perjantai 17. elokuuta 2018

Kärhön pistokkaiden ja kesäkylvöjen kuulumiset

Reilut kolme viikkoa sitten ruukutin pari kärhön pistokasta ja kylvin nyppykurjenpolvea ja tarhakylmänkukkaa. Kylvöksissä ei näyttänyt tapahtuvan pitkään aikaan yhtään mitään, mutta nyt kuluneen viikon aikana tarhakylmänkukkaruukusta on alkanut puskea sekä lehteä että juurta. Nyppykurjenpolviruukussa on yksi hentoinen pieni taimi, mutta se saattaa olla mullan mukana tullut rikkaruohokin.
Pieniä alkuja. Toivottavasti ovat tarhakylmänkukkia eivätkä rikkaruohoja!
Kärhöistä 'Voluceau' vaikuttaa menetetyltä tapaukselta, sillä lehdet ovat alkaneet rullautua, nuupottaa ja muuttaa väriään. Latvan se kuivatti jo pari viikkoa sitten. Arvelinkin jo silloin pistokasta laittaessani, että onnistumisprosentti sen kohdalla on aika alhainen. Pitihän sitä kuitenkin kokeilla. Tarha-alppikärhö 'Pink Flamingo' sen sijaan näyttää hyvinkin lupaavalta.
Loistokärhö 'Voluceau' vähemmän loistokkaassa kunnossa.
Nämä lehdet eivät tästä tule virkistymään.
Tarha-alppikärhö 'Pink Flamingo' on edelleen topakan näköinen. Minusta tuntuu, että ylemmät lehdet ovat jopa hieman kasvaneet.
Eilen illalla keräsin yrttisatoa talvea varten pakastimeen. Salvia ja timjami ovat nauttineet kesästä.  Keittiön ikkunalla kasvaneet basilikat alkoivat kerätä jotain ötökäisiä, joten hävitin koko puskat jo kuukausi sitten. Ulkona kasvaneet pikkubasilikat voivat erinomaisesti, mutta niiden lehdet eivät ole niin hyvän makuisia kuin tavallisen basilikan. Vaikka niistä ei niin syötäväksi meidän huushollissa näytä olevan, niin ovat ne hienon näköisiä pikku muotopuita. Saa nähdä, leikittelenkö niillä ensi kesänä kasvimaalla tai jossain kukkapenkissä.
Salviaa emme ole juurikaan tottuneet käyttämään. Olisiko hyviä käyttövinkkejä tälle?
Lehtisato kuivattelemassa huuhtelun jälkeen. Ylhäällä rosmariinia, alavasemmalla timjamia ja oikealla salviaa.
Pikkubasilikat ovat itsekseen kasvaneet hauskoiksi palleroisiksi. Vasemmanpuoleisesta taimivaiheessa nypin alaoksat ja lehdet pois, oikeanpuoleinen on saanut kasvaa ihan itsekseen. Jatkossa pitää istuttaa ne selvästi harvempaan, niin kasvutapa tulee paremmin esille.
Puutarhamme tuholaiset eivät rajoitu vain jäniksiin ja mansikanraakileita syöviin harakoihin: toinen pikkupuutarhureistamme on nyt keksinyt tuhota tomaatinraakileet. Eilen illalla löysin vihreitä litisteltyjä raakileita hiekkalaatikosta, joten piti rakentaa vähän hidastetta. Miten te muut pikkulasten vanhemmat ja isovanhemmat saatte pidettyä pienet sormet poissa kasveista ja hirmuisen tuhovimman aisoissa?
Onneksi tuli purettua se aitapömpeli etupihalta. Nyt sille tuli käyttöä.
Etupihan kaivausprojekti on edistynyt sen verran, että lahonnut aitatolppa saatiin vaihdettua uuteen. Ehkä olikin jo korkea aika!
Tässä tapauksessa taisi jo aita kannatella tolppaa eikä toisinpäin!
Iloista viikonloppua!

8 kommenttia:

  1. Your garden is turning out lovely. I love the different plants around your yard. Nice yard work! Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
  2. Tuo kärhökokeilusi on mielenkiintoinen! Tämä vuosi on ollut todella edullinen basilikan avomaakasvatukselle, tarpeeksi lämmin! Salviaa en ole tottunut käyttämään, pitäisi perehtyä :D. Aika on kullannut muistot lasten puuhista :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhökokeiluni tuntuu lähinnä kummalliselta: ottaa nyt pistokkaita muutenkin hankalista juurrutettavista huonoimpaan mahdolliseen aikaan keskellä helteisintä heinäkuuta! Varmasti kaikki lapset keksivät jossain vaiheessa jotain, mikä ei kukkien tai hyötykasvien kannalta olisi ihan suotavaa, mutta kyllä tässä jo odottaa sitä aikaa, ettei tarvitse enää rakennella lasten takia mitään suoja-aitoja kasveille. Ja nyt on vasta esikoinen pahimmassa tuhoamisiässä! :D

      Poista
  3. Salvia on voimakas makunen, varoen käytettävä. Mie käytän possun- ja lampaan kanssa vähän. Meirami tuas maksan kanssa samoten hernekeittoon. Alppikärhöt onkin varmempia pistokkaista kasvatettavia. Kerroin jossain omassa postauksessa muatilalta siperiankärhön siirrosta, joka kasvo säleikössä seinällä. Juurakko kaivettiin ja tuotiin tänne, nyt tilalla kasvaa siperiankärhö, muutaman metrin on siirtyny ja kiipeilöö vuorimännyssä. Yllätyin kun huomasin sen. Juurenpalasta on lähteny siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alppikärhöt tosiaan juurtuvat helpommin kuin loistokärhöt. Muistelenkin lukeneeni joskus siperiankärhöstäsi. Sehän on saattanut lähteä myös siemenestä kasvamaan. Ainakin alppikärhöt voivat tehdä itävää siementä, luulisi, että siperiankärhökin. Mutta olipa miten tahansa syntynyt, se on varmasti kaunis kiipeillessään vuorimännyssä :)

      Poista
  4. Hienot kylvöt. Minä pistin keväällä kärhöjen pistokkaita multiin ja lähtivät kasvuun. Salviaa en osaa käyttää minäkään. Meidän aita uusitaan parin viikon sisällä kokonaan. Puuaidan tilalle tulee vinyyliaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä minäkin olen yleensä kärhöjä lisännyt ja ovat juurtuneet mainettaan helpommin. Meilläkin aita alkaa olla ikäkaarensa päässä, mutta ehkä se vielä muutaman vuoden menee. Nyt ei ole mitään intoa uusia koko aitaa. Onneksi oli vain tuo yksi tolppa tuossa kunnossa :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!