torstai 25. huhtikuuta 2019

Kevättä

Kevät etenee vauhdilla. Kulunut viikko on tuonut tullessaan mm. uusia kukkijoita, huippulöytöjä, nolon unohduksen ja kevään ensimmäiset neitoperhoset. Toissa yönä oli jopa niin lämmintä, että uskalsin jättää melkein kaikki eteisen asukit ulos, tosin varmuuden vuoksi harson alle. Hienosti pärjäsivät pelakuut ja verenpisaratkin.
Kevätkurjenmiekat ovat nyt parhaimmillaan. Tämä kuva on eilen otettu, tänään näitä ihanuuksia oli jo 17 kukassa.
Loistokärhö 'Kaiser' on alkanut availemaan nuppujaan. Värin pitäisi olla vahvan pinkki, mutta toistaiseksi näyttää kovin vihreältä. Aika hauska kuitenkin.
Kevät on tuonut muuttolinnut tullessaan. Linnunlaulumuistini on hieman ruosteessa ja kun kännykkä oli sopivasti ulkoillessa mukana, varmistin netistä, onko metsässä sirkuttava pikkulintu punarinta. Olihan se. Laitoin kokeeksi kännykästä äänet täysille ja jäin tarkkailemaan, tuleeko punarinta puolustamaan reviiriään. Ei mennyt kuin puolisen minuuttia kilpalaulantaa, kun silmin nähden suivaantunut punarintaherra lensi muutaman metrin päähän koivun alaoksalle laulamaan täyttä kurkkua. Lintu vaihtoi paikkaa muutaman kerran ja selvästi yritti paikantaa, missä kilpailevaa koiras on. Hiljensin pian puhelimen, peruutin takaisin pihalle ja jätin punarinnan siihen uskoon, että sai tunkeilijan karkotettua reviiriltään.
Kännykällä kuvattu, mutta kyllä siitä juuri ja juuri punarinnan tunnistaa.
Muuttolintu tämäkin... Oli koivunoksia tarjolla, joten kokeilin risulinnun näpertämistä. Lintu on tehty kokonaan risuista, ilman rautalankaa. Saa nähdä, kauanko pysyy ehjänä. Silloin meillä oli vielä lunta, joten lintu pääsi liiterin kuistille odottamaan maan sulamista.
Piti eilen ennen työpäivää käydä ostamassa multaa, nurmensiemeniä ja lannoitteita, mutta lastasinkin auton perään ison kuorman narsisseja. Satuin kerrankin sopivasti paikalle juuri silloin kun eräälle kesäpihalle oli laitettu iso rullakko myymättä jääneitä, osittain ylikukkineita perunanarsisseja ja tetejä ja kylkeen isot "saa ottaa kaupantekijäisiksi" -lappuset. Olisin varmaan hamstrannut niitä vieläkin enemmän, jos olisin saanut ostoskärryihin sopimaan. Uutta hakureissua en sentään rohjennut tehdä! Pikkuisen huoletti se, miten rutikuivissa ruukuissa olevat kukkaset mahtavat pärjätä monta tuntia peräkontissa aurinkoisella parkkipaikalla. Kävin tauolla viemässä niille vettä 2dl:n mehutölkillä ja pitämässä takaluukkua hetken auki.
Valikoin rullakon parhaassa terässä olevat narskut. Muutamassa ruukussa olivat vasta nupullaan.
Osan perunanarsisseista istutin patiopenkkiin kun en muuta paikkaa keksinyt. Keskellä kuvaa näkyy kevään ensimmäinen kameraan osunut neitoperhonen, kun tarkkaan katsoo.
Rullakossa oli yksi valmis asetelma, jossa oli tete-narsisseja, helmililjoja ja lankaköynnös.
Näiden söpöläisten ja lankaköynnöksen takia asetelma lähti mukaan.
Alussa mainitsemani nolo moka tapahtui jo viime kesänä, kun kärräsin multaa metsänreunapenkkiin. Penkissä oli alunperinkin liian vähän multaa, joten päätin korottaa sitä. Nyt ihmettelin, mihin siinä penkissä olleet krookukset ovat kadonneet, kun ei näy lehdenkärkeäkään. Lamppu syttyi, kun muistin, että toin niiden kohdalle 10-15cm lisää maata ja unohdin kaivaa ensin krookukset talteen. Onneksi parin varovaisen lapionpiston jälkeen löytyi nipuittain keltaisia versoja.
Anteeksi 'Van Guardit'!
Äkkiä ne saivat väriä valoon päästyään.
Varjokujan posliinihyasintit ovat aloittaneet kukinnan. Tämän varsi taipuu maata kohti kukkien painosta.
Nämä ovat vielä toistaiseksi kauniisti pystyssä.
Kuunliljan juurakossa salamatkustajina tulleita krookuksia. Lajikenimeä vailla. Tunnistaako kukaan?
Aurinkoista ja lämmintä loppuviikkoa!

18 kommenttia:

 1. Olipa mahtava löytö nuo ilmaiset narsissit ja muut. Olisit vaan tehnyt uuden hakureissun 😉 Minulla on myös tuon näköisiä violetteja krookuksia, mutta nimeä en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä jo mummot katsoivat kieroon, kun lastasin narsisseja ruukku toisensa perään kyytiin :D Olisi pitänyt odotella, että häipyvät paikalta ja kassa vaihtuu :D

   Poista
 2. Vau, oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Minusta on hienoa että kauppiaat lahjoittavat tuotteet pois eivätkä laita roskikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin kävi tuuri minullakin. Niinpä! Ja vaikka nuo eivät puutarhassa menestyisikään, tuli niiden mukana monta sopivan kokoista ruukkua taimikasvatuksiin :D

   Poista
 3. Kunpa joskus itsekin osuisi moisille apajille, mutta kun ei koskaan minun tuurillani.
  Hieno risulintu ja upea Kaiser.
  Mukavaa ja aurinkoista alkavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan olla silmä tarkkana heti sesonkien jälkeen markettien ja kesäpihojen lähistöllä. Nyt oli sopivasti pääsiäinen takana. Kiitos! Mukavaa alkavaa viikonloppua ja paljon aurinkoa!

   Poista
 4. Hienon risulinnun sait aikaiseksi ja paljon kauniita kevätkukkijoita on pihallasi. Ja osuit kreivin aikaan kaupassa paikalle! On tämä kevät niin ihanaa aikaa, aivan mahdoton (siis ihana) konsertti on ulkona koko päivän, penkeissä surisee urakalla, kun pörriäiset nauttivat kevätkukista ja perhosia näkyy lentelevät jo mukavasti. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perhosia on näkynyt jo kiitettävän paljon. En muista, että viime- ja toissakeväänä niitä olisi ollut näin runsaasti. Viime kesä taisi olla niille suotuisa, joten odotan loistavaa perhoskesää :) Lintuja ja muitakin pörriäisiä on paljon. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 5. Ihanan keväistä ja paljon kukkii jo! Hyvä, että sait pelastettua krookukset mullan alta. On ne onneksi sitkeitä : ) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtoivat ne ressukat olla kummissaan, kun ei tullutkaan mullan pinta vastaan entiseltä korkeudelta. Kiitos, hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Voi miten sopivasti osuit paikalle, kauniita on kukkijat! Aivan upea tuo risulintu! Leppoisaa päivää ja mukavaa viikonloppua💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Risulintua oli mukava väkertää. Nyt vain pitää löytää sille sopiva paikka puutarhassa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Hienoa, ettei kauppias nakannut sipulikukkia roskiin, vaan tarjosi asiakkaille mahdollisuuden antaa niille uusi elämä.
  Krookukset ovat näköjään sinnikkäitä. Innostuivat heti kukkimiseen päästyään mullasta vapaaksi. Minulla on pari narskua jäänyt astinlaatan alle ja nyt jännitän, virkistyvätkö laatan poistamisen jälkeen. Ehkä ne olisivat kiemurrelleet laatan reunan alta esiin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa useamminkin törmäisi samanlaisiin tarjouksiin. Krookuksissa oli nuppuja jo valmiina mullan alla odottamassa valoon pääsyä. Onneksi muistin ne, niin eivät ehtineet tuhlata enempää voimia mahdottomaan pituuskasvuun. Varmaan sinullakin narsissit olisivat puskeneet itsensä esille laatan alta, mutta parempi ne on pelastaa, niin säästyvät voimat kukkimiseen. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Olipa hauska idea soittaa kännykällä linnunlaulua!:) Täytyypä itsekin kokeilla.
  Meilläkin on pihalla punarinta, joka pesii joka vuosi samalla puolella pihaa. Liekö sama yksilökin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen helmi- ja varpuspöllöjä houkutellut samalla tavalla ja ihan viheltämälläkin. Varmaan melkein kaikki linnut tulevat ihmettelemään "vierasta koirasta" reviirillään, jos soittaa linnunlaulua. Eikös aika monella lintulajilla koiras pysy samalla, hyväksi havaitulla reviirillä vuodesta toiseen? Voi siis hyvinkin olla mahdollista, että teillä on tuttu asukki siellä :)

   Poista
 9. Upea lintu. Minun taidoillani ei syntyisi vastaava. Ja todella hyvä narsissiapaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En minäkään tiennyt työtä aloittaessani, millainen lopputuloksesta sitten tulee. Kunhan pujottelin risuja toistensa lomaan ja pikku hiljaa katsoin, mitä tulee :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!