keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Vaaleanpunaista sifonkia

Nyt alkoi tekemään vastustamattomasti mieli katsella kärhöihanuuksia. Vuorossa on viime keväänä ostamani 'Hagley Hybrid', ja aiemmista kärhöesittelyistä tuttuun tapaan kaivelin taas netin syövereistä tietoa tästä suloisuudesta. 'Hagley Hybrid' on jalostettu Britanniassa n.1945 ja esitelty vuonna 1956. Sen vanhemmista ei ole tietoa. USA:ssa sitä kutsutaan nimellä 'Pink Chiffon', eli vaaleanpunainen sifonki.
Eikö tämä ballerina olekin suloinen <3
Terälehtien reunat ovat hienosti röyhelöiset. Väri on minusta pehmeän utuinen.
Sen jalostaja, Percy Picton (1904-1984), on ollut joitakin vuosia Hagley Hallia ympäröivän puiston pääpuutarhurina, joten en ehkä arvaa pahasti pieleen, jos tämä historiallinen rakennus on ollut vaikuttamassa kärhön nimeämiseen.
'Hagley Hybrid' parhaassa kukassaan. Tämä vaihe kesti harmillisen vähän aikaa, mutta suotakoon se anteeksi nuorelle kärhölle.
Jotkut vaaleanpunaisen sävyt riitelevät talomme punaisen seinänvärin kanssa, mutta minusta Hagleyn sävy sopii siihen aika hyvin.
Percy Picton oli puutarhurinuransa alkuvaiheilla Gravetye Manorissa tunnetun puutarhakirjailijan, William Robinsonin, puutarhurina. Tuolloin Gravetye Manorin pääpuutarhurina oli eräs Ernest Markham, joka tuli myöhemmin tunnetuksi kärhönkasvatustaidoistaan. Ehkä jollekin teistä saattaa olla tuttu esimerkiksi tarha-alppikärhö 'Markham's Pink'. Robinson oli kerännyt laajan kokoelman kärhöjä ympäri maailmaa ja myös Percy Picton joutui opettelemaan jokaisen kärhön nimen, alkuperän ja kuinka mitäkin kärhöä hoidetaan ja lisätään. Hän rakastui kärhöihin ja ne pysyivätkin hänen suosikkeinaan läpi elämän. Clematis on the Web -sivusto löytää kahdeksan hänen jalostamaansa kärhöä. Percy Pictonista löytyy todella pitkä, puutarhurinuraan keskittyvä elämänkerta täältä.
Kaunotar... <3
Osa postauksen kuvista on julkaistu aiemminkin, mutta ehkä se ei haittaa. Nuoresta kärhöstä ei kovin pitkäkestoista kukintaa vielä ensimmäisenä kesänään irronnut ja sitä tuli kuvattuakin loppujen lopuksi valitettavan vähän. Olisi mukava kuulla, mitä olette pitäneet tämäntyyppisistä kärhöesittelyistäni? Riittäisivätkö pelkät kuvat vai oletteko yhtä innokkaita tietämään kärhön historiasta ja taustasta kuin minä?

Iloista keskiviikkoiltaa!

14 kommenttia:

 1. Sifongilta se kyllä näyttääkin, varsinkin tuossa ensimmäisessä kuvassa, siis aivan ihana.

  VastaaPoista
 2. Kaunis on ballerinan röyhelöinen mekko. Ihastuttava <3
  Minusta on kiva lukea kärhöjen historiasta ja taustasta ja on hienoa, että jaksat tehdä asiasta tutkimustyötä. Kuviakin on tietysti ihana katsella, mutta kyllä teksti antaa asiaan aina lisää syvyyttä. Mukavaa keskiviikko-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pidät tutkimustyöni tuloksista :) Mukavaa torstaita!

   Poista
 3. Olet ottanut hienot kuvat hienosta jalokärhöstä. 😊

  VastaaPoista
 4. Kiva on lukia kärhöjen taustoosta, ku joku niiton kaivellu. Itte ei tuu mentyä pintaa syvemmälle.
  Hagley oli mun ensimmääne kärhö ja se muuttiki mun kans. Monta vuatta se kasvoo loistavasti, mutta sitte se taantuu ja lopulta hävis kokonansa. Oli täyres auringos, joten torennäköösesti oli liian kuivas paikas. Kukat o jännän färiset, joo....jotenki sifonkiset :) Syksyllä ostin uuren aluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löytyy kärhöjen historiasta ja taustoista kiinnostuneita. Tietoja on jännittävää kaivella. Äidilläni Hagley jäi yhden kesän ihmeeksi, mutta sen kohtaloksi taisi koitua ankara talvi. Kuivuudestakaan nämä isokukkaiset ihanuudet eivät pidä. Toivottavasti uusi Hagleysi viihtyy edellistä pidempään :)

   Poista
 5. Hagley kukki viime kesänä hienosti, niin kuin moni muukin kärhö. Kiva, jos postailet myös kärhöjen historiasta, lisätieto ei ole koskaan pahasta.

  VastaaPoista
 6. Mä en kestä, miten ihana se onkaan! Tykkään tarinoista, joten kirjoita ihmeessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestät kyllä. Miten sinä muutenkaan pystyisit hankkimaan heti ensi keväänä oman Hagleysi? ;) Kiva kuulla, että tarinoille on tilausta.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!