sunnuntai 5. elokuuta 2018

Ötökäisiä

Kaikenlaista ötökkää on tänä kesänä tullut tutkittua. Perhosista gammayökkösiä näkyy jo melkein liikaakin, muita edelleen todella vähän. Yksi neitoperhonen lentelee täällä melkein joka päivä, samoin pari valkoista keskikokoista ja tänään näimme pikaisen vilahduksen amiraalista. Harmillisesti yksikään ei ole suostunut pysymään paikoillaan niin kauan, että olisin saanut kuvia napattua. Hyönteishotellin asukasmäärä tulee laskettua varmaan joka päivä: nyt on 37 kolosessa "ovi" kiinni. Aukkoja on tukittu viidellä eri aineella ja kaksi tunnelia on varannut erakkomehiläinen, jos tunnistus meni oikein.
Näyttää vähän alienilta. Siellä se kökötti varmasti ainakin puolen tunnin ajan. Viereisessä kolossa on samanlaista keltaista mönjää kuin mehiläisen edessä. Olikohan se käynyt ensin testaamassa isompaa lukaalia?
Tässä kolossa näin edellisenä päivänä erakkomehiläisen. Tunneli on tukittu suuaukon sijaan syvemmältä, ns. mehiläisenmitan päästä.
Lisäksi yhtä isoimmista tunneleista on asuttanut kahtena peräkkäisenä iltana Herra Hyökkäilijä. Sillä on tapana ensin hiipiä lähemmäs kolon suuaukkoa ja sitten hyökätä salamannopeasti puoliksi ulos, jos kolon edustalla näkyy liikettä. Tosin parin turhan hyökkäyksen jälkee ötiäinen oppi jättämään kameran, käden ja heinänkorren huomiotta ja pysytteli luolansa perällä.
Tässä hyökkäilijä valmistautuu hyökkäykseen (kuvaa käsitelty reippaasti, jotta otuksesta näkyisi edes jotain).
Ainut melkein onnistunut otos hyökkäyksestä ja siinäkin ötökkä on jo peruuttamassa takaisin turvaan. On se nopea!
Sitten ne inhottavammat otukset. Käsittääkseni seuraavissa kuvissa olevat jäljet ja hyytelö raparperilla ovat varsiyökkösen toukan tekosia. Silloin kun raparperimme vielä kitui koivun juurella, mitään tuhoja ei ollut. Viime kesänä pelastin raparperin parempaan paikkaan ja heti tänä vuonna sitten iski tuholainen. Keräsin kaikki syödyt varret pois ja laitoin kompostiin, jossa oli sillä hetkellä 65 astetta lämmintä. Saa olla aika supertoukka, jos kestää kompostointiprosessin läpi tuossa lämpötilassa.


Meillä ei ole vielä lehtokotiloita näkynyt, vaikka niitä oli muutaman sadan metrin päässä isomman kadun toisella puolella jo viime kesänä. Olen silti pitänyt silmät auki kotiloiden varalta. Sateen jälkeen iltakierroksella huomasin kaksi pientä kotiloa isotähtiputken kuihtuneilla kukilla ja heti alkoi tulla mieleen lehtokotilon tuntomerkit. Kävin myös hakemassa purkin, että saan kerättyä otukset talteen lajinmääritystä varten. Ei onneksi ollut vielä lehtokotiloiden esijoukot, vaan joitain todennäköisesti harmittomia nilviäisiä. Kiersin varuilta myös kasvimaan läpi enkä löytänyt yhtään näiden sukulaista sieltäkään. Vaara toistaiseksi ohi.
Varmaa lajinmääritystä en saanut tehtyä, mutta lehtokotilo tämä ei ole.
Tänään illalla lasten kanssa ulkoillessa taivaalle alkoi kerääntyä aika nopeasti tummaa pilveä. Ehdimme juuri sisälle, kun taivas repesi. Lystiä ei tosin kestänyt kuin kymmenisen minuuttia, mutta olen tyytyväinen siitäkin. Maanpinta oli vielä edellisen sateen jäljiltä hieman kostea, joten pienikin sade imeytyy saman tien maahan kasvien riemuksi.
Taivaan tummenemista on aina jotenkin maagista seurata. Tosin näin pimeää ei kuvanottohetkellä vielä ollut, vaan kamera ja kuvaaja eivät olleet yhteisymmärryksessä. Pilvien ja sinisen taivaan kontrasti on kuitenkin oikein.
Pakollinen kärhökuva ;) 'Jan Pawel II' aukoo kukkiaan taivasta kohti. Pian on kaariportissa valkoinen katto suojaamassa sateelta.
Ensi viikko näyttää sen verran viileämmältä ennustusten mukaan, että etupihan ja ongelmapaikan kaivuutyöt edistynevät aika mukavasti. Jonkin verran kaivaukset ovat jo laajenneet, mutta niistä sitten myöhemmin lisää. Puuhakasta alkavaa viikkoa!

12 kommenttia:

 1. Gammayökkösiä on näkynyt meilläkin lentelemässä. Tänä kesänä perhosia tuntuu olevan enemmän kuin vuosi sitten. Kiva, että hyönteishotelliin on tullut noin hyvin asukkaita! Kivaa uutta viikkoa koko perheelle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia on täälläkin enemmän kuin viime vuonna, mutta silti vähemmän kuin normaalina kesänä. Hyönteishotellin asukkaita on hauska seurata. Kiitos, teidän perheelle myös hauskaa viikkoa!

   Poista
 2. On kyllä mainio tuo sinun ötökkähotellisi. Asukkaatkin tuntuvat tykkäävän :)
  Perhosia on minustakin tänä kesänä vähemmän kuin normaalisti. Ohdakeperhosia on jonkin verran ja suruvaippakin on vieraillut pihallamme, mutta siinäpä ne melkein ovatkin.
  Mukavaa uutta viikkoa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ohdakeperhoset ovatkin hienoja, toivottavasti ne löytäisivät meidänkin pihalle. Mukavaa uutta viikkoa teillekin!

   Poista
 3. Mahtava raportti hyönteishotellin asukkaista! Ja tosi kiva, että ötökät ovat näin hyvin ottaneet sen käyttöön.
  Toivottavasti harmillisia vieraita ei tule sen enempää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyönteishotellin asukkaita on hauska seurata. Harmillisia vieraita ei varmaan kukaan toivo puutarhaansa.

   Poista
 4. Hienoa kuulla ötökkähotellin toimivan, nyt pitää kunnostautua ja tehdä sellainen omaan pihaan. Kärhö on sievä kaariportissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii se, ihme kyllä :) Erakkomehiläisiä olisin toivonut olevan enemmän, mutta eiköhän petopistiäisetkin ole ihan hyödyllisiä otuksia.

   Poista
 5. Gammayökkösiä näkyy enemmänkin kuin tarpeeksi, mutta onneksi ilmojen viileneminen vähän hidastaa niiden lisääntymistä. Kiva että ötökkähotellissa on asukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja jospa linnutin herkuttelisivat niillä mahansa täyteen. Olisi pikkuisen harmittanut, jos hyönteishotelli ei olisi kelvannut millekään ötökälle.

   Poista
 6. Mukavasti oot hotelliin suanu asukkaita, miunkin pittää käyvä kahtomassa ommooni. Gammayökkösiä on lennelly tiälläkin. Toivottavasti toukat kylymää pois! Päiväperhoset ovat nyt sankoin joukoin tulleet, Amiraaliperhosia etenkin on paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa, että perhosia on edes jossain. Tänne asti ei vielä joukkovaellusta ole tullut. Ehkä ne ovatkin vasta tulossa näille korkeuksille.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!