lauantai 7. huhtikuuta 2018

DIY: Hyönteishotelli viherkatolla osa 1

Tänä keväänä olen nähnyt useammassakin paikassa esiteltävän hyönteishotelleja. Minulle ajatus sellaisen rakentamisesta tuli jo viime syksynä, kun luin jutun itse tehdystä hyönteishotellista. Oma ajatusmyllyni on pyörinyt talven ajan ja lopputuloksena on enimmäkseen kierrätysmateriaaleista rakennettu hyönteishotelli kukkivalla katolla. Tällaista ei ole ainakaan minulle tullut missään vastaan. Onkohan toista samanlaista tai edes samalla idealla vastaavaa olemassakaan?
Tällaisissa kolosissa pitäisi erakkomehiläisten ja joidenkin petopistiäislajien viihtyä.

Rakentamisen ensimmäinen työvaihe:

Hotellin pohjana käytettiin 800mm*600mm kuormalavaa, josta revittiin ylimääräisiä lautoja pois.
Lavan kansi tulee hotellin takaseinäksi.
Lavasta on otettu ylimääräiset osat pois.


Toinen vaihe:

Toisesta lavasta irrotettiin lautoja sivuseiniksi ja kokeiltiin niitä ennen kiinnittämistä paikoilleen. Hyönteishotellin päälle tulee lopuksi vanha parvekelaatikko, johon kasvit istutetaan. Koko komeus laitetaan taulun tapaan rautalankalenkillä roikkumaan seinälle, joten sivuseinät aseteltiin niin, että taakse jää rako kiinnitystä varten. Myös etureunaan piti varata sopivasti ylimääräistä, jotta parvekelaatikon saa verhoiltua siististi.
Ennen kiinnittämistä mallattiin lautoja paikoilleen.
Parvekelaatikkoa käytettiin apuna sivuseinien asettelussa.

Kolmas vaihe:

Sivuseinät ja parvekelaatikon verhoilu kiinnitettiin ruuveillä ja nauloilla. Verhoilu tehtiin leveästä höylätystä laudasta, jota oli sopivan mittainen pätkä varastossa. Laatikolle jätettiin sen verran tilaa, että sen saa helposti nostettua pois paikoiltaan. Samasta syystä kukkalaatikon yläreuna mitoitettiin jäämään koteloinnin reunan päälle. Kotelointi jätettiin pohjasta avoimeksi, jotta parvekelaatikosta mahdollisesti valuva vesi pääsee tippumaan maahan. Käytössäni olevaan vanhaan kukkalaatikkoon on joskus porattu keskelle laatikkoa pohjareiät, jotka tukittiin ja tehtiin sitten uudet laatikon päätyihin. Näin hotellin asukkaat pysyvät kuivina.
Nyt sivuseinät ja parvekelaatikon etuverhoilu ovat paikoillaan.
Päädyt naulattiin kiinni. Sivuille jätettiin mahdollisesti valuvalle vedelle reilut aukot.
Kukkalaatikko sopii hyvin paikoilleen.

Neljäs vaihe:

Hotellin sisälle tehtiin hyllyjä sisustusmateriaaleja varten. Hyllylaudat saatiin toisesta lavasta. Tässä vaiheessa tuli mieleen, että kukkalaatikko ei ole välttämättä joka hetki hotellin katolla suojaamassa sateelta ja linnuilta, joten laatikon alle jäävät aukot (päätyjä lukuun ottamatta) tukittiin niittaamalla muovisuikale puuosiin kiinni. Fiksu olisi ottanut tämän huomioon etukäteen ja vaikka tehnyt hotellille laudasta katon, jonka päälle kukkalaatikko tulee. Tekevälle sattuu ja eiköhän tämäkin ratkaisu aja asiansa :)
Hyllyt ja pohja valmiina.
Kukkalaatikon alle niitattiin muovia sadesuojaksi.

Viides vaihe:

Tässä vaiheessa porattiin hotellin asumuksiksi tuleviin pieniin koivu- ja vaahterapölkkyihin ja lavasta irrotettuun palikkaan 4-10mm:n koloja, joiden syvyys vaihteli poranterän pituuden mukaan noin viidestä sentistä kymmeneen. Sormenpaksuisiin oksiin porattiin yksi reikä keskelle ja hieman paksumpiin niin monta kuin niihin sopi. Aiemmin talvella kerätyt koiranputken varret sidottiin nipuiksi paperinarulla ja lyhennettiin sopivan mittaisiksi. Yksittäisten varsien lyhentämiseen oksasakset toimivat hyvin, mutta nippujen katkaisussa varret meinasivat rusentua. Parhaaksi työvälineeksi osoittautuikin rautasaha, jonka kapea terä ja tiheä hammastus leikkasivat varret siististi poikki.
Koivupölkkyihin ja lavasta irrotettuun palikkaan porattuja asuinkoloja.
Koiranputken varsia niputettuna ja rautasahalla pätkittynä.
Sormenpaksuiseen oksaan on porattu reikä keskelle.


Kuudes vaihe:

Risut, oksat, pölkyt, kävyt, koiranputket ja karikkeet sijoiteltiin hotelliin. Pölkyt toimittavat väliseinien virkaa ja isommilla risuilla ankkuroitiin pienempiä materiaaleja. Lavasta jätettiin alussa tarkoituksella alaosan rakenteet purkamatta, jotta saatiin tehtyä kävyille hyvät lokerot. Sormenpaksuisia oksia oli hyvä pujottaa muiden materiaalien sekaan tiivistämään koloja, joten niitä löytyy joka kerroksesta.
Alaoikealla oleva pölkky ja vasemmalla sivuseinässä oleva palikka on naulattu seiniin..
Osa sisustusmateriaaleista paikoillaan.
Alakerrassa on erilaisia käpyjä, jäkäläisiä risuja, naavaa sekä kuivia puunlehtiä.
Keskikerroksesta löytyy koiranputkea, puun kuorta ja risuja.
Yläkerrassa on risuja, koiranputkea, puun kuorta sekä hasselpähkinän kuoria.


Seitsemäs vaihe:

Kolme muovikassillista tavaraa ei riittänyt läheskään hotellin täyttämiseen, joten seuraavaksi pitää lähteä uudelleen materiaaleja keräämään. Keskikerrokseen ajattelin laittaa ainakin reikätiilen palasia, joita kaivoin kesällä takapihan kukkapenkistä. Ne löytyvät, kunhan lumet sulavat. Silloin pääsen myös keräämään lisää käpyjä, kuivaa heinää ja ritarinkannuksen varsia, millä täytän loput tyhjät koloset. Kunhan hotelli on täynnä, etuseinään niitataan teräsverkko pitämään kaikki paikoillaan ja estämään lintujen pääsy ötököiden kimppuun. Kukkalaatikkoon tulee iloinen sekamelska kesäkukkia, joita kylvin toissapäivänä.

Hyönteishotellin tarina jatkuu täällä.

12 kommenttia:

  1. Rakensin itsekin kaksi, mutta hyvin perinteisen näköistä hyönteishotellia viime syksynä ja täytyy sanoa, että niissä oli aikamoinen näpertäminen.
    Sinun ideasi hyönteishotellista on hauska! Mielenkiinnolla odotan, miltä se näyttää täysin valmiina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä odotan mielenkiinnolla, vastaako lopputulos suunnitelmaa ja mielikuvaa :) Näpertämistä tässä tosiaan on ollut. Tänään oli neljäs päivä tuon parissa ja siihen päälle vielä materiaalien kerääminen. Tosin ilman lapsia urakka olisi sujunut nopsempaan :D

      Poista
  2. Todella hieno hyönteishotelli ja hauska idea laittaa katolle kukkalaatikko. Kiitos myös hyödyllisistä ohjeista.

    VastaaPoista
  3. Hauska idea! Meilläkin on hyönteishotelli ja mukavasti siinä on asukkaita riittänyt. Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti tähän meidänkin hotelliin tulee asukkaita :) Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Mukavan hyönteishotellin oot tehny! Miekin sain tännään valamiiks entisöintipiirissä hyönteishotellin. Sisustaminen on vielä tekemättä. Kiva homma. Terveisin: Ulla Rannanpihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sisustaminen onkin se mukavin vaihe, kun siinä tulee valmista hetkessä... ainakin jos on tarpeeksi materiaalia valmiina :D Meillä tuli pieni tauko. Tuollainen vetää yllättävän paljon tavaraa sisäänsä!

      Poista
  5. Minulla on mökillä myös pari hyönteishotellia. Jotain elämää niissä olikin. Ja ennen kaikkea:ovat kivan näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ja ehkä niiden avulla saa enemmän pölyttäjiä pihapiiriin. Meidän hotellille on jo katsottuna paikka ihan marjapensaiden läheltä :)

      Poista
  6. Kiva idea yhdistää hyönteishotelli ja kasvilaatikko. Taas yksi tapa hyötykäyttää kuormalavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos suunnitelmani toimii, niin hotellin katolla tulee olemaan varsin villin näköinen ravintola ötököille :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!