perjantai 9. marraskuuta 2018

Viisi puutarhamuistoa kesältä 2018

Sain Eevalta Viherrin-blogista Viisi parasta puutarhamuistoa edelliseltä kaudelta -haasteen. Sen on aloittanut Maatiaiskanasen elämää -blogin Hilu.

1. Päällimmäisenä mieleeni jäi lämpö ja aurinko. Niiden ansiosta saimme pitkän kasvukauden, joka ei ehkä Etelä-Suomessa niin poikkeuksellisen pitkältä tuntunut kuin täällä. Tuntui mahtavalta, että talven älytön lumimäärä hupeni kevään lämpöaallossa niin nopeasti, että jo toukokuun puolivälissä oli kurottu normaalin kevään aikataulu kiinni ja jopa pikkuisen edelle. Ja mikä parasta: kesä tuntui jatkuvan pitkälle syksyyn ja normaalit syyskelit alkoivat tulla vasta lokakuun lopulla.
Heinäkuun hellettä aurinkopenkissä ja kivikkorinteen yläpäässä.
2. Viime kesä oli meillä kivinen. Joka vuosi tulee jotain kivijuttuja tehtyä, mutta viime kesänä kiviä tuli pyöriteltyä ihan urakalla. Kiviprojekteja voit muistella esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.
Etupihan yleisilmeeseen tuli uskomaton muodonmuutos uudella kiveyksellä ja pensasryhmällä.
3. Parhaisiin muistoihin kuuluu myös se jatkuva lapionheilutus, minkä ansiosta sain puutarhassa aikaan todella suuria muutoksia. Nurmikko ja tuoksuvatukko pienenivät useilla neliöillä. Muutosten laajuuden näkee parhaiten ilmakuvista.
Vasemmalla kuva keväältä, oikealla viimeisin ilmakuva syyskuun lopulta. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna.
4. Kesäillat kuuluvat ihan ehdottomasti kesän parhaisiin muistoihin. Lapset pitävät päivän aikana sykkeet korkealla ja testaavat välillä hermojen kestävyyttä äärirajoille asti. Nautin suunnattomasti siitä hetkestä, kun he viimein nukkuvat tyytyväisinä sängyissään ja pääsen itse kiertelemään puutarhassa kesäillan pehmeässä hiljaisuudessa.
Belliksiä ilta-auringossa.
5. Pitkän kasvukauden ansiosta viime kesä oli myös kärhöjen kesä. Kaikki kärhöni ehtivät hyvin kukkia ja tehdä jopa siemeniä. Kärhöistä tuli myös postattua ahkerasti, täältä löydät koosteen, jossa kukkivat kaikki kärhöni. Olen tehnyt myös yksittäisiin lajikkeisiin keskittyviä postauksia, jotka löytää helpoimmin klikkaamalla kasviluettelot-välilehdeltä kunkin kärhön nimen kohdalta.
Etulalalla kesän kauneutta esittelee 'Piilu', taustalla 'Justa'.
Paras kesä moneen vuoteen! Haastan mukaan seuraavat ihanat blogit:

Kruunu Vuokon Puutarhan Lumo -blogista
Sirkun Kukkia ja Haaveita -blogista
Tiiun Puutarhahetki-blogista


Haasteen säännöt:

Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tällä kaudella (siitä lähtien, kun esikasvatuskausi alkoi päättyen tähän hetkeen).

Kerro postauksessa, että haaste sai alkunsa Maatiaiskanasen Elämää -blogista.

Kerro, keneltä itse sait haasteen ja haasta vähintään kolme blogiystävääsi mukaan.

Käy kirjoittamassa postauksesi Maatiaiskanasen Elämää -blogin ”5 parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta  -haastepostauksen kommenttikenttään, niin se lisätään haasteeseen osallistuneiden listaan.

26 kommenttia:

 1. Tulee niin ikävä kesää kun lueskelee näitä postauksia. Onneksi silleen hyvällä tavalla <3 Ihania muisteloita ja tunnelmia <3 Kiitos, kun osallistuit haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ihanasta haasteesta! Tähän aikaan vuodesta ei voi mielestäni liikaa muistella kesän kauneutta ja ihastella kukkakuvia.

   Poista
 2. Tykkään tosi paljon tuosta kiveyksestä. On tosi hyvän näköistä kun olet laittanut erilaisia luonnonkiviä ja betonilaattaa samaan alueeseen! Hienoa, usein ei uskalleta. Nyt tulos on hurjan hieno kuin mitä olisi jos se olisi tehty samalla kivellä kokonaan.
  Parasta puutarhassa on nähdä työnsä jälki ja teillä se on ollut vauhdikasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Minäkin pidän kiveyksestä. Siihen nähden, että se on tehty hyödyntämällä tontilla olemassa olleet vanhat kivet ja betonilaatat, se on todella onnistunut. Kesä oli jälkeenpäin katsottuna aika vauhdikas, vaikka ei se silloin siltä tuntunut :D

   Poista
 3. Ihanat nuo bellikset! Kylvin niiden siemenet muuten viime viikonloppuna mökille. Toivottavasti lähtevät kasvuun! Olit mahtavan määrän siemeniä laittanut tulemaan. Kiitos kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Pitihän niitä siemeniä sen verran laittaa, että ainakin yksi itäisi :D Uskon kyllä, että sinulla on kunnon niitty kaunokaisia ensi kesänä. Sen verran hyvin ovat ainakin meillä itäneet. Kiitos sinulle puupionin siemenistä :)

   Poista
 4. Tuo sinun kivipolkusi talon vieressä on kyllä onnistunut! Ja noista ilmakuvista on helppo havainnollisesti nähdä, miten paljon sai muutoksia tehtyä. Hyvä tuo sinun Kärhö - kooste! Hyvää viikonloppua! T. Päivi

  VastaaPoista
 5. Upeaa lukea, että kesän hyviin muistoihin liittyy lapion heilutus - siis rankkaa työtä! Siinä pääsee oikeasti toteuttamaan käsin kosketeltavia asioita. Onnistuneita yksityiskohtia! Hyvää marraskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muutosten näkeminen onkin parasta lapiohommissa. Hyvää marraskuun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 6. Ihana kivipolku ja upea kärhö!! Kiitos, Minna haasteesta, tähän lämpimään kesään muistoja kyllä mahtuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ole hyvä :) Mukava päästä lukemaan sinunkin kesämuistosi.

   Poista
 7. Piti oikein tarkistaa, että eilenhän minä vasta laitoin sinulle haasteen, olitpa nopea! Tosi hyvän näköinen kivipolku ja muutenkin kiva postaus!

  VastaaPoista
 8. Mukavia muistoja on kesästä. Tyytyväisin mielin suat talaveen rauhottuu kun oot lapioo heiluttanu ahkeraan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tuli kyllä tehtyä kaikki, mitä olin suunnitellutkin ja paljon ylimääräistä niiden lisäksi :)

   Poista
 9. Ihanan hehkeitä kukkakuvia, varsinkin kärhö kuin unelma. <3 On aina niin ihanaa muistella kesää näin harmaana ja synkkänä päivänä. Minulla tämä haaste vielä odottaa "blogihyllyllä" ja tartun siihen heti kun sopivan seesteinen hetki löytyy. Mukavaa viikonloppua sinne. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä haastetta oli mukava tehdä ja penkoa sopivat kuvat kansioiden kätköistä. Ihan unohti, että ulkona on kylmää ja märkää :)

   Poista
 10. Kovasti olet kesän aikana ahkeroinut ja paljon olet saanut aikaiseksi. Nyt talven aikana on hyvä vetää vähän henkeä ennen uutta kesää. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana on myös hyvä suunnitella ensi kesän kaivuuprojekteja :D Kiitos, mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 11. Teillä on ollut oikea projektikesä, ilmakuvista näkee kivasti muutoksia:)

  VastaaPoista
 12. Ihania kesämuistoja! Kiitos haasteesta! Otan sen mielelläni vastaan. Kesäkuviin on aina kiva palata. Kaikkea hyvää viikkoonne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava nähdä sinunkin kesämuistosi :) Kiitos, hyvää viikkoa myös teille!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!