torstai 1. marraskuuta 2018

Kukkajäitä

Se olisi sitten marraskuu, vuoden synkin kuukausi. Meidän puutarhassamme kaikki kasvit näyttävät siltä, että kaipaavat jo lunta peitokseen, ja täytyy myöntää, että minäkin kaipaisin lumen tuomaa valoisuutta. Sääennusteiden mukaan sitä ei kuitenkaan ole lähiaikoina luvassa, joten jotain muuta piristystä täytyy keksiä. Lupailin edellisessä postauksessani lisää kukkia ja kynttilöitä. Tässä niitä sitten olisi jäiden kanssa tarjoiltuna.

Meillä oli jonkun aikaa sen verran pakkasta, että kokeilin jäädyttää viimeisiä kukkia lyhdyksi. Kukat olin kerännyt ennen pakkasia maljakkoon sisälle, eivätkä ne olisi kestäneet enää kauniina paria päivää pidempään. Jäädytettyinä niistä saa nauttia paljon pidempään. Minun ensimmäinen tekeleeni pääsi kuvausten jälkeen pakastimeen, sillä tällä kelillä se sulaisi muutamassa tunnissa. Otan sen takaisin ulos pakkasten tultua.
Auringonpaisteessa kukkajäälyhty on kaunis puutarhan koriste.
Toissapäivänä oli vielä muutama aste pakkasta ja kaunis, aurinkoinen sää.
Kannattaa kiinnittää kukat jollakin pitkin ämpärin laitoja, sillä muuten ne alkavat kellua tai eksyvät lyhdyn keskiosaan. Minä laitoin pikkutalvion versot parista kohtaa valkoisella ompelulangalla ja teipillä kiinni ämpärin kylkeen. Vaalean harmaa olisi ehkä ollut valkoista parempi valinta, sillä lankaa ei saa nyppäistyä valmiista lyhdystä irti. Syysasterit on kiinnitetty teipillä ämpärin yläreunaan.
Mukamas huolellisesta asettelusta huolimatta kukat lähtivät jo tässä vaiheessa hieman sooloilemaan. Enää niitä ei voinut kuitenkaan kiinnitellä paremmin, joten tällä mennään.

Valmiissa lyhdyssä näkyy sisällä kukkia ja lehtiä, jotka eivät ole jääneet jään sisään. Leikkasin osan saksillä pois, mutta osa sai jäädä. Tuskinpa ne siellä paljoa haittaavat.
Kokeilin myös jäädyttää maitopurkissa kukkajäitä. Kolmesta kokeilusta yksi epäonnistui täysin ja toinen on melkein kelvollinen. Kolmannen jäädytin suoraan pakastimessa, mutta eipä siitäkään tullut oikein sellaista, mitä mielikuvissani näin. Lohkeilu oli kaikkien kukkajäiden ongelma. Lisäksi ne olivat keskeltä sameita.
Pelargoni ei oikein toiminut jäädytettynä, sillä sen kukat pyrkivät nousemaan yhdeksi ryppääksi pintaa kohti.
Syysasterin kukka erottui valkoista pelargonia paremmin sameasta jäästä. Lohkeilu oli tämänkin jääpalikan ongelma.
Oletteko koskaan jäädyttäneet kukkia jäälyhtyihin tai muuten puutarhan koristeeksi? Onko olemassa jotain niksiä, miten saisi halkeilun estettyä ja vähän kirkkaamman värin jäähän? Itse olen nähnyt näiden omien tekeleitteni lisäksi lisäksi myös kakkuvuoassa ja matalalla vadilla tehtyjä jääkoristeita. Vieläkö löytyy joku samalla periaatteella tehty idea, jota kannattaisi kokeilla?

18 kommenttia:

  1. Veden keittäminen etukäteen kuulemma tekee jäästä kirkkaampaa!

    VastaaPoista
  2. Kivannäköinen valaistuna tuo jäälyhty, kaunis kyllä muutenkin. Joskus olen kokeillut ämpäriin jäädyttää tulppaaneja, kiinnitin myös teipillä ämpärin reunaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tulppaaneista minäkin olen nähnyt jääkoristeita tehtävän. Varmaan juuri tulppaanin tai ruusun kaltainen melko painava kukka toimiikin paremmin näissä kuin kevyet asterit tai pelargonit.

      Poista
  3. Hiano jääkukkalyhty! Tuan keittämisen oon kans jostaki lukenu. Itte ei oo tullu kokeelluksi. Pitääs kuitenki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ehkä testaan keitetyllä vedellä joku kerta, kunhan pakkaset tulevat.

      Poista
  4. Olen kuullut että keitetty vesi jäätyisi kristallin kirkkaaksi. En ole koskaan testannut, että pitääkö paikkansa mutta tuli mieleen tuohon sameuteen liittyen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee järjestää koetilanne ja vertailla keitetystä ja keittämättömästä vedestä tehtyjä jääpalikoita. Ensin kuitenkin odotellaan pakkasten tuloa :)

      Poista
  5. Tulipa kaunis! Harmi, ettei varmasti kestänyt kauaakaan. En ole kokeillut tätä kukkasysteemiä, jäälyhtyjä kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jäälyhty on edelleen ehjä: se on pakastimessa odottamassa parempia kelejä :)

      Poista
  6. Kaunis lyhty! Tulppaaneilla joskus kokeilin, mutta taisi olla sameusongelma siinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tulppaaneista tulee varmasti todella kauniita jääkoristeita. Pitää yrittää selvitellä sitä, miten saisi jäästä kirkkaampaa.

      Poista
  7. Hieno lyhty. Minä tapaan joka talvi jäädyttää jäälyhtyjä muoviämpärissä. Jos pakkanen on kova ja lyhty jäätyy liian nopeasti niin se jää osin sameaksi ja paksureunaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jäälyhty oli noin 5 asteen pakkasessa pari vuorokautta ja siitä tulikin mielestäni aika kirkas. Olisin ottanut pois aiemmin, mutta piti saada vähän enemmän kukkia ja lehtiä jäämään jään sisään. Seuraavalla kerralla pitää kiinnittää kasvit lähemmäs laitoja. Maitopurkkijäät jäädytin pakastimessa. Pitää kokeilla niitä seuraavalla kerralla ulkona pikkupakkasessa.

      Poista
  8. Tosi kaunis jäälyhty, jännä tunnelma, kun kasvit tuovat kesäisen tunnun, mutta jäälyhty tuo niin talvisen fiiliksen. Minä olen tehnyt vuosikausia jäälyhtyjä ja litteitä jääkoristeita, mitä voi ripustella oksiin. Samoin maitopurkkiin laittanut ruusun, jonka voi viedä vaikka jouluksi haudalle. Mutta komppaan Kruunu Vuokkoa; jos on kova pakkanen ja pakastimessakin vesi jäätyy nopeasti, niin siitä tulee sameaa. Joten vaikka leudolla saat kirkkaan lyhdyn hitaasti jäädyttämällä, niin pakkasessa se helposti muuttuu sameaksi. Olen joskus kastellut lyhdyn uudestaan sisällä, jolloin se voi pysyä jonkin aikaa kirkkaana. Mutta lämpötiloilla taitaa olla aika iso merkitys. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mikä tahansa on parempi kuin marraskuun synkkyys ja mikäpäs sen hauskempaa kuin yhdistää kesä ja talvi :D Jäätymisen nopeus kuulostaa kyllä uskottavalta selitykseltä sameuteen. Pitää tutkailla asiaa ja kokeilla pikkupakkasilla uudestaan. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!