sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Inspiroiva kirjavinkki


Kävin viime viikolla kirjastossa lainaamassa muutaman puutarhakirjan. Haluaisin esitellä niistä yhden, joka inspiroi minua todella paljon. Se sopii erityisesti tähän vuodenaikaan, vaikka on siinä paljon muutakin. Kirja on nimeltään Puutarhurin syksy ja talvi (tarkemmat tiedot postauksen lopussa). Siinä on paljon asiaa puutarhan valmistautumisesta talveen ja askarteluvinkkejä monenlaisiin somisteisiin, joiden materiaaleja löytyy puutarhasta tai metsästä.
Sisällysluettelostakin voi huomata, että yhteen vuodenaikaan ei tässä kirjassa kajota terälehden kärjelläkään.
Kirjan syksyosiosta löytyy asiaa mm. pihan syystöistä, valaistuksesta ja kylmänkestävistä kukka-asetelmista. Löytyypä sieltä ohjeet myös kauniiden siemenpussien tekoon.
Kasvit, risutyö ja valaistus yhdistettynä samaan syysasetelmaan.
Voittaa muovipussit tai nopsaan taitellun suodatinpussin 100-0, eikö vain?
Kauniita kransseja oli useita. Kirjasta löytyi myös ohjeet kranssipohjan tekemiseen.
Askartelut jatkuvat talvikappaleessa. Kirjassa on hyvät ohjeet myös erilaisten havukranssien ja -köynnösten sekä käpykoristeiden tekoon, suloisia kukka-asetelmia unohtamatta.
Sammalpalloja oli hyödynnetty tämän lisäksi myös sammalpuissa ja ruukkuasetelmissa.
Jääkoristeitakin löytyi. Edellisessä postauksessani pohdiskelemaani jääkoristeiden sameusongelmaan ei kuitenkaan löytynyt ratkaisua.
Jouluinen kukka-asetelma punotussa korissa, jonka teko-ohjeet löytyvät myös kirjasta. Samalla tekniikalla punottuja koreja oli useita erinäköisiä.
Tämäkin asetelma on aivan ihana. Ehkä jopa lempparini kaikista kirjan asetelmista.
Kekseliäs tapa hyödyntää tuikkukynttilöiden alumiinisia kuoria.
Kirjan loppupuolella aletaan valmistautua kevääseen kylvöillä ja muilla puutarhan kevättöillä. Niitä en tässä sen kummemmin esittele, mutta ajattelin nostaa esille inspiraatioksi yhden kuvan risupunoksista, sillä niitähän voi tehdä myös tähän aikaan vuodesta ja ne ovat kivan näköisiä myös talvella.
Persoonallisia risutöitä.
Vaikka kirjassa on esitelty hienosti monen monta puutarhan hoitoon kuuluvaa työtä, niin itseäni inspiroivat eniten juuri nämä askartelut ja luonnonmateriaaleista tehdyt koristukset. Vielä en ole ehtinyt mitään niistä kokeilla, mutta ohjeet vaikuttivat selkeiltä ja helpoilta tehdä.

Ja lopuksi vielä lupaamani kirjan tiedot: Luoto, L. Klemettilä, T. Luoto, H. 2013. Puutarhurin syksy ja talvi. Helsinki: Tammi. ISBN 978-951-31-7334-0.

P.S. Varmaan jo arvasittekin, mutta sanon silti varmuuden vuoksi, että postaus ei sisällä minkäänlaista blogiyhteistyötä. Esittelin vain hyvän, vuodenaikaan sopivan kirjan :)

18 kommenttia:

 1. Herkullinen kirja askartelijalle! Joulupaperista tehdyt siemenpussit kävisivät vaikka joululahjaksi ystävälle. Nyt löytyy luonnosta vielä monenlaista tarviketta, kun ei ole pakkasta tai lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli minusta oikea löytö. Ihmettelinkin, miksei se ollut lainassa. Ei kyllä ole uusinta uutta, joten ehkä kaikki paikkakunnan puutarhaihmiset ovat sen jo lukeneet ajat sitten. Nyt materiaalin etsiminen käykin helposti, kun ei ole sitä lunta ja puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Kävin itse keräämässä tänään säkillisen sammalta (maanomistajan luvalla) ja käpyjä olen kerännyt jo aiemmin. Käytän niitä ainakin jouluasetelmiin, mutta ehkä kokeilen jotain kirjankin ohjeista.

   Poista
 2. Vaikuttaa monipualiselta kirijalta. Pitääs ittekki käyrä mettäs hankintakiarroksella. Ainaki havuja pitää hakia ja siinä samas pikkuuse sammaltaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on monipuolinen ja itselläni ainakin alkoivat sormet syyhyämään monenkin kuvan kohdalla. Melkein unohtui pimeä marraskuu :D

   Poista
 3. Mukavia lukuhetkiä mielenkiintoiselta vaikuttavan kirjan parissa.

  VastaaPoista
 4. Kirja vaikuttaa tosi kivalle jo siksikin että useastihan puutarhakirjallisuus keskittyy kesään.
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Syksyyn ja talveen keskittyviä puutarhakirjoja tuntuu todellakin olevan aika vähän.

   Poista
 5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, vähän erilaiselta puutarhakirjalta. Varsinkin nuo jääkoristeet kiinnostavat, ja sitten huomasinkin, että edellisessä postauksessasi olit kokeillut niitä.
  Kiitos vinkistä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Kirjassa on kaikenlaista kaunista näperrettävää ja myös hyödyllistä perustietoa. Oli muuten hauska sattuma, että minulla oli jääkoristeet jo jäätymässä ennen kuin lainasin kirjan.

   Poista
 6. Tuskastelit jääkoristeiden sameusongelmaa... Netistä löytyi asiasta artikkeli ja video, josta voisi olla apua. Artikkelin mukaan sameuden muodostaa veden kuplat ja ne saa poistumaan hitaalla jäädyttämisellä. En ole itse kokeillut sitä vielä, mutta tulen kokeilemaan. Osoite on: https://www.barschool.fi/ebs-news/miten-tehda-kristallinkirkkaita-jaapaloja-tulet-yllattymaan/
  Toivottavasti tästä on apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, kiitos vinkistä sinulle. Pitääpä käydä vilkaisemassa :)

   Poista
 7. Vaikuttaa hyvältä kirjalta. Syys ja talaviaiheisia kirjoja onkin vähemmän tarjolla. Hyvä kun on kirjastot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli varmaan ensimmäinen lukemani puutarhakirja, joka keskittyi kunnolla syksyyn ja talveen. Kirjastot ovat loistopaikkoja, varsinkin niiden puutarhakirjahyllyt ;)

   Poista
 8. Ihana kirja! Pitääkin käydä paikallisessa kirjastossa katsomassa, josko löytyisi :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy ihmeessä, tuota oli mukava selailla. Sain paljon ideoita tuleviin askartelukokeiluihin :) Kiitos, mukavaa viikkoa!

   Poista
 9. vaikuttaapa kivalta kirjalta. Pitäisi käydä oman paikan kirjasto katsomassa jos löytyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta kirjasta on todella paljon iloa juuri tähän aikaan vuodesta. Kannattaa käydä vilkaisemassa kirjastolta :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!