torstai 2. elokuuta 2018

Elokuun alussa...

... kukkivat ihanat kärhöt (anteeksi, näitä kuvia nyt tulee niin kauan kuin kukkia riittää)...
'Piilu'
'Jan Pawel II'
... kuunliljat ja jaloangervot...
Herukkaperhonen laskeutui 'Gold Standard' -kuunliljan kukalle.
'Cattleya
... syysleimut, väriminttu ja rantakukka...


... karjalanneito, auringonkukat ja samettiruusut...

... sekä pensashanhikit.
Ilmeisesti lajike on se tuiki tavallinen 'Goldfinger'.
Tässä kukkii viime kesänä otettu 'Creme Brule':n pistokas. Se on moninkertaistanut kokonsa tämän kesän aikana.
Nyt myös täällä kärsitään kuivuudesta. Alkukesällä ainoastaan bellikset ja rönsyansikka näyttivät selvästi kärsivän, nyt valkoisen syysleimun lehdet lurpottavat, happaman maan penkissä jaloangervot alkavat käpristellä ja syysasteri näyttää kituliaalta. Samassa penkissä myös 'Gold Standard' -kuunliljat alkavat ruskettaa lehtiään. Lähestyvä ukkosrintama näyttää ohittavan meidät, mutta toivon edes pilven reunan antavan vettä sadevesitynnyrin täyteen. Sitten antaisin periksi ja kastelisin myös pahiten kärsivät perennat. Vettä huutavien perennakuvien sijaan laitan tähän loppuun kuvan elämäni ensimmäisestä daaliasta. Sillä on ollut varjostusta melkein joka päivä ja vettäkin olen sille tuhlannut, mutta onneksi se osaa myös kiittää huolenpidosta.
'Wittem'.
Aurinkoista ja sopivasti sateista elokuuta!

8 kommenttia:

 1. Miten olet ottanut pensashanhikista pistokkaita? Tarvitsisin muutaman pensaan lisää ja nyt innostuin josko saisinkin ne omista jo kasvavista pensaista. Meillä saatiin eilen vettä, selvästi kasvit virkistäytyivät heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnia kuuluu äidilleni, hän innostui muutama vuosi sitten kokeilemaan pistokaslisäystä puuvartisilla :) Pistokkaan hän otti viime kesänä joskus juhannuksen tienoilla, eli käsittääkseni on kyse kesäpistokkaasta. Voisinkin kysellä äidiltäni tarkemmin asiasta ja tehdä postauksen aiheesta, sillä äidilläni alkaa olla jo aika mittava lista itse lisättyjä pensaita. Kannattaa todellakin kokeilla pistokaslisäystä, jos ei ole tarve saada saman tien isoa pensasta :)

   Poista
 2. Oi, teillä kukkivat jo auringonkukat! Meillä ovat vielä ihan nupulla vasta.
  Ukkosrintama kiersi meidätkin. Pilvenreuna ripsautti vain muutaman pisaran vettä, eikä puutarha siitä paljon virkistynyt. Toivotaan tosiaan, että elokuu toisi sopivasti sateita.
  Upeat daaliat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kääpiöauringonkukat taitavat kukkia vähän aiemmin kuin isot, sillä meillä nämä ovat kukkineet jo ainakin pari viikkoa. Täällä sataa tihuutti myöhään illalla jonkun aikaa, mutta eipä se maata kastellut. Sadevesitynnyriin kertyi hädin tuskin kolmasosa tynnyrin tilavuudesta, mutta on sekin jo tyhjää parempi :) Ilma on nyt oikein hautovan kuumaa ja superkosteaa. Tuntuu, ettei ulkona pysty kunnolla hengittämäänkään. Viikonloppuna pitäisi alkaa viiletä, mutta sadetta ei ennusteiden mukaan näyttäisi sen kummemmin tulevan. Toivotaan, että olisi ennusteet taas kerran väärässä, mutta tällä kertaa puutarhurin kannalta parempaan suuntaan :D

   Poista
 3. Kukkakuvia on aina niin ihana katsella :) Upea tuo daaliasi. Odotan innolla, että uusi daaliani avaa ekan nupun. Jaloangervo on muuten sellainen kasvi, että sitä ei kannata päästää kuivumaan. Se kärsii siitä tosi paljon, verrattuna muihin perennoihin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalia on kyllä kaunis. Toinen daaliani ilmeisesti suuttui paahteesta ja kuihdutti kaikki lehtensä. Siirsin sen kasvimaalle ja se lähti siellä uudestaan kasvuun. Tuskin ehtii kukkia enää tänä vuonna, mutta onpahan hengissä. Kukkii sitten (ehkä) ensi vuonna. Jaloangervot saivat eilen sateen lisäksi muutaman ämpärillisen vettä. Kolme pienintä olivat kärsineet eniten, sillä ne sattuivat vielä olemaan juuri siinä aurinkoisimmassa paikassa. Onneksi isoimmat yksilöt siitä penkistä ovat vielä hyvinvoivia, niin saan jaettua niitä, jos pienemmät heittävät henkensä. Tärkeämpiä kasteltavia on vain ollut niin paljon, etten ole halunnut vesijohtovettä tuhlata yhteenkään kasviin, jota minulla on useampi kappale. Kieltämättä teki kyllä pahaa katsella, miten lehti toisensä jälkeen menee kippuralle. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Sinulla syysleimussa vielä kukkia. Minulla alkaa jo hiipua. Yleensä ovat kukkineet syyskuuhun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen alkaa jo lopetella. Eilinen sadekuuro pudotti varmaan puolet terälehdistä maahan. Punainen aloitti myöhempään, niin on vielä parhaimmillaan. Aikaisin alkoi tänä vuonna kukinta niillä ja tuntui, että kaikki nuput aukesivat yhtä aikaa. Sitten kukintakin meni nopeasti ohi, kun kaikki kukat kuihtuivat yhtä aikaa. Onneksi kukkijoita vielä riittää pitkälle syksyyn, niin ei tarvitse pelkästään kellastuvia lehtiä katsella montaa kuukautta.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!