tiistai 6. marraskuuta 2018

Viehkeä valkoinen

Olen kerännyt kesän aikana talven kukkakaipuuta helpottamaan puutarhani kukkia värisarjaksi. Kesäkukat on jätetty pois, ettei lista paisu aivan mahdottomaksi. Tässä tulee sarjan ensimmäinen osa, jossa esittelen valkoisia kukkijoita.

Keväällä puutarhani ensimmäisiä valkoisia ihanuuksia ovat sipulikukat, valkovuokko ja tuomi.
Kevään ensimmäinen valkoinen kukka kuuluu 'Jeanne d'Arc' -krookukselle.
Tulppaani 'Exotic Emperor' kukkii tulppaaneistani ensimmäisenä.
'Exotic Emperorin' lopetellessa kukintansa aloittavat 'Thalia'-orkideanarsissit.
Valkovuokot aloittavat kukintansa meillä aikaisimmillaan äitienpäivän tienoilla ja jatkavat kesäkuun alkupuolelle asti.
Tuomen tuoksu ja kaunis kukinta kuuluu toukokuun odotetuimpiin hetkiin.
Kesäkuussa kukintavuoroon tulevat tonttiamme ympäröivät pihlajat, etupihan pensasryhmän pikkujasmikkeet sekä takapihalla kasvavat varjoliljat, valeangervot ja töyhtöangervo. Pensasryhmän kukintaa jatkavat pitkälle loppukesään pensashanhikki 'Creme Brule' ja mustilanhortensia.
Pihlajat kukkivat näin upeasti alkukesällä 2017. Viime kesänä eivät jaksaneet aukaista kuin muutamia kukintoja.
Kun pihlajat lopettelevat kukintaansa, aloittaa töyhtöangervo. Varjoliljat avaavat viehkeät kukkansa heti töyhtöangervon jälkeen.
Sulkavaleangervon huumaavasti tuoksuva kukinto ei jää huomaamatta.
Metsämansikantuoksuinen pikkujasmike.
Mustilanhortensia.
Pensashanhikki 'Creme Brule'.
Kivikkorinteessä ihastuttavat hopeahärkin valkoinen kukkapilvi sekä valkomaksaruohon pitsimäiset kukinnot.
Hopeahärkki nauttii kuivuudesta ja auringonpaahteesta.
Valkomaksaruohon koristearvo on enemmän punakirjavassa kasvustossa, mutta kyllä nämä kukinnotkin ovat suloisia.
Loppukesällä olohuoneen ikkunan alla kukkivat kuunliljat sekä jaloangervot. Samaan aikaan kärhökaari-penkissä kukkii valkea syysleimu. Luumutarhassa ihastuttaa valkoisella kukkapilvellään ja ihanalla tuoksullaan mantsuriankärhö.
Jaloangervo 'Brautschleier'.
Komeasinikuunlilja 'Elegans'.
Syysleimut kukkivat viime kesänä komeasti.
Haaveilin mantsuriankärhöstä monta vuotta. Tänä vuonna sen kukkapilvi oli aika minimaalisen kokoinen, mutta ehkä ensi vuonna se on jo pienen poutapilvenhattaran kokoinen.
Tässä oli osa puutarhani valkoisista kukkijoista. Seuraavassa värisarjan postauksessa on vuorossa marraskuun pimeyteen valoa tuova keltainen. Ihanaa alkuviikkoa!

26 kommenttia:

 1. Raikkaan valkoista kukintaa! Sopii hyvin tämän harmauden keskelle piristämään. Perustin itse valkoisen puutarhan tänä kesänä ja sinne tuli kaikenlaista uutta valkoista istutettua. Innolla odotan kevättä ja mitä sieltä paljastuukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kummasti valoa harmauteen, eikö vain. Minäkin odotan kovasti, miltä valkoinen puutarhasi ensi kesänä näyttää, kun olet sen kasveja useaan kertaan jo esitellyt. Toivottavasti kaikki sen ihanuudet selviävät hyvin talvesta :)

   Poista
 2. Kauniita valkokukkaisia kukkijoita, joista aika moni löytyy myös omasta puutarhastamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on hyvä väri: se sopii yhteen kaikkien muiden kanssa ja tuo raikkautta. Valaisee sopivasti tällaista marraskuisen harmaata päivää.

   Poista
 3. Pidän kovasti valkoisista kukista! Mukava idea postauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän valkoisista kukista. Oli aika vaikea valita, mitkä kaikki pääsevät tähän postaukseen mukaan.

   Poista
 4. Hauska tapa muistella kesän kukkia. Tuo orkideanarsissi Thalia on ehkä suosikkini valkoisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Thalia' on ihana. Harmi vain, että lisääntyy hitaammin mitä haluaisin :D

   Poista
 5. Oih, voin melkein haistaa jasmikkeen mansikkaisen tuoksun kuvasta!!! Se on ihana! Kuten myös muut valkokukkaiset. Ehdottomasti lempivärini kukissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle välittyi kuvista tätä postausta tehdessä oikea tuoksukimara, kun jasmikkeen tuoksu sekoittui sulkavaleangervon ja mantsuriankärhön hunajaisiin tuoksuihin. Ihmeellistä, miten pelkkä kuva voi saada hajumuistin heräämään!

   Poista
 6. Ooh, metsämansikan tuoksuinen pikkujasmike <3 Tämä asia täytyy korjata heti ensi vuonna ja istuttaa puutarhaamme lisää jasmikkeita. Vain yksi kameliajasmike kasvaa kituliaasti yläpihalla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kameliajasmikkeesi kaipaa seuralaisia. Pikkujasmike on suloinen ja tuoksuu ihanasti. Toki myös muut jasmikkeet ovat kauniita.

   Poista
 7. Sinulla on paljon valkoisia kukkijoita! Tuomi valkoisine kukkineen on kevään merkki minun mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä jokunen kertynyt. Loppukesän alennusmyynneistä löytyi vielä jokunen lisääkin. Saa tehtyä sitten ensi vuonna samalla kaavalla, mutta eri kasveilla uuden valkoisten kukkijoiden postauksen :)

   Poista
 8. Valkoiset kukat ja kukkivat pensaat ja puut ovat hyvin suloisia. Monet niistä kukkivat keväällä tai alkukesällä, jolloin niiden ihanuus korostuu. Mutta esimerkiksi valkoinen jaloangervo on myöhemmin juhlavan näköinen ja sopii hienosti punaista seinää vasten, kuten teillä. Olet saanut valkoisista kukista herkkiä kuvia, minulle niiden kuvaaminen on aina vaikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoisten kukkien kuvaaminen on todella haastavaa, varsinkin aurinkoisena päivänä. Vanhalla kamerallani oli tapana ylivalottaa kaikki mahdollinen, joten näitäkin kuvia olen joutunut käsittelemään tietokoneella. Uutta kameraa en olekaan päässyt vielä kevään ja kesän kirkkaassa auringonpaisteessa testaamaan, mutta uskoisin, että se pärjää edes hieman paremmin. Ensi kesänä siis on toivottavasti tiedossa paljon vähemmän käsiteltyjä kuvia :)

   Poista
 9. Onpas raikas ja kaunis muisto kesästä! Juuri täydellinen tällaisen harmaan päivän piristykseksi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin raikkaan valkoiset kukkaset sopivat tähän päivään täydellisesti :)

   Poista
 10. Mulla tais olla tänä kesänä se poutapilivenhattaran kokoone mantsuuriankärhö :) Valakoone sopii hyvi muiren färien sekaha. Oon färien ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä onkin tulossa seuraavissa postauksissa. Kaikki käydään läpi, niin varmasti löytyy jokaisen oma suosikkiväri :)

   Poista
 11. Blogissani Viherrin on sinulle haaste. Osallistu jos aihe innostaa :)

  VastaaPoista
 12. Valkoinen on kaunis väri puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Sopii yhteen muiden värien kanssa, raikastaa ja tuo valoa.

   Poista
 13. Hauskaa - minäkin olen viettänyt aikaa eri värejä pohtien. On ollut tosi mielenkiintoista. Valkoiseen en ole ehtinyt vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kovasti, että pääset valkoisiin kukkiin samoin kuin vaaleanpunaisiin. Vai oletkohan jo ehtinyt niihin, pitääpä käydä kurkkaamassa :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!