maanantai 26. marraskuuta 2018

Pampula ja kevään sipulikukkaunelmia

Meille muutti perjantaina uusi asukas, jonka esikoisemme risti Pampulaksi. Oikea nimi, sirovuoripalmu, oli lapsen mielestä ilmeisesti liian vaikea. Kieltämättä itsekin olen jo pari kertaa tarkistanut nimen ostokuitista, joten ehkä hänen nimensä on sitten jatkossa Pampula. Olen kaipaillut jotain kivan näköistä huonekasvia, joka pärjäisi varjossakin. Halusin myös kasvin, josta aikaa myöten voisi tulla kookas, mutta joka ei lasten takia vielä muutamaan vuoteen kasvaisi ikkunalautakokoa suuremmaksi. Kukkakaupassa tämän luvattiin olevan hidaskasvuinen, helppohoitoinen ja viihtyvän jopa varjossa. Minulla on pitkään ollut ainoastaan kovalehtisiä huonekasveja,  kuten anopinhampaita, orkideoja ja rahapuu, joten tällainen siro, pehmoinen ja kahiseva kasvi tuo kaivattua vaihtelua siihenkin.
Pampulalle löytyi vaaleanvihreä betoninen suojaruukku, niin ei kaadu pienen käden tönäisystäkään. Ole kuin kotonasi Pampula!
Istutin viikonloppuna viime viikolla hamstraamani kukkasipulit. Rautakanki oli tarpeen, sillä paljas mullan pinta oli jäätynyt kymmenen sentin syvyydelle asti. Siellä, missä oli puunlehtiä edes pikkuisen katteena, oli jääkerrosta vain viiden sentin paksuudelta. Luumutarhaan olin laittanut kymmenen sentin paksuisen lehtikerroksen leijonankitojen päälle ja siellä maanpinta oli täysin sulana. Suunnitelmat muuttuivat ja istutinkin luumutarhaan enemmän sipuleita, mitä alun perin suunnittelin. Saahan niitä sitten ensi vuonna siirreltyä paremmille paikoille, jos on tarvetta. Koska käsin piirrettyä sipulikukkakarttaani on enää mahdoton lukea, tein sipulipussien kuvista ja viime kevään valokuvista muutaman kollaasin, jotta muistaisin, mitä on tullut istutettua mihinkin. Näissä ovat kaikki vuosien mittaan istuttamani sipulikukat.

Etupihalla näyttää (toivon mukaan) tältä:
Aurinkopenkissä kasvoi ennestään kevätkurjenmiekkaa, kirjokevättähtiä, sinisiä helmililjoja ja 'Purple Sensation' -laukkoja. Nyt lisäsin ripauksen pinkkejä espanjansinililjoja ja tulppaaneja (tummempi 'Synaeda Blue' ja vaaleampi 'Candy Prince').
Keltaisessa nurkassa olevat 'Flaming Parrot' -papukaijatulppaanit eivät ole kukkineet kertaakaan. Onneksi 'Golden Yellow' -krookukset ovat luotettavampia.
Tähän penkkiin en istuttanut nyt yhtään sipuleita lisää.
Pensasryhmään tuli tasetteja ('Sir Winston Churchill'), laukkoja ('Mount Everest') sekä tulppaaneja ('Carnaval de Rio')
Sivupihojen sipulikukkaloistoa:
Varjokujalle istutin posliinihyasintteja ja helmililjoja. Näiden kavereina on pinkkejä esikoita.
Kärhökaari-penkissä on isokevättähtiä, krookuksia (vaaleampi 'Vanguard' ja violetimpi 'Flower Record'), helmililjoja, tulppaaneja (vasemmalta 'White Parrot', 'Exotic Emperor' ja 'Queen of Night') ja laukkoja ('Purple Sensation'). Lisäksi siellä kukkii liila palloesikko (jos selviää talvesta) sekä valkovuokkoja.
Takapihalle tuli piiloteltua valtavasti sipuleita. Ja hyvä niin, sillä varsinkin huonolla säällä niitä tulee katseltua paljon olohuoneen ikkunasta.
Luumutarhasta taisi tullakin laukkatarha: sieltä löytyvät koristelaukka 'Cameleon' (yläoikealla), rusolaukka (vasen alanurkka), pallerolaukka (keskellä) sekä lehtolaukka.
Lisäksi balkaninvuokkoja ja tulppaanit 'Sorbet' ja 'Pink Impression'.
Takanurkassa on tetenarsisseja ja tulppaaneita ('Peppermint Stick'). Vasemmalla alhaalla viime keväänä kukkineet tulppaanit, isossa kuvassa oikealla kuva siitä, millaisina ne ostin. Jos rehellisiä ollaan, tämä potuttaa pikkuisen edelleen.
Olohuoneen ikkunan alla valkeassa varjopenkissä 'Thalia'-orkideanarsissi, krookus 'Jeanne d'Arc' ja tulppaani 'Exotic Emperor' sekä lummetulppaani 'Concerto'. Kaverina pieni hämyvuokko, jonka toivoisin kukkivan jo ensi keväänä.
Metsänreuna-penkissä vaaleansinisen lemmikkimeren seassa on 'Vanguard'-krookuksia, tulppaanit 'Hakuun' (valkea), 'Grand Perfection' (punaraidallinen) ja 'Little Beauty sekä narsissit 'Delnashaugh' ja 'Recurvus' (runoilijannarsissi). Valkovuokkoa pitäisi olla myös, jos en onnistunut tuhoamaan kaikkia penkkiä myllätessäni.
Takapihalla varjopenkissä on myös muutama 'Purple Sensation' -laukka sekä tummansinisiä helmililjoja, mutta niistä en tehnyt omaa kollaasiaan. Kellarin asukeista saan mukavasti silmäniloa alkukeväälle ennen kuin lumet sulavat ulkoa. Istutin ruukkuihin 'Minnow'-tasetit, puhtaanvalkoiset 'Princess Zaide' -narsissit sekä kolme hyasinttia ('Fondant').
Näitä kollaaseja oli mukava väkertää ja haaveilla samalla keväästä, vaikka kieltämättä ulkonakin on nyt aika kaunista. Kovin matalalta paistaa jo aurinko, sillä alla oleva kuva on otettu suunnilleen puolilta päivin. Seuraavan parin kuukauden aikana nähdään, miten Pampula pärjää pimeillä ikkunoillamme.

Aurinkoisia pakkaspäiviä!

32 kommenttia:

 1. Ihania kollaaseja täynnä kevätunelmia <3

  VastaaPoista
 2. Iha-nia sipulikukkia, aivan ihania. Mukavan näköinen tuo sinun Pampula.

  VastaaPoista
 3. Hieno ” pampula”.
  Tosi hyvä idea tehdä sipulikukista kuvakollaasit muistin tueksi. Taidan ottaa ideastasi vaarin.
  Kaunista kukintaa runsaasti tiedossa keväälle. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvakollaaseista on helppo nähdä, mitä ja minkä värisiä sipulikukkia on tullut istutettua mihinkin penkkiin. Helpottaa kummasti myös ensi syksyn kukkasipuliostoksia. Idea on vapaasti käytettävissä :)

   Poista
 4. Näitä suunnitelmia on hauska lukea tässä vuoden kylmässä ja värittömässä vaiheessa. Ja hieno Pampula, uusi perheenjäsen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikkäät sipulikukkakuvat piristävät tätä syksyn ja talven välivaihetta. Toivottavasti Pampula viihtyy meillä :)

   Poista
 5. Ooohhh...vatsanpohajaa ihan kouraisee tuollainen määrä hurmaavia kollaaseja! Toivottnasti kanki-istutetut sipulit pääsevät kasvun alkuun ja kaikki ihanuus nähdään keväällä. Pampulasta tulee varmasti hyvä sisustuskasvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulppaaneiden ainakin sanotaan sietävän jopa näin myöhäinen istutus, uudet laukat laitoin varmuuden vuoksi luumutarhaan, missä oli sula maa. Kaikki istutetut sipulit saivat vielä kerroksen puunlehtiä suojakseen, joten uskoisin, että niiden pitäisi pärjätä :)

   Poista
 6. Keväällä ja alkukesällä kukkivat sipulikasvit ovat ihania! Mikä ilahduttaa enemmän kuin kevään ensikukkaset...:)

  VastaaPoista
 7. Odotan kovasti kevään valokuviasi, mahtaa näyttää ihanalta!

  VastaaPoista
 8. Oih, mitä kukkaloistoa tiedossa kevääksi <3 Pampula, ihana nimi :D

  VastaaPoista
 9. Sinulla onkin loistavaa kauneutta odotettavissa. Hyvä kikka laatia sipuli-istutuksista kollaasit. Keväällä ne ovat aina tarpeen.
  Toivottavasti Pampula kotiutuu teille. Se sai hauskan lempinimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kollaasit ovat erityisesti tarpeen syksyllä, kun suunnittelee uusien kukkasipulihankintojen istutuspaikkoja. Minäkin toivon, että Pampula viihtyy meillä.

   Poista
 10. oijoij, mitä ihanuuksia oletkaan laittanut odottelemaan kevättä <3 Mukavaa marraskuun viimeistä viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää aina jotain silmäniloa keväälle saada :) Kiitos, mukavaa marraskuun viimeistä viikkoa myös sinulle!

   Poista
 11. Hianot kollaasit muistin tukena. Tulevasta kukinnasta puhumattakaa :)

  VastaaPoista
 12. Hyvä idea nuo upeat kollaasit! Nythän näkeekin, minkälainen värien ihanuus sinua odottaakaan keväällä! Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kollaaseista pääsee kivasti kurkistamaan vähän kevään väriyhdistelmiä :)

   Poista
 13. Kukkaloistoa on vuotettavissa siellä, kuhan kevät koittaa! Hauskasti nimesittä vuoripalmun.

  VastaaPoista
 14. Kiva nimi tämä pampula . Minullakin on "Iita kaktus" anopin anopin kymmeniä vuosia vanha ja nyt anopilta saatu ja hänen anoppinsa nimi oli Iita joten oli hyvin luontevaa antaa sille sama nimi . Sitten on pelargonia jonka nimi on " vanharouva " se taas sai nimensä sen suuren iän takia ja sitten on vielä toinen pelargonia jonka nimi on " Maarit " antajansa mukaan ristitty. Näin tiedämme mistä kukasta puhutaan, 😀 lopuilla kukilla ei ole nimiä . Huikeaa kukkaloistoa saat odottaa ja kivat kollaasit .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla on pari perennaa, joita kutsun oikean lajikenimen puutteessa antajansa mukaan, huonekasveilla ei ole ollut sen kummempia nimiä. Ehkä voisin antaa lasten nimetä pari kasvia, sillä Pampula tuntuu nimensä ansiosta jo melkein perheenjäseneltä. Ehkä muistaisin sitten hoitaakin niitä paremmin :D Sinun kasveillasi on kivat nimet.

   Poista
 15. Voi, miten hauska nimi! Pitäisiköhän minunkin pyytää lapsia keksimään nimiä huonekasveille.:D Ihania kukkasipuleita olet istuttanut. Nyt on hauska odottaa niiden keväistä kukkaloistoa. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilta tulee välillä hyviä oivalluksia :D Ihan varmasti teidänkin lapset keksisivät hyviä nimiehdotuksia kasveille. Kiitos, kevättä on ihana odotella. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!