapihalta lumen syvyydeksi, etupihalla oli yli 150cm kinokset, kun on pitänyt kulkuväyliä pitää auki. Täällä ei kyllä pieni tai vähän isompikaan takatalvi enää tunnu missään :D

   Poista
 6. Viikon päästä ei olisi enää palio, jos olis sopivasti lämmintä ja välillä vähä sataa tihuuttaas.
  Mä en uskalla eres ajatella taimien pihalle viämistä. Unohtaasin ne sinne öisehen kylymyytehen sata varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta minäkin toivon, niin ei tarvitsisi miettiä alppiruusujen varjostusta. Joskus meinaa itsellänikin taimet unohtua ulos, mutta kyllä ne aina jossain vaiheessa tulee mieleen. Yhtään tainta en ole vielä palelluttanut hengiltä (*koputtaa puuta*). Se nurkkaus, missä ulkoilutan taimet normaalisti, on todella lämmin ja suojaisa. Aika äkkiä saa lämpötila tipahtaa, että taimet kärsivät kylmästä siellä ollessaan. Tuossa rappusella ei niin hyvä paikka ole, mutta näin alkukeväästä tulee oltua huolellisempi :)

   Poista
 7. Minunkin pitäisi aloittaa ulkoiluttaminen tai oikeastaan taimien kasvihuoneeseen sopeuttaminen. Siinä on vaan melko paljon kuskaamista. Minäkin ostaisin heti Betweenin ideoiman liukuhihnasysteemin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei onneksi ole pitkä matka eteisestä rappuselle tai edes siihen vakio taiminurkkaukseen. Voin kyllä hyvin samaistua niihin, joilla matkaa kertyy enemmän. Jonkun kerran (=joka vuosi silloin kun asuin kotona) olen kuskannut laatikkokaupalla äitini taimia yläkerrasta ulos talon päätyyn ja illalla takaisin sisälle. Olisiko insinöörejä paikalla? Ainakin kaksi kasvienkuljetusliukuhihnaa tilattu :D

   Poista
 8. On lunta.....Niin on meilläkin vielä, joten minäkään en pääse kevätkukkia esittelemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista, että sitä on muillakin. Meillä näyttää lupaavasti siltä, että vähäinen routa sulaa samaa tahtia lumen kanssa. Kevään tylsin vaihe, eli lumet hävinneet mutta maa vielä jäässä, saattaakin jäädä kokonaan välistä. Ja jos oikein hyvä tuuri käy, niin kasvit ovat jo hangen alla valmistautuneet ponkaisemaan vauhdilla kasvuun. Jospa mekin saadaan pian muut kiinni kukkaloistossa :)

   Poista
 9. Jos ei lunta, niin jonkusen verran on maa jäässä, eipä kukkia kurkistele kuin lumikelloista. Mutta voitit lumen määrässä, kyllähän tuo vielä jonkun päivän viepi, ennenkuin pääset pihaa haravoimaan. Toivotaan niitä lämpimiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa olisin mieluummin ollut voittamatta :D Kyllä nuo tuosta sulavat, aika sohjoista on pohjia myöten. Ja routa on ainakin osittain jo sulanut hangen alla. Lämmintä on ainakin sääennustus luvannut ja luotan siihen, että ei ole turhia lupauksia.

   Poista
 10. No on siellä kyllä lunta aikalailla. Meillä ei ole enää lunta mutta kevätkukkijoita en voi minäkään vielä esitellä koska minulla on niitä aika vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähenemään päin on onneksi jo :) Pysyisi kelit tällaisena, niin saataisiin äkkiä normaalin kevään aikataulu kiinni.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!